Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

Pas manęs dvi krūvos - kelis metus vieną kaupiam, kitą naudojam, o paskui atvirkščiai.
Atsakyti
Sveikos,

Skaitau skaitau ir nelabai randu, nuo ko jus pradedat? As pvz turiu didziule pieva (anskciau ten buvo darzas), bet neturejom kada to darzo priziureti, dabar atsirado noras augintis kazka, niekaip nesuprantu, kaip viska pradeti, vyro tevai ukininkai ir jis man sako, kad reikia tiesiog suarti, na bet as kaip supratau jus cia nieko neariat ir nekasat...tai kaip jus ta pieva paverciat darzu? blush2.gif suprantu, kad gal jums aisku, na man niekaip nedaieina, jau perskaiciau as ir ta knyga protingas darzas, bet man nedaeina niekaip... blush2.gif tikiuosi atrasit laiko viska isdestyti 4u.gif

Pagarbiai,
zalia darzininke lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Galvojanti @ 2011 11 04, 15:09)
Sveikos,

Skaitau skaitau ir nelabai randu, nuo ko jus pradedat? As pvz turiu didziule pieva (anskciau ten buvo darzas), bet neturejom kada to darzo priziureti, dabar atsirado noras augintis kazka, niekaip nesuprantu, kaip viska pradeti, vyro tevai ukininkai ir jis man sako, kad reikia tiesiog suarti, na bet as kaip supratau jus cia nieko neariat ir nekasat...tai kaip jus ta pieva paverciat darzu?  blush2.gif  suprantu, kad gal jums aisku, na man niekaip nedaieina, jau perskaiciau as ir ta knyga protingas darzas, bet man nedaeina niekaip...  blush2.gif  tikiuosi atrasit laiko viska isdestyti  4u.gif

Pagarbiai,
zalia darzininke  lotuliukas.gif

yra du keliai - sodinti bulves didžiuliame mulčo sluoksnyje arba pasielgti kaip Ex rašė - pasižymėtame plote vis krauti mulčą. Knygoj gana aiškiai viskas parašyta, šioje temoje taip pat buvo daug kartų su pavyzdžiais. Jei perskaityti tekstai vis tiek sunkiai suvokiami, tai gal yra draugų, giminaičių, kurie jau visą tai praėję ir gali vietoje parodyti 4u.gif
Beje, sustokit skubėti gyventi biggrin.gif Kantrybės, kantrybės ir ne nuo morkų, ridikėlių savo daržus pradėkite mirksiukas.gif
Atsakyti
Pradžioj reik nupjaut ir užmulčiuot...
o paskui kai norėsit sodinti , mulčą praskleisit , iškasit duobutes ir įdėti reikia žamių geresnių , ar substrato atitinkamai pagal augalą ir pasodinti.Ir toliau mulčiuoti pjauta žole.Prie kotelių nedėti , kad nenudegintų...na ir viskas.Aš tai daigais sodinu , nesėju , bet žinau , kad ir sėti galima į paruoštas vieteles.
Dar iš ankstaus pavasario patariama palaistyti tą visą plotą mulčiuotą skiestu mėšlu , kad bakterijos užsivestų mulčiuje...
Aš tai tos knygos neskaičiau...bet šiaip daug internete skaičiau įv.straipsnių , ir taip darau , neblogai augo paprika , pomidorai , kol nuo maro nenumirė , bet čia ne dėl mulčiavimo , cukinijos iš viso pasiutusiai augo...ir aš sodinau visiškai laukinėje pievoje , niekada nedirbtoj...o pas jus buvęs daržas , tai žemė turėtų būti jau gera...
O šiaip paskui stebėti reikia tiesiog ir daryti išvadas pačiam...mulčiuoti reik , tiesa , pastoviai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 04 lapkričio 2011 - 15:43
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 11 04, 16:32)
yra du keliai - sodinti bulves didžiuliame mulčo sluoksnyje arba pasielgti kaip Ex rašė - pasižymėtame plote vis krauti mulčą. Knygoj gana aiškiai viskas parašyta, šioje temoje taip pat buvo daug kartų su pavyzdžiais. Jei perskaityti tekstai vis tiek sunkiai suvokiami, tai gal yra draugų, giminaičių, kurie jau visą tai praėję ir gali vietoje parodyti  4u.gif
Beje, sustokit skubėti gyventi  biggrin.gif Kantrybės, kantrybės ir ne nuo morkų, ridikėlių savo daržus pradėkite  mirksiukas.gif

Zinokit knyga skaiciau bet neradau kazkaip butent kaip pievoje daryti darza...matyt praslydo...
O toki darza tureciau pati prima is visu pazistamu blink.gif

Na as noreciau gerai pasiruosti visa ta darza ir net ne kitais metais o dar kita pavasari noreciau jau seti...

Tai pagal jus tiesiog storai mulciuoti ir seti bulves? o jau kitais metais galeciau ir normalu darza padaryti?

QUOTE(diuni @ 2011 11 04, 16:32)
Pradžioj reik nupjaut ir užmulčiuot...
o paskui kai norėsit sodinti , mulčą praskleisit , iškasit duobutes ir įdėti reikia žamių geresnių , ar substrato atitinkamai pagal augalą ir pasodinti.Ir toliau mulčiuoti pjauta žole.Prie kotelių nedėti , kad nenudegintų...na ir viskas.Aš tai daigais sodinu , nesėju , bet žinau , kad ir sėti galima į paruoštas vieteles.
Dar iš ankstaus pavasario patariama palaistyti tą visą plotą mulčiuotą skiestu mėšlu , kad bakterijos užsivestų mulčiuje...
Aš tai tos knygos neskaičiau...bet šiaip daug internete skaičiau įv.straipsnių , ir taip darau , neblogai augo paprika , pomidorai , kol nuo maro nenumirė , bet čia ne dėl mulčiavimo , cukinijos iš viso pasiutusiai augo...ir aš sodinau visiškai laukinėje pievoje , niekada nedirbtoj...o pas jus buvęs daržas , tai žemė turėtų būti jau gera...
O šiaip paskui stebėti reikia tiesiog ir daryti išvadas pačiam...mulčiuoti reik , tiesa , pastoviai...

Taip zeme pas labai gera, kurmis dudoasi kaip paseles, arti nereikia jis suaria... doh.gif Tai man dabar reiktu tiesiog uzmulciuoti plota? ar palikti visa tai pavasriui? g.gif skaitau dabar gerazemdirbyste.lt puslapyje kiek radau straipsniuku, bet atsakymo i sita klausima neradau...

Einu skaityti senesniu temu...taip noriu darzo gero...turiu dabar siltnami, uznesiau as i ji lapu su zolepjove susmulkintu...ar gerai padariau ar geriau is ten juos isgrebliuoti? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Galvojanti @ 2011 11 04, 16:58)
Zinokit knyga skaiciau bet neradau kazkaip butent kaip pievoje daryti darza...matyt praslydo...
O toki darza tureciau pati prima is visu pazistamu  blink.gif

Na as noreciau gerai pasiruosti visa ta darza ir net ne kitais metais o dar kita pavasari noreciau jau seti...

Tai pagal jus tiesiog storai mulciuoti ir seti bulves? o jau kitais metais galeciau ir normalu darza padaryti?
Taip zeme pas labai gera, kurmis dudoasi kaip paseles, arti nereikia jis suaria...  doh.gif  Tai man dabar reiktu tiesiog uzmulciuoti plota? ar palikti visa tai pavasriui?  g.gif  skaitau dabar gerazemdirbyste.lt puslapyje kiek radau straipsniuku, bet atsakymo i sita klausima neradau...

Einu skaityti senesniu temu...taip noriu darzo gero...turiu dabar siltnami, uznesiau as i ji lapu su zolepjove susmulkintu...ar gerai padariau ar geriau is ten juos isgrebliuoti?  g.gif

Jo , daržą užmulčiuoti ir palikti iki pavasario...ir pavasarį ir paskui vis mulčiuoti...
Kadangi pas jus jau ten buvęs daržas , tai turėtų būti gerai gal ir pirmais metais derlingumo prasme...o kai pradedi tą viską daryti skurdesnėje pievoje , tai geras daržas išeina po kelių metų tokio darbo...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 04 lapkričio 2011 - 20:06
o tai negeras darzas tai kox? Prastas derlius bus, jei as dabar uzmulciuotoj pievoj si pavasari sodinsiu pvz tuos ridikelius ir morkas? Ar tik bulves rekomenduotina i tokia pieva sodinti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo iewike: 04 lapkričio 2011 - 23:35
QUOTE(Galvojanti @ 2011 11 04, 15:09)
Sveikos,

Skaitau skaitau ir nelabai randu, nuo ko jus pradedat? As pvz turiu didziule pieva (anskciau ten buvo darzas), bet neturejom kada to darzo priziureti, dabar atsirado noras augintis kazka, niekaip nesuprantu, kaip viska pradeti, vyro tevai ukininkai ir jis man sako, kad reikia tiesiog suarti, na bet as kaip supratau jus cia nieko neariat ir nekasat...tai kaip jus ta pieva paverciat darzu?  blush2.gif  suprantu, kad gal jums aisku, na man niekaip nedaieina, jau perskaiciau as ir ta knyga protingas darzas, bet man nedaeina niekaip...  blush2.gif  tikiuosi atrasit laiko viska isdestyti  4u.gif

Pagarbiai,
zalia darzininke  lotuliukas.gif

Tingiu daug rašyti, rodau vizualiai kaip buvo pas mane, bet šia nėra pavyzdinis darbas schmoll.gif Tiesiog mūsų atveju buvo taip:
Dirvos paruošimas:čia kokius du metus stovėjo suarti kubuldynai tiesiog su arkliu išlyginom, kad eitų aplinkui žole pasėti kur nebus daržo.
user posted image
Darom daržo formą
user posted image
Daržo paruošiamieji darbai:tiesiam kartonus, laikraščius piktžolėm sunaikinti ir dedam šienu bei šviežiai pjauta žole
user posted image
Jau visas paruoštas ir pastoviai ruošiamas-mulčiuojamas plotas
user posted image
Mes šiemet tik ruošėm plotą daržui, nei pavasarį nei vasarą nieko jame nesėjau (išskyrus dvi cukinijas, nes neturėjau kur kišti), o rudenį į naujajį daržą sodinau braškes, česnakus, o nuo pavasario jau pilnai naudosim ir daržovėm ir gėlėms ax.gif Gal nors kiek aiškiau?
Jums siūlau pasidaryti daržo ribas, tiesti pavasarį kartoną ant pievos ir mulčiuoti mirksiukas.gif galit kažkiek sodinti daigų, bet jei daržas neskubu, užteks ir taip darbo jam pasiruošti, o paskui vargo mažiau, tiesiog pastoviai mulčiuoti ir tiek mirksiukas.gif Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
ax.gif nebūtinai reik to kartono...ir dar yra tokių pastebėjimų , kad mėgsta pelės ir kiti labai po tuo kartonu žiemoti...
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 11 05, 11:02)
ax.gif nebūtinai reik to kartono...ir dar yra tokių pastebėjimų , kad mėgsta pelės ir kiti labai po tuo kartonu žiemoti...

gali būti, bet kartonas tiestas pavasarį, dabar jo jau nei kvapo nelikę mirksiukas.gif aš džiaugiuosi kad jį tiesiau, nes daug piktžolių pribaigėm, išskyrus varputį ir asiūklį ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Dagma @ 2011 11 05, 12:05)
gali būti, bet kartonas tiestas pavasarį, dabar jo jau nei kvapo nelikę mirksiukas.gif aš džiaugiuosi kad jį tiesiau, nes daug piktžolių pribaigėm, išskyrus varputį ir asiūklį ax.gif

4u.gif galiu pasakyti tik tiek , kad pastoviai mulčiuojant , o tai visai nemenkas tikrai darbas , neprasimuša tos piktžolės...pamatysit , dar po sezono , jei neapleisit mulčiavimo , jų nebus ir pas jus.
Atsakyti
kartono ant rudens tai tikrai nereikia dėti, čia daugiau pavasarį ir pirmą kartą pievas kultūrinant - iki rudens tikrai jo neliks. O kas dėl piktžolių sėklų, tai jei jos neiškeliamos į paviršių ravint ar perkasant, tai jos taip ir liks dirvoj.

Tiesa, žiemai laukuose tokio didelio, storo mulčo sluoksnio taip pat nepalikčiau - ir be kartono po tokiu šiltu patalu įsiveis peliukai.
Atsakyti