Vilte,
tiesa sakant, apie operacijas as nelabai daug prisimenu. matyt, veikia apsauginiai psichikos mechanizmai - isivaizduoju, kad mano vyras papasakotu kitokia istorija is to paties laikotarpio.
per pirma operacija ligonineje pragulejau 2 savaites. pasigulde mane pirmadieni, operavo ketvirtadieni. tas kelias dienas dare tyrimus, dar aparatas vienas buvo sugedes, tai siek tiek uzgaiso. po operacijos intensyvios terapijos skyriuje mane laike viena para. is ten beveik nieko neprisimenu, greiciausiai budavo suleistas koks nors nuskausminamuju ir raminamuju misinys. lankyti i intensyvios terapijos skyriu leidzia grieztai nustatytomis valandomis ir trumpam.
tikrai negaliu pasakyti, ar mane i palata grazino penktadieni vakare, ar sestadieni ryte - neprisimenu, tas laikas labai miglotas. i palata, zinoma, ejo lankytojai - vyras, mama, bet pirma diena daugiausiai miegojau, nieko man is ju nereikejo. net uzknisdavo, nes kalbindavo ir trukde miegoti... sekmadieni jau pastate ant koju. buvo labai silpna, bet gana greitai issijudinau. uztrukau, kol ismokau atsargiai keltis is lovos ir susirinkti visus maiselius - nes visos rankos budavo pilnos laseliniu, ir stoma, ir dar pora drenu su maisais, ir slapimo maiselis... ir pjuvius skauda. nu zodziu, reikejo ne tik igauti jegu, bet ir ismokti tvarkytis su tokiu frankensteinisku kunu. maiseliams, beje, labai praverte dideles chalato kisenes.
sekmadieni jau leido ir valgyti - dave kazkokios varganos sriubos. pirmadieni vaiksciojau po palata ir po koridoriu, o nakti is pirmadienio i antradieni praleidau sesuciu poste griauzdama dziuveselius - nes buvau ziauriai alkana, o maisto dar duodavo nedaug. dabar juokas ima prisiminus.
ketvirtadieni, praejus savaitei po operacijos, su pussesere nudroziau i kavine deserto, o paskui uzlipau laiptais atgal i skyriu (i 7-ta auksta). siaip butu mane israse, bet pasirode, kad yra nedideliu komplikaciju, tai dar pagulejau per savaitgali iki pirmadienio.
is viso laiko ligonineje man aktualiausias dalykas buvo - pavalgyt
visi pasikeisdami man nese maista, o as nuolat jauciausi alkana - nes del sujudinto zarnyno viskas, ka suvalgydavau, per kelias valandas nukeliaudavo i maisiuka...
antraja operacija dariausi praejus menesiui po chemoterapijos pabaigos, reikejo laiko atsigauti. isoperavo antradieni, intensyvioj terapijoj palaike gal pora valandu, kol atsigavau po narkozes, ir is karto grazino i palata. samoningumo lygis buvo gerokai didesnis, bet ir skaudejo labiau. antra para jau leido valgyt, palaike dar viena diena, kol isitikino, kad viskas kaip reikiant veikia, ir tos pacios savaites penktadieni apie pietus buvau namuose.
siaip viskuo, ko reikejo, aprupino ligonine, iskaitant stomos prieziuros reikmenimis. slaugute ismoke, kaip priziureti stoma, kaip pasikeisti plokstele ir maiselius. is namu man atnese vienkartiniu paklodziu, mazu pagalveliu ir elektrini sildytuva. pagalveliu man reikejo, nes buvau pries metus smarkiai susitrenkusi nugara ir po to negalejau ilgai guleti ant nugaros o po operacijos, kol neiseme drenu ir neapsipratau su stoma, niekaip kitaip guleti neiseidavo. su sildytuvu sildydavom laselines arba ranka, i kuria lasina skyscius. nes lasindavo paprastai kambario temperaturos skyscius ir man budavo salta.
as operavausi Onkologijos institute, Stratilatovo skyriuje. Manau, kad tvarka skirtingose ligoninese gali skirtis - reikia jau konkreciai teirautis. ir siaip, skirtingo zmones - skirtingos patirtys ir poreikiai.
Papildyta:
QUOTE(Wėtra @ 2011 11 14, 12:51)
O šiaip jis negali valgyti to, kas jam labiausiai rekomenduota-pieno produktų.
dabar skaitau viena autoriu, Dr. T. Colin Campbell, kurio nuomone pieno baltymas kazeinas yra vienas is didesniu zinomu kancerogenu... apskritai, anot jo, su karves pienu siejama nemazai problemu, nuo vezio iki I tipo diabeto... taip kad del negalejimo vartoti pieno ir pieno produktu per daug nenusiminciau