Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu IV d.

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 09 07, 08:05)
as tai algos laukiu.
Susiskaiciavau su soapcalc kastiljos muilo recepta  visam kilogramui.
Kiek laiko jus kastiljos muila plakete kol pedsaka gavote?

as plakiau su mikseriu, nes blenderio neturiu, istaciau i puoda ir paremiau,tai nereikejo paciai laikyti. Apie 40min gal. ir pedsakas toks silpnas buvo, bet daugiau kantrybes neturejau. Muilas stingo letai, antroj paroj pradejo darytis gelio faze ir tai tik per puse muilo. Ir teisybe pasakiu man vsai nepatiko ta pusine gelio faze smile.gif. Skaiciau, kad kiektiems muilams butinai reikalinga gelio faze - yra mitas. Skystiems ji butina del reikiamos gelio konsistencijos. o kietiems ji nepageidautina visai. Tai vat tos vietos kur vyko gelio faze yra vis dar minkstos ir dziudamos labai traukiasi. Tai puse gabaliuko gaunasi kreiva.
Kitiems muilams bandysiu gelio faze stabdyti.
Atsakyti
aciu uz atsakyma.
? kaip stabdoma gelio faze? smile.gif
Atsakyti
Nevisai taip - gelio fazė yra kiekvieno muilo virėjo asmeninis pasirinkimas, vieniems ji labai patinka ir yra labai pageidaujama, kiti visai jos nemėgsta. Kiekvienas variantas turi savų pliusų ir minusų. Nepageidaujama yra tik pusinė gelio fazė smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vėtrė 9 @ 2011 09 07, 08:20)
as plakiau su mikseriu, nes blenderio neturiu, istaciau i puoda ir paremiau,tai nereikejo paciai laikyti. Apie 40min gal. ir pedsakas toks silpnas buvo, bet daugiau kantrybes neturejau. Muilas stingo letai, antroj paroj pradejo darytis gelio faze ir tai tik per puse muilo. Ir teisybe pasakiu man vsai nepatiko ta pusine gelio faze smile.gif. Skaiciau, kad kiektiems muilams butinai reikalinga gelio faze  - yra mitas. Skystiems ji butina del reikiamos gelio konsistencijos. o kietiems ji nepageidautina visai. Tai vat tos vietos kur vyko gelio faze yra vis dar minkstos ir dziudamos labai traukiasi. Tai puse gabaliuko gaunasi kreiva.
Kitiems muilams bandysiu gelio faze stabdyti.


na ir atsargumo atveju, tai nesiulau plakt su mikseriu, geriau jau blenderi isigykit. wink.gif Mikseris labiau tinka pyrageliu gamybai. smile.gif Kai plakiau su blenderiu, tai maksimum 10 minuciu plakt uztrunkau ir toki muila pabrandinkit puse metu wink.gif ,galit net ir metus, tai visai geros savybes bus. wink.gif

Papildyta:
QUOTE(Evah @ 2011 09 07, 08:38)
Nevisai taip - gelio fazė yra kiekvieno muilo virėjo asmeninis pasirinkimas, vieniems ji labai patinka ir yra labai pageidaujama, kiti visai jos nemėgsta. Kiekvienas variantas turi savų pliusų ir minusų. Nepageidaujama yra tik pusinė gelio fazė smile.gif


O kaip ta gelio faze galima sustabdyti? Ir kaip ji atrodo? Man ji problemu visai kolkas nekelia, tai ir susimasciau...
Papildyta:
QUOTE(vėtrė 9 @ 2011 09 07, 08:20)
as plakiau su mikseriu, nes blenderio neturiu, istaciau i puoda ir paremiau,tai nereikejo paciai laikyti. Apie 40min gal. ir pedsakas toks silpnas buvo, bet daugiau kantrybes neturejau. Muilas stingo letai, antroj paroj pradejo darytis gelio faze ir tai tik per puse muilo. Ir teisybe pasakiu man vsai nepatiko ta pusine gelio faze smile.gif. Skaiciau, kad kiektiems muilams butinai reikalinga gelio faze  - yra mitas. Skystiems ji butina del reikiamos gelio konsistencijos. o kietiems ji nepageidautina visai. Tai vat tos vietos kur vyko gelio faze yra vis dar minkstos ir dziudamos labai traukiasi. Tai puse gabaliuko gaunasi kreiva.
Kitiems muilams bandysiu gelio faze stabdyti.


Bet kazi ar isejo jusiskis muilas, jeigu iki siol jis dar stingsta ir gelio faze nepraejus. O jus pagal skaiciuokle nieko nepamazinot, pvz NaOH kiekio darant muila?
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 09 07, 08:38)
Nevisai taip - gelio fazė yra kiekvieno muilo virėjo asmeninis pasirinkimas, vieniems ji labai patinka ir yra labai pageidaujama, kiti visai jos nemėgsta. Kiekvienas variantas turi savų pliusų ir minusų. Nepageidaujama yra tik pusinė gelio fazė smile.gif

nelabai supratau.
Negi galima pasirinkti ar darysiu su gelio faze ar siuo metu man ne nuotaika ir nedarysiu su gelio faze? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 09 07, 09:53)
nelabai supratau.
Negi galima pasirinkti ar darysiu su gelio faze ar siuo metu man ne nuotaika ir nedarysiu su gelio faze? smile.gif


smile.gif ir man cia neaisku smile.gif su tuo geliu pasidare. smile.gif
Atsakyti
Žinoma, kad galima pasirinkti smile.gif Pagal nuotaiką, orą ar muilo receptą.

Visų pirma, paminėsiu pliusus ir minusus.

Gelio fazė:
+ Greičiau sustingsta, greičiau sukietėja, lengviau išimti iš formos, geriau pjaustosi.
+ Greičiau praeina saponifikacija, taigi greičiau nustoja "kąsti".
+ Nebepamenu, kur skaičiau, bet kažkas atlikinėjo bandymus ir nustatė, kad gelio fazę praėjęs muilas ilgiau negenda.
- Dėl aukštos temperatūros kai kurie kvapai ir eteriniai aliejai nugaruoja, dingsta viršutinės natos, pasikeičia kvapas ir pan.
- Muilas lieka tamsesnis, ne toks kreminis, lengvai permatomas (čia būtent apie išvaizdą).

Muilas, nepraėjęs gelio fazės:
+ Išlieka labiau kreminis, nepermatomas, švelnesnių spalvų.
+ Geriau išlaiko aromatinius ir eterinius aliejus.
- Daug ilgiau stingsta ir kanda. Kartais gali tekti muilą formoje laikyti iki savaitės, kad gražiai išsiimtų ir susipjaustytų.
- Reikia nemažai vietos šaldiklyje, jeigu ne žiema.
- Gali tekti pora savaičių ilgiau padžiovinti (įprastus receptus).
- Kai kurie muilai, kurie nepraėjo gelio fazės, gali pasidengti storu "ash" sluoksniu. Čia jau nuo recepto priklauso.

Pagrinde viskas turbūt. Gelio fazė priklauso nuo daugelio dalykų, jos galima išvengti, bet:
* Muilą reikia maišyti prie žemų temperatūrų - kiek žemų, vėlgi, priklauso nuo recepto.
* Formą geriausia prieš supilstant muilą palaikyti šaldiklyje.
* Kuo daugiau vandens recepte, tuo lengviau įsisukti gelio fazei. Taigi, tam, kad išvengti gelio fazės, reikia sumažinti vandens kiekį. Kiek sumažinti, vėl, priklauso nuo recepto, o svarbiausia - nuo muilo virėjo patirties. Naujokams tikrai nepatariu mažinti vandens kiekio receptuose, bet čia jau atskira tema.
* Supilstytą į formą muilą reikia tuoj pat kišti į šaldytuvą ar šaldiklį, čia jau kaip kam patinka. Palaikyti ten apie parą, ištraukti ir leisti atšilti, tada supjaustyti.
* Medus, pienas, alus, bet kokie cukrūs labai įkaitina muilą, tad su jais išvengti gelio fazės yra labai sunku.

Gal nieko nepamiršau smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evah: 07 rugsėjo 2011 - 10:24
ciut nenusivoziau nuo kedes.
padarius muila reikia kisti i saldikli?
KOdel niekur apie tai neraso ir filmukuose neakcentuoja?
Papildyta:
as kastiljos muila noriu kaledoms padaryti visiems dovanoms.......(gali ir neuztekti 1 kg) biggrin.gif
aciu uz atsakymus wink.gif
Atsakyti
Tai nėra būtina ar privaloma, bet tikrai ne naujiena muilavirių bendruomenėje. O neakcentuojama gal todėl, kad čia labiau pažengusių muilavirių metodai smile.gif
Atsakyti
uf
nugasdinai
as savo pirmam muile nei gelio fazes maciau nei i saldikli kisau.

dar klausimas, o kas pagereja, jei i saldikli ikisi?
Atsakyti
Juk parašiau pliusiukus minusiukus abiejų metodų smile.gif Šaldiklis paprasčiausiai padeda atšaldyti muilą, kad jis neįkaistų ir nepraeitų gelio fazės.
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 09 07, 10:33)
Tai nėra būtina ar privaloma, bet tikrai ne naujiena muilavirių bendruomenėje. O neakcentuojama gal todėl, kad čia labiau pažengusių muilavirių metodai smile.gif


buvau sokoladini su ozkos pienu ir per pus maisyta (sokolado puse ir puse nieko nedeta) su ozkos pienu ikisusi i saldikli. Juokas juokais net geriau buvo isimt is formos ir jis nekaito. Tai gal ir nieko metodas. O tai taip visus muilus galima kist i saldikli ar tik tuos kurie labai kaista?
Atsakyti