QUOTE(Krysta @ 2006 03 10, 09:11)
Na aš kaip praėjusi pirmąjį pokalbio dėl darbo etapą nuo savęs pridursiu: kaip jau rašė plepute, reikia apgalvoti kiekvieną savo CV silpnesę vietą ir paversti ją privalumu. Pvz.: aš turiu vaikų - vadinasi, esu atsakinga, nes auginti vaikus ir juos aprūpinti yra tikrai didelė atsakomybė, be to, aš nesu linkusi dažnai keisti darbo vietas, neišvažiuosiu staiga į užsienį, vadinasi, darbdaviui nereiks staiga ieškoti naujo darbuotojo į mano vietą. Kažkada esu dirbusi keletą metų ne pagal dabartinį išsilavinimą (persikvalifikavau iš meninės profesijos į techninę
) - įrašiau, kad būtų matoma kuo užsiėmiau tuo metu, o tai, kad sugebėjau dirbti tą darbą įrodo, jog esu komunikabili, nebijanti bendrauti ir t.t. Ir nebūtina visko iškart išdėstyti pokalbyje, svarbiausia apgalvoti, o tai padeda jaustis užtikrinta - bent jau man tai labai padėjo...
Sutinku ir dziaugsmingai pritariu
Manau, kad tikrai svarbiausias momentas cia yra tas, kad nebutina visko iskrat isdestyti, bet jei jautiesi pasiruosusi, sis pasitikejimas savimi persiduos darbdaviui ir ji taip pat prades pasitiketi tavim. Tokiais momentais ir yra priimamas sprendimas, kuri kandidata pasirinkti.
Merginos, atreipkit demesi, kad Krystos situacija tikrai nera palanki ziurint is to, ka ji yra baigus, ka dirba ir dar vaikus augina. Bet ji sugeba ja pristatyti taip, kad viskas staiga atrodo labai palankiai - ir su zmonem bendrauti moka, ir techininiu dalyku zino, ir atsakomybe nesa su dziaugsmu. Kai darbdavys ta pamato, jis supranta - su tokiu zmogum galima dirbti, nes jis zino, ka daro ir ko nori. Su juo galima bandyti igyvendinti savo ateities verslo planus!
Nuosirdziai kiekvienai linkiu butent taip paziureti i savo CV ir apskritai gyvenima, o po to atitinkamai pristatyti save darbdaviui QUOTE(Krysta @ 2006 03 10, 09:11)
Dar toks pastebėjimas - klausimas: kaip su šeimynine padėtimi? Aš tokio punkto į CV neįtraukiau, nes manau, kad tai neturi įtakoti darbdavio nuomonės pasirenkant pirmam pokalbiui, o tada pokalbio metu pasakau ir kiek vaikų, ir galiu atsakyti į darbdaviui iškilusius klausimus.
As irgi taip darau
Per visa savo gyvenima kiek pati buvau pokalbiuose, kiek siusdavau CV, niekur niekada neminejau nei apie seimynine padeti, nei apie vaikus. Is mano pavardes neimanoma suprasti ar esu istekejus ir turiu prisipazinti - niekada nieks neklause. Darbdaviui rupi, ar galesi visa laika dirbti - jei is to, ka mato / girdi / skaito jam toks ispudis susidaro, jis net nepagalvoja to tikslintis
Snekant labai atvirai klausimas apie seimynine padeti yra priskiriamas prie diskriminuojanciu
bet geriau to darbdaviui neaiskinti
QUOTE(Krysta @ 2006 03 10, 09:11)
Dabar mano klausimukas. Ruošiuosi antrajam pokalbiui. Pavadinkim darbo vietą vyr.vadybininkė. Kadangi pirmasis pokalbis vyko įmonėje, vadinasi, darau išvadą, kad įmonė atsirinko keletą labiausiai tinkančių. Kas kalbama antro pokalbio metu? Anksčiau teko juose dalyvauti, bet buvo seeeniai
Kadangi pirmo pokalbio metu manęs buvo klausiama apie tai, kokia linkme žadu dirbti, ar reikia ruoštis pavadinkim "darbo strategijai"? Apskritai - ko galima tikėtis? Iš anksto širdingai dėkoju
O su kuo imoneje buvo pokalbis - su tiesioginiu vadovu, imones vadovu ar personalo vadovu? Jei pirmas pokalbis buvo su personalo vadovu, tai antras pokalbis bus su tiesioginiu ir/ar imones vadovu. Jei pirmas buvo su tiesioginiu vadovu, antras bus su imones vadovu. Bet visai gali buti, kad pokalbis bus ir su tuo paciu zmogumi.
Apie ka bus kalbama pirmo ir antro pokalbio metu priklauso nuo pacios imones. Dazniausiai i rimtas pareigas (o vyr. vadybininkes pareigos ir yra tokios) pretenduojancius kandidatus bando patikrinti testu pagalba, kartais duoda uzduotis, kad pasiziuretu kaip jie susitvarkys. Viskas priklauso nuo imones galimybiu ir laiko, kuriuos jie gali skirti atrankai. Manau, kad tavo atveju turetu buti kazkokios uzduotys, po kuriu kandidatai bus lyginami (visai gali buti, kad antro pokalbio kaip pokalbio nebus, o bus tik tos uzduotys). Jei jau pirmo pokalbio metu buvo klausima kokia linkme zadi dirbti, vadinasi darbdavys nusiteikes pakankamai rimtai atrinkti zmogu butent pagal profesini tinkamuma. Todel tikrai reikia ruostis kalbeti apie busimo darbo strategija. Tokios kalbos yra geros tuom, kad gali parodyti, kaip zmogus ismano si darba, bet cia slypi ir vienas pavojus - darbdavys gali pamatyti, kad kai kurie darbo metodai ju imoneje yra visai kitokie, arba tam tikra strategija jam visai netinkama. Visada tai atsimink pokalbio metu. Todel geriausia pateikti darbdaviui kelias alternatyvas. Pvz., pasakyti, kad sioj situacijoj galima butu pasielgti taip, taip arba taip. Koki konkreciai metoda pasirinksiu (
butent zodi "pasirinksiu", o ne "pasirinkciau". cia reiketu vengti formos daryciau) priklauso nuo ivairiu aplinkybiu, pradedant nuo situacijos imoneje (kiek projektu siuo metu turime, koks kruvis, kokie zmones komandoj ir t.t.) ir baigiant paties projekto niuansais (kokie terminai, kokia apimtis, kiek svarbus klientas ir t.t.). Taip parodysi darbdaviui, kad esi lanksti ir ivertini situacija is visu pusiu. Labai patarciau vengti vienareiksmiskiu atsakymu. Nors kartais darbdavys praso konkretaus ir vienintelio atsakymo. Cia jau nieko nepadarysi, kartais buna ir tokios situacijos, kurios reikalauja vienareiksmiskumo. Jei darbe tokiu situaciju buna daug, ta galima atpazinti is to, kad darbdavys pabrezia, jog darbe yra labai daug streso, reikia labai greitai primineti sprendimus, greitai reaguoti. Tokiam darbdaviui i tokia darbo vieta netiks atsakymai "priklausomai nuo situaciju ir aplinkybiu daryciau taip ir taip...", cia jau reikia sakyti "darysiu taip ir taskas". Ir pridurti - jei situacija yra butent tokia, kaip aprasete
Taigi, dar karta - ko gali tiketis? Labai konkreciu darbo uzduociu, testu (psichologiniu ir profesiniu). Arba tiesiog pokalbio su aukstesnio lygio vadovu.
Kartais imones suplanuoja, kad pokalbiai bus vykdomi trim etapais (procedura pas juos tokia
) ir jie nusprendzia, kad pirmo pokalbio metu pakalbes su zmonem ir atrinks visus tuos, kurie daugiau ar maziau tinka, antram etape patikrins juos pagal testus, treciam snekes apie darbo salygas ir ziures, su kuo labiausiai apsimoka dirbti. Tai yra pakankamai dazna schema, bet nieks nesake, kad ji geriausia, todel variantu gali buti tikrai nemazai. Kartais tiesiog tam tikri klausimai yra paliekami pirmam etapui, tam tikri antram, o tam tikri treciam. Ir logika cia yra vienintele - logika to zmogaus, kuris visa tai sudarineja. Jei personalo vadovas, tiketina, kad bus taip, kaip parasiau. Jei vadovas - ten jau velnias zino, kas darosi ju galvoj, kai jie daro tas atrankas. Ten tiek mitu, stereotipu ir asmenines patirties, jog nuspeti ne visada pavyksta...
Jei nori, gali daugiau parasyti, ko taves klausinejo pirmo pokalbio metu, paziuresim, kokie klausimai liko