Taip taip,mane irgi vilioja muilas-sampunas. man plaukai, kaip plaukai, bet vat oda jautri, manau issiprestu visi negelavimai.
Tik dar nesugalvoju,kokia turetu buti sudetis ???
o ar galima po pedsako deti kokios tai rugsties ? kad neutralizuot sarma siek tiek.
QUOTE(ausriness @ 2011 10 22, 10:02)
Oi tikrai ne visiems chemikalams, netgi vienaipvz rūgščiai gali būti atsparus, o kitai ne. Geriau mums negarantuotoms nežaisti su ugnimi.
taigi sakiau, kad kieti chemikalai laikomi plastikiniuose, o skysti - stikliniuose induose . rūgštys yra skystos, todėl jos laikomos stikle
Kaip tik apie skytus muilus skaitinėjau, man irgi labai rūpi pasidaryt... Bet juos dar kaitina po pėdsako iki gelinės fazės, o tada skiedžia ir deda borakso šarmo pertekliui neutralizuoti, nes skystus daro be pariebinimo, su šarmo padidintu kiekiu. Kaip ir aiškus pats principas, tik vat dėl to borakso abejoju. Jei jis teisingai paskaičiuotas, turėtų sureaguoti su šarmu, ir jo muile irgi neturėtų likti kaip ir šarmo, tada gerai, nes boraksas negerietis. Bet kaip ten viską tiksliai nutaikyt, tai hmmm Šiaip bet kokia rūgštim šarmo nesutramdysim, reikia borakso. Kažkur skaičiau kuo dar neutralizuoja, bet jau spėjau pamiršti... O pariebinimo norisi, nesibaidau jo duodamo neskaidrumo, bet nežinau ar tada gausis kokybiškas, vienalytis muiliukas. Taip dar ir neprisiruošiau borakso nusipirkt, noriu pirma pramokt kietus gamint, tada žingsniuosiu toliau... Nors niežti nagai labai, ilgai neištversiu O jei dar šampūnas pasisektų pasidaryt kada, būtų pasaka
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 10 24, 11:45)
Šiaip bet kokia rūgštim šarmo nesutramdysim
netiesa . bet kokį šarmą neutralizuoja bet kokia rūgštis. reikia tik tvarkingai kiekius apskaičiuot, kad neutralizacijos reakcija įvyktų iki galo
QUOTE(Katastrofa @ 2011 10 24, 11:16)
taigi sakiau, kad kieti chemikalai laikomi plastikiniuose, o skysti - stikliniuose induose . rūgštys yra skystos, todėl jos laikomos stikle
Natrio sarmo tirpalas siaip laikomas stikliniame inde, po kurio laiko ji istirpintu tad ne taisykle, kad skysti chemikalai laikomi stikliniuose induose.
Info apie NaOH:
Dirgina akis. Prarijus žiurkės LD50: 4090 mg/kg. Įkvėpus, žiurkės LC50: 2300 mg/m3/2val. Gali būti kenksminga, prasiskverbusi per odą. Medžiaga labai kenkia gleivinei ir viršutiniams kvėpavimo takams. Įkvėpus gali sukelti spazmus, gerklų ir bronchų uždegimą ir edemą, cheminį plaučių uždegimą ir plaučių edemą. Neigiamo poveikio simptomai: nudegimo pojūtis, kosulys, balso gergždimas, laringitas, kvėpavimo trūkumas, galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas. Kontaktuojant su oda, nudegina; su akimis - nudegina (pavojus apakti); prarijus dirgina burnos gleivinę, ryklę, stemplę ir virškinimo traktą (gali atsirasti žaizdos stemplėje ir skrandyje).
Normaliomis sąlygomis stabili. Yra stipri bazė, ji sugeria drėgmę ir anglies dioksidą iš oro. Cheminis aktyvumas aukštas, didelis šilumos kiekis išsiskiria, reaguojant su vandeniu; medžiaga reaguoja su metalais, taip pat pavojingos reakcijos su cirkoniu, diboratu, chloro trifluoridu, fosforu, fosforo pentoksidu, oro sulfonine rūgštimi, vandenilio fluoridu, azoto rūgštimi, sieros rūgštimi, oleumu, acetaldehidu, akroleinu, akrilo nitrilu, cianhidrinu, etilenu, tetrahidrofuranu, nitrometanu, nitroetanu, nitropropanu, trinitroetanoliu, trichloretilenu, trichloronitrometanu. Iš oro absorbuoja CO2. Esant netgi mažam vandens kiekiui, tirpalas gali užvirti. Niekada nepilkite vandens į šią medžiagą, visada šią medžiagą pilkite į vandenį. Venkite, kad vanduo patektų į konteinerį (dėl galimos aktyvios cheminės reakcijos). Skilimo produktai: natris/natrio oksidai.
Evakuoti žmones, medžiagą pilnai surinkus, išvėdinti patalpą ir išplauti užterštą vietą. Gaisro gesinimui: milteliai, anglies dioksidas. Valymo būdai: išsibarščiusią medžiagą surinkti į sandarias talpyklas, likučius pašalinti sausu smėliu arba pjuvenomis, atliekas susemti į konteinerį ir sandėliuoti iki sunaikinimo. Neleisti patekti į kanalizaciją, vandens telkinius, gruntą. Individualios apsaugos priemonės: hermetiški akiniai ar cheminiai apsauginiai akiniai, apsauginės pirštinės bei drabužiai, galintys apsaugoti odą, guminiai batai.
Skystas produktas supilamas į specialiai paskirtas geležinkelio cisternas, autokonteinerius, plienines suvirintas statines 100-200 dm3 talpos, į polietilenines statines 50-60 dm3 talpos.
Techninis granuliuotas natrio šarmas supakuojamas į vožtuvinius polietileninius dviejų sluoksnių maišus, į vožtuvinius drėgmei atsparius, uždarus, su medžiaginiu laminatu biriems chemijos produktams.
Techninis granuliuotas natrio šarmas laikomas uždarose sandėlio patalpose iki 3 metrų aukščio rietuvėse Laikant šildomose sandėlio patalpose natrio šarmo maišai išdėstomi ne mažiau 1 metro atstumu nuo apšildymo prietaisų.
Garantinis produkto saugojimo laikas - 1 metai nuo pagaminimo dienos.
QUOTE(Ievulyte @ 2011 10 24, 12:42)
Natrio sarmo tirpalas siaip laikomas stikliniame inde, po kurio laiko ji istirpintu tad ne taisykle, kad skysti chemikalai laikomi stikliniuose induose.
ne taisyklė, bet ištirpinti galima bet ką . nei plastikas, nei stiklas, nei jokia kita medžiaga nėra amžina ir reaguoja su chemikalais. psakant, lašas po lašo ir akmenį pratašo
O kuo prieinamu būtų galima keist boraksą? Ir kaip reiktų apskaičiuot, kiek reikia dėti? Ar tiesiog dėt po truputį ir matuot PH? Gal yra kokia formulė, koks kokios rūgšties kiekis atitinka tam tikrą kiekį borakso ( nes su juo būna skysto muilo rceptai dažniausiai). Aš kažkaip įsivaizdavau, kad pvz. pieno ar citrinų rūgštis natrio šarmo nesušvelnins. Kažkada čia buvo apie tai kalbėta, kad nepavyks kieto muilo PH sumažinti tokiais būdais, jei neklystu. O skystame veiktų? Nieko nesuprantu... Didelis kiekis vaisių rūgščių taip pat kenksmingas, kaip žinot kiek jų liks muile?
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 10 24, 16:44)
O kuo prieinamu būtų galima keist boraksą? Ir kaip reiktų apskaičiuot, kiek reikia dėti? Ar tiesiog dėt po truputį ir matuot PH? Gal yra kokia formulė, koks kokios rūgšties kiekis atitinka tam tikrą kiekį borakso ( nes su juo būna skysto muilo rceptai dažniausiai). Aš kažkaip įsivaizdavau, kad pvz. pieno ar citrinų rūgštis natrio šarmo nesušvelnins. Kažkada čia buvo apie tai kalbėta, kad nepavyks kieto muilo PH sumažinti tokiais būdais, jei neklystu. O skystame veiktų? Nieko nesuprantu... Didelis kiekis vaisių rūgščių taip pat kenksmingas, kaip žinot kiek jų liks muile?
Borakso ir as nenaudociau, bet vykdant neutralizacijos reakcija su rugstimis, pries tai pasidomekite kokie galutiniai junginiai susidarys ir kaip tai veiks oda. Skysto muilo pH manau imanoma sumazint neutralizuojant rugstimis. As rinkciaus kokia citrinu rugsti ar naturalias citrinu sultis, bet paskaitykit apie natrio citratus. Isigykite pH juosteliu ir po truputi bandykit lygint pH. Gal as klystu, gal ne taip reik daryt, nes niekad nedariau skysto muilo ir nedarysiu - esu kietojo gerbeja Kazkuri yra dariusi skysta muila, nebepamenu nick'o. Aisku butu geriau dar pries tai susirinkt visagaliame internete info apie skysto muilo gamyba Dar idomu ar toks nurugstintas muilas efektyviai plaus
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 10 24, 17:44)
Per didelis kiekis rūgščių sutraukia muilą, bet aš esu skystą muilą gaminusi su citrinos rūgštimi, pasidariau tirpaliuką ir po truputį pyliau. Bet niekaip nepadarysi natūralaus muilo ph 5,5 Dabar skystą muilą gaminu su didesniu pariebinimu, nors rekomenduojamas 0, viskas man gerai gaunas, ir muilas švelnus, ir be jokių boraksų .
Tiesa, buvo diskusija apie kambario temperatūros metodą, esu gaminusi tuo būdu, kai karštas šarmas pilamas ant kietų aliejų. Muilas pavyko, bet kažkaip nepatiko man tokia gamyba, ir ne visiems receptams tinkama.
Na, šarmo ant aliejų pilt noras nekyla. Bet va mintis priedus, pariebinimą dėt po gelio fazės - viliojanti... Muiluose iš "navarotų" ypatingo poveikio nesitikiu, pernelyg trumpai ant kūno būna, bet noris pabandyt su alijošium, kitais priedais... Ir praustis su dušo želėm įpratus sunku persilaužt, nors patinka ką pasigaminau. Kietus darant daugiau vietos grožiui, o skystus gal odos priežiūrai, tegul ir nesigaus idealus PH. Citrinos rūgštim nelabai ruošiuos tvarkyt, nes niekur nerašo, tai ir manau kad nelabai gerai turbūt. Skaitysiu, ieškosiu informacijos.
O su kokiu šarmu darei, Neringa? NAOH ar tuo kitu?
QUOTE(Ievulyte @ 2011 10 21, 17:19)
cia nuo zmogaus priklauso, yra kam butent bekvapiai patinka, kvapai, net ir naturalus - erzina. Man asmeniskai naturalus muilo kvapas labai patinka, kai maisau muiliuka, tai net visa palinkus mixuoju, kad to kvapo kuo daugiau galeciau ikvept kalbant apie kvapus, su aromatiniais aliejais gali labai placia gama isgaut, ir tikiu daug kam net skanesnis toks muilas nei kvepintas eteriniais aliejais. Be to su eteriniais aliejais darant butinas zinojimas kiek kokiu ir kokiais kiekiais galima pilti. Jie prasciau issilaiko muile, nes yra labai lakus, greit nugaruoja. O del pirkimo, tai perka kam kas patinka. Vieni zmones muilo iesko eko parduotuvese, o kiti - prekybcentriuose
man tavo muilai tai labai vilioja, noreciau pauostyt, ypac tie pyrageliai
sakyk ar verta knistis ir ieskot info apie muila- sampuna? Ar pasiteisino, ar visgi su sampunu geriau plaut? Mano plaukai ilgi, ploni, labai veliasi, tai vis mastau kuom pakeist sampuna bandziau gamintis is cocosu glucozidu, bet labai vele plaukus, tai meciau ta reikala, dar gasulo moli bandziau - visai nieko, bet man liko pojutis, kad per mazai nuplove
man tavo muilai tai labai vilioja, noreciau pauostyt, ypac tie pyrageliai
sakyk ar verta knistis ir ieskot info apie muila- sampuna? Ar pasiteisino, ar visgi su sampunu geriau plaut? Mano plaukai ilgi, ploni, labai veliasi, tai vis mastau kuom pakeist sampuna bandziau gamintis is cocosu glucozidu, bet labai vele plaukus, tai meciau ta reikala, dar gasulo moli bandziau - visai nieko, bet man liko pojutis, kad per mazai nuplove
Pabandykit plauti galva vien saltu vandeniu - turetu blizgeti. Karta pora savaiciu gyvenau ten, kur nera karsto vandens, todel galva ploviau po lediniu vandeniu su pigiu sampunu - plaukai pasidare labai blizgantys, grazus. Grizusi namo, kur jau buvo karstas vanduo, nusipirkau toki pati sampuna, maniau, kad cia del jo plaukai taip isgrazejo, taciau issiplovus galva namie karstame duse, plaukai tapo susivele, baisus. Pradzioj nesupratau, kame reikalas, bet paskui nusprendziau saltu vandeniu galva issiplauti - ir vel jie grazus. Skaiciau kitose temose, kad ne man vienai plaukai nuo salto vandens spindeti pradeda;)
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 10 24, 23:47)
Na, šarmo ant aliejų pilt noras nekyla. Bet va mintis priedus, pariebinimą dėt po gelio fazės - viliojanti... Muiluose iš "navarotų" ypatingo poveikio nesitikiu, pernelyg trumpai ant kūno būna, bet noris pabandyt su alijošium, kitais priedais... Ir praustis su dušo želėm įpratus sunku persilaužt, nors patinka ką pasigaminau. Kietus darant daugiau vietos grožiui, o skystus gal odos priežiūrai, tegul ir nesigaus idealus PH. Citrinos rūgštim nelabai ruošiuos tvarkyt, nes niekur nerašo, tai ir manau kad nelabai gerai turbūt. Skaitysiu, ieškosiu informacijos.
Dabar neatkapstysiu puslapio, kuriame skaičiau, bet tikrai- muilo ph neutralizavimui siūloma naudoti citrinų rūgštį, nors man ir taip skysto muilo ph gaunasi tarp 6- 7, dar pridėjus priedų labai malonus būna. O jei paliksi pastovėti, subręsti nors savaitei ar dviem-
Skystas muilas gaminamas su kalio šarmu, aš su juo gaminu, bet galima tiesiog smulkiai sutarkuotą kietą muilą ištirpinti- taip darau, kai baigiasi skystas muilas, o pasigaminti neturiu laiko .
Papildyta:
QUOTE(_saule @ 2011 10 25, 04:52)
Pabandykit plauti galva vien saltu vandeniu - turetu blizgeti. Karta pora savaiciu gyvenau ten, kur nera karsto vandens, todel galva ploviau po lediniu vandeniu su pigiu sampunu - plaukai pasidare labai blizgantys, grazus. Grizusi namo, kur jau buvo karstas vanduo, nusipirkau toki pati sampuna, maniau, kad cia del jo plaukai taip isgrazejo, taciau issiplovus galva namie karstame duse, plaukai tapo susivele, baisus. Pradzioj nesupratau, kame reikalas, bet paskui nusprendziau saltu vandeniu galva issiplauti - ir vel jie grazus. Skaiciau kitose temose, kad ne man vienai plaukai nuo salto vandens spindeti pradeda;)
Šaltas vanduo padeda uždaryti plauko žvynelius, gal užtektų tik galutiniame etape juo plaukus perskalauti