Galiu paguosti Juodkalnijos gerbėjus kad Serbijoje dar blogiau.
Pakelės ištisai šiukšlėmis, padangomis ir kt. nereikalingais daiktais nuklotos. Vaizdelis: sėdi diedukas autobusų stotelėje, rūko cigaretę, aplinkui šiukšlės, o už stotelės dūmeliai rūksta, dega jau tos šiukšlės ir pievos, o tam nė motais.
Ir negalima kaltinti turistų, kad Juodkalnija ar Serbija prišiukšlinta. Kodėl pvz. kokia Bavarija ar Šveicarija, kur turistų žymiai daugiau, neprišiukšlinta??? Kiek tik Juodkalnijoje buvom sustoję pasigėrėti gražiais kalnais, visur aplinkui buvo šiukšlių ir kakų krūvos. Tiesa, Kroatijoje jų irgi nemažai. Ypač Kroatijoje nustebino vienas dalykas. Stovėjom pakelės aikštelėje prie jūros. Joje buvo bent kokie 4 biotualetai. Tačiau visi kroatai, kurie ten per tą vakarą sustodavo, gamtos reikalus atlikdavo ne tuose tualetuose, bet šalia jų.
Mano paauglės merginos kikendamos bandė nufilmuoti, norėjo į youtube paskui dėti.
Didžiausias šokas buvo kai pati apsilankiau tame tualete: švarutėlis, kvepiantis, net su tualetiniu popieriumi, už dyka, tai kodėl gi juo nesinaudoti???
Su kroatais teko bendrauti mažiau, bet Juodkalnijoje, nors buvome trumpiau, bet labai pajutome vietinių didžiulį norą pasipelnyti iš turistų. pvz., kad ir Cetinėje, mašinų aikštelėje. Prieina tipas, tipo tos aikštelės šeimininkas, su žalia liemene, is sako: viena valanda stovėjimo už dyka, bet už kitą valandą reikės mokėti 4 eurus. Aš net pradėjau reikalaut iš jo oficialių dokumentų, ar gali jis rinkt tą mokestį ir kur tos oficialios kainos, tai pareiškė, kad iš tiesų iš mūsų turėtų imti 8 eurus, nes mes su kemperiu - tai jo nuomone lygu autobusui. (Nu jo, lygu, kur autobuse sėdi 50 galvų, kur kemperyje 5 galvos.) Aš norėjau apsisukti ir išvažiuot, bet MB nuramino, ai, sako, reikia gi tam žmogui, skurdūs jie čia, tebūnie, negadinkim sau nuotaikos
Dar labai stebino, kad cerkvėse Juodkalnijoje diedukai vos ne primigtynai siūlo pirkti ir uždegti žvakutes, jeigu kur už kokį eurą įsigyjame tą žvakutę - būna devintam danguje. Slegia mane tokia aplinka...