Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(Cobre @ 2011 09 01, 22:21)
na kazka gal vistik rasiu  biggrin.gif  Koki jazmina nukarpysiu palei zeme  biggrin.gif

Man jazminas, kaip ir lanksvos, prie rožių atrodo šiek tiek per minkšti g.gif Nors mačiau labai gražų formalų rožyną su lanksvų ornamentais. Skirtumas ten buvo toks, kad jis buvo labai erdvus, tarp rožių ir gyvatvorių ornamentų buvo didelį mulčiuoti ornamentiniai tarpai.

Dar vienas gana "standus" krūmas" smulkiais lapeliais būtų raugerškis. Būna augančių gražiais rutuliais. Bet vis tiek tankumu buksmedžiams neprilygsta schmoll.gif

Kaip dėl kukmedžio? Rožių ir kukmedžių derinys man labai gražus, bet nežinau, ar iš jo įmanoma formuoti tokį smulkų bordiūrą g.gif Čia gal jau kitos forumietės pakomentuos. Įmetu kukmedžių ir ligustrų foto:
user posted image

Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2011 09 02, 09:03)
paprastasis ligustras lengvai formuojamas:
nei buksmedziai ir ne tokie jautrus saulei. Lengvai formuojami, greiciau auga.

thumbup.gif Visai buvau pamiršus šitą augaliuką. thumbup.gif

QUOTE(aispra @ 2011 09 02, 09:15)
Man jazminas, kaip ir lanksvos, prie rožių atrodo šiek tiek per minkšti g.gif Nors mačiau labai gražų formalų rožyną su lanksvų ornamentais. Skirtumas ten buvo toks, kad jis buvo labai erdvus, tarp rožių ir gyvatvorių ornamentų buvo didelį mulčiuoti ornamentiniai tarpai.

Dar vienas gana "standus" krūmas" smulkiais lapeliais būtų raugerškis. Būna augančių gražiais rutuliais. Bet vis tiek tankumu buksmedžiams neprilygsta schmoll.gif

Kaip dėl kukmedžio? Rožių ir kukmedžių derinys man labai gražus, bet nežinau, ar iš jo įmanoma formuoti tokį smulkų bordiūrą g.gif  Čia gal jau kitos forumietės pakomentuos. Įmetu kukmedžių ir ligustrų foto:
user posted image

Man rožės tiek su kukmedžiais tiek su raugerškiais idealus derinukas. wub.gif ax.gif

Man tik japoninė lanksva su rožėm nedera, o jazmino ir lanksvos pvz vanhoutei neskubėčiau išbrokyt. ax.gif
Atsakyti
Man jazminas grazu prie dideliu vijokliniu roziu. Pavasari zydi vienas, vasara kitas, bet kaip reminantis dalykas, tai visai netinkamas, neislaikysi formos o jei laikysi forma - ziedu nebus arba pats minimumas........... prie parko ar arbatiniu roziu, tuo labiau miniatiuriniu per didelis krumas. Ziurint aisku ko norisi. Bet jazmino vistiek neislaikysi zemo burbulo, visdelto tai didokokas krumas ir dar megsta i sonus paeiti su laiku (aciu dievui nepiktybiskai).
Vat japonines lanksvo man patinka kad formuojasi, gali daryti burbul, nereiklios, o ir zydi, jei laiku ziedus nukarpai nuzydejusius. Kodel gi ne variantas? smile.gif Maciau Sveksnos dvare suformuotas, dar tris ratus apejau aplink beziopsodama is visu pusiu smile.gif, bet ten jos kaip atskiras burbulinis elementas prie takelio, o ne kaip gelyno elementas. prie roziu, kadangi zydi tuo paciu laiku, tai gali buti per marga. Cia toki pamastymai suraukus kakta ir isivaizduojant visus niuansus smegenuose smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo apzeldintoja diplomante: 02 rugsėjo 2011 - 10:04
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 09 02, 10:01)
Vat japonines lanksvo man patinka kad formuojasi, gali daryti burbul, nereiklios, o ir zydi, jei laiku ziedus nukarpai nuzydejusius. Kodel gi ne variantas? smile.gif Maciau Sveksnos dvare suformuotas, dar tris ratus apejau aplink beziopsodama is visu pusiu smile.gif, bet ten jos kaip atskiras burbulinis elementas prie takelio, o ne kaip gelyno elementas. prie roziu, kadangi zydi tuo paciu laiku, tai gali buti per marga. Cia toki pamastymai suraukus kakta ir isivaizduojant visus niuansus smegenuose smile.gif

Bet kokiu atveju, kaip Ledum sake: "stebuklu nebuna" , ir be tradiciniu buksmedziu kazin ar apsieisim. Reikia pagalvoti ir apie vaizda ziema bei ankstyva pavasari, kai dar nera zalumos. Bus viskas plika juoda - ir rozes, ir raugerskiai, ir lanksvos... vien snieguolemis neissiversim biggrin.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 02 rugsėjo 2011 - 10:31
QUOTE(Cobre @ 2011 09 01, 18:40)
Norejau daug rasyti, bet paskui pagalvojau, kad viskas arba su laiku atsisijos, arba taip susiplaks i viena, kad tiesiog nebus prasmes testi sios temos, tiks ir aplinkos tvarkymo tema. O gal tiesiog grieztinsim remus ir tiek, kad lengviau butu dalintis mintimis. Nes taip su laiku cia sulauksime ir klasikinio japonisko sodo gerbeju  biggrin.gif O kol kas reikia viska palikti laikui isspresti, kartais taip buna protingiausia. Mes cia plaksimes, o kazkas ims ir sukurs tema: Lietuvisku tradiciju puoselejimas musu soduose ir kiemeliuose  biggrin.gif  ir baigsis visi cia musu isvedziojimai  tongue.gif  biggrin.gif

O dabar klausimas. Mot99 aciu uz straipsnio nuoroda ir tuo paciu klausimas:
Kas tai per krumai? Jei tiksliai kazkas zino, tada klausimas - jie suformuoti ar tiesiog taip ir auga? Arba gal kas zinote kazka, kas atrodo analogiskai? noriu tokiu derinio su rozemis. Kvaila mintis?
user posted image

Iš višžalių apvalių augalų dar galimos tujos, yra įvairių rūšių ir dydžių, kaip pvz. vakarinė tuja "Hoseri" (auga iki 0,5m aukščio ir pločio), "Danica" (0,7 m aukštis ir plotis), "Globosa" (1,5 m. aukštis ir plotis). Galima derinti ir skirtingo augimo tujas, tada gaunasi skirtingų aukščių burbulai gėlyne. Man gražu mirksiukas.gif
Atsakyti
Tuja 'Danica' grazus rutuliukas, bet asmeniskai man jos per stambios sakutes rozynui, nes roze ateini is arti paziureti, ir norisi salia matyti kazka smulkaus, o tujos sakutes nu man per stambios.\
Del 'Hoseri' kazkaip neturiu nuomones, neuzfiksavau taip labai jos, kadangi su sita klientams nieko neteko daryti.
Atsakyti
man regis sioj temoj buvo uzsakinejami ar bent kalbama apie uzsakinejamus Austino roziu katalogelius? Gavau jau, perziurejau, uzsimaniau. Ar siusites is ten? kaip kainos palyginus pas mus? nes cia LT kainu neziurejau ax.gif
Atsakyti
sveikos. vis paskaitau sia tema ir pasvajoju apie "sava kampeli" tokiu stiliumi. jau seniai norejau ideti keleta nuotraukeliu anglisku parku, tik niekaip neprisiruosiau. gal bus i tema ax.gif
user posted image

Uploaded with ImageShack.us

user posted image

Uploaded with ImageShack.us

kazkur dar dinge keletas, reikia paieskot doh.gif
Papildyta:
va dar radau
user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 09 02, 11:01)
Man jazminas grazu prie dideliu vijokliniu roziu. Pavasari zydi vienas, vasara kitas, bet kaip reminantis dalykas, tai visai netinkamas, neislaikysi formos o jei laikysi forma - ziedu nebus arba pats minimumas........... prie parko ar arbatiniu roziu, tuo labiau miniatiuriniu  per didelis krumas. Ziurint aisku ko norisi. Bet jazmino vistiek neislaikysi zemo burbulo, visdelto tai didokokas krumas ir dar megsta i sonus paeiti su laiku (aciu dievui nepiktybiskai).

Japoninės lanksvos man nepatinka su rožėm dėl savo krūmo formos. nors jei daryt tik apvadą gal ir visai nieko būtų. 4u.gif mirksiukas.gif

QUOTE(Juma81 @ 2011 09 02, 11:24)
Iš višžalių apvalių augalų dar galimos tujos, yra įvairių rūšių ir dydžių, kaip pvz. vakarinė tuja "Hoseri" (auga iki 0,5m aukščio ir pločio), "Danica" (0,7 m aukštis ir plotis), "Globosa" (1,5 m. aukštis ir plotis). Galima derinti ir skirtingo augimo tujas, tada gaunasi skirtingų aukščių burbulai gėlyne. Man gražu  mirksiukas.gif

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

QUOTE(Rutele_S @ 2011 09 02, 13:25)
man regis sioj temoj buvo uzsakinejami ar bent kalbama apie uzsakinejamus Austino roziu katalogelius? Gavau jau, perziurejau, uzsimaniau. Ar siusites is ten? kaip kainos palyginus pas mus? nes cia LT kainu neziurejau ax.gif

Ten labai didelės kainos. Sibirkos rožyne daug pigiau. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2011 09 01, 14:21)
Pagal kai kuriuos saltinius skiriami du stiliai:  formalusis = simetriskas=klasikinis ir laisvas = peizazinis. Ar vistik abu papuola i sios temos ribas?

QUOTE(mot99 @ 2011 09 02, 09:58)
Jei tema vadintusi "klasicistiniai",

Manau jau visai nuo temos nukrypom blush2.gif
Pradzioje jus parasete, o as neisigilinau. Aplamai kitaip net suvokiau ano posto prasme. Dabar grizau, paskaiciau posta, paskaiciau straipsni ir galiu pasakyti tik tiek, kad niekada nereikia pasikliauti vienu saltiniu, o juo labiau, kad randate straipsni internete, kuris aplamai neaisku kieno parasytas net. Na bet siaip jums tarsi uzkliuvo dalis teksto, kur radote zodi 'klasikinis'. O juk buvo aiskiai parasyta, kad yra du stiliai, cituoju:
Skiriami formalusis (geometrinis) ir laisvas (peizažinis) stiliai.
Is kur jus istraukete, kad tik formalus sodas gali buti klasikinis? Todel, kad straipsnyje prie zodzio formalus buvo dar prideta zodis klasikinis? Ok. Bet juk taip pat sekmingai galejo buti aprasytas sodas, kurio viena dalis butu buvusi formalaus modernaus stiliaus, o kita laisvo peizazinio japonisko biggrin.gif Tiesiog reikejo issiskaityti i sakinio esme. Manau jus paprasciausiai susipainiojote savokose. Tie patys formalus sodai gali buti ir klasikiniai (angliski, prancuziski ir dar biesas zino kokie) ir modernus, gal net minimalistiniai. Tas pats ir su peizaziniais.
Prie ko priskiriami lietuviski sodybu darzeliai? Na nezinau net, kadangi vistik neesu tokia stipri sioje srityje, tai bijau net ka sakyti dabar. Logiskai galvojant, tai bent jau del vieno kai kurios is musu teisios, jei jau angliskam kaimui cia vieta ir jis kaip ir klasika, tas pats su provansu, tai, kaip ir lietuviskam kaimui cia butu gal irgi vieta g.gif Tik jei su angliskais, provansiskais ir kitais sodais ir ju kurimo principais kaip ir viskas aisku, literaturos yra, tai kaip su lietuviskais? darzeliai po langais, liepu aleja link vienkiemio, sodas su vaismedziais soniuke ir patvoriu einantys zydintys krumai? Jei yra galinciu normaliai patarti, tada gal ir verta pasistumti i sona ir priimti visas i viena buri. O kaip tada su japoniskais? Juos irgi? Ar tiesiog sutariame, kad tarpusavyje klasika laikome angliskus, prancuziskus, italiskus sodus tiek formalius, tiek peizazinius ir gilinames tik i tai?
Jei taip, tada ateiciai gal sutariam, kad patarimus dallinam tik tada, kai zmogus mazdaug isdesto savo vizijas ne tik isvardindamas kelis norimus augalus, bet ir imesdamas kazkokiu pvz, kaip, kad dabar padare vilze. Jei matom, kad kaip ir i tema (suprantu, kad tada klausima, o kas nutars, bet jei jau prie to prieisim, tai manau jau cia kitas etapas), tada kas gali pataria ir tiek. Jei ne, tai be piktumu reiktu nukreipti zmogu i tema, kuri labiau atitiktu jo lukescius, o si tema nebutu be reikalo tersiama.
Vat tiek primasciau siandien grybaudama (praktiskai vien voveruskos - nusivyliau biggrin.gif )
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 09 02, 16:58)
Jei taip, tada ateiciai gal sutariam, kad patarimus dallinam tik tada, kai zmogus mazdaug isdesto savo vizijas ne tik isvardindamas kelis norimus augalus, bet ir imesdamas kazkokiu pvz, kaip, kad dabar padare vilze.

na as tiesiog pasidalinau aplankytu vietu fotografijomis, nors, teisybe sakant, sumazintos fontano ir alejos versijos laaabai noreciau wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 09 02, 16:58)
Manau jau visai nuo temos nukrypom  blush2.gif
...

g.gif nesinori, aisku, kad tema virstu kazkokiais gincais, bet gal juose gimsta tiesa? Juk ir savo pries tai buvusiame poste parasiau beveik ta pati, ka jus suraset saviskiame - zodis "klasikinis" is principo reiskia "pavyzdinis", "etaloninis" ir gali reiksti nebutinai klasicistini, bet ir bet kuri kita stiliu - kad ir japoniska. Kas kita, ka priimat i sitos temos ribas. Suprantu, kad rytietiski sodai cia neaptariami, bet jei telpa angliskas ir prancuziskas kaimiskas sodas, tada naturaliai kyla klausimas, kuo nusidejo lietuviskas? Kad maziau literaturos? Taip, cia problema, bet negali sakyti, kad jos visiskai nera. Mano mintis buvo - jei i tema patenka kitu saliu kaimiski sodai, kodel negali npapulti ir lietuviski? Betgi Vida 777 labai aiskiai apibreze, kad kaimiski sodai cia nepapuola ir klausimo kaip ir nebeliko.
Sutinku del saltiniu skaiciaus. Kuo daugiau, tuo geriau. Ir jei kas gali pasidalinti - visada smagu. Kol kas niekas to nepadare ir visos cia apgraibom bande aiskintis kur tos temos ribos. Perverciau visa turima literatura landsafto kurimo tema, o atsakymo kodel lietuviski tradiciniai sodai sulauke tokio priestaravimo taip ir neradau. Man tikrai butu idomu, ka tada reiskia tema "klasikiniai", todel ir pasiuliau apibrezti "klasicistiniai", kad jokiu klausimu nebeliktu ir niekam nekiltu pagunda vel diskutuoti apie kaimiska soda. Kad ir angliska.
4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 02 rugsėjo 2011 - 17:27