QUOTE(vėtrė 9 @ 2011 09 07, 14:13)
Ozku ukelis tai gerai
gal bus alieju dalybos galima ir pienelio isigyti ?
ir kaip skaiciuoti ozkos pieno riebalus ?
Naa, paklausciau pas teti
,jis zinau, kad mielai parduoda
,tai jeigu butu, tai tuomet pranesciau.
Gaminu taip: uzsisaldau piena, geriausia manau saldyt i leduku formeles. Paskui kita diena, skaiciuoju kiek visko det reikes i recepta, koki as noriu gaminti
ir vietoj vandens kiekio, kuris buna parasytas muilo skaiciuoklej dedu ozkos piena (isemus is saldiklio tuos uzsaldytus gabalelius, butinai reik ant uzsaldytu gabaleliu bert NaOH, kad nesutrauktu pieno, nes man begales sykiu buvo sutrauktas pienas, kol ismokau kaip daryt, anskciau nesaldydavau pieno, todel ir sutraukdavo).
Dar vienas metodas kuri maciau, tai visiskai nesaldo, o istato viena inda su ozkos pienu i kita inda, kitame inde buna paprasti ledo gabaleliai, kad saldytu ozkos piena ir pamazu beria mazais kiekiais NaOH miltelius, bet su pertraukom ir pastoviai matuoja temperatura.
Papildyta:
QUOTE(krepsyte @ 2011 09 07, 14:21)
Sveikos merginos, prašau paprotinkit mane ar aš teisingai mąstau: maišant aliejų su šarmu, jei pariebinimas yra apie pora proc., tai aliejus praktiškai visas sureguoja su šarmu ir virsta muilu (tie pora procentu dėl atsargos, kad netyčia neliktų nesuregavusio šarmo). Vadinasi, galiu dėti ir ne tokios aukštos kokybės aliejus, nes šitoje stadijoje svarbiausia, kad gaminys įgautų muilui reikalingas pirmaeiles savybes, t.y. plautų ir putotų. Kad jis dar būtų ir naudingas odai, ją puoselėtų, aš pridedu vertingų aliejų (iki 10 proc. pariebinimo pvz.), kitų priedų būtent po pėdsako, kai jau šarmas didžia dalimi (nes taip manau, kad saponifikascijos procesas dar nebaigtas, taigi ir reakcija dar kažkiek vyksta ir "graužia" mano pridedamas papildomas vertybes) yra suregavęs. Ar aš teisi? Ar vis dėlto mano teorija neteisinga ir reikėtų ir muilo pagrindui (maišymui su šarmu) imti tik aukštos kokybės aliejus (šalto spaudimo, nerafinuotus ir pan.)? Būčiau labai dėkinga už įvairius komentarus.
Jeigu muilas bus naudojamas kunui, tai rafinuoti aliejai kims poras,
bet pvz kokosu alieju galima deti rafinuota, nes jo funkcijos yra kitokios jis padaro muila kieta ir putojanti didelias burbulais. Nors ir pati jau siek tiek abejoti pradejau
,turbut gausiu pylos nuo patyrusiu muilo vireju