Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Dagma @ 2011 08 30, 21:33)
Bet jau vasarai įpusėjus ir laikraščiams bei žurnalams apirus pasipylė daugiametės žolės tokios kaip dirvinis asiūklis, varputis, čia didžiausia bėda, nepadeda nei mulčiavimas, neįsivaizduoju per kiek laiko ir kokiu būdu reikės jų atsikratyti doh.gif išdygsta ir kitų, tokių kaip pienės ir kiaulpienės, bet jos išsirauna lengvai.

siūlyčiau ne rauti ( varputis atželia net iš mažiausios šaknytės gabaliuko ir dar kaip drakonas - vietoj vienos nukirstos galvos, trys atauga), o tiesiog nukarpyti ir palikti čia pat suirti. Taip karpant ir kaskart kraunant ant viršaus mulčą, stipriai apmažės net ir varputis. Asiūklis taip pat turėtų apmažėt, nors visiškai išnaikint prireiks kiek daugiau kantrybės ir laiko.
Gražus būsimas darželis 4u.gif

QUOTE(Coccinela @ 2011 08 30, 21:58)
Pabūsiu jautri.. nematau, ko čia šaipytis iš paklausiuso žmogaus  unsure.gif
Gamtoj natūralių tokių organikos sankaupų nebūna, jau vien tai turėtų duoti peno pamąstymams. Ir netgi tam pačiam ABC parašyta, kompostą ant dirvos berti kurį laiką prieš sodinant, o apie siūlymus augintis daržoves 100% komposte dar neteko girdėt.

Sakykim, moliūgai nekaupia nitratų vaisiuose, bet man vis tiek nepriimtina toks auginimas. Tikėjimas neleidžia  cool.gif

na, yra ir gamtoje tų sankaupų, kaip tik jos pavyzdžiu ir grindžiamas mulčiavimas wink.gif
Tiesa, norėjau priminti to paties Sauliaus žodžius apie nitratų bombas ir daržovių auginimą ant komposto krūvų. Jei jau chemijos atsisakom, tai ir ant gryno komposto neauginam wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 20:49)
Taip karpant ir kaskart kraunant ant viršaus mulčą, stipriai apmažės net ir varputis. Asiūklis taip pat turėtų apmažėt, nors visiškai išnaikint prireiks kiek daugiau kantrybės ir laiko.

drinks_cheers.gif varpučiui uždusinti reikia itin storo mulčo sluoksnio (dar geriau jei jo apačioj bus kokios stambesnės, lėčiau yrančios medžiagos). Nors pas mane varpučio nebuvo labai gausiai, bet tas, kuris buvo, visai neblogai pasidavė. Asiūklis irgi po truputuką nyksta.
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 20:49)
ant gryno komposto neauginam

O man vis dar kyla tas klausimas - kur riba, kada mulčo sluoksnis virsta komposto krūva g.gif ? Nes kai kuriuose savo mulčiuojamuose augaluose pastebiu požymius būdingus azoto pertekliui ax.gif

Ir viena šios vasaros patirtis, davusi peno mintims: šiemet agurkus lauke pasėjau vienu metu keliose mulčiuotose lysvėse, bet vienos lysvės pakraščius apsodinau iceberg'o salotų daigais (eksperimentuoju su tinkama kaimynyste). Iš pradžių ta mintis atrodė žiauriai nevykusi, nes salotos stipriai pralenkė agurkus ir pradėjo juos stelbti, atrodė, kad iš agurkų toje lysvėje visai nieko nebebus. Bet nuėmus salotų derlių, agurkai stebėtinai greit atsigavo, ir kas šitoje istorijoje įdomiausia...: atsilikėliai pradėjo derėti tuo pat metu kaip ir likusios lysvės, bet jų derlius buvo kokius tris kart didesnis, nei augusių be salotų. Laisvai augę agurkai labai išėjo į stiebus ir lapus, žydėjo tiesiog kekėmis, bet mezgė labai prastai. O vat salotų kaimynų virkščios buvo kompaktiškos, lapai beveik perpus mažesni, o agurkiukų - sočiai. Kaip sakant nėra to blogo, kas neišeitų į gerą biggrin.gif .
Kaip manote kokios gali būti šio atvejo priežastys?
Man mintyse kilo tokia išvada, kad salotos čia suvaidino svarbų vaidmenį - padėjo nuimti azoto perteklių reikiamu momentu. Juk ir tradicinėje agrotechnikoje skirtingų mineralinių medžiagų petiekimo augalams laikas yra labai svarbus (tręšiama ne bet kada), todėl ir pasidarė įdomu, ar įmanoma tą kažkaip reguliuoti mulčiuojant g.gif ? Aišku, galima sakyti, kad ne derlius svarbiausia, bet kai daržo plotas smarkiai ribotas, norisi ne vien agurkų lapus auginti ax.gif
Tarp kitko, kiek pamenu pavasarį kažkurioje temoje irgi buvo minima į lapus išaugusių ir nederančių agurkų problema, tad atvejis ko gero ne vienetinis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 31 rugpjūčio 2011 - 21:25
bitule, o ką nitratų nustatymas vaisiuose rodo?
Kas dėl salotų draugystės, tai ji ne tiek azoto junginių nutraukimą parodo, kiek skersvėjį sustabdė. Šalia agurkų rekomenduojama krūmines šparagines pupeles auginti.
Ir mulčiavimas nuo kompostavimo tokiais atvejais skiriasi tuo, kad pirmu atveju augalai aprūpinami anglies dvideginiu.
Atsakyti
merginos o kaip jūs mulčiuodamos kalkes įterpet? ar to nedarot?

Tai, kad auga asiūkliai, rodo jog dirva rūgšti. tokia dirva nelabai patinka daugumai daržoviu, ir ją reiktų nukalkint, bet ar kalkės pasieks "tikslą" per mulčą?
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 09 01, 09:21)
ką nitratų nustatymas vaisiuose rodo?
Kas dėl salotų draugystės, tai ji ne tiek azoto junginių nutraukimą parodo, kiek skersvėjį sustabdė. Šalia agurkų rekomenduojama krūmines šparagines pupeles auginti.

Na, kiek pasitaikė pamatuoti, kažkokių ekstremalumų nepastebėjau (labai įsijausti su matavimais neleidžia kosminės testų juostelių kainos biggrin.gif ) Šiuo atveju man labiau įdomus vaisių derliaus ir žaliosios lapų masės santykis ax.gif Agurkus auginu jau ne vienus ir ne kelis metus, bet šiemetinis derlius labai nuvylė, jei ne tas eksperimentas su salotomis, būčiau likusi prie suskilusios geldos.
O dėl skersvėjo nesutikčiau blush2.gif, kol salotos augo lysvėj, ir sudarė tą užuovėją - agurkai vos galų neatidavė (aišku čia mano kaltė - neišlaikiau reikalingų atstumų). Bet pašalinus užuovėją (nurovus salotas), tie buvę susenos atsigavo tiesiog akyse ir apsipylė agurkiukais g.gif
Labai ačiū už idėją su šparaginėmis pupelėmis - būtinai bandysiu kitais metais aciuks.gif
QUOTE(cezi @ 2011 09 01, 15:48)
merginos o kaip jūs mulčiuodamos kalkes įterpet? ar to nedarot?
Tai, kad auga asiūkliai, rodo jog dirva rūgšti. tokia dirva nelabai patinka daugumai daržoviu, ir ją reiktų nukalkint, bet ar kalkės pasieks "tikslą" per mulčą?

Dėl tų rūgščiamėgių augalų augimo visur, kur papuola, irgi turiu savo teoriją tongue.gif Man atrodo, kad čia nepaskutinėj vietoj dirvos struktūra. Savo molyne, kuriame visokios arkliarūgštės ir asiūkliai tik ir taikosi viską užgrobti, esu ne kartą bandžiusi išmatuoti rūgštingumą, bet ph visada šarminis. O mulčiavimu "papurintose" lysvėse šitos piktžolės prie to pačio ph jaučiasi daug blogiau. Tai va, ir suprask kad nori biggrin.gif
O jei vistik kyla noras kalkinti - bandyčiau tą daryti sumuštinio principu - ant jau apirusio mulčo kalkės, o ant viršaus dėti naują sluoksnį 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 09 01, 21:51)

Dėl tų rūgščiamėgių augalų augimo visur, kur papuola, irgi turiu savo teoriją  tongue.gif Man atrodo, kad čia nepaskutinėj vietoj dirvos struktūra. Savo molyne, kuriame visokios arkliarūgštės ir asiūkliai tik ir taikosi viską užgrobti, esu ne kartą bandžiusi išmatuoti rūgštingumą, bet ph visada šarminis. O mulčiavimu "papurintose" lysvėse šitos piktžolės prie to pačio ph jaučiasi daug blogiau. Tai va, ir suprask kad nori  biggrin.gif
O jei vistik kyla noras kalkinti -  bandyčiau tą daryti sumuštinio principu - ant jau apirusio mulčo kalkės, o ant viršaus dėti naują sluoksnį 4u.gif

kaip jūs jį matavot? vežėt kur mėginį ar juostelėm? įdomu reiktų ir man pasimatuot g.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 31, 18:49)
na, yra ir gamtoje tų sankaupų, kaip tik jos pavyzdžiu ir grindžiamas mulčiavimas wink.gif
Tiesa, norėjau priminti to paties Sauliaus žodžius apie nitratų bombas ir daržovių auginimą ant komposto krūvų. Jei jau chemijos atsisakom, tai ir ant gryno komposto neauginam wink.gif

Na va, nors viena palaikė 4u.gif , o tai jau pradėjau dvejot negi išsigalvoju nesąmonę...
O kuriam Lietuvos biotope komposto atitikmenį galima rasti? Man atrodo tikrai nėra g.gif Mulčiavimas grindžiamas miško paklote, ar ne? Palyginimui kiek cm per metus lapų ar šakų prikrenta ir kiek komposto kruvon primetama, na tai kas, kad komposto dėžėj procesus paspartint galima, vis tiek medžiagų kiekiai nesulyginami.
Mano supratimu mulčiuojant lietus dalį apiplauna, o jei auginama smėlingoj žemėn tai nemažai to mulčo smėlis "suvalgo". Ir komposto krūvoj augalo šaknys tik komposte būna, tuo tarpu užmulčiavus augalo šaknys vis tiek giliai normaliam grunte. Čia jei kalbant, ar ant komposto krūvos augint, ar mulčiuojant. Tiesą sakant nustebino mane, kad šioje temoje siūlo ant krūvos augint... bet prieš kelias savaites uošvijoj nuo krūvos bulves valgiau, ir nenumiriau, taip kad forumietė lyg ir teisi buvo smile.gif

Bitule, aš tik nebent išvedžiojimą dėl agurkų galėčiau išrašyti. Aršesnėmis sąlygomis daugiau pastangų įdėti reikia, arba geresnę infrastruktūrą susikurti. Tie užspausti agurkėliai, panašu, daugiau "dirbo" po žeme, ruošėsi, tam momentui, kai pralaisvės. O tie laisvieji gi kaip išpeipę caraičiai kokie, jiems menas galvoj buvo, o ne išlikimas-dauginimasis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2011 09 01, 21:56)
kaip jūs jį matavot? vežėt kur mėginį ar juostelėm? įdomu reiktų ir man pasimatuot g.gif

Turiu paprastą buitinį phmetrą, tikslumas neįpatingas, bet rūgštį nuo šarmo šiek tiek padeda atskirti.
QUOTE(Coccinela @ 2011 09 01, 22:12)
Na va, nors viena palaikė  4u.gif , o tai jau pradėjau dvejot negi išsigalvoju nesąmonę...

komposto krūvoj augalo šaknys tik komposte būna, tuo tarpu užmulčiavus augalo šaknys vis tiek giliai normaliam grunte.

Bitule, aš tik nebent išvedžiojimą dėl agurkų galėčiau išrašyti. Aršesnėmis sąlygomis daugiau pastangų įdėti reikia, arba geresnę infrastruktūrą susikurti. Tie užspausti agurkėliai, panašu, daugiau "dirbo" po žeme, ruošėsi, tam momentui, kai pralaisvės. O tie laisvieji gi kaip išpeipę caraičiai kokie, jiems menas galvoj buvo, o ne išlikimas-dauginimasis  biggrin.gif

Man irgi kažkaip rankos nekyla ant kompostinės kažką valgomo sodinti blush2.gif

Tai vat ir kyla problema, kad mulčo ir jo irimo produktų sluoksniui pasiekus tam tikrą (kritinį) storį, efektas gali būti panašus kaip kompostinėj (plius dar visas CO2) mastau.gif tiesiog maisto bomba augalams biggrin.gif taip ir išsilepina ponaičiai tongue.gif
Dėl išvedžiojimo labai drinks_cheers.gif , pati panašiai galvoju, ekstremalios sąlygos visus verčia suktis iš padėties. Vadinasi išvada, kad ėdrūs kaimynai šiuo atveju ne pro šalį biggrin.gif
Atsakyti
negaliu susikaupt knygos skaitymui... ar agurkus mulčiuojat visą sezoną? g.gif
Pati juos tik pasodinus kelis kartus jūros dumblių stimuliatorium palaistau kol įsišaknydina, užmulčuoju vieną kartą ir belieka tik laistymu pasirūpint, jei yra poreikis. Lapai lauke auginamų - dviejų delnų dydžio ir mažesni.
Aišku, dar kelis dalykus padarau, bet jie ne šios temos rėmuose, tai ir neminėsiu. Sakyč agurkių derėjimas daugiau nuo veislės, išskirtinai vienam ar kitam hibridui priklauso. Buvo ir vėlyvesnio derėjimo, bet, kad visai be agurkų, neteko susidurt ( trys kart tfu tfu tfu )
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 09 01, 23:01)
ar agurkus mulčiuojat visą sezoną?  g.gif

Sakyč agurkių derėjimas daugiau nuo veislės, išskirtinai vienam ar kitam hibridui priklauso. Buvo ir vėlyvesnio derėjimo, bet, kad visai be agurkų, neteko susidurt ( trys kart tfu tfu tfu )

Lysvės buvo šviežios, šiemet užmulčiuotos pirmą kartą, nuo pat ankstyvo pavasario. Iki agurkų sukerojimo, sluoksnį papildžiau gal porą kartų g.gif . Jokių papildomų priemonių nenaudoju, kiek pamenu ir nelaisčiau.
Sėklos visose lysvėse buvo tos pačios, veislė auginama jau ne vienus metus. Na, negaliu sakyti, kad nebuvo nei vieno agurkėlio biggrin.gif , bet kai turiu galimybę palyginti, tai skirtumas daugiau nei akivaizdus.
Beje, susenos dar ir dabar vieną kitą agurkiuką užaugina, o ponaičiai jau seniausiai nusibaigę.
Tikrai pamenu, kad pavasarį buvo kalba apie panašius agurkų pokštus šiltnamyje, kažin kaip ten viskas baigėsi mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2011 09 01, 21:56)

Aš matavau su šiomis, pirktomis "Žalioje stotelėje":

user posted image
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 09 02, 08:44)
Aš matavau su šiomis, pirktomis "Žalioje stotelėje":

user posted image

kad pas mus jos nėra o internetu jie gal neprekiauja, nes nerandu verysad.gif o dirvos rūgštingumui nustatyt irgi yra juosteles?
Atsakyti