Įkraunama...
Įkraunama...

Geriausias šildymo būdas

QUOTE(Paliukas @ 2011 09 06, 07:54)
Jei pageidaujat, galiu ir nedalyvauti diskusijoje smile.gif

Baikit juokus. Paliukas viso forumo pardavėjų simbolis, kaip be jūsų. thumbup.gif
Čia diskusija kilo tik ar profų nuomonė įpatingai gerbtina, ar vistik diskutuotina.
Mano kuklia nuomone įrengti kokią nors šildymo sistemą viską sudėjus labai grubiai gaunasi apie 15 000 - 20 000 lt (su kaminais, katilinėmis, malkinėmis, remontais ir t.t.). Arba 1000 lt per šildymo sezoną. Dar tiek pat kainuoja vandeninė šilumos paskirstymo sistema - grindų šildymas ar radiatoriai su katilinės armatūra. Taigi įsirengę vieną kurią nors šildymo sistemą (tarkim GKK), vien įrangai išleidžiame 2000 lt per šildymo sezoną. Kura standartiniam namui turėtų kainuoti dar 2000 - 3000 lt. Kiekvienas papildomas šildymo būdas (židinys, saulės kolektorius, dujinis k.) dar pridės po 1000 lt kiek vieną šildymo sezoną. Todėl manau įsirenginėti kelis šildymo būdus ekonomiškai niekaip neapsimoka. Taupant verta pamastyti apie orinę šildymo sistemą, nes nemažai susitaupo ant šilumos paskirstymo, nors komfortas ir nukenčia.
Pridursiu, kad čia paminėtos kainos labai grubios ir nurodytos, kad geriau iliustruoti patį principą.
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2011 09 06, 08:29)
vietoj malkinio GKK pasiuliau nes:
1. zidinys su vandens konturu - ja cia dega malkos
2. GKK atliks dujinio ar dyzelinio ar elektrinio katilo darba t.y. pvz velus ruduo SK jau nebepakanka (nors kazkiek dar sildo) ir karta i para isijungia GKK kad pasildyti akum.

Jei sioje vietoje vietoj GKK stovetu malkinis prasidetu daliniai nepatogumai (nespejai uzkurt ar pan.) - jokiais budais "nezudau" malkinio

Mirtis granulėms. Tegyvuoja malkos.

Atsakykit į esminį klausimą: kuo GKK geriau už KKK. Juk GKK 1 KWh savikaina apie 16 ct, o KKK - tik 6 ct. Skirtumas žiaurus.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 06, 09:48)

Atsakykit į esminį klausimą: kuo GKK geriau už KKK. Juk GKK 1 KWh savikaina apie 16 ct, o KKK - tik 6 ct. Skirtumas žiaurus.

Tada atsakau - patogumu.
Pvz malkinis katilas prisildes patalpas eina i "miega" - vadinasi sudeginat daugiau kuro (jeigu nera akum.)
Granulinis tiksliau dega - parodykit malkini, kuris galetu degti apie 2kW/5kW per valanda galingumu. Isversiu - sudegintu viena malka ar puse per valanda smile.gif

kuro sandeliavimas paprastesnis, sukrovei maisus ir ramybe
naudingumo koeficientas didesnis (retas malkinis jeigu ne uz gero granulinio kaina) i kamina ismes maziau +180C, tuo tarpu tokios pacios galios granulinis gali ismesti ir +90C (tokiais atvejais malkiniui nerekomenduojama statyti ant dumtraukio ekonomaizerio)

Sudegus bunkeriui (3-5 dienos) granuliu pelenu lieka dvi saujos. O jei malku sudeginti per 3-5 dienas kalba eitu apie kibirus

Geresnis granulinis pats issivalys silumokaiti arba uzteks pajudinti rankenele, o kaip malkinis?

Dingus elektros itampai as ramiai miegu su GKK su malkiniu reikia daryti papildomas apsaugas (ausinimo gyvatukai, apejimai "samatiokui") ir vistiek jausti nerima

Cia tik keletas pavyzdziu kur galima "mauti kelnes" malkiniam, lygiai taip pat galetu granuliniam "mauti kelnes" koks dyzelis

Kuro kaina priklauso nuo prietaiso aptarnavimo patogumo, kuo maziau prieziuros tuo brangesnis kuras

Atsakyti
Na turint galinga KKK + akumuliacine nereikia deginti po 1 malka per val.. reikia deginti maximum per trumpa laika - ir efektingumas geresnis, ir pelenu mazai ir pavoju maziau.. o toliau jau akumuliacine sildo nama.. ir pelenu ir suodziu tokiu rezimu susidaro maziau, ypac jei duju generacinis.. del silumokaicio valymo - nematau, kodel GKK ir KKK turetu buti pricipinis skirtumas.. degikle - gal, bet silumokaitis? toksai pat..
del kuro saugojimo - gaminojai padaro is malku granules, ir moki jiems uz ta savo patoguma.. bet jei teisingai organizuoti malkos - tas patogumas labiau teorinis, negu labai jau praktinis.. nu o jau dingus elektrai pades UPS uz 200 lt, kas siaip butu gerai kaip su GKK, ir KKK, ir dujos ir su visai kitai katilais..
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 06, 09:48)

Žiaurus skirtumas iš tikrųjų nėra toks jau žiaurus - už baltas rankas. 6ct gaunasi tik kūriko-skaldytojo-štebeliuotojo ir dar gal medkirčio dėka. Įvertinkite šiuos darbus realiais pinigais ir bus arti GKK, nors vis tiek pigiau - bet už komfortą kada nereikėjo mokėti?
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2011 09 06, 09:47)

Čia diskusija kilo tik ar profų nuomonė įpatingai gerbtina, ar vistik diskutuotina.

Nuomonė gerbtina, bet diskutuotina, "ar" visai netinka. Čia susirinkom diskutuoti, ne pamokslų klausytis biggrin.gif tik nevaikykit profų už jų duoną 4u.gif Žiūrėkit kokia karšta diskusija Paliukui prisidėjus!
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2011 09 06, 09:59)
Kuro kaina priklauso nuo prietaiso aptarnavimo patogumo, kuo maziau prieziuros tuo brangesnis kuras

Šis teiginys nelabai rišasi su ŠS ir SK. Kiek ten SK priežiūros - per 8m kelis kartus restartavau valdiklį net minėti gėda kaip "persidirbau".
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 06, 07:42)
Gerai žinomi ed@ kolegos staigiai paskaičiavo ŽŠ naudą šildant orą 100Lt/ metai ir pasukioję pirštu prie smilkinio išsiskirstė...nepraėjo nė pusmetis, o jau patys svaigsta apie ŽŠ kaip būtiną PN atributą...

Va, tik nereikia iškraipyti mano žodžių! Niekada neminėjau ŽŠ (žemės šilumokaičio) kaip būtiną PN, ar bet kurio kito namo, atributą. Parašiau tik tiek, kad jei aplinkybės susiklosto taip, kad išeina ŽŠ įrengti beveik už dyką - tai būtu kvaila nepasinaudoti tokia galimybė. Aišku, ŽŠ yra ne be trūkumų, tačiau sakoma: dovanotam arkliui dantų ne žiūri.
Bet jai kitas žmogus neturi jokių palankių sąlygų ir jam už ŽŠ įrengimą nėra jokios prasmės investuoti ~17000 Lt. Kaip alternatyva - užkasti į žemę keliasdešimt metrų vamzdelio ir pripildyti jį neužšąlančiu tirpalu. Jei nenorite tą patį žemės kontūrą prijungti prie šilumos siurblio ir turėti name geoterminę šildymo sistemą - visai nebūtina kloti 200 m šlango ir mokėti už tai 10000 Lt. Viskas kainos žymiai pigiau.

Palyginkite kas pigiau: ŽŠ už 17000 Lt, su visais savo trukumais, kurio maksimalus našumas (karščiausia vasaros diena) vos sieks 3kW, arba - geo kontūras už 10000 Lt, ant kurio be vėdinimo, galima dar pakabinti ~10 kW našumo šilumos siurblį namo šildymui ir karšto vandens ruošimui. smile.gif
(Kiekvienam namui skaičiai skiriasi, ypač pasyviam, tačiau proporcija didėja ne ŽŠ naudai)

P.S. O jei nėra laisvu pinigu, reikėtu gerai paskaičiuoti kas labiau apsimoka šiai dienai - imti kreditą ir investuoti pvz. į GEO, ar paaukoti šiek tiek komforto ir apsiriboti GKK (arba ŠS oras-oras ir gerą židinį šalčiausioms dienoms). Vis dėl GEO kainos šiandien yra gerokai išpustos.
Tarp kitko, lietuvių mokslininkai šiais metais žadėjo patekti rinkai gyvus pavyzdžius naujų saulės baterijų, kurių našumas yra vos ne 3 kartus didesnis nei dabar gaminamu monochrominių elementų. Įdomu kokia bus kaina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 06 rugsėjo 2011 - 13:45
QUOTE(Paliukas @ 2011 09 06, 07:54)
Gerb. diskutuotojai smile.gif
dvi savaites atostogavau, gavau i AZ kvietima sudalyvauti sioje temoje (is autores), grizes is atostogu dar paklausiau ar rasyti ka nors, parase kad idomu butu isgirsti nes linksta link dujinio tai va ir surasiau ka galvoju.

Tikrai taip!
nepulkite Paliuko nono.gif
parase Zmogus savo nuomone
man visai nesvarbu ar jis prekybininkas ar mokytojas
del zidinio su silumokaiciu padetas taskas ,pirksim Kratki, 18mm kaminas, manau Tona
granulinis labai gasdina del prastos granuliu kokybes,nemazos kainos,sandeliavimo doh.gif ,bet bet... g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo geruta: 06 rugsėjo 2011 - 13:29
QUOTE(ed@ @ 2011 09 06, 14:22)
Va, tik nereikia iškraipyti mano žodžių!

Pykstate neįsiskaitęs paraidžiui, cituoju savo postą: "ed@ kolegos", tai reiškia jūsų kolegos, ne jūs pats 4u.gif Taika 4u.gif
Papildyta:
ŽŠ už 17000 Lt

Čia kalbame apie ŽŠ PN individualiam namui, ar dviejų XX Maximai? biggrin.gif 17000 doh.gif
Manau mudviems geriau su ŽŠ nepradėti, bus ilgai trunkanti tema visai ne vietoj...na nebent likę diskusijų klubo nariai to nori. 4u.gif
Papildyta:
Vis dėl GEO kainos šiandien yra gerokai išpustos.

Tarp kitko, lietuvių mokslininkai šiais metais žadėjo patekti rinkai gyvus pavyzdžius naujų saulės baterijų, kurių našumas yra vos ne 3 kartus didesnis nei dabar gaminamu monochrominių elementų. Įdomu kokia bus kaina.

Va čia tai pataikėt kaip pirštu į akį drinks_cheers.gif nė kiek neabejoju dėl "gerokai".

Taip, labai įdomu ir labai aktualu - man reikės, numatyta jau kur stovės ir ką maitins 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(geruta @ 2011 09 06, 14:25)
del zidinio su silumokaiciu padetas taskas ,pirksim Kratki, 18mm kaminas, manau Tona
granulinis labai gasdina del prastos granuliu kokybes,nemazos kainos,sandeliavimo  doh.gif ,bet bet... g.gif

Nebijokit, jūsų Paliukas irgi ne pėsčias, moka už save pastovėti biggrin.gif
Jūs renkatės - jums gyventi. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 06 rugsėjo 2011 - 14:37
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 06, 14:48)
Taika 4u.gif

... Čia kalbame apie ŽŠ PN individualiam namui, ar dviejų XX Maximai? biggrin.gif  17000 doh.gif

drinks_cheers.gif Kad aš net neketinau nei pikti, nei to labiau - kariauti. smile.gif
Tiesiog dalinamės nuomonėmis apie įvairius šildymo būdus ir aš jus pataisiau, nes neteisingai perdavėte mano požiūrį. Tik tiek.

Jei kalbame apie namo šildymo sistemas, neišvengiamai prieisime ir prie vėdinimo bei kondicionavimo klausimų. To labiau, kad galimą visiškai (arba iš dalies) integruoti šias sistemas kartų su šildymu. Todėl klausimas: kada ir kiek naudingas ŽŠ - yra gan aktualus.

~17000Lt - būtent tiek priskaičiuoja firma, kuri apsiima padaryti ŽŠ ~180m2 namui. Suprantama, savadarbis ŽŠ kainos pigiau, ypač jei yra galimybė dalį darbų padaryti pačiam (Pvz. turint nuosavą sunkvežimį, arba kai žemės nereikėtu išvežti, o ir skalda yra vietoje).
Tačiau kalbama apie tai, kad jei už viską reikia mokėti, ŽŠ kainos ~17000Lt, o už GEO kontūrą paklosite tik 8000-10000Lt. (Aš jau nekalbu apie tai, kad jei nusipirksite šlangą ir savo rankomis užkasite, GEO kontūras kainos vos kelis šimtus litų)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 06 rugsėjo 2011 - 15:34
QUOTE(kaban @ 2011 09 06, 12:04)
Na turint galinga KKK + akumuliacine nereikia deginti po 1 malka per val.. reikia deginti maximum per trumpa laika kur reikejo parasiau kad "jeigu nera akum talpos" - ir efektingumas geresnis, ir pelenu mazai ir pavoju maziau.. o toliau jau akumuliacine sildo nama..na taip ir sakiau ir pelenu ir suodziu tokiu rezimu susidaro maziau, ypac jei duju generacinis.. del silumokaicio valymo - nematau, kodel GKK ir KKK turetu buti pricipinis skirtumas.. degikle - gal, bet silumokaitis? toksai pat..klystate, vien tik granulems pritaikytam silumokaitis yra kaip apvozto bliudo formos, kurio sienelese skylutes, jose istatyti "turbuliatoriai" (susuktos kaip grazto formos spirales) ir juos pajudinus (ar rankiniu budu ar automatiniu) sie nugramdo vieninteles vietas pro kurias eina dumai ir kur kemsas, malkinio silumokaiciui tai negaliojanepykit, bet be reklamos cia nelabai isiversiu kad paaiskinti
del kuro saugojimo - gaminojai padaro is malku granules, ir moki jiems uz ta savo patoguma.. bet jei teisingai organizuoti malkos - tas patogumas labiau teorinis, negu labai jau praktinis..malku dregnuma iki 10% isgauti labai sunku, granuliu dregnumas iki 10%, automatiskai ir sanaudos mazesnes nu o jau dingus elektrai pades UPS uz 200 lt, kas siaip butu gerai kaip su GKK, ir KKK, ir dujos ir su visai kitai katilais..UPS, gal ir dzin tam granuliniui, gal nebent itampos "islygintojas" nuo itampos suoliu kad nepagadint valdymo

Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 06, 13:01)
Žiaurus skirtumas iš tikrųjų nėra toks jau žiaurus - už baltas rankas. 6ct gaunasi tik kūriko-skaldytojo-štebeliuotojo ir dar gal medkirčio dėka. Įvertinkite šiuos darbus realiais pinigais ir bus arti GKK, nors vis tiek pigiau - bet už komfortą kada nereikėjo mokėti?

Šis teiginys nelabai rišasi su ŠS ir SK. Kiek ten SK priežiūros - per 8m kelis kartus restartavau valdiklį net minėti gėda kaip "persidirbau".

6ct niekaip negausi su malkiniu, realiai jis gaunas apie 10ct, bet cia jau nesigincyjau

SK sitoje vietoje netaikiau, labiau taikiau katilams kurie pastoviai "valgo" kura. ŠS toks slidus reikalas sioje vietoje (krentant temp. krenta COP ir t.t.) todel sunku isskaiciuoti kazka (cia galioja namams kuriems reikia siek tiek daugiau energijos)
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 09 06, 16:33)
drinks_cheers.gif Kad aš net neketinau nei pikti, nei to labiau - kariauti. smile.gif
Tiesiog dalinamės nuomonėmis apie įvairius šildymo būdus ir aš jus pataisiau, nes neteisingai perdavėte mano požiūrį. Tik tiek.

Abejoju, kad perdavinėjau jūsų požiūrį - tik norėjau pasakyti, kad viena gerai žinoma įmonė mane mane suklaidino, o ryšys su jumis tik toks, kad jie užsiima tuo pačiu kaip ir jūs, mol KOLEGOS.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 09 06, 16:33)
Todėl klausimas: kada ir kiek naudingas ŽŠ - yra gan aktualus.

~17000Lt - būtent tiek priskaičiuoja firma, kuri apsiima padaryti ŽŠ ~180m2 namui. Suprantama, savadarbis ŽŠ kainos pigiau,

17000 - blin, aš eilinį kartą įsitikinu, kad ne tuo užsiimu doh.gif per sezoną 3-4 ŽŠ įrengčiau ir galėčiau metus gyventi biggrin.gif
Ką jūs vadinate savadarbiu? Kuom ta įmonė yra pranašesnė, turi kiauragalvę sąmatininkę, priskaičiuojančią 17000? Man žinomi dar 2 gyvi atvejai: Joniškyje ir Vilniuje, žmonės nusipirko tipinį projektą, pagal kurį turės ŽŠ. Koks skirtumas kas kas jam duobę, kas vež skaldą, montuos kolektorius? Jei firma - tai "firminis", jei patentininkas arba nelegalas - tada "savadarbis"? Su tokia sistema visas mano namas yra "savadarbis", kaip ir daugumos SM dalyvių biggrin.gif Aš nebesigirsiu kaip sekėsi man, jei kada atsišauks joniškietis (jo namas jau gatavas, iš BP ICF) paprašysiu jo info apie kiek jam atsistojo ŽŠ, gal juo patikėsite. Vilniečiai irgi ruošiasi ŽŠ įrengimui, lyg turi problemų su projekto vertimu, bet anksčiau ar vėliau jį įsirengs, turiu jų kontaktus - būtinai užklausim. Tikiuosi negalvojate, kad tai du atvejai apie "naujuosius lietuvius", lengva ranka 17000 pakasančius po pamatais?
Dėl vieno su jumis sutinku - jei ŽŠ kaino 17t tai verčiau geo kontūras. Beje jums glikolinis ŽŠ turbūt žinomas?
Atsakyti