QUOTE(rexas @ 2011 11 20, 12:39)
Sveiki, domiuosi granuliniais katilais. Man reiketu apie12-14kw. Kiek suprantu, granuliniam katilui svarbu, kad butu kuo didesnis vandens turis katile, taciau su tokiu nedideliu katilo galingumu kaip taisykle vandens turis buna tik apie 40-60 litru, o kaip suprantu geriausiai, kad butu bent 100 litru. Ka duoda tas vandens kiekis? Kas blogai kai pergalingas katilas?
Mano skaiciavimais sildytis anglies granulemis gaunasi gerokai pigiau negu medzio granulemis. Jeigu medzio granuliu reiktu apie 6 tonu, o anglies tik 4 tonu, tai kainos skirtumas sezonui gaunasi beveik 2000lt, kas man atrodo labai daug. Tai galvoju apie sildyma anglimis, nors ir reiketu pelenus dazniau issemti.
a) peciaus vandens kiekis - aktualus katilams su kuro padavimu is virsaus - nes zmones nenori statytis salia akumuliacines talpos ir taip nori sumazinti gesinimu/ikurimu cikla. Tokiems katilams yra aktualus vandens kiekis 1000l t.y. akumuliacine talpa.
b ) mazos galios katilams nera butina DIDELE vandens talpa, to elementarus pavyzdys yra granulines krosneles (10, 15,20 kW)
c) smulki anglis kaloringesne, bet ir pelenu nuo jos daugiau bei daugiau apsinesa silumokaitis = krenta NVK, zenkliai dazniau reikia valyti silumokaiti
d) smulkia anglimi kurenamu katilu galia kuri yra maziausia (katilo) yra 14kW
e) per galingas katilas = daugiau silumos bus isleidziama i ora nes bus blogesnis katilo NVK = sundauojama daugiau kuro
Reziume, jeigu kurenamasi smulkia anglimi, nori nenori katilui reikia daugiau prieziuros (silumokaicio valymas, pelenu issemimas). Jeigu tai neatliekama (silumokaicio valymas) = kaip tamstos paskaiciavimais tas pats kiekis tiek anglies tiek granuliu per sezona.
P.S. medzio granules 6tx tarkim 650lt = 3900Lt
smulki anglis 4t x tarkim 650lt= 2600 Lt
skirtumas 1300Lt o ne 2000Lt, pasitikrinkite rinkos kainas