Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(saulute32 @ 2012 02 28, 17:08)
Sveikos, neiketai uzejau sita tema ir nusprendziau siemet bandyt mulciuot ir as biggrin.gif skaitineju dabar senas temas, pirma pabaigiau dabar jau antros 5 psl iveikiau tik iskilo toks klausimas: ten kur bus mano darzas (pirmi metai toj vietoj darysiu ir liks jis ten jau visam laikui) salia auga 8 medziai (kokie nepasakysiu  blush2.gif ) ir rudeni buna gana daug lapu, tai jie dabar kris tiesiai i mano darza, tai kazin cia man privalumas ar trukumas? ar galesiu juos palikt kaip mulca g.gif ar teks sugrebt?

palikti,didelis privalumas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2012 02 28, 17:27)
palikti,didelis privalumas  4u.gif

tada thumbup.gif
Atsakyti
Pomidorus pernai bandziau sodint tiesiai i pieva ir labai mulciavau shienu nuo tos pacios pievos, gan storai, kad poto surast pomidorus nes sekanti kart atvaziavau paziuret tik po poros men. Rezultate pomidorai uzaugo tokie pat kaip ir prie namu (prie namu irgi mulciavau bet ne tiek daug). Tik vishkai jokios prieziuros lauke nereikejo. Taciau fitoftoros vistiek neisvenge pernai nei vieni pomidorai..
Atsakyti
QUOTE(Keretoja @ 2012 02 29, 13:42)
Pomidorus pernai bandziau sodint tiesiai i pieva ir labai mulciavau shienu nuo tos pacios pievos, gan storai, kad poto surast pomidorus nes sekanti kart atvaziavau paziuret tik po poros men. Rezultate pomidorai uzaugo tokie pat kaip ir prie namu (prie namu irgi mulciavau bet ne tiek daug). Tik vishkai jokios prieziuros lauke nereikejo. Taciau fitoftoros vistiek neisvenge pernai nei vieni pomidorai..

Idomu, o kokio derliaus pomidorų sulaukėt, jei 2mėn nei tręšėt, nei laistėt, nei pažastėles skabėt ir ar į duobutes dėjot ko nors,,riebesnio" pomidorams sodinimo metu ar tik pievos žemė buvo, nepagerinta?? blink.gif
Saulute32 - na mano nuomonė kita- tai kai šalia daržo auga dideli medžiai nevisai privalumas. Jei lapai sirgo kokiom ligom ar buvo gausu vabalų ir tokiais lapais mulčiuot-tai tik ligas ir ..gyvius platint..tada geriau juos degint ir kaip trąšą naudot...
Be to nuo didelių medžių krinta pavėsis (svarbu iš kurios pusės kyla saulė ir kaip ten su metamu pavėsiu daržo atžvilgiu),o jei prie pat šaknų-tai vaismedžiai pasiima dalį maisto medžiagų skirtų daržui, nuo to nukenčia derlius. Nebent vaismedžiai bent 3m nuo daržo ir pavėsis nekrenta, tada pirmyn.
Jei turėčiau laisvo ploto pasirinkimą, daržui rinkčiausi atviresnę vietą-ir vėjo prapučiamą ir saulutės šildomą ir kuo arčiau vandens šaltinio (kad būtų patogu paliet). O po medžiais -nebent auginčiau augalus nemėgstančius saulėkaitos.
Papildyta:

O praeitais metais irgi išmėginau mulčiavimą, gaila labai jau nedaug buvo kuo mulčiuot, labai labai patiko. Tikrai- mulčas - jėga ir labai sutaupo laiko augalų priežiūrai:ir žemė ne taip nualinama ir puresnė, nesukrenta laistant, ir drėgmę palaiko ir apsaugo augalus nuo temperatūros svyravimų, ypač saugo jaunus daigelius, ir nuo šliužų, piktžolės žymiai mažiau auga, praktiškai nebereikia ravėt, ir sutręšus mulčui- patręšia;-žodžiu vieni pliusai , minusų nematau - bet kad visai nereik augalų prižiūrėt -nepritariu.
Ypač pasiteisina mulčiavimas išsodinant jaunus daigelius, šiltnamyje ir braškyne..(čia kai mulčo mažai ir reikia rinktis ką mulčiuot).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 29 vasario 2012 - 12:33

nijole0619, negaliu kalbėti už keretoja, bet itariu, kad aukštaūgių neaugino. Labai tikėtina, kad žemaūgius lauko pomidorus sodino, o tai reiškia, kad iš bėdos, galima negenėti jų.
Kitas dalykas, iš savo patirties žinau, kad kartais pas augalėlius nuvažiuoji tada, kada gali, o ne tada, kada reikia. Tad mano manymu, mėnesis nėra baisus laiko tarpas.
Atsakyti
Kasiau mazyte duobute ir sodinau daiga, mulciavau storu sluoksniu, viskas..palaisciau tik kai sodinau. Na derlius toks pat kaip ir prie namu kaip minejau, kadangi visi krumai apsirgo liepa, kai buvo karsciai ir lietus, tai nurinkau pomidorus zalius. Na nezinau kaip aprasyt kiek ten ju buvo, na visokiu ir didesniu ir mazesniu priaugo, bet va sunokt nespejo, nes bijojau kad tos ligos paveikti pajuoduos. Na ant kiekvieno krumo nemazai pomidoru buvo, gaila kad foto nepadariau, nezinau kiek ju iprastai buna, nesu patyrusi sodininke, pernai tik 2us metus sodinau kazka ir tai 1us is ju netradiciskai biggrin.gif
O del aukstaugiai ar zemaiugiai tai man rodos nesirinkau pagal tai tiesiog sodinau bet kokius smile.gif Bet uzaugo mazdaug 30-50 cm aukscio. Buvau po pagaliuka salia pastacius bet nerishau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Keretoja: 29 vasario 2012 - 13:20
Kas liecia lapus, tai gerai juos surinkus sudet i juoda siuksliu maisa ir palaikyt metus laiko lauke. Per ziemos salcius ir vasaros karsciu visos ligos zus, o kita rudeni pilt ziemai ant lysviu 4u.gif
O tuos maisus galima pvz naudot apdengt aviliams ziema nuo skersvejo, arba vasara det kur ketini nauja lysve daryt, issus visos zoles wink.gif
Atsakyti
QUOTE(nijole0619 @ 2012 02 29, 13:31)

Saulute32 - na mano nuomonė kita- tai kai šalia daržo auga dideli medžiai nevisai privalumas. Jei lapai sirgo kokiom ligom ar buvo gausu vabalų ir tokiais lapais mulčiuot-tai tik ligas ir ..gyvius platint..tada geriau juos degint ir kaip trąšą naudot...
Be to nuo didelių medžių krinta pavėsis (svarbu iš kurios pusės kyla saulė ir kaip ten su metamu pavėsiu daržo atžvilgiu),o jei prie pat šaknų-tai vaismedžiai pasiima dalį maisto medžiagų skirtų daržui, nuo to nukenčia derlius. Nebent vaismedžiai bent 3m nuo daržo ir pavėsis nekrenta, tada pirmyn.
Jei turėčiau laisvo ploto pasirinkimą, daržui rinkčiausi atviresnę vietą-ir vėjo prapučiamą ir saulutės šildomą ir kuo arčiau vandens šaltinio (kad būtų patogu paliet). O po medžiais -nebent auginčiau augalus nemėgstančius saulėkaitos.

kad kitur neturiu kur daryt darzo, nebent priesais namo duris - poilsio zonoj doh.gif o medziai tai ten ne vaismedziai schmoll.gif nepazystu as ju blush2.gif bet internete paziurejau kad lapai i drebules panasus tai turbut kad ten ir bus drebules g.gif tarp medziu ir darzo bus kokiu 7 metru tarpas, bet lapai tai pasklinda po visa busimo darzo plota unsure.gif
Atsakyti
Na tuomet manau jum reikia pasirinkti darzoves kurioms saules sviesa netokia svarbi kaip pvz kukuruzams kokiems ar pupelem smile.gif Bulves po shienu pas mane pernai gerai augo obels pavesy. O del lapu, Saulius Jasonis sake kad lapai yra labai gerai nes juose ziemoja ir kenkeju naikintojai, pacituot negaliu bet kaip supratau ten ziemoja kazkokiu vabziu lervos kurie paskiau valgo tuos kenkejusa pvz kurie mum zirnius gadina smile.gif Zodziu gamtoje turi but pusiausvyra, kai po mulchu yra daug mikroorganizmu, gaunas kad jie "saugo" augala kad kenkejai jo neliestu, nes ish to augalo jie maitinasi-gauna gliukoze.
Atsakyti
QUOTE(nijole0619 @ 2012 02 29, 13:31)
Idomu, o kokio derliaus pomidorų sulaukėt, jei 2mėn nei tręšėt, nei laistėt, nei pažastėles skabėt ir ar į duobutes dėjot ko nors,,riebesnio" pomidorams sodinimo metu ar tik pievos žemė buvo, nepagerinta?? blink.gif
Papildyta:

O praeitais metais irgi išmėginau mulčiavimą, gaila labai jau nedaug buvo kuo mulčiuot, labai labai patiko. Tikrai- mulčas - jėga ir labai sutaupo laiko augalų priežiūrai:ir žemė ne taip nualinama ir puresnė, nesukrenta laistant, ir drėgmę palaiko ir apsaugo augalus nuo temperatūros svyravimų, ypač saugo jaunus daigelius, ir nuo šliužų, piktžolės žymiai mažiau auga, praktiškai nebereikia ravėt, ir sutręšus mulčui- patręšia;-žodžiu vieni pliusai , minusų nematau - bet kad visai nereik augalų prižiūrėt -nepritariu.
Ypač pasiteisina mulčiavimas išsodinant jaunus daigelius, šiltnamyje ir braškyne..(čia kai mulčo mažai ir reikia rinktis ką mulčiuot).

Dėl ligų ir gyvių,tai rašote visiškas nesąmones.
Atsakyti
QUOTE(Keretoja @ 2012 02 29, 17:15)
Na tuomet manau jum reikia pasirinkti darzoves kurioms saules sviesa netokia svarbi kaip pvz kukuruzams kokiems ar pupelem smile.gif Bulves po shienu pas mane pernai gerai augo obels pavesy. O del lapu, Saulius Jasonis sake kad lapai yra labai gerai nes juose ziemoja ir kenkeju naikintojai, pacituot negaliu bet kaip supratau ten ziemoja kazkokiu vabziu lervos kurie paskiau valgo tuos kenkejusa pvz kurie mum zirnius gadina smile.gif Zodziu gamtoje turi but pusiausvyra, kai po mulchu yra daug mikroorganizmu, gaunas kad jie "saugo" augala kad kenkejai jo neliestu, nes ish to augalo jie maitinasi-gauna gliukoze.

aciu mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2012 02 29, 18:37)
Dėl ligų ir gyvių,tai rašote visiškas nesąmones.

o gal kitą kartą galima būtų ne taip kategoriškai, juk net išskyriau ,,Saulute32 - na mano nuomonė kita".Beje, lieku prie savo nuomonės.
Atsakyti