Įkraunama...
Įkraunama...

TIK receptai

Kadangi mano fantazija virtuvėje ribota, ieškau konkrečių receptų, ką galėčiau pagaminti savo mažajam valgytojui. Perverčiau keletą temų, tačiau ten daugiau diskusijų, nei konkrečių receptų. O tikiu, kad mamyčių be fantazijos yra ir daugiau, taigi dalinkimės, ką valgo mūsų mažieji smile.gif Būtų puiku, jei prie recepto parašytume ir kiek metukų valgytojui, kuriam gaminamas patiekalas smile.gif

Cukinijų byneliai (1.2 m.) (kiekis skirtas ne vienam mažam valgytojui, bet dar ir mamai pavalgyt biggrin.gif )

450 g cukinija;
½ nedidelio svogūno;
2 kiaušiniai;
½ puodelio miltų;
1 a.š. druskos;
½ a.š. maltų juodųjų pipirų (galima ir nedėti)

Cukiniją sutarkuoti burokine tarka, svogūną smulkiai supjaustyti, kiaušinius išplakti.Dubenyje gerai išmaišyti cukiniją, svogūnus, miltus, druską, pipirus. Supilti plaktus kiaušinius ir išmaišyti Jeigu masė skysta, įberti miltų. Įkaitinti orkaitę iki 150 laipsnių. Į kepimo indą įpilti truputį aliejaus ir įkišti į orkaitę, kad įkaistų. Į ištrauktą, dėti šaukštu tešlą, kišti atgal į orkaitę ir kepti 3-5 min, tada apversti ir dar pora minučių pakepti. Patiekti su grietine.

Recepto šaltinis

Purūs blynai (taip pat užteks ir mamai)

1 st. pasukų (arba kefyro, jogurto)
1 kiaušinis
2 v. š. tirpinto sviesto
1 a. š. vanilės
1 st. miltų
2 v. š. cukraus
1/4 a. š. druskos
1 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos

Sumaišyti pasukas su kiaušiniu, sviestu ir vanile.
Atskirai persijoti miltus su druska, kepimo milteliais ir soda. Įmaišyti cukrų.
Supilti skystį į miltus ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų (tešla bus su gumuliukais). Nepermaišyti!
Būtinai leisti tešlai pastovėti 15 - 20 min.
Kepti šlakelyje aliejaus iš abiejų pusių.

Recepto šaltinis

Atsakyti
QUOTE(Baltija @ 2011 09 09, 12:01)
Kadangi mano fantazija virtuvėje ribota, ieškau konkrečių receptų, ką galėčiau pagaminti savo mažajam valgytojui. Perverčiau keletą temų, tačiau ten daugiau diskusijų, nei konkrečių receptų. O tikiu, kad mamyčių be fantazijos yra ir daugiau, taigi dalinkimės, ką valgo mūsų mažieji smile.gif Būtų puiku, jei prie recepto parašytume ir kiek metukų valgytojui, kuriam gaminamas patiekalas smile.gif

Cukinijų byneliai (1.2 m.) (kiekis skirtas ne vienam mažam valgytojui, bet dar ir mamai pavalgyt biggrin.gif )

450 g cukinija;
½ nedidelio svogūno;
2 kiaušiniai;
½ puodelio miltų;
1 a.š. druskos;
½ a.š. maltų juodųjų pipirų (galima ir nedėti)

Cukiniją sutarkuoti burokine tarka, svogūną smulkiai supjaustyti, kiaušinius išplakti.Dubenyje gerai išmaišyti cukiniją, svogūnus, miltus, druską, pipirus. Supilti plaktus kiaušinius ir išmaišyti Jeigu masė skysta, įberti miltų. Įkaitinti orkaitę iki 150 laipsnių. Į kepimo indą įpilti truputį aliejaus ir įkišti į orkaitę, kad įkaistų. Į ištrauktą, dėti šaukštu tešlą, kišti atgal į orkaitę ir kepti 3-5 min, tada apversti ir dar pora minučių pakepti. Patiekti su grietine.

Recepto šaltinis

Purūs blynai (taip pat užteks ir mamai)

1 st. pasukų (arba kefyro, jogurto)
1 kiaušinis
2 v. š. tirpinto sviesto
1 a. š. vanilės
1 st. miltų
2 v. š. cukraus
1/4 a. š. druskos
1 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos

Sumaišyti pasukas su kiaušiniu, sviestu ir vanile.
Atskirai persijoti miltus su druska, kepimo milteliais ir soda. Įmaišyti cukrų.
Supilti skystį į miltus ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų (tešla bus su gumuliukais). Nepermaišyti!
Būtinai leisti tešlai pastovėti 15 - 20 min.
Kepti šlakelyje aliejaus iš abiejų pusių.

Recepto šaltinis

Labas 4u.gif ,o kodėl tų blynelių nekepate keptuvėje,ar ne paprasčiau butų? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ringav @ 2011 10 11, 10:02)
Labas 4u.gif ,o kodėl tų blynelių nekepate keptuvėje,ar ne paprasčiau butų? ax.gif

na,mes jau išbandėme blynelius su cukinija,galiu pasakyti thumbup.gif ,paprastair labai skanu,mažylis sukirto 4 blynus,Ačiū už receptą,kol cukinijų pas mus daug,gaminsim dažniau thumbup.gif
Atsakyti
OMLETAI, BLYNAI, MAKARONAI, APKEPAI IR KT.
Sausainiu pudingas
40-50 g sausainiu (paprastu kvadratiniu)
20 g cukraus
10 g sviesto
kiausinio
200 g pieno

Sausainius sutrupinti ir sumaisyti su pienu. Istrinti sviesta bei kiausinio tryni ir sudeti i sausainiu mase. Gerai ismaisyti. Kiausinio baltyma isplakti ir supilti i mase. Pudingo tesla pilti i sviestu ar aliejum istepta skarda. Kepti orkaiteje arba virti garuose 45 min.
TREŠNIŲ (IR NE TIK ) IR AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ APKEPAS:

125 gr. avižinių dribsnių
250 gr. trešnių (šaltuoju sezonu tinka šaldytos vyšnios tik reikia atitirpinti, nupilti susidariusį skystį ir vyšnias apsausinti kokia servetėlė, kad nebūtų labai daug drėgmės)
125 gr. pieno
2 kiaušiniai
125 gr. varškės
50 gr. cukraus
truputis vanilino ar vanilinio cukraus

Avižinius dribsnius užpilti karštu pienu ir palikti išbrinkti. Trynius išplakti su puse kiekio cukraus. varškę sumaišyti su dribsniais, įberti vanilino. Paruošti uogas (žr. aukščiau, jei uogos šviežios - išimti kauliukus). baltymus išplakti iki putų su likusiu cukrumi, viską kartu išmaišyti (maišyti atsargiai ). gautą masę sudėti į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą skardą. Dėti į karštą orkaitę, kepti apie 40 min. Beje vietoj trešnių dar rekomenduojama dėti smulkiai pjaustytų obuolių ar kitų mėgstamų vaisių

MANŲ KRUOPŲ APKEPAS SU SLYVOMIS:

1 l pieno
250 gr. manų kruopų
3 v.š. cukraus
2 v.š. sviesto
3 kiaušiniai
1 v.š. razinų
500 gr. slyvų
1 v.š. krakmolo
druskos
citrinos žievelės
Pieną užvirinti, sudėti sviestą, įberti cukraus, tarkuotos citrinos žievelės, supilti manų kruopas, pavirti maišant, kol sutirštės, nuimti nuo ugnies, sudėti ištrintą trynį ir įmaišyti išplaktus baltymus. Slyvas paruošti( išimti kauliukus, perpjauti pusiau. jei šaldytos- atitirpinti, nupilti skystį ir nusausinti), razinas nuplikyti verdančiu vandeniu. Slyvas ir razinas "patroškinti". Skardą ištepti riebalais, pabarstyti maltais džiūvėsėliais, sudėti manų kruopų "košę" sluoksniuojant ją su patroškintomis slyvomis ir razinomis. Viršutinis sluoksnis - manų košės.
Ant viršaus uždėti sviesto gabaliukų ir kepti orkaitėje
Vietoj slyvų tinka ir kiti mėgstami vaisiai

BLYNAI SU BROKOLIAIS:

vid. brokolio gūžė
1 kiaušinis
1 stikl. kefyro
1 stikl. miltų
druskos
vandens

Brokolius apvirti vandenyje (pasūdytame). išėmus nuvarvinti ir sutrinti plaktuvu/šakute, suberti miltus, supilti kefyrą, išmaišyti, įmušti kiaušinį. Jeigu tešla labai tiršta - įpilti vandens, pasūdyti ir kepti blynus.

VARŠKĖS KUKULIUKAI SU SLYVOMIS:
75 gr. sviesto
6 - 7 v.š. cukraus
4 kiaušiniai
500 gr. varškės
200 gr. manų kruopų
100 gr. miltų
1 nubrauktas arb.š. kepimo miltelių
druskos
slyvų

Sviestą išsukti su 3 v.š. cukraus, po vieną sudėti kiaušinius. Įmaišyti druską, varškę, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Suberti manų kruopas. Leisti tešlai pastovėti 20 min. Tuo tarpu paruošti slyvas (žr. kitus receptus). Dideliame puode užvirti pasūdytą vandenį. Įdėti "bandomąjį" tešlos kukuliuką (jei verdamas suyra - į tešlą įberkite daugiau manų kruopų). tešlos turėtų užtekti 16 kukulių, į kiekvieno vidurį dedame slyvą (džiovintą, šaldytą, šviežią..). Kukuliukus verdame ant silpnos ugnies 8 - 10 min. - išvirę jie iškyla paviršiun.

SULTINGI OBUOLIŲ VAFLIAI:
šlakelio citrinų sulčių
100 gr. sviesto
2 v.š. cukraus
pusė pakelio vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
6 v.š. miltų
2 rūgštesnių obuolių
75 ml/ vaisinės arbatos arba obuolių sulčių
žiupsnelio druskos, cukraus pudros apibarstymui

kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi, citrinų sultimis, vaniliniu cukrumi. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. baltymus padėti į šaldytuvą. trynius sudėti į išsuktą masę ir plakti kol ji taps puri. Įmaišyti miltus. Supilti vaisinę arbatą ar sultis ir palikti kelias min. pastovėti, kol išbrinks. Sutarkuoti obuolį. Sudėti į tešlą. pabaigoje įmaišyti iki standžių putų su druska išplaktus baltymus. iškeptus vaflius apibarstyti cukraus pudra, valgyti šiltus su grietinėle ar ledais.

GRIKIU BLYNAI
grikiu kose (pvz. virta pusryciams)
miltu (as naudoju rupaus malimo)
kiausinis
galima deti truputi druskos
vandens
Uzmaisyti blynu tesla ir kepti keptuveje arba vaflineje, jei nenorit naudoti riebalu.
Jei blynu lieka:
likusius blynus aptepti pomidoru padazu, uzdeti skiltele pomidoro, paprikos ir griezineli surio ant virsaus. I orkaite ir - puikus uzkandis teveliui


RYZIU BLYNAI
ryziu kose
miltu
kiausinis
kondensuoto pieno
jei reikia, vandens
Uzaisyti blynu tesla ir kepti keptuveje arba vaflineje.
Makaronai su varske
makaronus išvirtus saldintame vandenyje su aguonom, kai išverdu, dar įdedu lydytą sviestą(100g.), maišytą su varške(200g.)
Obuolių kisielius
150g. vandens, 100g. obuolių, 25g. cukraus, 8g. bulvių krakmolo.Obuolius supjaustyti į 4 dalis, užpilti verdančiu vandeniu, uždengus virti ant silpnos ugnies 20 minučių, išvirusius išversti ant sietelio, pertrinti,į gautą vandenį įdėti cukraus ir vėl virti, palikus dalį skysčio bulvių krakmolui atskiesti, maišant supilti bulvių krakmolą, sudėti trintus obuolius, užvirinti.
Avižinis kisielius
50g. vandens, 150g. pieno, 15g. avižinių dribsnių miltelių, 25g. cukraus.
1/4 stiklinės pieno sumaišyti su avižinių dribsnių milteliais, supilti likusį pieną, 10min. virti, įpilti 20g. cukraus, baigiant virti įdėti 5g. truputį deginto cukraus
Omletas su obuoliais
2 kiaušiniai, 100g. obuolių, 10g. sviesto, 20g. cukraus.Obuolius nulupti, supjaustyti plonomis riekelėmis, troškinti keptuvėje, svieste, kai iškeps, įpilti 2 išplaktus kiaušinius ir kepti kaip kiaušinienę, patiekiant perlenkti perpus, apibarstyti cukraus pudra.
Varsketukai
varske, miltai ir kiausinis Pakeliui varskes (200 g) kokie 3 saukstai miltu.( vietoj miltu dedu avizu ar kitokius dribsnius(kurie isverda per 2-4min), labai purus ir skanus buna) Kuo maziau miltu, tuo minkstesni varsketukai Jei darydavu is puses pak., tai dedavau ne visa kiausini, o tik tryni. I verdanti vandeni ir pavirk, kol iskyla, na kokias gal 5-10 min.


Makaronai su farsu
Į verdantį vandenį įdedu susmulkinto faršo, smulkiai sutarkuotos morkos, o vėliau ir makaronus, druskos pagal skonį. Verdu, kol makaronai suminkšėja. O tada jau valgom. Galima grietinės įsidėti.


Virti varškėtukai

200 gr. varskės,
1 kiaušinis,
2 arb. š. manų kruopos,
1 v. š. cukraus,
galima truputi uogų

Varškė sutrinti su tryniu, pridėti suplaktą baltymą, manų kruopas, sukrus, išmaišyti. Su šaukštu į verdantį vandenį (pasudytą). Galima valgyti su grietine, sviestu.


Bananų blyneliai

2 prinokę bananai
1 kiaušinis
50 gr. pieno
1 arb. š. cukraus
1/2 stiklinės miltų
aliejaus arba sviesto kepimui.

Blenderiu sumalti bananus, kiaušinį, pieną ir cukrų. Šakute išmaišyti, pridėti miltų ir greitai išmaišyti, bet ne iki vieningos masės. Gautą masę šaukštu dėti į karštą keptuvę. Kepti iš abiejų pusių.


Vaisių kisielius
1/2 stiklinės aviečių, serbentų ar obuolio,
šaukštelis cukraus,
šaukštelis krakmolo,
3/4 stiklinės vandens.
------------------------------------------------
Uogas nuplaukite, nulupkite obuolio žievelę, užpilkite vandeniu, įberkite cukraus ir virkite. Vaisius susmulkinkite ar pertrinkite per sietelį. Krakmolą ištirpinkite mažame vandens kiekyje, supilkite į vaisių tyrę ir maišydamos virkite valandą. Karštą kisielių supilkite į šaltu vandeniu išplautą salotinę. Jam taip pat galima naudoti spanguoles, turinčias daug pektino, kurio dėka nereikia net krakmolo, ir daug vitamino C.

Obuolių kisielius
150 g. vandens,
100 g. obuolių,
25 g. cukraus,
8 g. bulvių krakmolo.

Obuolius supjaustyti į 4 dalis, užpilti verdančiu vandeniu, uždengus virti ant silpnos ugnies 20 minučių, išvirusius išversti ant sietelio, pertrinti, į gautą vandenį įdėti cukraus ir vėl virti, palikus dalį skysčio bulvių krakmolui atskiesti, maišant supilti bulvių krakmolą, sudėti trintus obuolius, užvirinti.

Avižinis kisielius
50 g. vandens,
150 g. pieno,
15g. avižinių dribsnių miltelių,
25g. cukraus.

1/4 stiklinės pieno sumaišyti su avižinių dribsnių milteliais, supilti likusį pieną, 10 min. virti, įpilti 20g. cukraus, baigiant virti įdėti 5g. truputį deginto cukraus.

Makaronu receptukas su suriu
Isvirti mazycius makaroniukus, kai isverda sumaisyti su lydytu suriu, pvz.: Panemunes pievu be priedu
Obuoliu tyre
Supjaustau ketvirčiais obuolį, išimu sėklalizdžius, nulupu, sudedu į čenakinę ir pakepu orkaitėje 30 min. Vandens nepilu.
Gaunasi obuolių tyrelė. Mažiukui taip duodu, dičkiams cukraus ir cinamono priberiu.
omletas su trupuciu varskes
2 kiausiniai
slakelis pieno
trecdalis pokelio varskes
saukstas miltu
truputi druskytes ir cukriuko
krapu saujele
Viska gerai suplaku ir kepu uzdengus. Tiesa apverst reikia.

MAKARONAI SU VARSKE:
Isverdi makaronus, nupili vandeni, sudedi varske, truputi cukraus ir ant mazos ugnies maisai kol istirps (9% varske geriau tirpsta).

Blynai is aviziniu dribsniu
Imame avižų dribsnių (tie, kurie verda trumpai), tada įpilam vandenuko, druskytės, cukriuko ar fruktozės, išmaišom iki blynų tešlos konsistencijos ir kepam blynukus Galima įtarkuoti obuolio arba moliūgo, arba cukinijos, tada labai skanūs gaunasi

Morkų blynai
Tešlai:
• Morkos, 300 gramų
• Miltai, 0,5 stiklinės
• Cukrus, 1 valgomasis šaukštas
• Kiaušiniai, 2 vienetai
• Varškė, 120 gramų
• Druska, 1 žiupsnelis
Gaminimo instrukcija:
1. Morkas sutarkuojame.
2. Sutrinkite varškę su kiaušiniais, įmaišykite morkas, miltus, cukrų ir druską. Jei tešla per tiršta, galite įpilti šiek tiek pieno, pasukų ar kefyro.
3. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje.

Dėdės omletas
4 kiaušiniai
1 bulvė
1 svogūnas
1 šaukštelis smulkintų petražolių
80g grietinės
3 šaukštai alyvų aliejaus
druska, pipirai
Į sutarkuotą bulvės masę sudėkite išplaktus kiaušinius, susmulkintą svogūną, grietinę, bei prieskonius. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, ir kepkite iš abiejų pusių 10 min



Pieniškas ryžių apkepas
Ingredientai
Cukrus:25 g.
Kiaušiniai:1/2 vnt.
Pienas:200 g.
Ryžiai:50 g.
Sviestas:15 g.
Gaminimas
1Ryžius išvirti piene. Iškart įdėti sviesto 25 cukraus.
2Ataušinti. Suplakti kiaušinio baltymą išmaišyti tryniu ryžiais.
3Masę sudėti sviestu išteptą formą kepti iki geltonumo.

Kiaušiniai su špinatais
Ingredientai
Batonas:40 g.
Cukrus:8 g.
Druska:3 g.
Kiaušiniai:1,5 vnt.
Miltai:5 g.
Pienas:100 g.
Salotos:75 g.
Špinatai:75 g.
Sviestas:15 g.
Gaminimas
1Špinatus salotomis perrinkti, perplauti 10-15 minučių uždengus troškinti pačių sultyse šaukšteliu cukraus.
2Špinatus salotomis pertrinti rėti, užpilti tirštu bešamelio padažu (receptą galite rasti šioje svetainėje). Pasūdyti, įdėti pusę šaukštelio sviesto kaitinti pradės garuoti.
3Batono riekutę pamirkyti piene kiaušiniu (kiaušinį išplakti, įpilti pieno, druskos pusę šaukštelio smulkaus cukraus) apkepinti įkaitintame svieste.
4Į keptuvę įmušti kiaušinį.
5Ant apkepinto džiūvėsio uždėti sutirštėjusį kiaušinį, o aplink jį - špinatų-salotų tyrės.


Ryžių kotletai
Ingredientai
Kiaušiniai:1/6 vnt.
Miltai:5 g.
Ryžiai:50 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1 kruopų išvirti tirštą košę karštą pertrinti rėtį.
2Įdėti kiaušinį, miltus, druskos maišyti mediniu šaukštu, pasidarys vientisa masė.
3Išversti vandeniu suvilgytos lentos, padaryti kotletus apvolioti persijotuose džiūvėsėliuose miltais. Kepti įkaitintame svieste.
4Pateikti pomidorų arba grybų padažu.

Kiaušiniai su bulvių tyre
Ingredientai
Bulvės:200 g.
Druska:3 g.
Džiūvėsėliai:20 g.
Kiaušiniai:1 vnt.
Pienas:50 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Orkaitėje iškepti bulves. Nulupti, sutrinti kartu 1/4 stiklinės karštu pienu, šaukšteliu sviestu, pasūdyti sudėti gilią sviestu išteptą keptuvę.
2Tyrėje padaryti skylę, išmušti ją žalią kiaušinį, pasūdyti pabarstyti persijotais džiūvėsėliais, apšlakstyti ištirpintu sviestu.
3Kepti orkaitėje.

Omletas su obuoliais
Ingredientai
Cukraus pudra:20 g.
Kiaušiniai:2 vnt.
Obuoliai:100 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Obuolius nulupti, supjaustyti griežinėliais troškinti keptuvėje ištirpusiu sviestu.
2Kai iškeps įpilti suplaktus kiaušinius kepti kaip kiaušinienę.
3Patiekiant perlenkti perpus apibarstyti cukraus pudra.

KRUOPIENES

Ryžiai su slyvomis (nuo 1 metų):
4 porcijos

1,5 stiklinės ryžių;
1,5 stiklinės pieno;
350 g šaldytų arba džiovintų slyvų (be kauliukų);
1,5 stiklinės grietinėlės;
2 šaukštelių vanilinio cukraus;
5 šaukštų cukraus;
2 šaukštų sviesto;
šaukštelio cinamono;
druskos.
-----------------------------------------------------------
Slyvas nuplauti, džiovintas 30 min pamirkyti virintame vandenyje, paskui išvirti nedideliame kiekyje su 1-2 šaukštais cukraus ir nukošti. Ryžius nuplauti, užpilti pienu ir vandeniu (1,5 stiklinės), sudėti sviestą, pasūdyti ir virti 20 min. Tada suberti 2 šaukštus cukraus, pusę vanilinio cukraus, cinamoną ir virti, kol ryžiai suminkštės.
Išvirusius ryžius sudėti į lėkštes, uždėti su likusiu cukrumi bei vanile išplaktos grietinėlės ir slyvų.
Skanaus!
KOSE SU KISIELIUM
Išverdu kisieliaus, kad būtų galima gerti ir atvėsinu. Atskirai išverdu paprastos ryžių ar avižinės košelės.
Ryžių-cukijos-razinų košytė
išverdu arb.šaukštelį razinų, dedu šiaudeliais pjaustytą cukiniją ir paverdu. pabaigai vienas šaukštas ryžių miltų.
išvirus viską sutrinu smulkintuvu.
Kruopų apkepas
Ingredientai
Cukrus:10 g.
Grikių kruopos:50 g.
Sviestas:10 g.
Varškė:50 g.
Gaminimas
1 Išvirti birią grikių košę, sumaišyti varške, sutrinta cukrumi sviestu.
2 15 minučių kepti orkaitėje.

DARZOVES,MESA,ZUVIS,SRIUBOS

KOPŪSTINUKAI:

300 gr. kopūsto (apie 1/4 gūžės)
1 kiaušinis
2 v. š. miltų
1 v.š. kruopų (kokios mėsgtamiausios )
2 v.š. kefyro
1/2 arb. š. kepimo miltelių
aliejaus kepimui
druskos, prieskonių (pagal skonį)
Kopūstą sumalti mėsmale su stambiausiu sieteliu, sudėti miltus, kruopas, druską, prieskonius, kepimo miltelius, kefyrą. Viską gerai išmaišyti. Kiaušinį išplakti iki putų ir supilti į kopūstinukų "tešlą". Vėl gerai išmaišyti ir palaikyti kelias min. Kepti įkaitintame aliejuje pridengus keptuvę dangčiu. kepti ant lėtos ugnies, kad blyneliai gražiai iškiltų. Pire blynelių tinka grietinė ir giretinės padažai.
DARZOVIU KUKULIUKAI

nedidele bulve
nedidele morka
gabaliukas saliro saknies
galima ideti kalafioro, kopusto, brokolio, cukinijos - kas prie sirdies
zalumynu: krapu, petrazoliu
grikiu miltu (kavamale sumaltos grikiu kruopos)
jei norisi - kiausinis arba trinys (cia priklausomai nuo to, ka ir kaip maziukas valgo)
darzoves isvirti ir sutrinti i kose. Ideti pora saukstu grikiu miltu, sukapotus zalumynus ir kiausini, jei dedate. Suformuoti rutuliukus ir virti ant garu. Mums labai tiko, kai mezyle pradejo nevalgyti nieko, kas panasu i kose

Morkų maltiniai:
200g. morkų. 6g. miltų, 12g. sviesto, 50g. pieno, 5g. cukraus, 3g. druskos, 1/5 kiaušinio, riekė pyrago, 2 šaukštai maltų džiūvėsių. Nuskustas morkas užpilti verdančiu vandeniu, įdėti cukraus, uždengus troškinti 30min.Pertrinti per sietelį kartu su piene išmirkytu batonu, pridėti kiaušinį, padaryti maltinius, aptepti baltymu, apvolioti džiūvėsėliais, apkepti karštame svieste.

Morkų košė
200g. morkų, 100g. pieno, 8g. sviesto, 5g. cukraus, 5g. manų kruopų.Nuskustas morkas supjaustyti griežinėliais, užpilti trupučiu karšto vandens, įberti cukraus, įdėti sviesto, uždengus troškinti, kol suminkštės, pertrinti per sietelį, pasūdyti, pašildyti su baltuoju padažu, į paruoštą košę įpilti pieno.

Vistienos troskinys
Svogunas
Morka
Virta vistiena
Pienas

Ant sviestuko ar aliejaus pakepinti svogunus, tarkuota morka, sudeti susmulkinta vistiena, prieskoniu (pagal amziu), ipilti pieno ir troskinti. Patiekti su ryziais ar bulviu kose.

MOLIŪGŲ SRIUBA:
Moliūgo (nemažai, nes tai pagrindinė daržovė)
kitų daržovių (aš dedu: nedidelę bulvę, morką, kopūsto)
pieno (mažesniems galima naudoti adaptuotą mišinuką arba mamos pienuką)
truputį druskos ir muškato riešuto (mažesniems galima ir nedėti)
Šiek tiek pasūdytąme vandenyje išverdu gabaliukais supjaustytas daržoves. Baigus virti maždaug pusę skysčio nupilu ir pripilu pieno tiek, kad sriubos tirštumas tiktų vaikui (vieni mėgsta tirštesnes, kiti - skystesnes sriubytes). Pašildau ir valgome. Mažesniems daržoves galima sutrinti - labai mažiukas iki tyrelės, tik mažiukams - stambiau, kad liktų ką ir pakramtyti

DARŽOVIŲ SRIUBA:
Įvairių daržovių (aš dedu: cukiniją, truputį raudonos paprikos, morkų, žiedinių kopūstų, brokolių, kaliaropės)
Kruopų (dažniausiai dedu ryžius, bet galima ir miežines kruopas arba grikius) arba makaronų
džiovintų, šaldytų arba pirktų "iš pakelio" prieskoninių daržovių (porų, petražolių, pastarnokų ir pan., jei iš pakelio, geriausia, kad ten nebūtų jokių kitų priedų), lauro lapelis, pora pipirų, druskos
linų sėmenų, moliūgų ar kito aliejaus
Daržoves supjaustau gabaliukais ir išverdu (morkas - smulkiau, verdu apie 10 min., viską iš karto). Kruopas ar makaronus taip pat sudedu iš karto, bet jei kruopos verda ilgiau (pvz. miežinės), tada pirmiausia dedu kruopas, o likus 10 min - daržoves. Verdu truputį pasūdytame vandenyje su prieskoniais (labai mažiukams geriau nedėti lauro lapų ir pipirų). Išvirus pilu į lėkštę, pravėsinu tiek, kad būtų galima valgyti ir įpilu lašiuką sėmenų, moliūgų sėklų ar kito vertingo aliejaus.

KOPŪSTŲ SRIUBA:
Buvė, morka, kopūsto
druskos, džiovino baziliko
Gabaliukais supjaustau bulvę ir kopūstą. Šiek tiek pasūdytame vandenyje verdu morką perpjautą į 2-3 dalis apie 5 minutes, tada prie morkos pridedu bulvę ir kopūstą ir verdu dar 10 min. Morką išimu, sutrinu šakute ir labai trumpai pakepinu su trupučiu sviesto ir džiovino baziliko. Sudedu į sriubą, išmaišau.

TROŠKINUKAS SU RYZIAIS:
ryžių (galima ir kitų kruopų)
daržovių (įvairių, bet ne bulvių: cukinijos, morkų, kaliaropių, žiedinių kopūstų, paprikos, brokolių)
Kas valgo, galima dėti vieštienos, žuvies (pjaustyti smulkiais gabaliukais)
druskos, prieskonių pagal pomėgius, lauro lapas, pipirų, svogūnas
sėmenų ar kito aliejaus
Ryžius išverdu šiek tiek pasūdytame vandenyje. Vištieną, žuvį (jei dedate) ir daržoves garinu taip: į vandenį įdedu lauro lapus, pipirus ir į 2-4 dalis perpjautą nedidelį svogūną. Ant viršaus statau puodą garinimui ir primiasia reikėtų pagarinti žuvį ar vieštieną, po kokių 10 min. sudėti gabaliukais supjaustytas daržoves ir garinti tol, kol pakankamai suminkštės. Po to viską sudėti į išvirtus ryžius, įpilti šaukštelį ar du sėmenų ar kt. aliejaus, galima šdėti druskos šiek tiek, mėgstamų prieskonių (jei dedate, aš dedu žiupsniuką kario).


Jautiena su batonu
jautiena, batonas mirkytas piene, svogunai, druska.
sumaliau jautiena (maliau su bleideriu, tai gavos kaip tyre), idejau smulkiai pjaustyta svoguna, batona ir druskos. padariau maza kotletuka (viena, nes cia pirmas bandymas buvo) ir... pasiemiau sieteli miltams sujoti, uzdejau ant verdancio vandens, kad neisimerktu - virtu ant garu, idejau ten savo kotletuka ir uzdengiau.


ŽUVIES PUDINGAS
Žuvį ir piene išmirkytą batoną sumalti 2 kartus mėsmale, pasūdyt ir praskiest pienu iki košės konsistencijos.Įdėt kiaušinio trynio, išmaišyt.BAltymą išplakt ir atsargiaia įmaišyt į žuvies masę.Paruoštą tyrę sudėt į sviestu pateptą puodelį, apibarstyt džiuvėsėliais, uždengti ir iki pusės įstatčius į indą su verdančiu vandeniu virti apie 45 min.Pudingą patiekti su bulvių arba daržovių tyre.TAip pat galima gaminti vištienos, veršienos, kepenėlių pudingą.
Iš paprastyesnių

MORKŲ TYRĖ (SU MANAIS)
Nuluptas ir supjaustytas morkas užpilti trupučiu vandens, pasaldint ir troškinti jų pačių sultyse nuolat maišant ir pripilant vandens kad neprisviltų.KAi suminkštės, morkas sutrinti, praskiesti pienu, pasūdyt ir plakant užvirti.Įdėti sveistuko.GAlima į šią tyręįdėti porą šaukštų virtos skystos manų košės, išmaišyti ir palaikyti karštoje orkaitėje.

SULTINYS SU KEPENĖLĖMIS
Kepenėles išmirkyt ir sumalt.Įdėt piene išmirkyto batono, kiaušinio trynį ir minkštosveisto.Viską gerai išmaišyt ir suplakt ar pertrint per sietelį.Šią masę sumaišyt su sultiniu, pasūdyt ir pavirt 5-10 min.
Su kepenėlėm ryt aš pati bandysiu Ir šiaip daug desertukų visokių, ir su džiovintais vaisiais, ir putėsių ir apkepų ir troškinių( čia jau kur nuo metukų)

ŽUVIS SU PADAŽU
200 g žuvies (jūrų lydekos, lašišos)
200ml pieno
100 ml grietinėlės
3 v. šaukštai miltų
1 v. šaukštas rapsų aliejaus
pagardinti galima krapais, citrinų sultimis
Paruošiamas padažas-visi produktai sumaišomi puode ir užverdami nuolat maišant, paverdama kelias minutes, tada sudedami žuvies gabaliukai be kaulų ir verdama troškinama dar 5-10 min.

KOTLETUKAI
250 g jautienos faršo
100 ml neriebios grietinėlės
1 virta bulvė
pusė kiaušinio
2 v. šaukštai aliejaus
maltos paprikos, baziliko, baltųjų pipirų
Šakute sumalti bulvę. Viską sumaišyti ir padaryti tešlą. Kepti kotletukus ant vidutinės ugnies, neskrudinti.

PADAŽAS SU FARŠU
200 g jautienos faršo
1 v. šaukštas aliejaus
1 v.šaukštas miltų
100 ml grietinėlės, vandens
2-3 v. šaukštai pomidorų tyrės
česnako skiltelė, žiupsnelis balt. pipirų
Pakepinti jautieną su susmulkintu česnaku, bet nesuskrudinti. Suberti miltus. Supilti grietinėlę ir vandens savo nuožiūra ir troškinti ant silpnos ugnies 10 min. uždengus. Paskaninti pomidorų tyre ir prieskoniais. Jei reikia, susmulkinti šakute.

Receptukas su malta jautiena:
deti smulkiai supjaustytas daržoves į keptuvę, įdeti sviesto truputi, įpilti truputi vandens, patroškinti, tada sudėti mėsytę, viska troškinti kartu, kol išverda, prieskoniu vėlgi pagal skonį, tada arba grietinėlę arba pomidorų pastą (ne kečupa!), užvirti ir viskas. galima dar orkaitėj apkepti su sūriu (tėveliui)

Vistiena
pakepinti svogūną ant sviesto, įdėti vištą (ar šlauneles), gerai ištroškinti (pilu vandens, o ne aliejų), kartu pridedi morkų, prieskonių (pagal skonį, galima ir nieko nedėti), kai išverda viskas, įpilti grietinėlės, palaukti kol užvirs, patiekti su bulvių koše. ne tik vaikui, bet ir visai šeimynai skanu.

Kukuliukai
sumaišyti faršą (kalakutienos, vištienos, veršienos) kaip kotletams, užvirinti 0,5 l vandens ir supilti praardžius maišelį ryžių, sudėti smulkiai supjaustytą morką, porą, moliūgą ir kai užvirs sudėti iš faršo padarytus mažus kukuliukus dar įdėti sviesto, žirnelių ir viską virti ant silpnos ugnies kokių 15 min.

moliugas su ryziais
moliūgo kubelius užpilti trupučiu vandens ir troškinti kol suminkštės, tada sudėti išmirkytus ryžius, ir dar troškinti, kol ir ryžiai suminkštės. Galima saldinti, o galima ir ne. Pagal skonį.

Moliugas su manais
Moliūgų gabalėlius išverdam piene, išgriebiame, sutriname.
Į moliūgų tyrę įdedam manų kruopų, druskos, cukraus pagal skonį ir verdam. Kai išverda, įdedam sviesto ir skanaus.

Moliugas su makaronais
Maniskis labai megsta moliugu kosyte su smulkiais makaronais. Dar i ja idedu sviestuko ir patarkuoju lydyto surio.

Kalakutienos kotletukai
Kalakutienos farsas (tikrai nebrangu ir visai nieko)- kokie 600 gr.
pora-trejeta kiausiniu;
sauja aviziniu dribsniu;
druskos, prieskoniu.
Sumaisyti. Pradzioje dar mirkydavau dribsnius piene, dabar nebe- normaliai. Kepu extra virgin alyvuogiu aliejuje.

Kalakutiena su abrikosu
Kalakutienos gabaliukas,morkytė,bulvė,kopūstas,džiovintas abrikosas,truputis alyvuogių aliejaus.

Netikras zuikis vaikams
400 g maltos kalakutienos
1 kiaušinis arba 2 kiaušinių tryniai
1/2 p. morkų tyrės
1/4 p. obuolių tyrės
1/4 p. kviečių sėlenų (dėjau kviečių gemalų) manau tiktų ir avižiniai dirbsniai
1/4 p. duonos trupinių (dėjau džiūvėsėlių)
žiupsnelis džiovinto baziliko
žiupsnelis česnako miltelių
1/2 a.š. druskos (nebūtina)
Visus produktus sudėti į indą ir gerai išmaišyti. Jei faršas pasirodys per skystas, įdėti truputį sėlenų ar duonos trupinių. Jei faršas pasirodys per kietas, įdėti truputį obuolių ar morkų tyrės. Masę sudėti į lengvai aliejumi pateptą kepimo formelę ir kepti 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes arba kol įsmeigtas peilis išlys švarus. Jei nesinori, jog viršus apskrustų - uždengti kepimo indą folija.
Kadangi mes jau seniai jokių tyrių nebevalgom, tai morkų ir obuolių tyrių neturėjau. Tad ėmiau morką ir nedidelį obuolį, sutarkavau smulkia burokine tarka ir patroškinau nedideliame kiekyje vandens, kol morka suminkštėjo.
Maniškiai šį zuikį beveik visą per vakarą suvalgė, nors mažajam visada būdavo sunku įtikti su mėsa.

VIŠTIENOS MALTINIAI SU KOPŪSTAIS
4-6 porc. reikės:
500 g. vištienos faršo,
1 svogūno
500 g. baltojo kopūsto,
1 kiaušinio
miltų
aliejaus kepti,
druskos, pipirų
Smulkiai supjaustytą svogūną ir kopūsto gūžę sumaišykite dubenyje su faršu, įkulkite kiaušinį, pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Iš gautos masės suformuokite nedidelius maltinius ir apvoliokite miltuose. Paruoštus dėkite į įkaitintą aliejų ir iškepkite. Patiekti su bulvėmis ir mėgstamomis daržovėmis.

lasisa (ar kita zuvyte) su makaronais
reikia vaikisku arba paprastu makaronu (geriau rudi), cikiniju geriau jauna 1, pomidoru 2-3, svoguno ketvircio (nebijokit duoti vaikeliui svoguno, jis istroskintas salduma duoda).
padazas: i puode pakaitinam alieju dedam susmulkinto svoguno (koki ketvirti), smulkiai suplaustyta cukinija ir troskint kol cukinija suminksteja (galima ipilt kiek vandens), tada dedam susmulkintu pomidoru (jaunesniems nei metuku kad butu be odeles ir seklu) ir troskinam kol pomidorai isleidia. sumalan blenderiu. Vyresniam nemalam.
isvirt makarunus As kartu imetu ir zuvi ( ji gi labai greit isverda 5-10 min) viska sumaisum.
galima valgyt ir be zuvytes, uztarkuoti svelnaus surio.
as daznioausiai gaminu daugiau sito padazo paskui tik suskirstau porcijom ir uzsaldau.

risoto su vistiena.
sito gaminu daug, tai ir pati pavalgau ir mazius dziaugias.
svogunas 1
morku 3-4
brokoliu puse nedidelio arba sparaginiu pupeliu sauja
galima kalafioro
vistienos 2 krutineles
grietineles
ryziu (kazkur puse stiklines, galima ir daugiau)
gaminam puode
i ikaitinta alieju (sviestas skaniau) dedam smulkintus svoguna, morka, sparagines pupeles (jei brokoli ar kalafiora tai veliau). Viska apkepina 2-4 min, tada dedam stambiai supjaustyta vistiena (krutinele i kokias 5-6 dalis), vel kepinam, kad vistiena apkeptu, tada ryziai. Vel maisom, kad ryziai gerai apsiveltu aliejum ir uzpilam verdanciu vandeniu. Vandens koki pora cm virs visu produktu ir troskinam ant mazos ugnies. Vis pamaisom, pamaisom. Jei reikia dapilam vandens. Kai ryziai visai prie pabaigos pilam grietinele (as pilu apie 100 ml) ir dar patroskinam kol ryziai isverda.

Plovas

Isviriu ryzius, atskirai isvyriu vistiena (arba kalakutiena). Viska sumaisau, o dar idedu visai truputi su sviestu kepta morkyte. Nu aisku dar prieskoniu (druskos, pipiru

Torskinys
Į puodą dedu gabalėlį sviesto, įkaitinu. Į tą sviestuką dedu smulkiai supjaustytą mėsytę (bet kokią- veršieną, jautieną, avieną), pjaustytą morką ir šiek tiek svogūno. Iš mėsos išsiskiria sultys. Apie 10-15 min. patroškinu. Tada dedu šaukštelį miltų. Gerai išmaišau ir pilu verdančio vandens, kad apsemtų. Dar įdedu brokolių, cukinijos. Patroškinu kol brokoliai suminkštėja. Įpilu grietinėlės,dedu krapų, petražolių, dar pora minučių patroškinu.

Trinta sriuba "Morkytė"
10 šv. morkų
1,5 l vandens
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus
truputis druskos
100 g grietinėlės
Nuskustas morkas sudėkite į verdantį pasaldintą ir pasūdytą vandenį. Kai morkos išvirs, pertrinkite jas per smulkų sietelį, sudėkite atgal į vandenį ir užbalinkite grietinėle.
Trinta daržovių sriuba " Čipolinas"
1,5 st vandens
2 porai
2 bulvės
200 g moliūgo arba cukinijos
1,5 stiklinės pieno
truputis druskos
20 g sviesto
žalių petražolių šakelių
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite griežinėliais supjaustytus porus ir kubeliais supjaustytas bulves bei moliūgus.
Uždengtame puode virkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet daržoves išgriebkite ir sutrinkite.
Į daržovių sultinį supilkite pieną, sumaišykite su daržovių tyre, paskaninkite sviestu ir papuoškite petražolių lapeliais.
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite griežinėliais supjaustytus porus ir kubeliais supjaustytas bulves bei moliūgus.
Uždengtame puode virkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet daržoves išgriebkite ir sutrinkite.
Į daržovių sultinį supilkite pieną, sumaišykite su daržovių tyre, paskaninkite sviestu ir papuoškite petražolių lapeliais.

Sriuba "Mažylis"
1 st vandens
1 l pieno
2 vidutinio dydžio morkos
4 šaukštai manų
1 šaukštelis sviesto
druskos
cukraus
Pasūdytame , pasaldintame vandenyje išvirkite smulkiai sutarkuotas morkas ir manus. Supilkite pieną. Jam pradėjus virti puodą nukelkite nuo ugnies. Sriubą paskaninkite sviestu.
Voveraičių ir šviežių bulvių sriuba
1,5 l vandens
0,5 l voveraičių
5 bulvės
1 svogūnas
truputis druskos, kvapiųjų pipirų žirnelių.
Į verdantį vandenį suberkite kubeliais supjaustytą svogūną bei nuvalytas voveraites. Po 15 min. suberkite kubeliais supjaustytas bulves.
Baigdami virti sudėkite prieskonius.
Patiekdami paskaninkite grietine.

Žuvies maltinukai
500g žuvies
2 riekelės batono
80g grietinėlės
2 kiaušiniai
truputis prieskonių
Žuvį išdarinėjame ir sumalame. Kartu sumalkite ir batoną, išmirkytą grietinėlėje. Kad masė būtų vientisa, siūloma permalti 2 kartus. Tuomet įberkite druskos, prieskonių, įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Iš šios masės formuokite kamuoliukus, juos apvoliokite džiuvėsėliuose ir kepkite orkaitėje. Maltinukus siūloma valgyti su padažu

Žuvies leistinukai
1 kg jūros lydekos
2 kiaušinių baltymai
1 stiklinė grietinėlės
2 riekelės batono
truputis druskos, pipirų
padažui:
1 st vištienos sultinio
1 šaukštas miltų
1 arb. š. sviesto
citrinų sulčių, druskos, pipirų, krapų
Žuvį nuvalykite. Batoną išmirkykite grietinėlėje. Žuvį ir batoną sumalkite mėsmale. Šią masę sumaišykite su kiaušinių baltymais, supilkite likusią grietinėlę ir plakite mikseriu, kol masė pasidarys puri. Suberkite prieskonius.
Žuvies masę šaukštu leiskite į pasūdytą verdantį vandenį. Išvirus leistinukus dėkite į lėkštę ir užpilkite padažu

Švilpikai su vištiena
15 vidutinio dydžio virtų bulvių
1 virta vištos krūtinėlė
2 kiaušiniai
druskos
apie 1 stiklinę miltų
juodų pipirų, prieskonių
Bulves vištieną sumalkite ir sumaišykite su kiaušinio plakiniu, prieskoniais. Miltų berkite tiek, kad tešlą galima būtų formuoti. Iš tešlos padarykite ritinėlius, ar rombelius ir kepkite ant nedidelės ugnies. Patiekite su tirpintu sviestu ar grietine

Bulviniai kukuliai su sūriu
7 virtos bulvės
25g sviesto
1 kiaušinis
0,5 st miltų
truputis druskos
Karštas virtas bulves sumalkite mėsmale. Į bulvių masę įdėkite sviesto, įmuškite kiaušinį, paskaninkite druska ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus. Iš paruoštos tešlos formuokite kukulius, į jų vidų įdėkite po kubelį fermentinio sūrio. Kukulius virkite pasūdytame vandenyje

Morkų tyrė
Ingredientai
Cukrus:5 g.
Druska:truputis
Manų košė:2 šaukštai
Morkos:200 g.
Sviestas:6 g.
1Vietoj manų košės galima dėti grietinės.2Morkas nuplauti, nuvalyti, supjaustyti sudėti indą. Įpilti truputi verdančio vandens, įberti smulkų cukrų, uždengti troškinti maišant dapilinėjant vandens, kad neprisviltų.3Po 30-40 minučių, kai morkos suminkštės, karštas pertrinti sietą, įmaišyti šaukštus manų košės truputį druskos.4Gautą tyrę pastatyti šiltą orkaitę laikyti, ims garuoti, bet nevirti. Įdėti sviesto.

Plikytų kukulių sriuba
Ingredientai
Druska:1 g.
Kiaušiniai:1-2 vnt.
Miltai:30 g.
Sviestas:10 g.
Vanduo:50 g.
Gaminimas
1 i indą įpilti 1/4 stiklinės vandens, įdėti valgomą šaukštą sviesto užvirinti.
2Į verdantį vandenį įberti 1/4 stiklinės miltų (iškart visus), maišyti medine mentele, tešla išdžius (kuo sausiau, tuo daugiau tilps kiaušinių). pradžių tešla bus trapi.
3Indą tešla pastatyti stalo įmušti 1-2 kiaušinius. Maišyti tešla pasidarys tąsi; pasūdyti.
4Kukulius sudėti indą verdančiu, truputį pasūdytu vandeniu: šaukšteliu paimti truputį tešlos kitu šaukšteliu, suvilgytu karštame vandenyje, tešlą nuimti įleisti karštą vandenį.
5Išvirus kukulius sudėti rėčio.
6Prieš valgant supilti sultinį užvirinti.

Vištienos sriuba-tyrė
Ingredientai
balti šakniavaisiai:50 g.
Miltai:6 g.
Pienas:50 g.
Sviestas:10 g.
Višta:400 g.
Gaminimas
1Vištą gerai nuplauti, sukapoti nedideliai gabalėliais, užpilti 6-8 stiklinėmis šalto vandens uždengus virti.
2Kai sultinys užvirs, nuimti dangtį, leisti putoms pakilti kepure, šaukštu jas nugraibyti, įdėti druskos. Kai atsiras putų, jas nugraibyti, įdėti baltų šaknelių (nedidelę petražolę, porą), užvirinti sumažinus ugnį virti uždengus, višta suminkštės.
3Tada vištą išimti, atskirti minkštimą. Likusią mėsą sudėti virti sultinyje. Minkštimą 2-3 kartus permalti, tada lengvai pagrūsti pertrinti rėtį.
4Gautą vištienos tyrę sušildyti garų sumaišius šiais priedais: inde ugnies ištirpdyti šaukštelį sviesto, jį įdėti šaukštą miltų, leisti jiems verdant išsiskleisti, truputį pilti perkošto vištienos sultinio gerai išmaišyti, kad nebūtų gumulėlių kad uždaras sutirštėtų būtų vientisas. Visą laiką maišant minučių virinti, sumaišyti vištienos tyre iki reikiamo tirštumo pripilti perkošto vištienos sultinio, kad sriuba-tyrė būtų ne tiršta ne skysta.
5Jeigu norima gauti labai maistingą sriubą, paduodant praskiesti kiaušinio tryniu 1/4 stiklinės pieno arba grietinėlės atsargiai maišant pamažu pilti karštą sriubą-tyrę.
6Su šia sriuba duodami skrebučiai: batono riekutės nupjaunama pluta, supjaustoma nedideliai kubeliais, šie paberiami skardos, truputį aplašinami ištirpintu sviestu orkaitėje padžiovinami.

Žuvies kotletai vaikams
Ingredientai
Batonas:20 g.
Kiaušiniai:1 vnt.
Pienas:30 g.
Sterkas:100 g.
Sviestas:15 g.
Gaminimas
1Batono minkštimą išmirkytą piene, išspausti iki sausumos sumaišyti sviesto.
2Sterkui nulupti odą, išimti kaulus, kartus permalti kartu batonu.
3Į tešlą įberti druskos, gerai ištrinti šaukštu grietinės arba pieno, atsargiai sumaišyti stipriai iki putų išplaktu kiaušinio baltymu.
4Pagaminti kotletus, pavolioti juos persijotuose džiūvėsėliuose kepti įkaitintame svieste

Veršiuko smegenų kotletai
Ingredientai
Kiaušiniai:1/2 vnt.
Miltai:5 g.
Pienas:20 g.
smegenys:100 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Smegenis išmirkyti šaltame vandenyje, įdėti verdantį vandenį, užvirinti, išimti rėčio nulupti luobelę.
2Sutrinti trynį, arbatinį šaukštelį miltų valgomą šaukštą pieno, sumaišyti smegenimis išplakto baltymo putomis.
3Iš masės padarius kotletus apvolioti išsijotuose džiūvėsėliuose, kepti svieste.

Veršienos kepenys
Ingredientai
Kepenys:50 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Veršienos kepenis išmirkyti švariame vandenyje. Nulupti plėvelę, pašalinti kanalus, supjaustyti smulkiais gabalėliais, pasūdyti, truputi apibarstyti miltais.
2Keptuvėje ištirpinti arbatinį šaukštelį sviesto, užvirinti, jame greit pakepinti kepenis (neperkepinti).
3Ataušinti, kartus permalti, pertrinti rėtį.
4Taip paruoštų kepenų galima dėti sriubas, košes arba sutrynus sviestu tepti baltos duonos

Veršienos kepenų pudingas
Ingredientai
Batonas:20 g.
Kepenys:100 g.
Kiaušiniai:1 vnt.
Pienas:30 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Veršienos kepenis nuplauti, nuvalyti, sumalti arba smulkiai sukapoti. Pertrinti rėtį, sumaišyti išmirkyta sausio batono riekute be plutos, įdėti truputuką krapų arba sukapotų petražolių lapelių, kiaušinio trynį; gerai suplakti baltymą iki putų atsargiai įmaišyti masę. Sutepti sviestu nedidelį puoduką arba mažą formą, ją sudėti kepenis pastatyti kitą indą, kurio dugno įpilti karšto vandens (garams).
2Garuose virti valandą, viršaus uždėti vaškinį popierių uždengti dangteliu.
3Patiekti bulvių tyre.

Sriuba-tyrė iš bulvių ir džiūvėsėlių
Ingredientai
Batonas:2 riekutės
Bulvės:150 g.
Kiaušinių tryniai:1/6
Manų kruopos:5 g.
Pienas:50 g.
Porai:15 g.
Sviestas:8 g.
Vanduo:250 g.
Gaminimas
1Nuvalyti supjaustyti bulves, porus sudėti vandenį. Uždengus virti minučių, karštas pertrinti rėtį užvirinti.
2Visą laiką maišant supilti manų kruopas minučių pavirti.
3Lėkštėje sutrinti žalią trynį pienu puse šaukštelio sviestu, ją lėto įpilti sriubą, visą laiką maišant, kad trynys suvirtų.
4Patiekti skrebučiais, pagamintais supjaustyto batono kubeliu.


Bulvių kotletai
Ingredientai
Bulvės:200 g.
Džiūvėsėliai:apvoliojimui
Kiaušinių tryniai:1 vnt.
Miltai:1 šaukštelis
Sviestas:20 g.
Gaminimas
1Bulves išvirti garuose pertrinti rėtį. Įdėti šaukštelį miltų, kiaušinio trynį, truputį druskos viską gerai išmaišyti.
2Ant lentos paberti miltų padaryti kotletus. Apvolioti juos smulkintuose džiūvėsėliuose, sumaišytuose perpus miltais.
3Kepti įkaitintame svieste.

Lęšių tyrė
Ingredientai
Cukrus:truputis
Kiaušinių tryniai:1 vnt.
lęšiai:50 g.
Sultinys:3 šaukštai
Gaminimas
1Lęšius perrinkti, kelis kartus nuplauti šaltu vandeniu, užvirinti išversti rėčio. Tada kartą užpilti šaltu vandeniu uždengus virti, suminkštės.
2Kiaušinio trynį praskiesti sultiniu sumaišyti pertrintais lęšiais. Įberti truputi cukraus, viską gerai sumaišyti pakaitinti orkaitėje arba garuose.


Bulvių tyrė su tryniu
Ingredientai
Bulvės:250 g.
Kiaušinių tryniai:1/6 vnt.
Pienas:100 g.
Sviestas:6 g.
Gaminimas
1Garuose išvirti arba iškepti orkaitėje gerai nuplautas bulves. Jas nulupti karštas pertrinti rėtį. Įpilti verdančio pieno įberti truputi druskos.
2Gerai išplakti, kad tyrė būtų putni, balta, be gumulėlių.
3Sviestą sutrinti tryniu įmaišyti pagamintą tyrę.

Bulvių kepsnys
Ingredientai
Bulvės:250 g.
Druska:2 g.
Grietinė:20 g.
Miltai:5 g.
Sviestas:10 g.
Gaminimas
1Išvirti nuskustas bulves, nulupti, karštas pertrinti rėtį.
2Sumaišyti šaukštu miltų, sviestu trupučiu druskos, kad būtų standi tešla.
3Masę įdėti sviestu suteptą miltais apibarstytą keptuvę, šakute subadyti viršaus uždėti šaukštą saldžios grietinės. Kepti minučių

Žuvies apkepas mažiesiems
Ingredientai
Druska:3 g.
Džiūvėsėliai:10 g.
Pienas:50 g.
Sūris:5 g.
Sviestas:10 g.
Svogūnai:5 g.
Žuvis:100-150 g.
Gaminimas
1Paruoštą žuvies filę nusausinti, apvolioti miltuose sudėti sviestu suteptą keptuvę.
2Ant kiekvieno žuvies gabaliuko uždėti pomidoro griežinėlį (be sėklų) sviesto gabaliuką.
3Pasūdyti viršaus uždengus pergamentiniu (arba riebaluotu) popieriumi kepti orkaitėje 20-30 minučių.










Atsakyti
syvakara virta labai skani sriubyte isejo:

i vandeni saldyta morka+zalia cukinija 2/3 vienos kiekio ypjausciau+pakepinti svieste svoguniukai+sakele saldyto brokolio+ 2bulves+ vistienos sultinys. Isplaku kai pradeda tizti darzoves isvirusios ir uzpilu grietineles.
grazi spalva ir geras skonis!

4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ringav @ 2011 10 11, 10:02)
Labas 4u.gif ,o kodėl tų blynelių nekepate keptuvėje,ar ne paprasčiau butų? ax.gif

prisigeria daug aliejaus 4u.gif
Atsakyti
Mum patinka toks troskinukas:

keleta zuvies gabaliuku trumpai pakepinam kartu su svogunu ant sviesto. ir sudedam i puoda, kuriame jau verda bulves, morkos ir moliugas. pries baigiant virti pagardinam petrazolem ir grietinele. Aisku, truputi dedu druskos ir pipiriuku.

Atsakyti
Musu rytines koses receptas:
Isverdu grikius. Aliejuje apkepinu smulkiai pjaustyta svoguna, grikius suberiu i keptuve su svogunais, dar viska keleta minuciu pakepinu, biski druskytes ir valgo skaniausiai. Nors siaip paprastai virtu grikiu nemegsta.
Atsakyti
atradau patiekala savo nevalgiukei smile.gif antra diena sukerta po bliudeli apie 150 ml smile.gif
reikes:
cukinija
morka
pievagrybiai
farso
makaronai arba ryziai
grietineles

susmulkinu darzoves, pakepinu lengvai ant sviestuko, tada atskirai pakepinu farsa, viska sumaisau, uzpilu truputi grietineles, patroskinu, truputis prieskoniu jei duodate savo mazyliams. Ir sumaisau su virtais ryziais arba makaronais.
Atsakyti
manoji labai megsta darzoviene:
bulves
morka
zirneliai (as saldytus naudoju)
rieke moliugo (irgi turiu saldyto)
viska supjaustau, isverdu, tai taip jai patinka. panasiai kaip pieniska darzoviu sriuba gaunasi, tik kad be pieno ir ne sriuba smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2011 10 13, 16:02)



Tai bent receptų įvairovė! Ačiū, kad netingėjote pasidalinti 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
I savaite pora kartu verdu tokia kose:
avizu arba 3 arba 7 grudu kose
i pabaiga itarkuoju moliugo ir jau visai isvirus itarkuoju dar ir kriause, nu net grazu ziuret kaip godziai valgo sia kose thumbup.gif
Atsakyti