QUOTE(mintas @ 2011 09 27, 13:16)
Turint omenyje, kad skaičiavimuose padaryta daug ir labai brangiai kainuojančių klaidų, rezultatas gavosi klaidingai ženkliai per brangus.
Mintai, nei vieno mano teiginio nepaneigiai, o tik išsakiai savo nuomonę. Tiesiog tavo nuomonė kitokia, bet argumentų jai pagrįsti šiukštu nėra.
Mano nuomonė (ne argumentai, o nuomonė, įsitikinimai) tokia: PN (arba A++) yra itin mažai, bet visgi reikalaujantis energijos namas. Energija šiuo atveju reikia suprasti ne tik kaip namo šildymą, bet ir karšo vandens ruošimą bei rekuperacija. Dar, žinoma, reikia nepamiršti apšvietimo, maisto ruošos ir kitų buitinių prietaisių.
Didžioji dalis PN entuziastų tokį namą nori "pasodinti" vien ant elektros. Pirminė jūsų prielaida labai graži: elektra generuojamą energijos šaltinį (šildymui, vėdinimui ir t.t.) yra labai labai pigu įrengti. Taip, aš 100 proc. su tuo sutinku: vienas gyvenatukas, keli rozečių lizdai ir problemos nėra. Tačiau pamirštama, kad itin komfortiška ir patogi elektra šiuo metu yra brangiausia energijos rūšis.
Pagal PN filosofija 1 kv. per metus toks namas negali sunaudoti daugiau kaip 120 kWh. Imkim 150 kv. namą. Tokiu atveju turim: 18 000 kWh energijos. Dieninės ir naktinės elektros tarifų vidurkis siekia apie 0,38-0,39 Lt. Tokiu atveju tokiam namui per metus reikės elektros už 7020 Lt. Kas tį mėnesį išeina 585 Lt. Tai labai ir labai didelė suma namui, į kurį jau ir taip papildomai daugiau sukišta apie 10-20 proc. pinigų palyginti su geru standartu: rekuperatoriui, langams, šiltinimui ir t.t.
Man atrodo, kad dalį darbo iš elektros reikia atimti. Turim klausimą iš ko: patalpų šildymo, vėdinimo, karšto vandens ruošimo, apšvietimo, maisto gamybos, kompo ir t.t.
Maistą ruošti ant pečiaus neišeis. Čia lieka elektra. Lygiai taip pat elektrą paliekam kampui, apšvietimui - nebent jums balanos gadynė patinka.
Taigi bandom ant "dietos" sodinti: šildymą, vedinimą ir karšto vandens ruošimą.
Mieli elektro propaguotojai, klausiu jūsų kur šioje grandyje elektros energiją perduosim kitom energijos rūšim ir būtent kokioms energijos rūšims.
P.S. Nesvaikit, kad jūs savo pasyviame name sunaudosite 1 kvadartiniam metrui tik 50-70 kWh elektros. Imkim mano nurodyta PN maksimumą - 120 kWh vienam kvadratui. O žinant, kad Veikmė netilpo į 15 kWh šildymui, o šis skaičius sieka 23 kWh ir gal dar daugiau, tai mano teiginys yra labai teisingas. Todėl realybėje gali būti sunku per metus 1 kv. namo ploto tilpti ir į 120 kWh.