QUOTE(šarlotė @ 2011 09 01, 16:06)
buvo vyras darbo birzoj paklaust del tos subsidijos, tai vis tiek aiskina, kad mums ji nepriklauso, nes patentas perkamas ne pirmakart, vyras ji yra pirkes gal 2009 metais
Bet tuomet nieks jokiu subsidiju nesiule. Stovejo birzoj ir rugpjuti patenta vel nusipirko.
Dar noriu paklaust... sesers vyras ana menesi isejo is darbo, si menesi vel isidarbino. KAda galetu tvarkytis soc. pasalpa? Butu gave rugseji pasalpa uz 2 menesius, bet kai isejo is darbo savo noru - pasalpa nuplauke.
Ar gali jie tvarkytis popierius maisto paketams? Turbut reikia laukt menesi, kol gales uzdirbtas pajamas parodyt?
ka reiskia pasalpa nuplauke? jei jis is darbo isejo rugpjuti (ne pradzioje) ir buvo paskirta pasalpa uz rugpjuti- tai uz ji ir gaus (nes perskaiciavimai daromi is sekancio menesio pasikeitusiu pajamu).. o rugseji kada isidarbino? nuo 1 dienos? jei nuo pirmos- tai pasalpa jau gaus kita menesi - prasyma turi rasyti si menesi.
Papildyta:QUOTE(intentar @ 2011 09 01, 16:59)
Sveiki,
esu studente mokausi dienineje studiju formoje. Visos mano pajamos yra naslaicio pasalpa 200lt (mano tetis mires). Gyvenu viena siuo metu. Pries metus buvau teirautis del pasalpos, tai kad ne tik negavau jokios paramos bet dar buvau ir isbarta, kodel stojau mokytis, jeigu neturiu pinigu pragyvenimui. Kadangi negalejau gauti jokios soc.pasalpos, todel ir universitete negaliu gauti socialines stipendijos.
Logiskai mastant tokia situacija absurdiska, kad valstybes manymu turiu pragyventi is 200lt. Man buvo paaiskinta, kad mama yra vis dar atsakinga uz mane ir yra jos problemos jeigu jinai negali manes islaikyti, negi tai tiesa? Mano mama siuo metu uzsieny puse metu vel kaip stovi darbo birzoje jokiu pasalpu tenais budama irgi negauna.
Ka daryti tokioje situacijoje? Negi nera jokiu galimybiu gauti soc. pasalpos ar kompensacijos uz sildyma (butas mamos vardu, ar galeciau as rasyti prasyma gaut kompensacijai uz sildyma?) ?
jei tau nera 24 metu- ir neturi savo pragyvenimo saltinio (kaip suprantu naslaicio pasalpa kaip asmeninis pragyvenimo saltinis nesiskaiciuoja, traktuojamas, kaip tevas kad duotu pinigu(tipo kaip islaikymas arba alimentai)), tuomet iki tau sukaks 24 metai esi priklausoma nuo mamos.
mama gali bandyti uzsieny rodyti lietuvoje dirbta staza bedarbio ismokai gauti:
http://www.ldb.lt/In..._sumavimas.aspxhttp://www.ldb.lt/In..._eksportas.aspxtavo vietoj stociau i birza ir stoveciau joje be statuso (jei reiks ir tuos 6 menesius - tik zinai neaisku cia pades nepades, bet reikalui esant.. ypac pasibaigus mokslams nebereiks 6 menesiu laukti ir panasiai)
be to manau socialinyje turetu atsizvelgti, kad mama stovi darbo birzoje jau virs 6 menesiu (todel jai bedarbio ismoka nebereikalinga, norint jums gauti socialines garantijas lietuvoje) pristatykit pazyma, kad ji stovi darbo birzoje 6 men (o gal jos mato uzsienio birza, net nezinau, cia pas jas reiktu kreiptis, juk koks skirtumas, kur zmogus birzoje stovi- svarbu stovi tuos 6 menesius)
o del sildymo kompensacijos - tai nesvarbu kieno vardu butas (jei priklausai prie mamos pajamu- gali buti registruota mamos bute) - svarbu kas jame registruoti, jei esate bute deklaruota- ir atitinkate visas salygas soc. pasalpai gauti - vadinas atitinkate visas salygas sildymo ir vandens kompensacijoms - galite tvarkytis kompensacijas, jei nesate deklaruota (o tik mama) tuomet gales tvarkytis tik mama arba turesit prisiregistruoti.