laba dar kartą
QUOTE(Indra666 @ 2011 08 11, 17:08)
čia gal aš vienintelė knygos negavau
ne vienintelė
bet man viena knyga tik kitą savaitę ateis, tai gal siųs abi iš karto
na nesvarbu, kada gausiu, tada
Jodi Picoult ,,Namų taisyklės
Siužetas neįmantrus ir netgi galėčiau pavadinti žodžiu
Picoultiškas. Pagrindinis veikėjas- Džeikobas Hantas, kuriam diagnozuotas smegenų vystymosi sutrikimas Aspergerio sindromas. Jis- nepaprastai protingas, tačiau bendravimas su žmonėmis jam sukelia daug sunkumo. Jis būtų tikras perliukas tiems, kurie domisi tam tikra sritimi, kuri įdomi ir Džeikobui, kadangi šis galėtų papasakoti viską, ką kada nors perskaitė ar kitokiu būdu sužinojo apie tam tikrą sritį, tačiau bendraamžiams jis tik- keistuolis ir netgi pamišėlis. Džeikobas nemoka tuščiai kalbėti (pvz.: jis niekuomet nepaklaus ,,kaip sekasi, nors to ir reikalautų mandagumas), viską supranta pažodžiui (jei liepia ,,pasukti galvą, tai jis ją ir pasuks kuria nors kryptimi, nors turima omeny ,,geriau pagalvoti), negali pakęsti staigmenų ir gyvena pagal tvarkaraštį bei nustatytas taisykles. Jei kas jas sulaužo, jį ištinka priepuolis- ir niekuomet nežinai, kada tai bus. Kai randamas Džesės-jo socialinių įgūdžių mokytojos- lavonas, Aspergerio simptomai tampa Džeikobo kaltės įrodymu.
Lyg tol nebuvau beveik nieko girdėjusi apie šią ligą, tad tikrai buvo įdomu skaityti. Ne vienoje vietoje mąsčiau, kaip reaguočiau į tam tikrą situaciją, kaip nepalūžčiau, ir galiausiai, kaip visos motinos, auginančios neįgalius vaikus, turi tiek stiprybės? Tokia ir veikėja Ema- tikra kovotoja ir rūpestinga mama. Net ir Džeikobo brolis Teo- kad ir maištaujantis (juk net būdamas jaunėlis jis gaudavo mažiau motinos dėmesio), bet mylintis, kad ir pagalvojantis ,,o, kad Džeikobo nebūtų, bet galiausiai užstojantis ir padedantis.
Kaip ir kodėl Džesė mirė, gan greitai supratau, bet tai šį kartą visai netrukdė. Daug labiau trikdė teisėjai, prokurorai, kuriems į Džeikobo būklę buvo nusispjaut, kurie neatskiria paprasčiausio paauglio kaprizų nuo ligos simptomų. Nors, be abejo, viskas labai sudėtinga, kai kaltinamasis nepajėgia visko tinkamai papasakoti, kai kažkas slepia net ir menkiausią parodymą, o Džeikobo tikslas- mielas, netgi beprotiškas, tačiau ir sukrečiantis. Tik įdomu, kiek tokių atrastume tikrovėje?
Man patiko. Galbūt dėl to, kad buvau šiek tiek nusivylusi rašytoja, tad per daug nesitikėdama, pernelyg ir nenusivyliau. O gal tiesiog knyga papuolė laiku ir vietoje.