Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(Deme @ 2011 09 03, 13:03)
As palei tvora bijau ka ir besodint. Sviesos trukumas ten. Krenta seselis. Siemet palei viena tvoros kampa kanu prisodinus buvau. Labai prastai augo. O del fortenziju gera ideja. Viena ju jau turiu, bet i zeme sodinsiu kitamet ja. Kadangi esu dirbanti sodui nenoreciau skirti savo viso laisvalaikio, taciau sodas be geliu man nera sodas smile.gif O ragane tikrai kadanors isigysiu smile.gif Gelyno dezutese idejos turbut atsisakysiu, nes kas per daug tas nesveika smile.gif Darzas, braskynas dezese, o jei dar gelynai biggrin.gif

Aš suprantu, kad pasiūlymas buvo ne gėlyną dėžėse daryti, o greta pakeltų lysvių ar už jų pasodinti ir žydinčių augalų, gražiai žydinčių prieskonių ir pan., kad būtų ne vien daržas, bet ir į ką akis paganyti, sėdint terasoje g.gif Tai ir daržui sveika, nes žydintys augalai pritraukia bites ir didesnius vabzdžius, kurie minta visokiais amarais ir kitais kenkėjais thumbup.gif

O dėl šešėlio, juk yra daugybė augalų, kurie gerai jį toleruoja. Jei parašytumėte, kokia yra sklypo orientacija pagal pasaulio šalis ir kiek patvoriuose būna šviesos, manau, kad merginos tikrai galėtų patarti, kas ten gerai jaustųsi 4u.gif Aišku, jei tik norisi ax.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2011 09 03, 13:21)
Aš suprantu, kad pasiūlymas buvo ne gėlyną dėžėse daryti, o greta pakeltų lysvių ar už jų pasodinti ir žydinčių augalų, gražiai žydinčių prieskonių ir pan., kad būtų ne vien daržas, bet ir į ką akis paganyti, sėdint terasoje g.gif  Tai ir daržui sveika, nes žydintys augalai pritraukia bites ir didesnius vabzdžius, kurie minta visokiais amarais ir kitais kenkėjais thumbup.gif

O dėl šešėlio, juk yra daugybė augalų, kurie gerai jį toleruoja. Jei parašytumėte, kokia yra sklypo orientacija pagal pasaulio šalis ir kiek patvoriuose būna šviesos, manau, kad merginos tikrai galėtų patarti, kas ten gerai jaustųsi 4u.gif Aišku, jei tik norisi ax.gif

Tai kad uz lysviu ner kur sodint, o pries jas gal koks 10 -15 cm plotelis. Lysves yra apsodintos aplink apskritima, kuris ateityje bus ispiltas smulkiu zvirgzdu. Ten kur vartai tai yra pietu puse, kairej pusej rytai, o desinej vakarai, uz namo siaurine puse.

Dar vaizdines medizagos:

user posted image

user posted image

user posted image

Ir truputis priekio ir dabartinio vaizdo

user posted image
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2011 09 02, 18:06)
g.gif nesinori, aisku, kad tema virstu kazkokiais gincais, bet gal juose gimsta tiesa? Juk ir savo pries tai buvusiame poste parasiau beveik ta pati, ka jus suraset saviskiame  - zodis "klasikinis" is principo reiskia "pavyzdinis", "etaloninis" ir gali reiksti nebutinai klasicistini, bet ir bet kuri kita stiliu - kad ir japoniska.  Kas kita, ka priimat i sitos temos ribas. Suprantu, kad rytietiski sodai cia neaptariami, bet jei telpa angliskas ir prancuziskas kaimiskas sodas, tada naturaliai kyla klausimas, kuo nusidejo lietuviskas?  Kad maziau literaturos? Taip, cia problema, bet negali sakyti, kad jos visiskai nera. Mano mintis buvo - jei i tema patenka kitu saliu kaimiski sodai, kodel negali npapulti ir lietuviski? Betgi Vida 777 labai aiskiai apibreze, kad kaimiski sodai cia nepapuola ir klausimo kaip ir nebeliko.
Sutinku del saltiniu skaiciaus. Kuo daugiau, tuo geriau. Ir jei kas gali pasidalinti - visada smagu. Kol kas niekas to nepadare ir visos cia apgraibom bande aiskintis kur tos temos ribos. Perverciau visa turima literatura landsafto kurimo tema, o atsakymo kodel lietuviski tradiciniai sodai sulauke tokio priestaravimo taip ir neradau. Man tikrai butu idomu, ka tada reiskia tema "klasikiniai", todel ir pasiuliau apibrezti "klasicistiniai", kad jokiu klausimu nebeliktu ir niekam nekiltu pagunda vel diskutuoti apie kaimiska soda. Kad ir angliska.
4u.gif

Papildyta:
QUOTE(mot99 @ 2011 09 02, 18:06)
g.gif nesinori, aisku, kad tema virstu kazkokiais gincais, bet gal juose gimsta tiesa? Juk ir savo pries tai buvusiame poste parasiau beveik ta pati, ka jus suraset saviskiame  - zodis "klasikinis" is principo reiskia "pavyzdinis", "etaloninis" ir gali reiksti nebutinai klasicistini, bet ir bet kuri kita stiliu - kad ir japoniska.  Kas kita, ka priimat i sitos temos ribas. Suprantu, kad rytietiski sodai cia neaptariami, bet jei telpa angliskas ir prancuziskas kaimiskas sodas, tada naturaliai kyla klausimas, kuo nusidejo lietuviskas?  Kad maziau literaturos? Taip, cia problema, bet negali sakyti, kad jos visiskai nera. Mano mintis buvo - jei i tema patenka kitu saliu kaimiski sodai, kodel negali npapulti ir lietuviski? Betgi Vida 777 labai aiskiai apibreze, kad kaimiski sodai cia nepapuola ir klausimo kaip ir nebeliko.
Sutinku del saltiniu skaiciaus. Kuo daugiau, tuo geriau. Ir jei kas gali pasidalinti - visada smagu. Kol kas niekas to nepadare ir visos cia apgraibom bande aiskintis kur tos temos ribos. Perverciau visa turima literatura landsafto kurimo tema, o atsakymo kodel lietuviski tradiciniai sodai sulauke tokio priestaravimo taip ir neradau. Man tikrai butu idomu, ka tada reiskia tema "klasikiniai", todel ir pasiuliau apibrezti "klasicistiniai", kad jokiu klausimu nebeliktu ir niekam nekiltu pagunda vel diskutuoti apie kaimiska soda. Kad ir angliska.
4u.gif
pilnai sutinku.
(atsiprasau priestai kazka netycia ne to paspaudziau)

Atsakyti
Gal kas atsilieps,ką daryti kad nenušaltų dekoratyvinis gluosnis(http://www.augalija.lt/sveikalapis-karklas-hakuro-nishiki-salix-integra),nes po kiekvienos žiemos kokia tai šaka be gyvybės būna.
Atsakyti
QUOTE(Dianaaa1215 @ 2011 09 05, 12:23)
Gal kas atsilieps,ką daryti kad nenušaltų dekoratyvinis gluosnis(http://www.augalija.lt/sveikalapis-karklas-hakuro-nishiki-salix-integra),nes po kiekvienos žiemos kokia tai šaka be gyvybės būna.

Sioje temoje tokie dalykai kai ir nelabai aptarinejami. Pabandykite cia uzklausit, ji platesne
http://www.supermama...;#entry49254120
Atsakyti
QUOTE(Dianaaa1215 @ 2011 09 05, 10:23)

Ka daryti su salciui neatspariu augalu ax.gif ? Ogi sodinti ji i jam skirta klimatine zona arba nuo stipriu salciu apsaugotoje vietoje. Kita iseitis - dengti. Jei nusala ne iki skiepo, tai jokiu problemu, labai ankstyva pavasari ji vistiek reikia/galima stipriai nugeneti.

Citata is Rojaus sodu forumo: "Tik nedidelė vakarinė Lietuvos dalis priklauso 6 zonai (pats pajūrys 6a zona, Žemaitija - 6b; kiti autoriai 6 zonai priskiria tik siaurą pajūrio ruoželį). Likusi dalis - 5ab, o pati rytinė dalis "tempia" link 4b."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 05 rugsėjo 2011 - 11:55
QUOTE(Deme @ 2011 09 03, 13:49)
Tai kad uz lysviu ner kur sodint, o pries jas gal koks 10 -15 cm plotelis. Lysves yra apsodintos aplink apskritima, kuris ateityje bus ispiltas smulkiu zvirgzdu. Ten kur vartai tai yra pietu puse, kairej pusej rytai, o desinej vakarai, uz namo siaurine puse.

Jei pasirinkti krūmines moliūgų veisles, liktų laisvas kampas, kuriame būtų galima sodinti aukštų, derančių prie stambių moliūgo lapų, gėlių kompoziciją g.gif Ir raganės ant tvoros, kad būtų fonas daržui. Bet man kažkaip kiemo visuma nesusidėlioja. Lyg ir norisi tą daržą kažkaip atitverti ar įrėminti žema gyvatvore, levandų krūmais ar pan. g.gif Pati apvalaus daržo idėja labai graži, bet kaip ją iki galo užbaigti ir darniai su kita aplinka surišti, nežinau blink.gif.

Matosi, kad vejoje stovi kepsninė, vadinasi ten žmonės būriuojasi ir kalbasi, taigi gėlyną galima daryti ir ten, kur jis jau pradėtas daryti, tik žymiai didesnį ir aukštesnį, kad iš tolo šviestų. O rytinei ir vakarinei pusei tinka didžioji dalis augalų, juk saulė per dieną per visą kiemą ir ritasi.
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2011 09 05, 18:57)
Jei pasirinkti krūmines moliūgų veisles, liktų laisvas kampas, kuriame būtų galima sodinti aukštų, derančių prie stambių moliūgo lapų, gėlių kompoziciją g.gif Ir raganės ant tvoros, kad būtų fonas daržui. Bet man kažkaip kiemo visuma nesusidėlioja. Lyg ir  norisi tą daržą kažkaip atitverti ar įrėminti žema gyvatvore, levandų krūmais ar pan. g.gif  Pati apvalaus daržo idėja labai graži, bet kaip ją iki galo užbaigti ir darniai su kita aplinka surišti, nežinau blink.gif.

Matosi, kad vejoje stovi kepsninė, vadinasi ten žmonės būriuojasi ir kalbasi, taigi gėlyną galima daryti ir ten, kur jis jau pradėtas daryti, tik žymiai didesnį ir aukštesnį, kad iš tolo šviestų. O rytinei ir vakarinei pusei tinka didžioji dalis augalų, juk saulė per dieną per visą kiemą ir ritasi.

Kepsnines vieta ten laikina, ten tam rutulyje (darzo viduryje) ateityje bus skalda, kuri bus skirta salykiukui kepti (yra isdeliotas apsvietimas ratu). O ir seip viska dar laikina, nes siemet pirmieji metai kai gyvenam name. Kazkada ir vietoj zoles bus veja ir gelynai, manau, suras savo vieta.

Aciu uz patarimus ir pastebejimus
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 09 02, 23:57)
Visu pirma ...

As irgi kauniete, taip kad tikimybe gal but kada nors prie kavos pasidalinti vizijomis nera jau tokia visiskai nereali ax.gif O gal but kada atsitiktinai sustoti pasigrozeti sirdziai mielu sodu, vaziuojant pro sali mirksiukas.gif
Be galo dziugu, kad vis daugiau zmoniu skoningai puosia savo aplinka, todel vaziuojant per Lietuva, sirdis dainuoja, kaip pas mus grazu. Todel ir si tema dziugina. Kaip ten bestumteltum tas ribas mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(aispra @ 2011 09 05, 18:57)
Ir raganės ant tvoros, kad būtų fonas daržui. Bet man kažkaip kiemo visuma nesusidėlioja. .....

Vat man irgi kazkaip "prasosi" patvorius apzeldinti, kad dingtu tas "gardo" ispudis. Butu augalai, o uz ju matyti auksti kaimynu medziai, tarsi neliktu ribu, padidetu plotas. Bent is patirties, kai aklinai apzeldinau tvora, sodas tarsi padidejo, nes nebeliko aiskios ribos ir kaimynu zydintys medziai atrodo tarsi musu bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 05 rugsėjo 2011 - 20:22
QUOTE(mot99 @ 2011 09 05, 21:58)
As irgi kauniete,

VAu, kaip gerai bigsmile.gif Tuoj i svecius prisikviesiu (anas postas taip kvailai surasytas, paziurejau, kad rasiau paskui istryniau ne toje vietoje, o gavosi tokia durnyste, kad pagalvojau, kaip gerai, kad dar manes nepasiuntei, nu tipo kviesciau, bet nekviesiu doh.gif) Uj, koks brudas tas virtualus bendravimas doh.gif Atvaryk kada, pas mane viskas dar kurybineje stadijoje, t.y., kol kas dar viskas galvoje, tai pats metas pasidiskutuoti tusciame plote thumbup.gif biggrin.gif

O slypo patvoriai apzeldinti man grazu ir atrodo net savaime aisku ir labai reikalinga, jei galvoti apie bendra sodo vaizda. Tos ribos privalo buti istrintos kazkaip. Tik nelabai supratau, kuo apzeldinti siulai ta tvora, nes siaip jau ja dazyti reiks, tai reiktu, kad bent jau rudeni ar pavasari ta darba atlikti butu galima.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cobre: 05 rugsėjo 2011 - 20:42
galvoju, kad nereikes tos tvoros kas metai dazyti. O jei dar negaus tiesioginiu saules spinduliu - dar reciau. Ar roze, ar ragane, ar kita koki vijokli atsargiai kartu su grotelemis atitraukus puikiausiai nudazyti galima ( na pas mane sunus dazo, tai tas "puikiausiai" jam gal ir ne toks puikus atrodo biggrin.gif - ale nudazo, kad ir burbedamas). Tas pat su krumais - juk kai dazoma tvora, tai dar jokiu lapu nebuna, tai surisus sakas galima prieiti. Zinoma, jei tu krumu istisine siena, tada jau vienas vargas. Vat su viszaliais tai atskira kalba..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 05 rugsėjo 2011 - 21:53
QUOTE(mot99 @ 2011 09 05, 23:46)
galvoju, kad nereikes tos tvoros kas metai dazyti. O jei dar negaus tiesioginiu saules spinduliu - dar reciau. Ar roze, ar ragane, ar kita koki vijokli atsargiai kartu su grotelemis atitraukus puikiausiai nudazyti galima ( na pas mane sunus dazo, tai tas "puikiausiai" jam gal ir ne toks puikus atrodo  biggrin.gif  - ale nudazo, kad ir burbedamas). Tas pat su krumais - juk kai dazoma tvora, tai dar jokiu lapu nebuna, tai surisus sakas galima prieiti. Vat su viszaliais tai atskira kalba..

drinks_cheers.gif
Atsakyti