Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

QUOTE(narvid @ 2011 09 27, 15:29)

Na ten tikrai neparašyta, kad šildymui reikia išleisti 120kW. Tie skaičiai tam, kad nebūtų per daug pritekėjimų iš nesveikai daug elektros energijos eikvojančios buitinės technikos, kuomet tikrai galima pasiekti net ir 0 kW šildymui poreikį per metus rr tai bus ne dėl namo sandarumo ar apšiltinimo sluoksnio. Tada bus tik ventilecijos ir kondicionavimo poreikis.

Atsakyti
Au elektrikai, ar atsakysite į mano užduotą klausimą: ką elektriniame pasyviame name (elektrinis, nes visi viską tokiame name siūlo patikėti elektrai) galima patikėti ne elektrai.

Visas klausimas 183 pasisakyme (poste).
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 27, 16:38)
Na čia kalba ėjo tik apie šildymą wink.gif. Jei kalbėsim dar ir apie vandens šildymą, tai nepamirškit, kad vienas žmogus sunaudoja 0,5 kubo karšto vandens per mėnesį, kitam ir 10 kubų per mažai. Čia labai individualus dydis. Dar vienas niuansas, yra įrengta vandens cirkuliacija ar ne. Dar vienas niuansas pav. šildantis elektra labai aktualu šildomasi tiktai naktiniu tarifu ar visą parą, pastoviai (http://www.kurdingopinigai.lt/taupykle/?p=390) žmogus padarė eksperimentą ir sutaupė apie 100 Lt per mėnesį.

Toliau kalbant apie vandens šildymą, nereikia pamiršti ir saulės kolektorių. Juos greičiausiai statysime visi. Niekur valstybė nedings, privalės įgyvendinti ES reikalavimus ir dotuos jų pastatymą. Taigi, standartiniais skaičiavimais su saulės kolektoriais galima padengti iki 60% karšto vandens poreikio. Žaidžiant su kolektorių darbiniu plotu ir pastatymo kampais galima pakoreguoti procentą. Tas procentas ir vėl labai įtakos dujinės įrangos atsiperkamumą.

Ech narvid, mes gi lietėm tik patalpų šildymo klausimą. Karšto vandens klausimas tikrai turi ženkliai daugiau kintamūjų, su juo ženkliai sudėtingiau. O tuo vienu  dydžiu 300kw/men. aš nemanau, kad teisinga būtų remtis.

vanduo mano supratimu yra netsiejamas nuo šildimo. 300 buvo kalba apie vidutini suvartojima. kolėktorei bus papildomos išlaidos o apie tai kas bus ar nebus ir kiek realei gausi paramos ir išvis ar elinis mirtingasis gaus, tai vėl kolkas tik spėlionės reiktu kalbėti apie tai kas yra. o kalba buvo elėktra už kelis papilodomus lt. vs dujos už 8000lt
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 27, 15:47)
Au elektrikai, ar atsakysite į mano užduotą klausimą: ką elektriniame pasyviame name (elektrinis, nes visi viską tokiame name siūlo patikėti elektrai) galima patikėti ne elektrai.

Visas klausimas 183 pasisakyme (poste).

O tai kad nėra poreikio. Malkos tai tik šildymui tinkamos, dujos irgi, na dar maisto ruošai. Elektra galima viską atlikti, ir kam papildomai leisti pinigus ant pav. dujų įrengimo. Ok, dar saulę galima įkinkyti karšto vandens ruošimui. O daugiau nėra poreikio. Jei ruošiesi statytis ekonomišką namą, tai tos energijos tikrai nereikės labai daug ir pilnai užteks vienos elektros.
Atsakyti
pc subludijo
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo narvid: 27 rugsėjo 2011 - 16:18
QUOTE(mintas @ 2011 09 27, 15:56)

Jei ruošiesi statytis ekonomišką namą, tai tos energijos tikrai nereikės labai daug ir pilnai užteks vienos elektros.

Galvojau, kad, tamsta, esat protingesnis, bet pasirodo klydau.

Rekuperatorius.

Jei norime, kad jis "valgytų" kuo mažiau elektros (o tai žiemą labai aktualu Lietuvoje), privalome įeinančio oro pašildymą padaryti ne elektriniu tenu, o, pavyzdžiui, nuo iš akumuliacinės imamu šiltu vandeniu.

Karštas vanduo.
Ruošti karštą vandenį vien elektra - savižudybė (finansinė, aišku). Čia reikia įdarbinti bent jau saulės kolektorius, kuriems reikės akumuliacinės. Jei bus akumuliacinę, jau galima pagalvoti ir apie papildomą šaltinį jai "užkrauti". Pvz., granulinis pečiukas. O gal ŠS.

Patalpų šildymas.
Tai galima daryti rekuperatoriaus pagalba, bet čia jau reikalinga jam pagalba. Žiūrėti aukštesnį punktą. Čia vėlgi be akumuliacinės neapsieisim.

Išvada: reikalinga akumuliacinė talpa ir įrankiai jai užkrauti. Vasarą tai padarys saulės kolektoriai. Žiemą teks ieškoti papildomo šalitnio: židinio, granulinio ar malkinio pečios, ŠS ir t.t.

Atsakyti
QUOTE(narvid @ 2011 09 27, 15:56)
vanduo mano supratimu yra netsiejamas nuo šildimo.

Jei šildaisi vienu būdu, pav. dujiniu katilu ar geoterminiu vandens ruošimo klausimas atkrenta. Bet jei šildaisi elektra, ar oras-oras šilumos siurbliu, karšto vandens ruošimas tampa atskiru klausimu. Net ir malkinio šildymo atveju, vasarą vandens ruošimas yra atskiros sistemos reikalas ir į tai galima žiūrėti, kaip į atskiros problemos sprendimą. Aišku kompleksinis sprendimas dažnai būna geresnis, bet aš vis tik mąstau po kelių metų įsigyti saulės kolektorius šios problemos sprendimui, o saulės kolektorius manyčiau pats ekonomiškiausias vandens šildymo būdas, todėl karšto vandens problemos dabar negvildenu.

Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 27, 15:45)

Vart jei pavyktu PN pasidaryti vien elektriniais radijatoriais sildomus tada tai  super butu,o pokolkas kol visi i PN statos normalias katilines as siektiek skeptiskas.

Super. 100 balų. Pagaliau bent vienas žmogus suprato, kad ir vokiečiai savo PN nesugeba pasodinti vien ant elektros.

Šaunuolis, biesas. Su pakilia nuotaika varau namo. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 27, 16:45)
Vart jei pavyktu PN pasidaryti vien elektriniais radijatoriais sildomus tada tai  super butu,o pokolkas kol visi i PN statos normalias katilines as siektiek skeptiskas.
Papildyta:
Mano santykiai su zidiniu labai puikus. Neisivaizduoju savo namo be jo  bigsmile.gif ,o tu teisus kai sakai kad mano namas gal ir patemptu i PN bet langu orientacija nera ideali.. Bet as del to nesuku galvos,tiesiog tikiuosi kad savo silta nama neskausmingai apsisildysiu dujomis kad ir kokios jos brangios butu..
Tiesa,neisivaizduoju apsiltinto kamino ir priesgaisriniu taisykliu simbiozes... blink.gif

visiškai pritariu lig apie mano pasirinkima kalbėtum.
o jei kaminas trisluoksnis tai jis jau su šiokiu tokiu šiltalo sluoksiu, ir jei sklendė dar ties perdanga kad nebutu šalto oro cirkuliacijos kaminia tai tie nuostolei visiškai menki.
Atsakyti
QUOTE(narvid @ 2011 09 27, 15:56)
apie tai kas bus ar nebus ir kiek realei gausi paramos ir išvis ar elinis mirtingasis gaus, tai vėl kolkas tik spėlionės reiktu kalbėti apie tai kas yra.

nesutinku su šiuo teiginiu. Kiekvienas faktus vertina savaip. Galimas tam tikros įrangos dempingavimas gali ženkliai pakeisti nusistatymo svertus. Kadangi turimus faktus apie tai, kad Lietuva turi atitikti ES reikalavimus aš vertinu, kaip labai rimtus ir tikimybę jog saulės kolektoriai bus dempinguojami labai aukšta, tai šios problemos sprendimo atidėjimą manau esant pakankamai racionaliu.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 27, 17:17)
nesutinku su šiuo teiginiu. Kiekvienas faktus vertina savaip. Galimas tam tikros įrangos dempingavimas gali ženkliai pakeisti nusistatymo svertus. Kadangi turimus faktus apie tai, kad Lietuva turi atitikti ES reikalavimus aš vertinu, kaip labai rimtus ir tikimybę jog saulės kolektoriai bus dempinguojami labai aukšta, tai šios problemos sprendimo atidėjimą manau esant pakankamai racionaliu.

tame ir bajeris kad tik galimas.
o kita vertus kaip minėjai tai tik denks 60proc, o aš dujomis ir taip turėsiu apie 60proc pigesni kw thumbup.gif be papildomu išlaidu, o jei jau matisiu kad tai tikirai atsipirks tai šiltajam zezonui galėsiu idarbint ir juos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo narvid: 27 rugsėjo 2011 - 16:50
QUOTE(cibulis @ 2011 09 27, 16:04)

Rekuperatorius.

Jei norime, kad jis "valgytų" kuo mažiau elektros (o tai žiemą labai aktualu Lietuvoje), privalome įeinančio oro pašildymą padaryti ne elektriniu tenu, o, pavyzdžiui, nuo iš akumuliacinės imamu šiltu vandeniu.

Rašant žinutes forume prašau elgtis korektiškai.

Pilnai pritariu dėl iš lauko į rekuperatorių patenkančio oro pašildymo. Šildyti jį elektriniu tenu tikrai brangus užsiėmimas. Tą darbą galima patikėti žemės šilumokaičiui, ar iš vis pasirinkti rotacinį rekuperatorių, kuriam nebaisus užšalimas. Sprendimų tikrai yra.

Karštas vanduo.
Ruošti karštą vandenį vien elektra - savižudybė (finansinė, aišku).

Teko bendrauti su žmogumi, kurio gyvenamoj vietoj, nežinau dabar dėl kokių priežaščių, bet visiems buvo nutrauktas karšto vandens ruošimas centrinio šildymo pagalba ir visiems buvo duota, atrodo 300 Lt., karšto vandens elektrinių boilerių įsigijimui. Nepatikėsit, kaip žmogelis džiaugėsi, kaip jam pigiau gavosi vandenį pasišildyti. O jūs teigiat kad jis savižudis wink.gif. Jis pigiau šildosi vandenį elektros pagalba, nei didžioji dauguma Lietuvos gyventojų, o jūs teigiat, kad tai finansiškai neprotingas sprendimas? Aš turiu kitą nuomonę.

Patalpų šildymas.
Tai galima daryti rekuperatoriaus pagalba, bet čia jau reikalinga jam pagalba. Žiūrėti aukštesnį punktą. Čia vėlgi be akumuliacinės neapsieisim.

Pilnai pritariu minčiai, kad viso šildymo nereikėtų perleisti rekuperatoriui, siekiant išvengti didesnio oro temperatūrų skirtumo tarp paduodamo ir patalpose esančio oro, bet nesutinku su mintimi, kad pagalbą reikia organizuoti vandens pagalba. Žinote, kad pirmiau šildant tarpinį šilumos nešėję, o tik vėliau jau nešėjo pagalba pernešant šilumą į patalpas patiriami didesni nuostoliai, todėl patalpų šildymui, manyčiau būtų teisingesnis variantas oras-oras šilumos siurblio, nei oras-vanduo. Tokiu atveju prapuola akumuliacinės talpos poreikis. Beje, aš žadu įsirengti elektrinį infraraudonąjį šildymą. Šiam šildymui taip pat akumuliacinės talpos nereikia.

Išvada: reikalinga akumuliacinė talpa ir įrankiai jai užkrauti. Vasarą tai padarys saulės kolektoriai. Žiemą teks ieškoti papildomo šalitnio: židinio, granulinio ar malkinio pečios, ŠS ir t.t.

O kodėl ir namo šildymo nepavesti saulės kolektoriams? PN ar A++ šilumos poreikiai iš tikrųjų turi būti labai nedideli. Esu įsitikinęs, kad su saulės kolektorių pagalba galima perimti dalį šildymo poreikio ir žiemą. Jei dar neiškilo poreikis šiandien statytis šildymo sistemos, palaukim vieną sezoną, pažiūrėkim, kokie bus Vilienės atsiliepimai, o tada vėl pratęsim diskusiją. Jei pasiteisins, be to atsižvelgus į tai ar bus pradėta dotuoti ir jei pradėta, tai ant kiek, bus galima visai kitais skaičiais operuoti. Nors ir žadu įsirenginėti elektrinį šildymą, tikrai seksiu naujienas saulės kolektorių srityje, ir įsirengsiu, kai manysiu, kad jau atėjo laikas. Tada greičausiai skaičiuosi sistemą, kad pavežtų ir šildymą, o infraraudonąjį šildymą paliksiu kaip rezervinį.
Atsakyti