Man labai skanus lietiniai su spinatais! Reikia iskepti lietinius. Idarui svoguna pakepinti su supjaustytais spinatais, ideti prieskoniu ir truputi patroskinti. Kai mase atves deti juos i lietini, pabarstyti fetos suriu ir susukti. Susuktus apkepti keptuveje ir tiekti. As paprastai valgau su grietine.
iš DELFI interneto vartų.
Adresas http://www.delfi.lt/....php?id=4394111
Špinatai - vertinga ir skani daržovė
www.foodreference.com, www.DELFI.lt
2004 gegužės mėn. 24 d. 16:03
Manoma, kad špinatų tėvynė yra Persija, o į Europą jie pirmą kartą atkeliavo XV amžiuje. XIX a. pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose špinatai tapo įprasta, dažnai naudojama daržove. Lietuvoje jie žinomi nuo XVIII a. vidurio.
Špinatų paruošimas - paprastas ir lengvas. Šią lapinę daržovę galima valgyti ir žalią, ir apdorotą. Jie puikiai dera prie įvairiausių patiekalų. Žaliais špinatais galima gardinti salotas, sumuštinius, sriubas, patiekti prie mėsos, žuvies ar su kitomis daržovėmis.
Špinatai ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose mažai kalorijų, labai daug geležies ir kitų svarbių medžiagų vitamino A, C, mineralinių medžiagų, ląstelienos. Vienoje porcijoje špinatų yra 3 gramai baltymų.
Pasirinkimas
Parduotuvėse šių daržovių galite įsigyti šviežių, šaldytų ir skardinėse. Švieži špinatai paprastai būna nesupakuoti arba surišti į šluoteles. Jei norite geriausios kokybės, rinkitės pačius žaliausius, kietus, šviežiausiai kvepiančius lapus. Neimkite minkštų, su taškeliais. Jei esate labai užsiėmę, galite pirkti jau nuplautus ir į maišelius supakuotus špinatus. Taip pavyks sveikai maitintis net ir neturint daug laiko maisto gaminimui.
Laikymas
Šviežius špinatus nusausinkite, suvyniokite į polietileno plėvelę ir laikykite šaldytuve. Jie nesuvys 4-5 dienas.
Rūšys
Platūs ir lygūs lapai
Špinatai plačiais lygiais lapais yra negarbiniuoti, lašo formos ir švelnesnio skonio nei garbanotieji špinatai. Jie dažniausiai parduodami šaldyti arba skardinėse. Tinka sriuboms, kūdikių maisteliui ir kitam apdorotam maistui.
Garbanoti lapai
Šie špinatai garbiniuoti, su tamsiai žaliais lapais. Jų skonis ne blogesnis nei špinatų lygiais lapais. Parduotuvėse ieškokite šviežių šios rūšies špinatų pundelių.
Pusiau garbanoti lapai
Vis labiau populiarėja pusiau garbanotų špinatų rūšis. Jų lapai tik šiek tiek garbiniuoti. Sudėtis labai panaši į garbanotųjų špinatų, tik juos lengviau išvalyti. Dažniausiai parduodami švieži, nors galima rasti ir termiškai apdorotų.
Paruošimas
Žmogaus organizmas nesugeba pasisavinti viso špinatuose esančio kalcio ir geležies. Šiose daržovėse yra medžiagos, vadinamos oksalo rūgštimi. Ji jungiasi su geležimi bei kalciu ir sumažina šių mineralinių medžiagų absorbaciją. Kad geležis būtų geriau pasisavinta, valgykite špinatus su maistu, kuriame gausu vitamino C pomidorais, citrusiniais vaisiais, apelsinų sultimis.
Špinatai auga smėlingame dirvožemyje, todėl prieš vartojimą juos gerai nuplaukite. Nepamirškite nupjaustyti kotelių. Atskirkite lapus ir pamerkite į didelį dubenį su vandeniu. Lapus švelniai nuplaukite, ir palaukite, kol žemės nusės dubens dugne. Tada juos išimkite ir procesą kartokite, kol lapai bus visiškai švarūs.
Jei špinatus valgysite žalius, gerai juos nusausinkite popieriniais rankšluostėliais. Truputį apšlakstytus vandeniu špinatus galima ruošti ant garų ar mikrobangų krosnelėje. Daugiau vandens įpilti nereikia.
Virimas
Įmeskite lapus į didelį puodą su verdančiu vandeniu. Kai lapai truputį suglebs, išimkite ir nusausinkite. Šis metodas tinka, jei norite greitai paruošti špinatus valgymui arba ruošiatės juos pakepinti, troškinti, naudoti įdarui. Tai užims 2-5 minutes.
Ruošimas mikrobangų krosnelėje
Šis būdas gali pakeisti virimą. Į specialų indą sudėkite nuplautus, drėgnokus špinatus, lengvai uždenkite ir kaitinkite 4-7 minutes (tiek laiko užtruksite paruošti 200 gr.).
Kepinimas
Apvirtus špinatus lengvai pakepinsite su šlakeliu aliejaus. Jei turite nepridegančią keptuvę, kelioms stiklinėms smulkintų špinatų prireiks vos vieno lašelio. Galite pagardinti keliomis skiltelėmis česnako.
Virimas garuose
Jei ruošiatės špinatus virti garuose, nuplovę ir nusausinę jų nedrėkinkite. Taip paruoštos šios lapinės daržovės yra puikus garnyras. Sugaišite vos 5-10 minučių.
Tegul špinatai sudaro vieną iš 5 per dieną rekomenduojamų daržovių porcijų. Iš šviežių špinatų galite pasigaminti skanias, sveikas salotas. Įpjaustykite įvairių spalvų vaisių ar kitų daržovių, patiekite su mėgstamu padažu. Smulkintais špinatais galite pagardinti lazaniją ar sriubą.
Jei norite nekaloringų kreminių špinatų, smulkintus pakepintus lapus sumaišykite su jogurtu. Galite patroškinti špinatus su česnaku, svogūnu ir pjaustyta raudonąja paprika gausite spalvingą garnyrą. Na, o jei turite mažai laiko, pirkite jau paruoštus špinatus.
Adresas http://www.delfi.lt/....php?id=4394111
Špinatai - vertinga ir skani daržovė
www.foodreference.com, www.DELFI.lt
2004 gegužės mėn. 24 d. 16:03
Manoma, kad špinatų tėvynė yra Persija, o į Europą jie pirmą kartą atkeliavo XV amžiuje. XIX a. pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose špinatai tapo įprasta, dažnai naudojama daržove. Lietuvoje jie žinomi nuo XVIII a. vidurio.
Špinatų paruošimas - paprastas ir lengvas. Šią lapinę daržovę galima valgyti ir žalią, ir apdorotą. Jie puikiai dera prie įvairiausių patiekalų. Žaliais špinatais galima gardinti salotas, sumuštinius, sriubas, patiekti prie mėsos, žuvies ar su kitomis daržovėmis.
Špinatai ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose mažai kalorijų, labai daug geležies ir kitų svarbių medžiagų vitamino A, C, mineralinių medžiagų, ląstelienos. Vienoje porcijoje špinatų yra 3 gramai baltymų.
Pasirinkimas
Parduotuvėse šių daržovių galite įsigyti šviežių, šaldytų ir skardinėse. Švieži špinatai paprastai būna nesupakuoti arba surišti į šluoteles. Jei norite geriausios kokybės, rinkitės pačius žaliausius, kietus, šviežiausiai kvepiančius lapus. Neimkite minkštų, su taškeliais. Jei esate labai užsiėmę, galite pirkti jau nuplautus ir į maišelius supakuotus špinatus. Taip pavyks sveikai maitintis net ir neturint daug laiko maisto gaminimui.
Laikymas
Šviežius špinatus nusausinkite, suvyniokite į polietileno plėvelę ir laikykite šaldytuve. Jie nesuvys 4-5 dienas.
Rūšys
Platūs ir lygūs lapai
Špinatai plačiais lygiais lapais yra negarbiniuoti, lašo formos ir švelnesnio skonio nei garbanotieji špinatai. Jie dažniausiai parduodami šaldyti arba skardinėse. Tinka sriuboms, kūdikių maisteliui ir kitam apdorotam maistui.
Garbanoti lapai
Šie špinatai garbiniuoti, su tamsiai žaliais lapais. Jų skonis ne blogesnis nei špinatų lygiais lapais. Parduotuvėse ieškokite šviežių šios rūšies špinatų pundelių.
Pusiau garbanoti lapai
Vis labiau populiarėja pusiau garbanotų špinatų rūšis. Jų lapai tik šiek tiek garbiniuoti. Sudėtis labai panaši į garbanotųjų špinatų, tik juos lengviau išvalyti. Dažniausiai parduodami švieži, nors galima rasti ir termiškai apdorotų.
Paruošimas
Žmogaus organizmas nesugeba pasisavinti viso špinatuose esančio kalcio ir geležies. Šiose daržovėse yra medžiagos, vadinamos oksalo rūgštimi. Ji jungiasi su geležimi bei kalciu ir sumažina šių mineralinių medžiagų absorbaciją. Kad geležis būtų geriau pasisavinta, valgykite špinatus su maistu, kuriame gausu vitamino C pomidorais, citrusiniais vaisiais, apelsinų sultimis.
Špinatai auga smėlingame dirvožemyje, todėl prieš vartojimą juos gerai nuplaukite. Nepamirškite nupjaustyti kotelių. Atskirkite lapus ir pamerkite į didelį dubenį su vandeniu. Lapus švelniai nuplaukite, ir palaukite, kol žemės nusės dubens dugne. Tada juos išimkite ir procesą kartokite, kol lapai bus visiškai švarūs.
Jei špinatus valgysite žalius, gerai juos nusausinkite popieriniais rankšluostėliais. Truputį apšlakstytus vandeniu špinatus galima ruošti ant garų ar mikrobangų krosnelėje. Daugiau vandens įpilti nereikia.
Virimas
Įmeskite lapus į didelį puodą su verdančiu vandeniu. Kai lapai truputį suglebs, išimkite ir nusausinkite. Šis metodas tinka, jei norite greitai paruošti špinatus valgymui arba ruošiatės juos pakepinti, troškinti, naudoti įdarui. Tai užims 2-5 minutes.
Ruošimas mikrobangų krosnelėje
Šis būdas gali pakeisti virimą. Į specialų indą sudėkite nuplautus, drėgnokus špinatus, lengvai uždenkite ir kaitinkite 4-7 minutes (tiek laiko užtruksite paruošti 200 gr.).
Kepinimas
Apvirtus špinatus lengvai pakepinsite su šlakeliu aliejaus. Jei turite nepridegančią keptuvę, kelioms stiklinėms smulkintų špinatų prireiks vos vieno lašelio. Galite pagardinti keliomis skiltelėmis česnako.
Virimas garuose
Jei ruošiatės špinatus virti garuose, nuplovę ir nusausinę jų nedrėkinkite. Taip paruoštos šios lapinės daržovės yra puikus garnyras. Sugaišite vos 5-10 minučių.
Tegul špinatai sudaro vieną iš 5 per dieną rekomenduojamų daržovių porcijų. Iš šviežių špinatų galite pasigaminti skanias, sveikas salotas. Įpjaustykite įvairių spalvų vaisių ar kitų daržovių, patiekite su mėgstamu padažu. Smulkintais špinatais galite pagardinti lazaniją ar sriubą.
Jei norite nekaloringų kreminių špinatų, smulkintus pakepintus lapus sumaišykite su jogurtu. Galite patroškinti špinatus su česnaku, svogūnu ir pjaustyta raudonąja paprika gausite spalvingą garnyrą. Na, o jei turite mažai laiko, pirkite jau paruoštus špinatus.
Labai paprasta ir greita sriubyte :
I verdanti vandeni idedu sultinio, saldytu supjaustytu spinatu(arba su blenderiu sutrinu) ir dar idedu kietai virtu supjaustytu kiausiniu. Patiekti su karstomis bulvemis, i sriuba galima isideti grietines.
Labai megsta mano vaikas.
I verdanti vandeni idedu sultinio, saldytu supjaustytu spinatu(arba su blenderiu sutrinu) ir dar idedu kietai virtu supjaustytu kiausiniu. Patiekti su karstomis bulvemis, i sriuba galima isideti grietines.
Labai megsta mano vaikas.
labai skanios svieziu pinatu salotos : stambiai pjaustyti spinatai, stambiai pjaustyti pomidorai, plonais grezineliais supjaustyti svogunai , grietine, druskos ir pipiru. Skanaus !
sveikutes, šiemet pasisejau špinatų ir norėčiau ka nors skanaus pasigaminti. Gal žinote kokių išbandytų skanių patiekalų
zinau labai labai skanu patiekala su spinatais - viena bendradarbe albane mane ismoke
Reikes: sluoksniuotos teslos pakelio
Idarui: apie 380 g spinatu, nemazo rysulelio krapu (tikrai nemazo), as paprastai krapu daug nededu, bet cia tikrai reik daug deti), svogunu laisku su galvutemis rysulelio, 150 g fetos surio, 2 kiausiniai, truputi aliejaus.
Idarui spinatus sugniauzyti rankomis, sudeti supjaustytus krapus, svogunus, sudeti fetos suri, imusti kiausinius ir ipilti truputi aliejaus. Viska gerai ismaisyti ir deti ant sluoksniuotos teslos laksto, viska uzdengti kitu teslos lakstu ie kepti nekarstoje orkateje - apie 180-200 laipsniu apie 40min. Kai tesla pagelsta, galima isimti.
Labai skanus apkepas
Reikes: sluoksniuotos teslos pakelio
Idarui: apie 380 g spinatu, nemazo rysulelio krapu (tikrai nemazo), as paprastai krapu daug nededu, bet cia tikrai reik daug deti), svogunu laisku su galvutemis rysulelio, 150 g fetos surio, 2 kiausiniai, truputi aliejaus.
Idarui spinatus sugniauzyti rankomis, sudeti supjaustytus krapus, svogunus, sudeti fetos suri, imusti kiausinius ir ipilti truputi aliejaus. Viska gerai ismaisyti ir deti ant sluoksniuotos teslos laksto, viska uzdengti kitu teslos lakstu ie kepti nekarstoje orkateje - apie 180-200 laipsniu apie 40min. Kai tesla pagelsta, galima isimti.
Labai skanus apkepas
Labai skanus omletas su spinatais gaunasi, lietiniai su spinatu ir surio idaru Bet man atrodo, kad tokia tema jau buvo- paieskok, ten turetu buti daugiau receptu.
QUOTE(ritusė @ 2005 06 01, 08:47)
Iš tiesų turėtų būti super skanu. Bėgu į turgų špinatų.O jokių prieskonių dėti nereikia? Ar užtenka sūrumo iš fetos?
Aš irgi tokį gaminu, tik recepta gavau iš draugės, kurio gyvena Graikijoje
Taigi į tą špinatų įdarą reikėtų maltų juodųjų pipirų ir muskatų įberti. Šiaip aš dar visą tą paruoštą kepti apkepą apipilu kiaušinių plakiniu (2 kiauš., pusė litro pieno, pipirų, muskatų)
Špinatų apkepas
8 keturkampės sumuštinių duonos riekelės,
stiklinė tarkuotos Mozzarellos,
pakelis šaldytų (400 g) špinatų,
šaukštas sviesto, 400 ml pieno,
6 kiaušiniai, žiupsnelis bazilikų,
druskos, pipirų.
Riebalais patepto apkepo indo dugną iškloti duonos riekelėmis. Jas apibarstyti puse stiklinės sūrio, paskleisti špinatus, apibarstyti likusiu sūriu.
Likusias duonos riekeles aptepti sviestu ir sudėti ant špinatų sviestuota puse į viršų.
Kiaušinius išplakti su pienu, pasūdyti, pagardinti pipirais ir supilti ant duonos. Prieš dedant į orkaitę palikti pusvalandžiui, kad masė gerai sumirktų.
Apkepą 160 C karštumo orkaitėje kepti 30-40 min., kol viršus gražiai apskrus.
Šaltinis: Edita pataria "Greiti valgiai"
8 keturkampės sumuštinių duonos riekelės,
stiklinė tarkuotos Mozzarellos,
pakelis šaldytų (400 g) špinatų,
šaukštas sviesto, 400 ml pieno,
6 kiaušiniai, žiupsnelis bazilikų,
druskos, pipirų.
Riebalais patepto apkepo indo dugną iškloti duonos riekelėmis. Jas apibarstyti puse stiklinės sūrio, paskleisti špinatus, apibarstyti likusiu sūriu.
Likusias duonos riekeles aptepti sviestu ir sudėti ant špinatų sviestuota puse į viršų.
Kiaušinius išplakti su pienu, pasūdyti, pagardinti pipirais ir supilti ant duonos. Prieš dedant į orkaitę palikti pusvalandžiui, kad masė gerai sumirktų.
Apkepą 160 C karštumo orkaitėje kepti 30-40 min., kol viršus gražiai apskrus.
Šaltinis: Edita pataria "Greiti valgiai"
Salotos
250 g špinatų
2-3 lapinės salotos
kiaušinis
4 ridikėliai
2 šaukštai grietinės
pagal skonį druskos
Špinatai ir salotos nuplaunami ir suplėšomi. Nuplauti ridikėliai supjaustomi plonias griežinėliais. Visos daržovės sumaišomos su smulkiai sukapotu kietai išvirtu kiaušiniu, pasūdoma ir užpilama grietine.
250 g špinatų
2-3 lapinės salotos
kiaušinis
4 ridikėliai
2 šaukštai grietinės
pagal skonį druskos
Špinatai ir salotos nuplaunami ir suplėšomi. Nuplauti ridikėliai supjaustomi plonias griežinėliais. Visos daržovės sumaišomos su smulkiai sukapotu kietai išvirtu kiaušiniu, pasūdoma ir užpilama grietine.