Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

maciau, kad Vilzes namas neatitinka norimo aplinkos stiliaus, bet gi galima statyti prie sienu kopeteles ir kabinti zydincius vijoklius. Sienas vijokliais zeldinti nezinau, kaip kas nori, bet tai butu isvis angliskas variantas smile.gif
as pvz norejau visa pietine ir rytine namie aptempti vijokliais, vyras nei pro kur. Dabar stovi plikas namas ir ka, ir taikausi prie tokio smile.gif
bet issiderejau, kad i viena siena sukatu galingus strypus, ant jo uztempiau bespalvi tinkla 10x10 cm akutemis ir siemet pirmi metai kaip pasodinau raganes, dar mazos, bet jau prigijusios. Tai bent viena siena turesiu 2,5 m zydincia smile.gif
Laukiu nesulaukiu kitu metu smile.gif, kai prades raganes galingiau bujoti.
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 09 13, 09:50)
maciau, kad Vilzes namas neatitinka norimo aplinkos stiliaus, bet gi galima statyti prie sienu kopeteles ir kabinti zydincius vijoklius. Sienas vijokliais zeldinti nezinau, kaip kas nori, bet tai butu isvis angliskas variantas smile.gif

Tai maciau ir as, tik nepagalvojau, kad taip ir liks blush2.gif
Bet vakare pasidariau tik 2 zonos planeli (jei laikysime, kad pirma zona tai sodas) ir perdariau i kaimiska stiliuka. Man jame kazko pruksta, bet principas:
1. Kur buvo palei keliuka gyvatvore su zydinciais augalais, tai padariau tik baltas hortenzijas (arba bet koki kita krumeli panasaus aukscio, man tai ziniu truksta tokiems ismislams biggrin.gif )
2. Pergoles prie iejimo is kelio gal net nedaryciau.
3. Gelynus is grieztos puslankio formos su taisyklinga linija, perdarau i puslankio forma, bet su pavingiuota linija. Gelynas pietryciu puseje sudarytas daugiau is zydinciu krumu, gal net tu paciu ersketroziu.
4. Nuo liepu per 5 metrus atitraukiu (cia jau as taip sumaniau, o stumdyti tai niekas nedraudzia, tiesiog man norejosi kiek toliau nuo liepu pabegti), breziu linija ir ties ja sodinu alyvas, jazminus ar kazka panasaus, kad butu tokio aukscio.
5. Darau uz ketvirtos linijos 6x3 pergole balta ir apsodinu viljokiais. Po pergole sedejimo vieta su sveciais (grazios velykos su vaizdu i zydinti soda, jei pasiseks su oru biggrin.gif )
6. per viduri atsisakau fontanelio, darau apvalu gelyna (o gal ovalu), su bijunais, piliarozem ir pan. Per viduri statau balta medini obeliska (nezinau, kaip tokia atrama kitaip pavadinti) ir apauginu ji raganem ar pelezirniais. Pavasari cia butu pilna svoguniniu, o baltas obeliskas pats is saves visai daili detale per viduri
Visas kitas plotas - veja.
Siauriniame gelyne galima palikti per viduri praejima i soda, salia praejimo pakabinti hamaka.
Kai kur gelynuose, taip pat palei nama, galima statyti baltas ar sviesiai pilkas groteles ir apauginti daugiameciais ar vienmeciais vijokliais.
Isplanavimo nepakeiciau, pakeiciau tik stiliuka, kuris visai nesipjautu nei su namu (tokiu, koks yra dabar, tinkuotu ar lentelemis apkaltu), nei su visa kita likusia aplinka ir i soda graziai isilietu. As taip manau smile.gif Ir sezlonga cia galima atsitempti biggrin.gif .
Tiesa, ir pergole, kuri jau yra namo pietineje puseje, as perdazyciau sviesia spalva. Manau labiau isilietu i aplinka. O tokia, kokia yra dabar, labiau tinka prie medinio namuko, arba namo, kuris jau turi tokios medienos detaliu isoreje.

Mazu kampeliu galima isirengti ir 3 zonoje (seimynineje), o turint tokia galimybe su tokiu plotu, reiktu bent vienoje vietoje ji isnaudoti, kad pasimatytu ir privalumas - erdve.
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 09 12, 23:34)
Prisijuokiau kaip  doh.gif  biggrin.gif , as cia delioju sau fontanu zonas su idealiom vejom, o apie nama net neklausiu, nes kazkodel man susirode, kad bus nutinkuotas namas ir pakeista stogo danga

na ko gero taip ir bus, bent jau del stogo tai tikrai, o ir tinkavimas tikriausiai geriausia iseitis, kai namas plytinis g.gif o kas del idealiu veju, tai matai iki ko priejom, gi pirmiausiai tai mano mintis buvo jaukus kampelis pasisedejimui dviem blush2.gif o dabar projektas gavosi dvaro sodo vertas biggrin.gif

QUOTE(Cobre @ 2011 09 13, 09:22)
Tai maciau ir as, tik nepagalvojau, kad taip ir liks  blush2.gif
Bet vakare pasidariau tik 2 zonos planeli (jei laikysime, kad pirma zona tai sodas) ir perdariau i kaimiska stiliuka. Man jame kazko pruksta, bet principas:
1. Kur buvo palei keliuka gyvatvore su zydinciais augalais, tai padariau tik baltas hortenzijas
2. Pergoles prie iejimo is kelio gal net nedaryciau.

4. Nuo liepu per 5 metrus atitraukiu (cia jau as taip sumaniau, o stumdyti tai niekas nedraudzia, tiesiog man norejosi kiek toliau nuo liepu pabegti), breziu linija ir ties ja sodinu alyvas, jazminus ar kazka panasaus, kad butu tokio aukscio.
5. Darau uz ketvirtos linijos 6x3 pergole balta ir apsodinu viljokiais. Po pergole sedejimo vieta su sveciais (grazios velykos su vaizdu i zydinti soda, jei pasiseks su oru  biggrin.gif )
6. per viduri atsisakau fontanelio, darau apvalu gelyna (o gal ovalu), su bijunais, piliarozem ir pan. Per viduri statau balta medini obeliska (nezinau, kaip tokia atrama kitaip pavadinti) ir apauginu ji raganem ar pelezirniais. Pavasari cia butu pilna svoguniniu, o baltas obeliskas pats is saves visai daili detale per viduri
Visas kitas plotas - veja.
Siauriniame gelyne galima palikti per viduri  praejima i soda, salia praejimo pakabinti hamaka.

1. tokia minti del hortenziju ir pati turejau, tuo labiau kad del ju problemos nera, vos ne prie kiekvieno namo kampo zydi.
2. ir as gal nedaryciau, tik kokius vartelius sone, nuo namo puses g.gif
4. o kazin kaip del saules g.gif jau liepos ja labai uzstoja, sviest pradeda tam kampe nuo kokios 1 val, o jei dar ir rytines nebus?
5. va del sito tai dar neturiu nuomones. del dydzio tokio ta prasme.
6. cia ir nelabai isivaizduoju, kokio piesinelio reiketu g.gif
ir dar nelabai supratau kur ta hamaka kabint ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 09 12, 23:34)
Prie lenteliu namo jau vistik nelabai tinka mano pasiulyta fontanelio zona. Nors gal tik stilius ne i tema butu, o isplanavimas zonu vistik manau svarstytinas visai  biggrin.gif

na as kaip is tikro nelabai apie stilius kas prie ko tinka nusimananti, tai negaliu drasiai teigti, bet manau kad pvz prie tokio namo tai ko nedaryt to fontano. aisku, cia namo dydis kitas ir pan., bet jei gerai iziurau tai ir lentelem apkaltas g.gif

http://www.houzz.com...erior-san-diego
http://www.houzz.com...rior-burlington
http://www.houzz.com...or-other-metros

o is viso, jei prisimenant pacia pradzia, tai sakiau kad man country garden stilius patiktu, ar koks ten, ir nevijot is temos, bet jauciu mes nuo jo gerokai nukrypom, ar ne? g.gif
Atsakyti
QUOTE(vilze @ 2011 09 13, 12:22)
o dabar projektas gavosi dvaro sodo vertas biggrin.gif
1. tokia minti del hortenziju ir pati turejau, tuo labiau kad del ju problemos nera, vos ne prie kiekvieno namo kampo zydi.
2. ir as gal nedaryciau, tik kokius vartelius sone, nuo namo puses g.gif
4. o kazin kaip del saules g.gif  jau liepos ja labai uzstoja, sviest pradeda tam kampe nuo kokios 1 val, o jei dar ir rytines nebus?
5. va del sito tai dar neturiu nuomones. del dydzio tokio ta prasme.
6. cia ir nelabai isivaizduoju, kokio piesinelio reiketu g.gif
ir dar nelabai supratau kur ta hamaka kabint ax.gif

O Lietuvoje dvarai juk tokio kaimisko stiliaus daugumoje ir buvo, o vat tu didziuju muriniu, tai ne tiek ir daug biggrin.gif Bet cia projektas ne dvaro vertas, dvarui as tau kita galiu padaryti, su kaskadomis , kad kelis tvenkinius jungtu, jau man tai nepergyvenk, fantazijos uzteks, tu man tik dvara normalu duok lotuliukas.gif

2. nesupratau, kur tu juos kisi ir kam tau ju reikia? g.gif
3. Rytine saulute reikalinga ryte kavutei. Tai tam tu turesi ta pavesine, kur arciau namo, juk kiek supratau tu ten jos sonu nuapauginsi, kad tolumos matytusi. Aisku, galima ir 2oje zonoje (1ma sodas pagal mano plana) tarp liepu ir pergoles nieko auksto nesudinti, gal kaip tik koki pavesi megstanti gelyna daryti, jei tai imanoma (nusimanancios lai pataria), gal visai neaukstu krumelius. Bet nuo liepu traukciau, vardan to, kad saule ta pergole anksciau pasiektu. Jei palikti minti, kad si pergole bus ir vienintele didesniu susiburimu, ar tiesiog susiburimu su sveciais vieta, tai sveciai dazniau renkasi ne paryciais, kai saule teka, taip, kad noresis tos sviesos. Atitraukus pergole ji priartetu prie stulpo, tai manau butu paprasciau ji uzmaskuoti. Na ir atitraukus, pergole greiciau gautu daugia sviesos, tai jei noretum ja apsodinti rozemis, raganemis, tai jai tirkai turetu tokia pergoles padetis labiau patikti.
5. Nenumazinciau, geriau ta prie namu mazesne daryciau. O po didesne galima ir mazesne ir didesne kompanija sutalpinti. Po maziuke jau, deja, reikalui esant turesite ieskoti sprendimu.
6. Kai rasiu - imesiu. Ta prasme nezinai, kaip atrodytu tas obeliskas? Nezinau, kaip kitaip tai pavadinti, kazuri jau buvo imetusi tokiu berods metaliniu pavyzduku, as siulyciau medine.
7. Sode, tarp obelu mirksiukas.gif pabegimui nuo visu su knyga. I soda daryciau praejima per siaurinio gelyno viduri.
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Na merginos cia ir priburet Vilzei soda su fontanais ir rozynais tarybiniam Lietuvos kaime lotuliukas.gif
As jau emiau nerimauti kas cia vyksta lotuliukas.gif
Aciu dievui siandien viskas pasisuko, tiksliau Cobre susisgribo mirksiukas.gif teisinga linkme thumbup.gif

Mano nuomone tai pirma reiktu ivertinti esamus statinius ir ju busima vaizda, bei ka seimininkai planuoja su jais nuveikti. Is pasisakymu supratau, kad kolkas seimininkai praleidzia cia tik kelias savaites, o viska priziuti mociute.
Tai irgi itakoja apzeldinimo projekta, jo sudetinguma, augalu parinkima, nes tam juk reikes prieziuros, norint kad butu grazu ir tvarkinga.
Apie grieztas linijas as asmeniskai net negalvociau ir gyvatvoremis plotu nedalinciau, kaimo toliu ir lauku jokiais krumai neslepciau.

Mano vizija butu mazdaug tokia:
user posted image
O bandyciau ja realizuoti taip: pasidomeciau ar galima dazyti silikatines plytas. Jei taip, tada liuks!
Issirinkciau senos pilkai-raudonos plytos spalvos dazus ir su dideliu mazai slapiu volu nudazyciau tik plytu pavirsiu, kad pilki plytu tarpai liktu pilki.
Taip namukas ir tvartas igautu nors kokia tai spalva smile.gif
Pasamanijes senas stogas man visai patinka ax.gif
Tadu susirasciau sena apleista griuvancia trioba (pilna ju musu kaimuose), na kur jau matosi, kad niekieno ir susirinkciau ten kruva senu pilku lentu. Is ju pirma suresciau dekoratyvine tvota tarp liepu: is poros lentu horizontaliai, kaip kad foto auksciau.
Is tu paciu pilku lentu susikalciau dekoratyvines langines (dvi lentutes horizontaliai ir keturios lentos ant ju vertikaliai), tokios ale plokstes, kurios neatliktu jokios funkcijos, tiesiog iremintu langus ir sumazintu sienu plota, taip suteikdamos nameliui puosnumo. Juk dykai bigsmile.gif
user posted image

Tomis paciomis pilkomis lentomis "aptrakciau" betonini sulini: principas kaip medines statines - sudedi lentutes aplink sulini ir sutvirtini dviem metalinemis juostomis, jos gali rudyti, taip net graziau smile.gif

Del augalu ir geliu - elementariausios alyvos, jazminai, hortenzijos, bijunai, baltos ramunes ir melsves, bei ju isdestymas "tarsi netycia", palei namo kampus ar minkstomis linijomis ar nedidelemis kekemis butu pats tas, o ir vargo nedaug - tegu bujoja, tegu sau pleciasi. Truputis netvarkos ir laisvumo jausmo cia tikrai nepamaisys.
Vienas kitas vijoklinis augalas ant sienu ar pergoliu irgi nepamaisytu, o medines supynes ant obels sakos ar suoliukas po ja - ar gali buti geriau wub.gif
Linkeciau tik noro visa tai kurti. Sekmes 4u.gif
user posted image

Graziu nuotrauku su ieskomais augalais ir siaip graziu foto vaizdu galite pasidairyti cia:
http://www.gapphotos...?imageno=178582
I Seach laukeli virsuje/desiniau suvedat dominancio augalo pavadinima arba siaip "blossom" (ziedas), "swing" (supynes), "bench" (suoliukas) ir t.t.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mamagabi: 13 rugsėjo 2011 - 11:15
QUOTE(Cobre @ 2011 09 13, 11:59)
Bet cia projektas ne dvaro vertas, dvarui as tau kita galiu padaryti, su kaskadomis , kad kelis tvenkinius jungtu, jau man tai nepergyvenk, fantazijos uzteks, tu man tik dvara normalu duok lotuliukas.gif

2. nesupratau, kur tu juos kisi ir kam tau ju reikia?  g.gif

nu zinok yra visai netoli mano kaimo dvaras kaip tik ax.gif tik bjaurybes vagys baigia sienas sugriaut del plytu raudonu schmoll.gif ir sodas didelis yra, ir prudas, ale viskas taip apzele, kad jau i soda izengt neina doh.gif nes savininkas lyg ir vokietis kazkoks, nieko neziuri.

2. jie ir dabar ten mazyciai yra, nu kad is sodelio link kelio einant nereiktu per kiema sukt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(vilze @ 2011 09 13, 12:50)
o is viso, jei prisimenant pacia pradzia, tai sakiau kad man country garden stilius patiktu, ar koks ten, ir nevijot is temos, bet jauciu mes nuo jo gerokai nukrypom, ar ne? g.gif

tai niekas ir neveja is temos mirksiukas.gif be to nukrypai ne tu, o as, bukim tikslus biggrin.gif Bet pasiuliau tiesiog kita ideja is jos gali gimti kitos, arba aplamai ji gali buti nusvilpta, anokia cia beda biggrin.gif . Na bet dabar manau grizau jau su paskutiniu planu kazkiek prie tavo pageidaujamo stiliaus biggrin.gif

Fontaniuka visada galima paderinti, bet kol namas nesutvarkytas, tai bijociau kazka derinti ir sakyti. Nesakau, kad tau nepavyks jo ikomponuoti, yra pvz, kai tai visai grazu ir siame stiliuje, net neabejuju tuo. bet man tiesiog atrodo, kad variantas be jo geriau atrodo. Manau, kad deramai fontaniuko ikomponuoti i sita konkrecia aplinka reikalautu jau aukstesnio lygio, nei saviveikla. Jei sugebesi, tai nuostabu. Jei ne - gali gautis parodija. Manau pirma pabandyk padaryti butinus ir elementarius dalykus: zonos, krumai, gelynu formos, takeliai. Matysi, kaip gaunasi, kaip dera viskas, ant kiek tai sudetinga/paprasta tau. Be to tik tu viena gali zinoti savo galimybes atlikti visa sita tikrai dideli darba, ar tai tavo jegoms suderinti visas detales, ar ne. Juk net ir neprofesionalai kartais sugeba kurti nuostabius dalykus, tiesiog igimta zmogui tai.

Paskutiniai du namai su klasikos elementais (cia taip apibedrinau, tikiuosi suprasi), tai nera tiesiog paprasti kaimo namukai apkalti lentelemis, detales vistik juos daro kiek kitokius, isskirtinius (tik pirmas man toks nevykes amerikoniskas pvz, arba mano skoniui tiesiog tokie asocijuojasi su stampuotais bustais). Jei tavo namuke nusimato tokiu detaliu, kurios ines tokio zavesio, tada beveik tiktu net ir mano pirmasis planas biggrin.gif
Atsakyti
va mamagabi sujauke viska biggrin.gif ir rozyna mano isrove, ir gyvatvores isvarte. ner gyvenimo, ner biggrin.gif jauciu reikes uzset visa plota dobilais, nusipirkt karve ir nereikes tada nieko biggrin.gif pasimeciau, neturiu minciu.
Papildyta:
QUOTE(Cobre @ 2011 09 13, 12:14)
Fontaniuka visada galima paderinti, bet kol namas nesutvarkytas, tai bijociau kazka derinti ir sakyti.

na zinoma, gi kaip jau ir sakei jo vietoje galima kad ir gelyneli apvalu padaryt, o fontana prilipyt bet kada. nu gerai, tarkim fontanas atkrenta del stiliaus. nu bet man norisi sedint sau ant suolelio ir uostant tas savo rozes kur mamagabi isrove matyt koki tai vandeni, garsa girdet ax.gif negi daryt kazka tokio rolleyes.gif
http://www.gapphotos...?imageno=206876
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilze: 13 rugsėjo 2011 - 11:22
QUOTE(mamagabi @ 2011 09 13, 13:02)
Sveikos 4u.gif
tarybiniam Lietuvos kaime lotuliukas.gif

Mamagabi, as tarybiniais laikais buvau sodyboje vidury lauku. Nieko grazesnio neesu dar Lietuvoje maciusi wub.gif Kazkas nerealaus buvo. Visas didziulis plotas (dvigubai Vilzes plota padidink, jei ne truputi daugiau) buvo suplanuotas labai grieztu stiliumi, visa sklypa juose auksti topoliai, kurie buvo pjaunami is vidaus, kad atrodytu, kaip vientisa siena. Sklypa per puse skyre liepu aleja, kur liepos buvo karpomos. Zodziu fomalaus stiliaus detaliu buvo apstu, bet tuo paciu viskas buvo taip lietuviska ir sava, alejos takas buvo tiesiog sienaujama zole, eini, kaip kilimu wub.gif . Panasiai, kaip cia, tik placiau
user posted image

Zodziu tikrai viskas buvo padaryta nuostabiai, kitaip, nei deretu kaime, bet tikrai tiko. Turejo zmones skoni... numire ir, kiek girdejau, nebelike ten to grozio.

Mamagabi, parodijos nebutu, jei namukas butu nutinkuotas, stogas pakeistas mirksiukas.gif vaizuote ijunk biggrin.gif jei su esamu vaizdu, tada amen doh.gif Stogas apsamanojes gerai, bet gal man susivaideno, kad ten asbesto siferis? g.gif

Einu ziureti tavo vizijos, mazu dar koks trecias planas man gims biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cobre: 13 rugsėjo 2011 - 11:32
QUOTE(vilze @ 2011 09 13, 12:14)
va mamagabi sujauke viska biggrin.gif ir rozyna mano isrove, ir gyvatvores isvarte. ner gyvenimo, ner biggrin.gif jauciu reikes uzset visa plota dobilais, nusipirkt karve ir nereikes tada nieko biggrin.gif pasimeciau, neturiu minciu.

Gi juk tikrai ne is blogos valios lotuliukas.gif Vakar vos uzmigau isivaizduodama esamus statinius ir fontana su rozynais - nugis tikrai parodija butu doh.gif
Va prie tokios triobos toks projektas butu visai ciki:
user posted image

O dobilu pieva yra labai neblogas sprendimas smile.gif , kaip ir karve pvz. gryztanti vieskeliu po liepomis namo is lauku su varpu ant kaklo, ar koks arkliukas traukiantis vezima pilna vaiku. Man tai jau egzotika, nostalgija wub.gif
Cobre teisingai ivardijo, kad bet kokiam projektui reikia daug darbo, laiko, pinigu ir prieziuros. Todel jus patys turite teisingai ivertinti savo galimybes ir prioritetus, ir prie ju derinti busima vizija. Kartais paprasciau visai nereiskia prasciau. Tame ir slypi skonio bei supratimo esme smile.gif

P.S. Oi zinau Cobre apie ka tu kalbi, tikrai zinau... Del tokiu netekciu Lietuva daug grozio ir pasididziavimo neteko verysad.gif
O va stai kad buvome tarybiniai kolukieciai pioneer.gif labai matosi iki siol cray.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mamagabi: 13 rugsėjo 2011 - 11:39
QUOTE(mamagabi @ 2011 09 13, 13:25)

P.S. Oi zinau Cobre apie ka tu kalbi, tikrai zinau...

Gal buvai maciusi ta grozi? bigsmile.gif As galvoju, kad gal Fonda yra maciusi, mes va abi is tu laiku atejusios biggrin.gif Nes bandziau kazkada ivairiais budais rasti internete, bet nepavyko... As galvoju, kad zmones dievo dovana turejo, padaryti toki grozi, be tu galimybiu, kurias turime dabar mes wub.gif o dar taip pritaikyti lietuviskai aplinkai... wub.gif Ech, pamenu, kaip begiojau ten basom kojom... galvoju gerai, kad savo laiku maciau tokius dalykus..

Mamagabi, idejai abosliuciai formalu soda. Ne apie toki ejo kalba, juk norima buvo kaimisko stiliuko, todel tik detales turejo buti is formalaus stiliaus, na daugiau planavimas, o apzeldinimas vistik laisvas. O ir rozes, tai juk vilze sake, kad noretu kazko i dar kartu su jomis, tai neirasiau, savaime man aisku atrode mirksiukas.gif
Bet dabar jau jokio skirtumo, viskas iskasta ir persodinta is naujo biggrin.gif
Atsakyti