Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(Cobre @ 2011 08 30, 22:36)
Paziurejau i jusu namuka ir kazkaip man atrodo, kad jei norite klasikos pas save, tai bus didele klaida  g.gif  Rinkciausi kazka lietuvisko, kaimisko (tik be vezimu su gelemis ir panasiu triuku), paprasto. Tai ir matau zydincius vaismedzius, ne idealia be piktzoliu zolyte, o zydincias pienes pavasari ir pan... Bijunai, piliarozes, viendienes, ir pan geles, daug mums iprastu zydinciu krumu, link vandens nusvire zilviciai.... Na viskas turi buti isilieje i aplinka, vientisa.  Klasika cia na asmeniskai man niekaip nesipaiso, as del augalu patarti daug negaliu, o tiesiog padiskutuoti del vizijo, del planavimo, tai man net liezuvis nesivercia, nes zinau, kad rezultate, kad ir kaip bandysi islauzti, vaizdo gero vistiek nebus. Norint gero vaizdo, viskas turi buti susije, lietuviska pirkele visada juokingai atrodys japoniskame sode. taip ir jusu atveju.
O vat ar tiems lietuviskiems tradiciniams sodeliams, darzeliams sioje temoje vieta, tai as nezinau net  g.gif  Pagaliau jus savo vizijos net nenupasakojote, jei ji nesutampa su musu, tai gal tada ir patarimai ne vietoje visi bus.

na,tai as ir nesakiau kad japoniska soda sodinsiu..Paprasta,lietuviska...ir augalai visai ne egzotiniai..Puseles,kadagiai......nieko mandro.Ten matosi pirtis rastine,tvenkini issikasem...Viksvu pakaisiojau,viendieniu,irisu prie tvenkinio....Paprasta zole pas mus,ne veja dekoratyvine..Palei tvenkini noriu pasodint vandens augalu visai zemisku,ne egzotikos.....Nesuprantu,ka ne taip cia padariau .Norejau vieno patarimo,numuset upa man visai...Gal tiesiog ne i ta tema uzsukau.Atsiprasau.Sekmes
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolitag: 30 rugpjūčio 2011 - 21:01
QUOTE(jolitag @ 2011 08 30, 22:54)
na,tai as ir nesakiau kad japoniska soda sodinsiu..Paprasta,lietuviska...ir augalai visai ne egzotiniai..Puseles,kadagiai......nieko mandro.Ten matosi pirtis rastine,tvenkini issikasem...Viksvu pakaisiojau,viendieniu,irisu prie tvenkinio....Paprasta zole pas mus,ne veja dekoratyvine..Palei tvenkini noriu pasodint vandens augalu visai zemisku,ne egzotikos.....Nesuprantu,ka ne taip cia padariau .Norejau vieno patarimo,numuset upa man visai...Gal tiesiog ne i ta tema uzsukau.Atsiprasau.Sekmes

Nepykite, viskas cia gerai ir tos pacios merginos jum kitoje temoje mielai pades manau, tiesiog jus teisi, si tema skirta klasikai daugiau, bent jau bandome buten tai kuri pas save, arba bent jau i ta puse kazka. Tai kazkaip nesinori temoje aptarineti to, ko aptarineti lyg ir nesiruosem. O jusu atveju man norisi kazko tokio kaimisko. Ir tai nera nei prasciau, nei negraziau, tiesiog kitas stilius ir tiek mirksiukas.gif Jei pati tureciau tokia pirtele ir tvenkini, tai kurciau kazka panasau, ka suminejau aname poste ir ka jus cia parasete, nes tai butu vietoje, butu darna su aplinka ir pastatais. O klasikai manau visu pirma reiktu kitokiu pastatu mirksiukas.gif O jus teisinga linkme manau einate, bus grazu su laiku mirksiukas.gif 4u.gif Sekmes darbeliuose 4u.gif Gal Aplinkos temoje jums daugiau kazkas patartu g.gif Ten ir tema platesne, nei si, galima viska daug placiau aptarti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cobre: 30 rugpjūčio 2011 - 21:10
QUOTE(Cobre @ 2011 08 29, 22:59)
Cia kazkada apie pusis kalbejom.
Bet siaip tai nelabai ir trukdo tas pusu fonas

user posted image
vat štai čia puikiai iliustruoja mintį, kurią rašiau Gražinai - tarp pušų ir pergole auginama skiriamoji-atraminė gyvatvorė.

QUOTE(jolitag @ 2011 08 30, 08:50)

Laba smile.gif
Na, nuotraukoj plokščias vaizdas ir nelabai atstumai matosi. Tai pirmas patarimas būtų pasivaikščioti su kitu žmogum ir išsimatuoti visus atstumus nuo kaimynų iki želdinamo ploto krašto. Aukštų medžių labai arti sklypų ribos ir negalėsit sodint, o greit augančių galima būtų paieškot. Taigi, pirma ruletė, popierius ir pieštukas į rankas. 4u.gif
Sekantis žingsnis susidėlioti kertinius taškus - numatomas ( gal reiktų rašyt - galimas) aukštis, metami šešėliai, uždengiamas plotas. Neturint vaizduotės, galima pasitelkti visas turimas po ranka pagalbines priemones - kuoliukus ar kuolus susibesti numatytose vietose ir pažiūrėti 'iš toliau'.
Žodžiu, pradėkit ir klauskit toliau mirksiukas.gif

Papildyta:
Tiesa, turbūt ne visos Tiškevičiaus rūmuose gyvenam ar laisvalaikį leidžiam bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 16:07)
Tiesa, turbūt ne visos Tiškevičiaus rūmuose gyvenam ar laisvalaikį leidžiam  bigsmile.gif

Ne visos schmoll.gif Ir manau dauguma megstam kaimo sodybas, pirteles ir pan reikalus ir kuo jos ir ju aplinka grazesnes, tuo geriau. Bet taip ir nesupratau, ar zmogus nori klasikos, na augaliukai kaip ir susakyti, bet stilius vistiek neaiskus, nors kiek bandziau vaizduoteje sudelioti, tai turetu buti grazu, bet ne klasika. Gal tiesiog ir nesiekiama eiti ta linkme, tiesiog norima grazios aplinkos, o stiliais aplamai nesidomima. Is temos ribu iseiti tektu norint aptarineti-patarineti del stiliaus, kuris su sia tema neturi nieko bendro. O tema tam ir sukurta, kad padeti vienai kitai kurti butent klasika. Lyg ir daug maz issiaiskinom del temos remu pirmojoje temoje juk, taip nesinoretu plakti visko i viena ir vel gauti abstrakcia tema apie viska, bet tik ne apie tai, kas temos pavadinime nurodyta g.gif .
Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 08 31, 16:05)
Ne visos  schmoll.gif  ....

Konkreciu atveju del norimo stiliaus ir man neaisku. Isivaizduoju, kad graziam, pavadinkim "klasikiniam" sodui sukurti neuztenka pasitarimo internete. Tam reikia ziniu, iki skausmo permastytu variantu ir viziju. Sunku kazka patarti "ant pliko lauko". Gal tikrai cia visai ne sios temos klausimas.
Bet vis tik man neaisku del temos ribu - juk kalbam ne tik apie formalius sodus? Tai kodel angliskas ar prancuziskas kaimiskas sodas i tema lyg ir papuola, o lietuviskas - nebe? Kalbu ne apie vezimo ratus, vezimus ir, neduok dieve, nykstukus ar gulbes ir spalvota mulca. Bet ar pvz hortenzijos, piliarozes ir rutos uzkerta kelia i "klasika"? Ar negalima savoka "klasikine lietuviska sodyba"?
Cia siaip pamastymui - nes gal mes tiesiog skirtingai isivaizduojam kas yra "klasikinis"? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 31 rugpjūčio 2011 - 15:21
na, jau mot99 parašė dalį minčių. Kažkaip vistiek ne iki galo suprantam 'Klasiką' biggrin.gif

Tik tai, kad plynas laukas ir toliuose nykuma, nereiškia, kad negalima nieko susikurt klasiško . Nei Roma, nei pasaulis nesusitvėrė per vieną dieną. o kalbant apie apželdinimą, tai tie patys augalai, visur jie tie patys. Kaip - kita dalis klausimo, bet augalai vistiek išlieka tie patys smile.gif

Beje, Prancūzijos provincija, išlieka provincija ( kaimu galima vadint), angliški sodeliai, taip pat kaimiški, užmiesčio vilų. Urbanistinis, t.y. miesto stilius gali būti toks pat Niujorke ir Kaune. Taigi, kas toji Klasika Lietuvoj?

Tiesa, anksčiau buvo kaip ir nutarta, kad nebus čia aptariami lietuviški alpinariumai, dažytas mulčas ir pabaisiškų ( ir kas yra baisu tikrai nesiplėsiu, nors grožį suprantam skirtingai biggrin.gif ) skulptūrėlių a ka grybukų, gandriukų, ančiukų ir visokių kitokių kičinių niekučių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 31 rugpjūčio 2011 - 15:42
QUOTE(mot99 @ 2011 08 31, 17:20)
Konkreciu atveju del norimo stiliaus ir man neaisku.  Isivaizduoju, kad graziam, pavadinkim "klasikiniam" sodui sukurti neuztenka pasitarimo internete. Tam reikia ziniu, iki skausmo permastytu variantu ir viziju.  Sunku kazka patarti "ant pliko lauko". Gal tikrai cia visai ne sios temos klausimas.
Bet vis tik man neaisku del temos ribu - juk kalbam ne tik apie formalius sodus? Tai kodel angliskas ar prancuziskas kaimiskas sodas i tema lyg ir papuola, o lietuviskas - nebe? Kalbu ne apie vezimo ratus, vezimus ir, neduok dieve, nykstukus ar gulbes ir spalvota mulca. Bet ar pvz hortenzijos,  piliarozes ir rutos uzkerta kelia i "klasika"?  Ar negalima savoka "klasikine lietuviska sodyba"?
Cia siaip pamastymui - nes gal mes tiesiog skirtingai isivaizduojam kas yra "klasikinis"? g.gif

Oj, biesas zino doh.gif Bandysiu labai miglotai pasakyti ka suvokiu. Klasika ji is dalies buvo juk ir kaimuose, tiek angliskuose, tiek lietuviskuose. Ir tai ne tik aplinkoje, bet ir viduje. O buvo tiesiog kaimiski triobos, su pinavijom ,rutu darzeliais ir pan. Man tai kazkaip klausimu nekyla, kur klasika, o kur tiesiog lietuviskos tradicijos (tik labai nesikabinkit prie terminu, tiesiog tikiuosi, kad esme suprasit, ka noriu pasakyti). Na nemoku as cia moksliskai issireiksti, bet gal suprantama bus. Manau buvo Lietuvoje ir graziu sodybu, juk ir tu dvaru lietuvoje buvo visokiu, netgi dauguma tikrai ne tiskeviciu rumai toli grazu, o mediniai dvareliai, bet uztat su medziu alejom, siokiais tokiais parkeliais ir tekeliais, pagaliau o kur prieskario inteligentu namai, vasaros vilos... Bet buvo vistik kuriama pagal vakarietiskus standartus, tiesiog manau pritaikyta musu aplinkai, su mums iprastais augalais.
Tiesa, esme juk ne augalai, o ju isdestymas, aplinkos isplanavimas.
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 17:32)
Tik tai, kad plynas laukas ir toliuose nykuma, nereiškia, kad negalima nieko susikurt klasiško .

Bent jau as kalbejau ne apie tai, jog klasikos neimanoma kurti plynam lauke. Tiesiog as manau, kad yra blogis, kai tarp pastatu ir aplinkos nera vieningos visumos. Jei jau yra pirtele, tokia siuolaikiskai lietuviska, salia jos bus lieptelis sokti i vandeni ir visa tai susije su klasikine aplinka? Na man jau savaime negrazu, nes nedera tiesiog. Man net nekiltu zmogui liezuvis patarineti tokiu atveju.
Atsakyti
Ar gi klasiškuose kiemuose pirtelių nėra ir prūdelių su liepteliais? flirt.gif

Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 17:59)
Ar gi klasiškuose kiemuose pirtelių nėra ir prūdelių su liepteliais?  flirt.gif

klasiskuose yra, klasikiniuose - abejoju.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 15:07)
Na, nuotraukoj plokščias vaizdas ir nelabai atstumai matosi. Tai pirmas patarimas būtų pasivaikščioti su kitu žmogum ir išsimatuoti visus atstumus nuo kaimynų iki želdinamo ploto krašto. Aukštų medžių labai arti sklypų ribos ir negalėsit sodint, o greit augančių galima būtų paieškot. Taigi, pirma ruletė, popierius ir pieštukas į rankas.  4u.gif
Sekantis žingsnis susidėlioti kertinius taškus - numatomas ( gal reiktų rašyt - galimas) aukštis, metami šešėliai, uždengiamas plotas. Neturint vaizduotės, galima pasitelkti visas turimas po ranka pagalbines priemones - kuoliukus ar kuolus susibesti numatytose vietose ir pažiūrėti 'iš toliau'.
Žodžiu, pradėkit ir klauskit toliau  mirksiukas.gif

Pritariu Gaudvilei, kad šiuo atveju ne tiek stiliaus problema (jis tiesiog dar neaiškus), o kad informacijos labai trūko. Nuotraukos gerai, bet planelis su atstumais, pastatais ir takais būtų labai pravertęs. Pirtis man irgi neatrodo blogis, jei ji ir tiltelis bus gražiai įkomponuoti. Mediniai pastatai augant medžiams gražiai įsilies į visumą. Tikrai galima bandyti sukurti gražią klasikinę lietuvišką sodybą ir man būtų visai smagu ir smalsu apie tai padiskutuoti ax.gif .

Tiesiog tai, ką bandė dauguma forumiečių patarti - neskubėti, mąstyti apie visumą, o ne apie vieną kalnelį. Tai svarbiausia 4u.gif Man atrodo, kad sodybos kūrimas ( o dažnai ir namų statyba) lopais ir yra tas blogis, dažnam lietuvio kiemui atimantis jaukumą.

Ir dar - kuo daugiau pavyzdžių žmogus pažiūrės, kuo daugiau variantų apmąstys, tuo didesnė tikimybė, kad jam klasikiniai sodai ims patikti tongue.gif Taigi, jei žmogus dar nežino, kad jam reikia klasikinio stiliaus, dar nereiškia, kad jis to nesupras artimiausiu metu lotuliukas.gif Čia jau tikrai šis forumas gali padėti biggrin.gif Iš patirties rašau cool.gif
Atsakyti
Vijokliniu roziu ir raganiu, bobutiniu hortenziju, alyvu ir jazminu salia namo, pora gluosniu, putinas ar ievos ir sermuksniai, liepa, o tarp viso to dar daugybe ivairiaspalviu geliu. Isivaizduoju, kad visai galima sukurti grazia ir netradicine sodyba. Ir net pirtele su liepteliu ikomponuoti. Aisku, cia netiks alejos ir karpytos gyvatvores ar taisyklingos klombos, bet pirmasis variantas, manau, visai darniai galetu isipaisyti ir i aplinka ir prisiglausti sitoje temoje. Kitas dalykas, ar klausimo autore kazka tokio turejo galvoje. Stipriai abejoju..
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2011 08 31, 18:38)
klasikinę lietuvišką sodybą ir man būtų visai smagu ir smalsu apie tai padiskutuoti ax.gif

Kas tai per daiktas? g.gif Man baugoka, kad temoje bus suplakta daugybe nieko bendro neturinciu dalyku. Kita vertus, aisku, jei jau kazkuri forumiete nepaisant esamu pastatu stiliaus vistiek nores klasikos, tai niekas is temos nevarys juk. Bet stiliu gerai butu, kad nepainiotumem. Todel ir norejosi pirmoje temoje nuotrauku is internetu platybiu, kad ateityje zinotumeme apie ka kalbesim cia. Bet tema nera mano ar kieno kito nuosavybe, gal cia tik man vienai taip kitaip atrodo, o visi kiti yra kitos nuomones, tai jau tada taikysimes vieni prie kitu, nes geraiu tokia tema, nei visai likti be bendraminciu ir vienai klaidzioti po interneta. Taip gera pasitarti smile.gif
Papildyta:
QUOTE(polfast @ 2011 08 31, 23:17)
Vijokliniu roziu ir raganiu, bobutiniu hortenziju, alyvu ir jazminu salia namo, pora gluosniu, putinas ar ievos ir sermuksniai, liepa, o tarp viso to dar daugybe ivairiaspalviu geliu. Isivaizduoju, kad visai galima sukurti grazia ir netradicine sodyba. Ir net pirtele su liepteliu ikomponuoti. Aisku, cia netiks alejos ir karpytos gyvatvores ar taisyklingos klombos,  bet pirmasis variantas, manau, visai darniai galetu isipaisyti ir i aplinka ir prisiglausti sitoje temoje. Kitas dalykas, ar klausimo autore kazka tokio turejo galvoje. Stipriai abejoju..

O vat aleja tai manau tiks biggrin.gif Daugybe lietuviu sodybu ir dvareliu turejo tokias alejas, manau galima improvizuoti, kad ir is tu paciu vaismedziu. ir nebutinai tai turi buti vaziuojamoji dalis, gali buti ir platesnis takas su tvarkingai nupjauta zole ir mini gyvatvorem sonuose smile.gif pavasari tame take zydetu krokai, o rudeni ant tvakingai nupjautos zoles guletu nukrite obuoliukai wub.gif Isivaziavau biggrin.gif
Atsakyti