Ian McEwan 'Solar' (Saule)Tai pasakojimas palieciantis gana svarbia ir opia musu planetos beda - globalini atsilima. Yra nemazai fizikiniu issireiskimu, gilinimasi i problema ir sprendimo ieskojima.
Fizikos profesorius, Nobelio premijos laimetojas, labai pasizymejes savo darbe, taciau asmeninis gyvenimas nesiseka. Izenges i sestaji desimteti yra vedes penkta karta, bevaikis, turintis sveikatos problemu ir labai nelaimingas. Taciau to problema slypi ne kur nors issoreje, ar ji supanciuose zmonese, bet jame paciame.
Viena diena grizes is Arktikos, jis aptinka savo namuose zmonos meiluze, savo kolega. Ginco metu jis zuva, taciau jo geniali ideja kaip gelbeti planeta nuo globalinio atsilimo pereina i profesoriaus rankas. Ir stai atsiranda nuostabi galimybe dar karta uzsidirbti Nobelio premija, tik jau ne savu protu ir prakaitu. Bet kaip ir kiekviena apgavyste anksciau ar veliau islenda, ir viskas baigiasi visisku fiasko.
Pati ideja labai idomi, o terijos atrodo labai realistiskos ir igyvendinamos. Taciau pats profesorius man kazkoks nukarses senis, kuriam galvoje kaip prisiesti, prisiliuobti ir 'dulkinti' viska kas juda. Jokios morales, jokiu isipareigojimu, jokios atsakomybes ir jokiu jausmu. Kazkaip man atrode, kad genialus protai buna kiek kitokie zmones, siek tiek kilnesni.
Pati ideja apie planetos gelbejima labai idomi, bet visa kita kiek vidutiniska ir vietomis nuobodoka.
Nezinau kodel, bet knyga skaitesi gana sunkiai ir letai.
Esu skaiciusi jo
'Atpirkima', tai pastaroji man nepalyginamai labiau patiko nei si. Nors zinoma, sios abi knygos labai skirtingos. Bet vis tik tikejausi labai daug is sios knygos, bet teko nusivilti. Deja...