Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Skambanti tyla @ 2011 10 24, 11:14)
Klausimas- po bulvių nukasimo liko plikas tiesus be lysvių, be vagų laukas, ant kurio kroviau žoles, šieną. Pavasarį planuoju ten sodinti morkas ir pan... Ar reiktų sukasti lysves, aplamai nuo ko pradėti neįsivaizduoju, nes mulčiuojant tai lyg nereik perkasti, bet į plyną plotą be takelių irgi nesodinsi  g.gif

jei mulčavimui medžiagos yra mažai, tai vis tik daryčiau lysves su plačiais tarplysviais. Tik nesukasčiau, o nuo pasižymėto tako nukasčiau paviršinį sluoksnį ir dėčiau ant lysvių.
Tiesa, jei nėra iš kur gauti daugiau dengiamosios medžiagos, tai ant laisvo ploto, kuriame žadame auginti daržoves, tačiau dar anksti sėti ar sodinti daigais, pavasarį sėčiau sideratus. Atėjus laikui juose sodinčiau daigus ir po savaitės nupjaučiau sideratus ir dar jais uždengčiau dirvą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 10 25, 08:23)
jei mulčavimui medžiagos yra mažai, tai vis tik daryčiau lysves su plačiais tarplysviais. Tik nesukasčiau, o nuo pasižymėto tako nukasčiau paviršinį sluoksnį ir dėčiau ant lysvių.
Tiesa, jei nėra iš kur gauti daugiau dengiamosios medžiagos, tai ant laisvo ploto, kuriame žadame auginti daržoves, tačiau dar anksti sėti ar sodinti daigais, pavasarį sėčiau sideratus. Atėjus laikui juose sodinčiau daigus ir po savaitės nupjaučiau sideratus ir dar jais uždengčiau dirvą  4u.gif

Panaši mintis ir man kilo, sukasinėti tai nekasiu, griežtai ir anytai uždraudžiau, kuolelių prismaigsčiau kur jos ir kur mano valdos smile.gif , juostą (tokią žalią) įkasiau , na turėtu susiprasti kad ten mano teritorija. Maniškė dar visa po patalais, o anytos iki kelių žolės.

O sideratus pasėjus jų išrauti nereiks pavasariop, tik nupjauti?
Atsakyti
QUOTE(Skambanti tyla @ 2011 10 25, 10:06)
O sideratus pasėjus jų išrauti nereiks pavasariop, tik nupjauti?

tai, kad nevisai pavasariop, birželio vidury reiktų nupjaut, pvz., garstyčias, lubinus, liucernas. Užtenka neleisti sužydėt ir neužsisės. Žodžiu, pas mane taip pat gana kuklūs žolės-šieno resursai, tai darysiu taip:
Tose lysvėse, kur bus sodinami daigais lauke pomidorai, agurkai, paprikos, moliūgai, cukinijos, kukurūzai, kovo pabaigoj - balandžio pradžioj užsėsiu sideratais. Šie augs ir neleis suželti piktžolėms, birželio pradžioj nenupjaunant jų sodinsiu daigus ir paliksiu kokiai savaitei adaptuotis ir tik tuomet nukirpsiu sideratus aplink daigus. Per tuos kelis mėnesius turėtų užsiauginti pakankamai žalios masės.
Tiesa, nerausiu ir neiškasinėsiu ir nepakasinėsiu, viskas savaime suirs - tiek mulčas, tiek dirvoje paliktos šaknys. Praėjusį sezoną taip auginau kukurūzus, likusios garstyčių šaknys netrukdė augti, o dabar pakapsčius nesimato jokių šaknų likučio wink.gif
Atsakyti
Aš dėl tų asiūklių. Auga jie pas mus , sąmanų irgi pilna, o va kai kasė šulinį, tai vanduo nerealiai giliai buvo , trylika rentinių reikėjo suleist. g.gif O apie šulinį kaip samanų pilna g.gif

Nieko neroviau ir aš, viską tik nukarpiau su sodo žirklėmis. Ir šparagines, ir medetkas ir saulėgrąžas ir agurku.... biggrin.gif Saulėgrąžų kotai labai stori buvo, tai susmulkinau juos į kelias dalis.

Kur sukroviau ant lysvės šparagines, atrodė storai, o dabar jau keli stimburiukai likę, reikėjo vėl kraut vienmečių gėlių stiebų. g.gif

Atsakyti
Atrodo darže gyvenimas sustojo:

user posted image

bet praskleidus mulčią-GYVENIMAS VYKSTA bigsmile.gif Kiek daug sliekų thumbup.gif net pati nustebau. pernai tiek nebuvo:

user posted image

Atsakyti
Sveikos, mulčiuotojos. Aš šiemet irgi mulčiavau. Tik kad mulčo, t.y. nupjautos vejos žolės užteko tik šiltnamiams. Bet labai patiko. Ir ravėjimo mažiau, ir laistymo. thumbup.gif
Reiks kažkaip susigalvot, kaip ir iš kur prasimanyt mulčio visam daržui. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(taramdaram @ 2011 10 31, 22:28)
Tik kad mulčo, t.y. nupjautos vejos žolės užteko tik šiltnamiams. Bet labai patiko.

daugeliui tokia problema.
Šiandien vyras nuo tvarto visą močiutės laikų šieną numetė, tai darbelio turėsiu kelioms dienoms thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 11 01, 00:06)
daugeliui tokia problema.
Šiandien vyras nuo tvarto visą močiutės laikų šieną numetė, tai darbelio turėsiu kelioms dienoms thumbup.gif

Ooo, praktiškai aukso vertės biggrin.gif
Atsakyti
Noriu šiemet iš kompostinės žemę perkelti į daržą. Turiu porą klausimų:
1. Kompostinės žemę geriausia į daržą mesti rudenį kaip ir mėšlą?
2. Tą kompostinės žemę dėti po mulču? Ir kaip jūs darote, juk jau yra mulčas uždėtas: ar jūs jį nukrapštote ar tiesiog užkratote ant mulčo ir paskui dar ant viršaus mulčą uždedate? Šito nelabai suprantu mechanizmo.

Ir dar. Šiais metais visus daržus apsodinau garstyčiomis - man jas nupjauti ar tiesiog palikti ir pavasarį anksti dar pasodinti iš naujo? Šiltnamyje nukirpau garstyčias ir palikau - ar gerai padariau? Pavasarį anksti anksti dar galvoju sodinti jas, nes pomidorai maru sirgo, kad dezinfekuotų geriau.
Atsakyti
Ir aš pasitikslinsiu. Močiute praše apkasti lapus į lysves. Bet kiek pamenu,apkasta žalia mase besiskaldydama ne padeda derlingumui ,o kenkia g.gif
Atsakyti
QUOTE(argus @ 2011 11 02, 09:04)
Šiais metais visus daržus apsodinau garstyčiomis - man jas nupjauti ar tiesiog palikti ir pavasarį anksti dar pasodinti iš naujo?

o kopūstų tose vietose neplanuojat sodinti? g.gif
Aš garstyčias palikčiau žiemai.
Atsakyti
QUOTE(amarrile @ 2011 11 02, 18:47)
Ir aš pasitikslinsiu. Močiute praše apkasti lapus į lysves. Bet kiek pamenu,apkasta žalia mase besiskaldydama ne padeda derlingumui ,o kenkia g.gif

lapai nėra žalia masė ir jų nereikia apkasti, o grėbliu įterpti į dirvą, taip greičiau suirs nei tiesiog gulėdami ant dirvos paviršiaus 4u.gif
Atsakyti