Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

Sveikas namas jau nenaujiena. Nors pats is sito verslo jau galima sakyti pasitraukiau, bet kitas mano namas bus butent toks. Karkasas niekur sitame dalyke nedingsta ir galima padaryt panasu ispildyma karkasini. Viskas cia OK. Tiesiog nesivaikant dideliu dizainu tas gyvenimas grynam raste yra tikrai sveikas ir labai jaukus. Jei priartejam prie pasyviu energijos sanaudu, tai koncepcijos realizacija praktiskai ideali.
Apie sita koncepcija pirma karta mane priverte susimastyt kai pabendravau su zmonem uzsidegusiais siaudinio namo ideja, kuri man nepatinka is esmes. Ten apdaila isviso skurdi, molis is abieju pusiu. Dregmes apykaitos kaip tikisi ten gyvenantys nera tokios kaip medyje. Pazystu ir gyvenanciu ir besistatanciu siaudinius. Pasirinko del sveiko mikroklimato, serganciu vaiku ir atsibodusiu blokiniu butu. Tada ir kilo mintis apjungti koncepcijas. Sveikas ir siltas, kuri parenkant kaikuriuos sprendimus dar galima padaryt ir ekologiskas.
Kitas dalykas, kai per metus tavo vaikas atguli 6k ligoninej, apturi 3 pilnas narkozes, operacijas ir ligos vistiek nesibaigia, tikrai imi ieskot priezasciu. Atrandi priverstinio vedinimo nebuvima, persalancias sienas, pelesi ir jo skleidziamus nuodus, neisgaudomas ir niekieno nefiltruojamas dulkes, alergijas ir t.t. ir panasiai. Kol dar nepersikelem i nauja nama niekur nesidesi, bet apie sveikus namus, sveika gyvensena mastau nuolat. Katen mastau, jau judu ta linkme, kitaip neimanoma.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 20:13)
Mano kompe Chrome u-wert'as kvailioja, todėl nežinau ar matau tą patį kaip kiti, bet šiam pvz jau prie -10C lauko susidaro kondensatas ant vidinės išorinio rasto pusės...jį gers ekovata? Bet jei lauko temperatūrą perstatau į Kauno projektinę -23C tai kondensatas turėtų pyltis kibirais. Ar čia tik mano kompe? Pabandysiu IE7.

Jei "sveiką" celiuliozę pakeičiam "sergančiu" PIR su folija - vaizdelis labai pasitaiso!

bet medis turi unikalia savybe reguliuot dregme - sugeria pertekliu ir atiduoda kai truksta. Savo kailiu patyriau su medinem vonios lubom.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 21:13)
Mano kompe Chrome u-wert'as kvailioja, todėl nežinau ar matau tą patį kaip kiti, bet šiam pvz jau prie -10C lauko susidaro kondensatas ant vidinės išorinio rasto pusės...jį gers ekovata? Bet jei lauko temperatūrą perstatau į Kauno projektinę -23C tai kondensatas turėtų pyltis kibirais. Ar čia tik mano kompe? Pabandysiu IE7.

Jei "sveiką" celiuliozę pakeičiam "sergančiu" PIR su folija - vaizdelis labai pasitaiso!

Kadangi tai medis, laidus dregmei tai tas kondensatas turetu sukeliaut i vidu. Kitas dalykas nesu mates -23 ir 70proc oro dregnumo. To niekaip negali but musu klimate, realiai apie 30-40 prie minuso buna. Kartais dar maziau. Taigi ivedus realesnius duomenis viskas yra OK.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 19:52)
Pasakysiu atvirai - toks rąstinumas tikrai ne man, todėl tolesnę mano nuomonę nereikėtų vertinti kaip objektyvią. Vis tik pasilieku prie pažangiųjų technologijų, medis nevilioja visiškai, man tektų jį slėpti po apdaila - o ką ten paslėpsi jei sienos jau 56cm doh.gif  storio.

na na nesakykit - paziureitk siuolaike architektura kad ir contemporist.com, interjere masiskai naudojamas medis. O tokiam rastiniam tai mano nuomone isvis jokios apdailos viduj nebereikia.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2011 09 25, 21:19)
Sveikas namas jau nenaujiena.

Pagal jūsų aprašytas problemas ir netgi tragedijas, sprendžiu, kad sveiko namo sveikumas ne pačiose konstrukcijose, bet klimate - būtent vėdinimo pasekmės. Tai gal verta dėmesį kreipti į vėdinimo kokybę, filtrų lygį, debitus bet ne sienų konstrukcijas, bent jau ne pirmoje vietoje? Kadangi gerai išmanote karkasą todėl klausimą formuluosiu taip - ar analogiškų charakteristikų karkase ir rąstiniame name įrengus kokybišką vėdinimą turėsime kokį tai skirtumą?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 20:39)
Pagal jūsų aprašytas problemas ir netgi tragedijas, sprendžiu, kad sveiko namo sveikumas ne pačiose konstrukcijose, bet klimate - būtent vėdinimo pasekmės. Tai gal verta dėmesį kreipti į vėdinimo kokybę, filtrų lygį, debitus bet ne sienų konstrukcijas, bent jau ne pirmoje vietoje? Kadangi gerai išmanote karkasą todėl klausimą formuluosiu taip - ar analogiškų charakteristikų karkase ir rąstiniame name įrengus kokybišką vėdinimą turėsime kokį tai skirtumą?

skirtumas bus jau vien del medzio gebejimo reguliuot dregme, aisku jei karkasa is vidaus apkalt medinem dailylentem, rezultatas turetu but panasus. Ir siaip medis netgi ivairius kvapus, cigareciu dumus labai sekmingai absorbuoja.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2011 09 25, 21:26)
Kadangi tai medis, laidus dregmei tai tas kondensatas turetu sukeliaut i vidu.

Dėl klimato manau jūsų žinios rimtesnės, bet jei U-wert'as rodo kondensatą reiškia jis bus. Nebent programa neideali? Jei medis laidus drėgmei ir programa į tai atsižvelgė gal būt drėgmės kiekiai per dideli ir visa nespėja pasišalint?
"Sukeliaut į vidų" - į išorės rasto vidų ar į konstrukcijos vidų, į vatą?
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2011 09 25, 21:29)
na na nesakykit - paziureitk siuolaike architektura kad ir contemporist.com, interjere masiskai naudojamas medis. O tokiam rastiniam tai mano nuomone isvis jokios apdailos viduj nebereikia.

Jums patinka medis interjere - gyvenkit 4u.gif aš nuo medžio vemiu - nebus nė trupučio. Ir prie ko čia šiuolaikinė architektūra? Čia tik vartotojo norai ir skonis.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 20:44)
Jums patinka medis interjere - gyvenkit 4u.gif  aš nuo medžio vemiu - nebus nė trupučio. Ir prie ko čia šiuolaikinė architektūra? Čia tik vartotojo norai ir skonis.

o grindys kokios bus - vien plyteles ir linoleumas?
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2011 09 25, 21:59)
o grindys kokios bus - vien plyteles ir linoleumas?

Kas tik norit, tik ne medis doh.gif grindų dangos plytelėm ir linoleumu neapsiriboja 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 25, 21:05)
Kas tik norit, tik ne medis doh.gif  grindų dangos plytelėm ir linoleumu neapsiriboja 4u.gif

idomu net pasidare - kokia dar yra alternatyva plytelems ir medziui? ai dar laminatas yra.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2011 09 25, 20:19)

Sveikas namas jau nenaujiena.

Medinis namas yra gėris, tačiau jam reikia bent 30-50 arų sklypo. Jei tai miestas, kur žmonės turi geriausiu atveju po 10-15 arų, tai toks medinis/rastinis namas prapultis. Priešgaisriniai reikalavimai - papjaus.

O štai kaime - mielai prašom.

P.S. Įdomiai čia Dario nuo medžio kūrenimui prie medžio sienoms perėjo.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 24, 12:36)
Geram name su gerom malkom - vargas nė kiek nesiskirs, tik jo bus mažiau 4u.gif  O naudos - nulis, ką išleisite KKK instaliacijai aš dešimtmetį pleškinsiu elektrą. Visiško tinginio namas - nei skaldyt, nei štabeliuot, nei kurent, nei pelenus valyt.
Bet jei kūrenimas yra hobis - kodėl gi ne.

Man tik vienas dalykas neaiškus - kodėl daug turtingesni už lietuvius vokiečiai savo PN kūrena granulėmis/malkomis. Man atrodo jie moka skaičiuoti pinigus ir puikiai supranta, kad namą "pasodinti" vien ant elektros (šildymas, vėdininimas ir visi kiti prietaisiai) yra finansinė beprotybė.
Atsakyti
Sveiki,

Pastoviai skaitinėju temas susijusias su PN ir pagaliau nutariau užsiregistruoti ir savo keleta minčių išsakyti.

Jeigu imti diskusija:

PN namas + elektra vs ST namas + KKK

Nenoriu vertinti abiejų variantų įrengimo kainų, nes tai būtų VBS agentūros lygmuo. Labai daug paramatrų, kurie įtakoja. Bet su protu darant, kaina neturėtų ženkliai skirtis.

O dabar įvertinkime vaizdą ateities perspektyvoje:
Kuras brangs(tiek mediena, tiek elektra) tad šioje vietoje galime per daug nesigilinti.
Bet sparčiai vystantis technologijoms ateityje yra žymiai didesnė tikimybė, kad elektrą sugebėsime pasigaminti patys, o vat malkas vis vien reiks pirkti.

Kitas dalykas, tų pačių technologijų dėka, atitvaros ateityje taps dar šiltesnės ir sandaresnes ir namo poreiikis kW bus dar mažensis. Vien tik įvertinus, kad atsiradus prekyboje vakuminiams stiklo paketams, visos PN namo atitvaros bus minimum R=10.

Dirbti kuriku bei ruošti malkas, čia individualus kiekvieno požiūris. Vieni tai darys ir ir mėgausis netgi. Bet nepamirškime vieno dalyko. Nei vienas iš mūsų nejaunėjame. Ir negali žinoti kiek likimas(ar Dievas) numatė mums sveikatos. O ką reiks daryti, kai nesugebėsim kirvio pakelti ar tų pačių malkų atsinešti? Ar ne duok dieve liks viena žmona su vaikais. Kažkas mums turės padėti, o labai didelis klausimas ar pagalbininkai teigiamai žiūrės į kūriko pareigas.

Kitas dalykas, namo palikimas be priežiūros. PN + elektra, gali nors visai žiemai išvažiuoti, namas kuo puikiausiai išgyvens. O pabandykit pasiplanuoti šeimos atostogas žiema gyvenant ST name + KKK. Kaip minimum giminės ar kaimynas turės atlikti kuriko vaidmenį. Gerai jei yra ko paprašyti, o jei nelabai.

Mano pozicija nėra visiškai objektyvi, nes mano vizijoje namas - kuriam nereikia tarnauti. Bet ji paremta argumentais ir žmonų, kurie turėjo/turi KKK sistemas, esant nors mažiausiom galimybėm, noru keisti sistemą į dujas ar geoterminį.

Visiškai suprantu KKK savinikus ar jau apsisprendusius diegti šią sistemą, nes nėra lengva pripažinti, kad jų padarytas pasirinkimas galiausiai gavosi neoptimalus.

Ir žinoma norėčiau išgirsti argumentuota nuomone, kodėl ST + KKK yra geriau nei PN + elektra. Ir jei jūsų argumentai bus svarūs ir pagrįsti galbūt teks pakeiti savo nuomonę.
Atsakyti