Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(polfast @ 2011 08 31, 22:17)
Vijokliniu roziu ir raganiu, bobutiniu hortenziju, alyvu ir jazminu salia namo, pora gluosniu, putinas ar ievos ir sermuksniai, liepa, o tarp viso to dar daugybe ivairiaspalviu geliu.

Maždaug taip ir įsivaizduoju klasikinę lietuvišką sodybą. Visi augalai savi, šilti ir jaukūs. Nemažai pavėsio ir daug vietų, kur būtų galima pastatyti suolelį visu tuo pasidžiaugti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2011 09 01, 00:25)
Maždaug taip ir įsivaizduoju klasikinę lietuvišką sodybą. Visi augalai savi, šilti ir jaukūs. Nemažai pavėsio ir daug vietų, kur būtų galima pastatyti suolelį visu tuo pasidžiaugti 4u.gif

Na kazkaip jau tikrai nuvaziuojam manau i sona g.gif . As neesu girdejusi apie klasikinius lietuviskus namus, neesu girdejusi apie klasikinius lietuviskus baldus (turiu omenyje ne pagaminimo vieta, o stiliu), taip pat nezinau ir ka reiskia klasikinis lietuviskas sodas ar kiemas. Klasika yra klasika, tiesiog skirtingose salyse pritaikomi augalai ir tiek. Mes galim kalbeti apie klasika angliskai, prancuziskai, italiskai ir pan, nes ten tos tradicijos yra, yra ir tiksliai isskirta, kas tai yra. Bet sakykit ka norit, nera tokio daikto, kaip lietuviska klasika. Jei norite, tai galite tureti siuolaikini soda su lietuvisku tradiciniu darzeliu interpretacija, ir tai jau nebus klasika. Kaip nera tokio stiliaus, kaip lietuviskas japoniskas sodas, taip nera ir lietuviskos klasikos. Savo kiemuose galim tikrai daryti ka norim, bet cia norisi kazkokio grynumo, o kokiu laipsniu ta grynuma naudosim savo soduose, tai cia jau kiekvieno musu asmeninis reikalas, darom juk sau, taip kaip mums graziau ir jaukiau. Jei norim tokio daikto, kaip sodas, kuriame butu panaudota labai grazi musu senoliu patirtis, tai turim ir aptarineti tradicinius lietuviskus darzelius (ne tik augalus), o tie tradiciniai lietuviski darzeliai nieko bendro su klasika vistik neturi (kas siaip jau nera blogai, bet su temos koncepcija manau irgi nieko bendro) . Manyciau taip blush2.gif
Atsakyti
Ot,uzvedziau tema biggrin.gif Atvirai pasakius jokiu mandrysciu as nenoriu.Nusipirkom tuos 24 arus zemes soduose,kad musu vaikams butu kur ant zoles palakstyt,berniukams pasvejot,mums pirtelej pasikaitint.Jokiu darzu nesodinsiu,tik noriu kad vaikai koki obuoli,kriause galetu nusiskint.Ir del aplinkos medeliu siokiu tokiu.......As cia nematau nieko,del ko cia gincytis...Iprastas sodas ir tiek.Prie terasos koki jazmina isodinsiu,aplinka spygliuociais,kalnu puseliu toje vietoje kur nepadariau foto yra jau apie 50 pasodinta kaip gyvatvore,yra ir daugiau augalu..Jei domins,padarysiu foto biggrin.gif
Atsakyti
Ar cia man taip atrodo ar tiesiog savokos "susivele"? Ta prasme "klasikine lietuviska sodyba" ir "klasikine sodyba Lietuvoje"? Nors tas zodis "klasikine" mano ausiai ( ar cia reik sakyt akiai biggrin.gif ) truputi pretenzingai skamba, bet tebunie.
Kaip ten bebudu, as sunkiai isivaizduoju tiesiogiai perkelta ar italiska, ar prancuziska stiliu, kad jis neiskristu is konteksto. Su tradiciniu anglisku - kiek lengviau. Bet kuriuo atveju reikalingas pritaikymas, tai vat ir gaunasi "lietuviska". Nors, jei bus nuspresta, kad kad sitas mano supratimas nepapuola i temos remus as nesivelsiu i diskusijas, bet su idomumu jas paskaitysiu ir pasigrozesiu.

Cia dar ikeliu nuoroda - lyg anksciau nemaciau. Nieko nesu is ju pirkus ir nezinau, bet radau visai idomiu augalu ( ale nezinau ar jie i klasika papuola).

http://www.augalai.n...ex.php/geles/ae
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 01 rugsėjo 2011 - 08:45
QUOTE(jolitag @ 2011 09 01, 08:20)
Ot,uzvedziau tema biggrin.gif Atvirai pasakius jokiu mandrysciu as nenoriu.Nusipirkom tuos 24 arus zemes soduose,kad musu vaikams butu kur ant zoles palakstyt,berniukams pasvejot,mums pirtelej pasikaitint.Jokiu darzu nesodinsiu,tik noriu kad vaikai koki obuoli,kriause galetu nusiskint.Ir del aplinkos medeliu siokiu tokiu.......As cia nematau nieko,del ko cia gincytis...Iprastas sodas ir tiek.Prie terasos koki jazmina isodinsiu,aplinka spygliuociais,kalnu puseliu toje vietoje kur nepadariau foto yra jau apie 50 pasodinta kaip gyvatvore,yra ir daugiau augalu..Jei domins,padarysiu foto biggrin.gif

Tikrai uzvedet smile.gif Tik vat tame ir esme, kad jus gal ir nenorit jokiu mandrysciu ir jusu tikslas tiesiog tureti grazia aplinka, bet mums diskutuoti (ne gincytis, o butent diskutuoti) tai tikrai yra del ko, kad ateityje temoje nebutu panasiu nesusikalbejimu. Jums gal ir nesvarbu, kokia cia tema, su kokiu tikslu ji buvo uzvesta ir net nesvarbu kas ta klasika aplamai, o tarkim man tai labai svarbu, pirmaja tema uzvedziau tam, kad atskirti klasikiniu sodu tema, nuo VISU KITU, nes truksta ziniu, truksta patirties, norisi rasti bendraminciu kurianciu kazka panasaus. Esme tame, kad yra temos pavadinimas - paskaitykite ji mirksiukas.gif ir atsakykite: jums klasikos reikia ar ne? nes kol kas as matau, kad jus tiesiog atejote i pirma pasitaikiuse tema ir paklausete jums rupimu dalyku. O tema juk gana konkreti. Ir is to ka rasote, tai suvokiu, kad jums nei tos klasikos reikia ir as net abejoju (tik nesupykite), kad aplamai zinote kas tai yra. Neisizeiskite, bet visos cia tiesiai ir per aplinkui bando jusu to paklausti, bet jus kaip nepasakote tiksliai ar norite klasikinio sodo, ar ne, taip nepasakote. O juk jie turi tam tikrus principus, turi mazosios architekturos elementus ir t.t ir pan. Tai nera tik noras tureti grazia aplinka. Tik matau, kad apie tai jus nei kalbate, nei galvojate, ir abejoju ar jums to reikia aplamai, tai vat ir sakau tiesiai sveisiai, gal tu neaiskumu bus maziau tada.
Upo tvarkytis tai nepraraskite mirksiukas.gif Galima tureti grazia aplinka ir nesekant jokiu stiliumi, tiesiog vadovaujantis tam tikrais bendrais principais, tinkamai parenkant augalus, pasitelkiant fantazija ir gera skoni smile.gif Bet si tema tikrai ne apie tai. Pirmame temos puslapyje yra nuoroda i pirmaja tema. Paziurekit ja, ten yra nemazai paveksleliu is interneto apie aplinka, kuri aptarinejama sioje temoje. Jei jums patiks ir vistik noretumete kazko panasaus, tai mielai prasom i musu buri mirksiukas.gif 4u.gif Kuo musu daugiau, tuo geriau smile.gif
P.S. siaip gal jus nelabai supratote, mes diskutavome ne del jusu sodo konkreciai, bet bandome susitarti, kokius sodu stilius laikome klasika ir apie ka diskutuoti tikslinga sioje temoje, o apie ka ne, todel taip jau visos sios diskusijos nepritaikykite vien sau, o tiksliau konkreciai savo sklypui mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2011 09 01, 10:27)
Ar cia man taip atrodo ar tiesiog savokos "susivele"? Ta prasme "klasikine lietuviska sodyba" ir "klasikine sodyba Lietuvoje"? Nors tas zodis "klasikine" mano ausiai ( ar cia reik sakyt akiai  biggrin.gif ) truputi pretenzingai skamba, bet tebunie.
Kaip ten bebudu, as sunkiai isivaizduoju tiesiogiai perkelta ar italiska, ar prancuziska stiliu, kad jis neiskristu is konteksto. Su tradiciniu anglisku - kiek lengviau. Bet kuriuo atveju reikalingas pritaikymas, tai vat ir gaunasi "lietuviska". Nors, jei bus nuspresta, kad kad sitas mano supratimas nepapuola i temos remus as nesivelsiu i diskusijas, bet su idomumu jas paskaitysiu ir pasigrozesiu.
Cia dar ikeliu nuoroda - lyg anksciau  nemaciau. Nieko nesu is ju pirkus ir nezinau, bet radau visai idomiu augalu.

http://www.augalai.n...ex.php/geles/ae

Klasika aplamai pretenzingas dalykas. Ir nematau tame nieko blogo. Kazkur skaiciau, kad zodis klasika aplamai reiskia siekiamybe, etalona. Tai normalu, kad ir skamba jums taip, kaip turi skambeti. Kaip tai pavyks sukurti kiekvienam, tai jau kitas reikalas, bet bandyti juk galima. Arba samdom tikrus profesionalus ir viskas bus padaryta stilistiskai tiksliai. Man atrodo, kad kazkaip maisoma kitos savokos: tradicinis ir klasikinis.
Imkime senesnius laikus (kalbu apie Lietuva). Elitas galejau sau leisti kurti parkus. Varguomenei liko rutu darzeliai. Tai jei kalbame apie klasika, tai kuriais pavyzdziais remsimes soje temoje? g.gif Jei vistik ne rutu darzeliais, tai imam kad ir si pvz jusu postui pailiustruoti
http://lt.wikipedia....retingos_dvaras

Kaip matote, buvo perkeliami stiliai ir i Lietuva ir labai sekmingai. Tiesiog stilius, tai visu pirma tikrai ne konkretus augalai. Stilius, tai butent sodo kurimo principas. Ir nera nei vieno sodo, kuris butu padarytas pagal sablona. Yra stilius su bendrais principais, bet visada paliekama vietos ir fantazijai renkantis augalus, juos isdestant ir t.t.
Atsakyti
Seku sia tema uzsislapstinus blush2.gif ir pritariu Cobrei. Sioje temoje isivaizduoju, kad kalbama apie tokius kaip angliskus sodus ir pan. O Jolitag manau geriau ideju ir patarimu semtis Namo aplinka ir Alpinariumai 4u.gif .
Atsakyti
Aš irgi pritariu Cobrei, bent jau man labiausiai imponuoja angliški klasikiniai sodai, tai gal net ir temą galima panašiai pavadinti (kuriant naują).
Atsakyti
Is principo as irgi pritariu Cobre del sio konkretaus atvejo. Ir del daugelio kitu. O del temos ribu ir terminu... net nezinau...
Pagal kai kuriuos saltinius skiriami du stiliai: formalusis = simetriskas=klasikinis ir laisvas = peizazinis. Ar vistik abu papuola i sios temos ribas? g.gif Zodziu dvaru parku stilius. O tarkim "kithen gardens" ar "jardin potage" - tai jau labiau varguoliu "tradicinis" stilius ir - nelabai? Bandau susigaudyti, nes pvz i google ivedus "classic english garden" ir "traditional english garden" is principo ismeta panasius vaizdus - ir dvaru parkus ir varguoliu darzelius. Tai vat ir nesinori, kad as cia "grybauciau" svaigdama apie savo prieskoniu darzeli ar vijoklius keleto aru sklypelyje, kai zmones nusiteike kalbeti apie geometrines klombas ir karpomas alejas keliu hektaru plotuose.

Cia siaip gal kam bus idomu:

http://lt.lt.allcons...dizaino-desniai

nepykit tos, kurioms visa sita jau seniai zinoma. Tikiu, kad temoje yra ir ne profesionalu, kurie gal ras kazka idomaus.

Neistveriau dar neilindus ( uzkabino, matyt, mane si diskusija). Anglisko stiliaus kiemas:

" Pagrindinis tokio stiliaus bruožas - paprastumas. Jokių išsišokimų, viskas labai paprasta ir griežta. Formos ir linijos tiesios, taisyklingos. Projektuojama viską suskirsčius į kvadratus, trikampius, apskritimus ir elipses. Struktūros kartais dar papildomos taisyklingos formos iškirpimais, išlinkimais. Tokio kiemo akcentas - įvairiausi daiktai ir gėlynai .... Klasikinis angliškas kiemas - tai toks kiemas, kuriame kartu auga ir laukiniai, ir sodo augalai. Tokio stiliaus kiemuose nesodinami augalai dideliais ar plačiais lapais. Visi sodinami augalai yra smulkučiai ir nedideli. Visas gėlynas beveik vienodo aukščio, nėra labai aukštų ar žemų augalų. Tokiame kieme labai tinka pievų gėlės: ramunėlės, rugiagėlės, našlaitės ir pan."

http://www.zebra.lt/...as-157817.html#

Man regis, kad savoka "klasikinis angliskas" kartais isivaizduojama skirtingai. Pvz man visad pries akis iskyla peizazinio tipo, laisvi sodai. O formalumas labiau siejasi su prancuziskais sodais/kiemais.
Net nezinau, ar savoka "klasikinis lietuviskas darzelis" is tiesu tokia absurdiska.

Ai, biesas zino..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 01 rugsėjo 2011 - 12:59
QUOTE(mot99 @ 2011 09 01, 13:21)
Is principo as irgi pritariu Cobre del sio konkretaus atvejo. O del temos ribu ir terminu... net nezinau...

Painiavos čia įneša tas žodis "klasika". Bent jau Lietuvių kalbos žodyne jis paaiškinamas kaip "svarbus, reikšmingas, pavyzdinis". Taigi jei kalbame apie sodų stilius, tai klasikiniai stiliai yra tie, kurie daro įtaką, kurie vėliau atkartojami ir t.t. Jei pažiūrėti sodų kūrimo istoriją (pavyzdžiui, http://en.wikipedia....y_of_gardening), stilių, kurie turėjo tokią įtaką ir gali būti laikomi klasikiniais, yra daug. Ir tai, ką jau pastebėjo Mot99, net tarp tikrai neginčijamai klasikinių stilių yra labai dideli skirtumai (pavyzdžui, tarp barokinio prancūziško ir landšaftinio angliško) g.gif

Aišku, lietuviška sodybų kūrimo tradicija pagal šį kriterijų į klasikos kategoriją nepatenka. Su tuo tikrai sutinku. Mūsų sodeliai Europos parkų tikrai neįtakojo biggrin.gif . Bet kaip turime lietuvių literatūros klasiką, kurios niekas be mūsų nežino, taip turbūt galima kalbėti ir apie tam tikrą "mažają" lietuvišką sodų klasiką g.gif . Nesutinku, kad lietuviai neturėjo nei architektūros, nei baldų, nei puošybos tradicijų. Užtenka po Rumšiškes vasarą pasivaikščioti, nes prie daugelio sodybų ten dabar bandoma ne vien namus, bet aplinką atkurti. Ištisi moksliniai darbai prirašyti apie lietuviškų sodybų kūrimo, erdvės planavimo, želdinių kūrimo principus įvairiuose Lietuvos regionuose. Dauguma šių tradicijų buvo išnaikintos kuriant kolūkius ir varant žmones į dirbtines standartines gyvenvietes. Taigi pavyzdinės tradicinės sodybos yra tiek pat retos, kiek ir dvarų parkai.

Aš suprantu, apie kokią klasiką kalba Cobre. Pati daugiau ar mažiau būtent į tokią klasiką ir orientuojuosi. Man labai prie širdies seni dvarai, angliški parkai ir romantiniai sodeliai. Bet tam tikrais atvejais norisi žodį "klasika" suprasti ir plačiau, kaip "gerą pavyzdį", iš kurio galima pasisemti idėjų. Jei tai labai ereziškos mintys, tai tuomet pasistengsiu ateity nuo komentarų susilaikyti biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 01 rugsėjo 2011 - 13:25
lotuliukas.gif
gerokai įsipyko pastarojo 20mečio mados LT, kad net pastatai kliūva ir sau didžiuliai ribojimai uždedami. Kaip bebūtų, jei tik sklypo savininkas želdinasi, tai jis pats save ir išreiškia. Matosi visa jojo branda. Visų suplakti nereiktų į vieną.

Tiesa, kas link pastatų, tai labiau glumina dėžutės, nei dvišlaičiai medinukai. Vienok abiem atvejais tai tėra iššūkis ir penas dar labiau apgalvoti visas smulkmenas, kad ir pastatai neiškristų iš konteksto, ir kuriamas vaizdas suteiktų laukiamą rezultatą.

Na, ir pabaigai, jei suteikia tiek daug nepasitenkinimo mano sukurta tema ir neįdėtos nuotraukos, visai nesunku parašyt moderatoriams laišką ir sukurti naują, daugiau kompetetingo stiliuose SM nario. Žodžiu, be pykčio ir savo komentarais nebeteršiu temos smile.gif
Atsakyti
Buvau pametus tema doh.gif , bet kai perskaiciau visa vienu ypu, tai man neaisku, kas cia visoms tapo neaisku?
Sioje temoje kaip ir tarem, planuojam ir kuriam formalius ar romantiskus, arba viena ir kita, bet ne modernius, japoniskus (rytietiskus), kaimiskus ar vidurzemio sukulentinius sodus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 01 rugsėjo 2011 - 14:09