Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

reiktų papildyt: pomidorai, paprikos - šilumamėgiai, tačiau šaknims perkaitimas ne į gerą. Todėl tinka šviesus, t.y. šviesą atspindintis ir dirvos neįkaitinintis mulčas.
Atsakyti
[quote=Nuotaikinga,2012 01 07, 11:54]

Kažkas rašėte apie lysves-lovius. Jei mulčiuojate, neperkasinėkite. Kompostas ir mulčiavimas - NE TAS PATS.

Beje kompostuojant po žeme galima pasidaryti superinę "nitratų bombą", ir visas "gėris" sukeliaus į derlių. Tada gal ekonomiškiau pirkti daržoves Maximoje nei vargti ir auginti.

Ar norėjot pasakyti, kad nuo komposto daržovės kaupia nitratus? Ar iš viso kompostas negerai, ar reikėtų jo nepadauginti? Pernai iškratėm kelių metų kompostą. O per vasarą kompostinėj darbavosi kalofornijos sliekai. Tikiuosi, pavasarį turėti humuso.
O mulčiavimas - puikus dalykas. thumbup.gif Ypač man, tinginei. Jau dabar planuoju tarplysvius mulčiuoti medžio žieve, kad žolė neželtų, taip pat papuvusiom medžio žievėm reikės mulčiuoti vaiskrūmius, avietes.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 01 05, 23:36)
*jeigu norit trumpalaikės naudos-nemulčiuokit rudenį, bet norint sulaukti ilgalaikės naudos-reikia mulčiuoti pastoviai.
**mulčiuoju ketvirti metai ir tikrai mano derlius nenukenčia nuo kenkėjų.

user posted image

bigsmile.gif Kokie vaizdai!! essen.gif
Noriu pavasario!!!!! ploja.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 01 06, 15:18)
žiūrėti į orų prognozes ir laistyti ryte. Saikingai  cool.gif

Dėkui. Priliejau šiandien, žiūrėsiu kiek drėgmė laikysis g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2012 01 07, 11:54)
Kažkas rašėte apie lysves-lovius. Jei mulčiuojate, neperkasinėkite. Kompostas ir mulčiavimas - NE TAS PATS.

Komposta zadejau deti tir pirmais metais, pokol is pievos padarysiu darza.
O kur ta komposta tada det. Visada maniau, kad tai zemes pagerinimas. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Ručike @ 2012 01 07, 12:58)
Visada maniau, kad tai zemes pagerinimas. blush2.gif

Tai ir yra žemės pagerinimas. Jeigu netinkamai kompostuosite, tai daržovės pasisavins daug nitratų.
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2012 01 06, 22:39)
Fonda tikrai nepikta  schmoll.gif , tik šioje temoje kalbame apie mulčiavimo naudą, o ne apie Sauliaus seminarus rolleyes.gif

aš neasau, kad ji pikta, na, bet toks visų postų citavimas vos tik kas užsimena apie GŽ ar Saulių, tikrai keistas. Nežinau, ar tai asmeninės nuoskaudos, ar dar kas. Manau tokias paklodes cituodama labiau teršia temą, negu kitos, kurios užsimena apie GŽ. Mano manymu, mulčiavimas yra GŽ dalis ir nieko nuostabaus, kad temoje laikas nuo laiko atsiranda diskusijų apie tai ir nėra reikalo taip reaguoti, rašyti didžiausiom raudonom raidėm, varinėti į kitas temas "garbinti" ir "melstis", juk galima tokius postus praleisti, neskaityti ir pan., jeigu tai nepriimtina ar nepatinka... 4u.gif
Atsakyti
Sveiki,
QUOTE(Nuotaikinga @ 2012 01 07, 10:54)
Mulčiavimas pjuvenomis, skiedromis, supuvusia mediena labai labai gerai sodui, vaiskrūmiams, vaismedžiams, avietėms - sode tai "ilgai grojantis" mulčias, kurį bakterijos skaido iš lėto smile.gif Dar galima pjuvenomis pramulčiuoti tarpulysvius (jei tiek pjuvenų lengvai prieinamų galime gauti)  thumbup.gif

Atsiprasau, jei kvailas klausimas...
Kazkaip buvau uzsikabinus uz tu pjuvenu, cia netoli musu ne viena ir lentpjuve yra, kur uz buteliuka koki darbstuoliai leis tu pjuvenu prisišiupeliuoti kad ir pilna kuzaviuka, bet uosvis atkalbejo... priezastis: nezinosi kokiu medziu pjuvenas gausi. Realiausiai gauti egliniu/pusiniu, t.y. saku turinciu medziu, o tokios pjuvenos tik rugstina dirva, tai jis tokiom mulciuoja tik silauoges g.gif
Ar teisingi pamastymai jo?
Atsakyti
QUOTE(triashne @ 2012 01 08, 20:16)

Ar teisingi pamastymai jo?

pusiau teisingi.
jeigu pjuvenas maišysite su žemėmis, tai jos rūgštins. Na nepaaiškinsiu moksliškai kokie ten procesai prasideda blush2.gif Geriau pjuvenomis mulčiuoti ten, kur TIKRAI neplanuojate perkasinėti.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 01 08, 21:19)
pusiau teisingi.

nevisai...

jei kalbama apie MULČIAVIMĄ, tada pjuvenos tinka puikiausiai. Visiems tarpulysviams, visoms serbentų, agrastų, ypač avietynų zonoms. Ir visame sode po medžiais.

Dėl užrūgštinimo diasaja teisi. Jei apkasti, tada aišku kad skiriasi beorėje terpėje besiskaidančios medžio pjuvenos (anaerobinis procesas). Bet tai - ne mulčiavimas, tai kompostavimas, o čia kalbame apie mulčią.

g.gif Mes visi galvas sukame kur gauti neribotai ppjuvenų, o jei jums jos dideliais kiekiais prieinamos - neįsivaizduojamas gėris. Jei dar papildomai vasarą jas palaisčius, padidinus drėgmės kiekį, galite gana greitai ir grybų savo sklype užsiveisti, o tai - išvis pasaka. Svajoju apie tokį savo sklypą su grybais.

Uošvis teisus tik viename: kad tik pjuvenos nebūtų apipurkštos cheminiais preparatais (medienos ruošėjai juk naudojasi chemija didelėse lentpjūvėse). Jei lentpjūvė mažytė, mediena gali būti švari.

Merginos, jūs suvokite, pad pradėjus mulčiuoti, žemės nebereikėtų perkasinėti NIEKADA, tad iš karto apmąstykite koks bus jūsų daržo ir sodo išdėstymas, ar bus jums priimtinas ateityje.
Ir nebūtinai jis turi būti su lysvėmis kaip ... kapinėse. Pasidarykite mielus meno kūrinius wink.gif

Noirisi pakeltų lysvių? Man irgi. Bet aš nenoriu jų tiesių.
Juk galime nedaryti iš lentų, bet nusipinkime kaip tvoreles, suteikdamos joms lanksčias formas thumbup.gif sustatykime ir įkaskime malkas, dar ką nors, tik ... ypač svarbu kad ant pakeltų lysvių galėtų užropoti rupūžės. Joms priėįjimas turi būti kuo geresnis, nes šitie "paukščiukai" išvalgo labai daug visokių kenkėjų (naktinis roplys ir naktiniai kenkėjai kaip jos maistas) thumbup.gif

Rupūžės vaikšto pėsčios, jos nemoka užlipti ant stačios sienos, reikalingi nuolaidūs šlaiteliai arba tarpai bortelyje.
Atsakyti
Gal bus idomu? Nemokamas seminaras apie tinginio darza..
http://ekologija.lt/seminarai
Atsakyti
sveikos 4u.gif turiu klausima mulciuotojoms rolleyes.gif
siame reikale esu naujoke, pernai mazdaug nuo vasaros vidurio pradejau mulciuoti siltnami, o pavasari noriu istustinti komposto deze,tai kaip man dabar elgis su tuo mulcu ir kompostu? komposta deti tik i tas sklylutes, kur pernai , analogiskai ir siemet, bus sodinami daigai? ar atkelti mulca (bet jauciu nesamone) ir primaisius komposto ji vel uzdengti?
Atsakyti