Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

Pas mane tarpuvagių mažai, tad išsamiai nenupasakosiu. Bet jei jau mulčiuoji, tai takelių plikų nereikėtų palikti.
Atsakyti
Mes takeliuose esamą žolę pjaunam žoliapjove biggrin.gif Darėm platokus juos būtent tam,kad tilptų pravažiuoti ax.gif
Atsakyti
Aš takelius mulčiuoju. Pernai bėriau nemažą sluoksnį pjuvenų, o vasaros pabaigoj šienu ant viršaus. Visur švaru vaikščioti, nėr purvyno po lietaus ir dar žemė maitinasi. Kai norėsiu lysves persidaryt tai žemė bus vienodai derlinga tiek lysvėj tiek takutyje. Molingą žemę trypti negerai, asfaltas gausis.
Atsakyti
QUOTE(laurriukas @ 2012 03 17, 14:17)
Perskaičiau visą jūsų temą, bet taip ir nesupratau ką daryti su tarpuvagiais??
Paprotinkit smile.gif

Mulčiuoti ir juos.
Šioje foto matosi dalis mulčiuota šiaudais, dalis-pjauta žole, tarplysviai taip pat:

user posted image

čia vien tik šiaudais:

user posted image

čia vėl vien tik pjauta žole:

user posted image
Atsakyti
bet net grazu paziuret, darzai dideli, o ravet nera ka biggrin.gif is vaikystes atsimenu, karsta, zeme dulka, o tevai sode kauptuka i dantis ibruke doh.gif puse zoliu palikdavau tai mama bambedavo kad is naujo po manes reikia eiti rolleyes.gif
Papildyta:
as mulciuosiu pjauta zole, net nagai niezti greiciau sezona pradeti biggrin.gif

gailiuosi kad buvau tamsuole pries pora metu. sodyboje pjauta zole krovem i kupetas ir deginom, o vieta planuojama darzui prasem kaimieciu kad suartu . rezultate sieno nebeturiu, o suarta zeme sekmingai vel uzzele doh.gif
dar nesugalvojau kokiom priemonem atkariauti man darza, nes sodyboj zoliapjove zoles nerenka, smulkina ir meta per sona doh.gif
yra gal pamastymu g.gif
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2012 03 17, 23:29)
... nes sodyboj zoliapjove zoles nerenka, smulkina ir meta per sona doh.gif
yra gal pamastymu g.gif

Mulčiui žolę paauginu ir pjaunu dalgiuku. Galima trimeriu.Pas mus natūrali, ne sėta. Iš žoliapjove pjautos tik košelėna gaunasi, nėr ką dėt ant lysvių.
Ai, ir dar labai svajoju apie smulkintuvą wub.gif Sueitų ir šakelės smulkios visokios, išgenėti krūmai ir pan. Dabar sudegint tenka.Nuostolis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rūta Mėta: 18 kovo 2012 - 08:54
Labai ačiū už išsamius atsakymus dėl tarpuvagių 4u.gif
Dar vakar kitas temas beskaitinėdama, nutariau, kad ir bulves šiauduose būtų gerai pasodinti. ax.gif
Klausimas, žemę tai vis tiek ars, nes ne visą daržą mulčiuosim. Tai verta apart ten kur bulvės bus, ar palikt, kaip nuo pernai Yra? Kaip geriau?
Na ir dar kvailokas klausimėlis. Tai tipo žolės iš po šiaudų neišlenda, o jau bulvės tai išlenda, kaip čia taip gali būt??
Ir jei jau dėt ant žemės 15 cm šiaudų, tai vėliau, po mėnesio kokio ant jų dar dėt pjautos žolės, ar vėl šiaudų, ar jau nieko nebereiks?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laurriukas: 18 kovo 2012 - 09:44
QUOTE(laurriukas @ 2012 03 18, 10:38)
Dar vakar kitas temas beskaitinėdama, nutariau, kad ir bulves šiauduose būtų gerai pasodinti.  ax.gif
Klausimas, žemę tai vis tiek ars, nes ne visą daržą mulčiuosim. Tai verta apart ten kur bulvės bus, ar palikt, kaip nuo pernai Yra? Kaip geriau?
Na ir dar kvailokas klausimėlis. Tai tipo žolės iš po šiaudų neišlenda, o jau bulvės tai išlenda, kaip čia taip gali būt??
Ir jei jau dėt  ant žemės 15 cm šiaudų, tai vėliau, po mėnesio kokio ant jų dar dėt pjautos žolės, ar vėl šiaudų, ar jau nieko nebereiks?

Kai bulvės auginamos po šiaudais, tai į žemę nesodinamos, tik sudedamos ant kartono ar laikraščių. Tada sluoksnio didesnio reikia, nei 15 cm trigubai tiek. O jei sodinamos anos į žemę, tai mulčiuojamos nedideliu sluoksniu. Taigi, art ar ne art priklauso nuo to, kaip auginsit. Bandysiu ir aš šiemet su viena lysve pažaist. O su tom žolėm tai mistika biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 03 18, 09:51)

Ai, ir dar labai svajoju apie smulkintuvą wub.gif Sueitų ir šakelės smulkios visokios, išgenėti krūmai ir pan. Dabar sudegint tenka.Nuostolis.

Jei jau pirksite,pirkite kuo galingesni.Mes turime,bet tokia terlionė,labai daug laiko atima.Storos šakos nelenda,reikia smulkinti rankomis nors šiek tiek . doh.gif
Niekaip su dalgiu neišmokau.Su žoliapjove,trimeriu laisvai,o dalgis sminga į žemę ir tiek. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(laurriukas @ 2012 03 18, 09:38)
Ir jei jau dėt  ant žemės 15 cm šiaudų, tai vėliau, po mėnesio kokio ant jų dar dėt pjautos žolės, ar vėl šiaudų, ar jau nieko nebereiks?

Aš pernai sodinau bulves į duobutes velėnoje. Kroviau ant viršaus šieną, ne šiaudus. Žalią žolę užmest ant viršaus man nepasiteisino, nes užėjo lietingos dienos ir biški puvo man, dėsiu šiemet tik sausą.
Jo, žolės biški išlenda, bet ant viršaus vis šieno užmesdavau. Reikia atsargiai, nes trapius bulvių stiebus kelis nulaužiau mulčiuodama. Varpučio nenugalėjau ir labai man vijokliai vijosi iš nemulčiuotų tarpueilių. Pro šiaudus žolės mažiau prasimuša.
Bet normaliai užaugo bulvės ir daug. Jei mulčiaus sumažės, reiks pridėti, nes gavusios šviesos bulvės bus pažaliavusios, jos tamsoje turi augt.
Jei suarsite prieš sodinant, žinoma, žolių mažiau bus.

Šakas nuo genėjimo pakarpau su sekatoriumi ir kraunu serbentams, avietėms. Mėgsta labai:))
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linaslinelis: 18 kovo 2012 - 12:07
QUOTE(IngridaB @ 2012 03 18, 12:57)
Jei jau pirksite,pirkite kuo galingesni.Mes turime,bet tokia terlionė,labai daug laiko atima.Storos šakos nelenda,reikia smulkinti rankomis nors šiek tiek . doh.gif
Niekaip su dalgiu neišmokau.Su žoliapjove,trimeriu laisvai,o dalgis sminga į žemę ir tiek. ax.gif

Ačiū už patarimą 4u.gif Tikrai vargas, jei pusę darbo tenka pačiam pasidaryt doh.gif Būsiu parodoj Ką pasėsi, gal ką užmatysiu tinkamo g.gif O su didžiuoju dalgiu ir aš nemoku. Kai vyras yra - pripjauna, o kai išvyksta- va su tokiu darbuojuosi ax.gif Jam šimtas metų turbūt, iš kaimo parsivežėm. Ašmenys apie 40 cm. ilgio. Nemačiau dabar tokių pirkti, bet labai patogus. Gal iš seno dalgio galima ką sukonstruoti g.gif Biskį parūdijęs po žiemos.... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 03 18, 11:42)
Kai bulvės auginamos po šiaudais, tai į žemę nesodinamos, tik sudedamos ant kartono ar laikraščių. Tada sluoksnio didesnio reikia, nei 15 cm trigubai tiek. O jei sodinamos anos į žemę, tai mulčiuojamos nedideliu sluoksniu.

Tai tarkim, apariam mes tą plotą, bulves sumetu po žeme bet visai paviršiui. Tarkim, su kauptuku padarau skylute, ir užbarstau 2cm žemių. Tada dedu šiaudų 15 cm. Čia gerai ar ne? Tarpvagius irgi šiaudais apdėsiu.
Mačiau filmuką, kur sumėtė ant žemės bulves, nei kiek neįkasė, o ant viršaus šiaudų prikrovė. Kokiu sluoksniu tai nesakė. Va iš čia ir sugalvojau.
Ant apartos žemės kartono gal neverta dėt.
Nu šiaudai ne bėda, jei jau prsivešim vieną kitą ruloną, manau užteks ir vėliau padėliot. Bet kažkaip iš kart dėt 45 cm, tai čia jau kupeta iki kelių gausis g.gif Vėjas išpustys... Ar ne?
Atsakyti