Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės lauko gėlės III

QUOTE(vi_ @ 2012 05 29, 23:35)
Ačiū, vija zemaite, už gausią info. Bet dar negana. smile.gif Rašo, kad jos užauga iki 2 m. Ar tikrai? Kiek į aukštį jos auga? Ir dar pasitikslinam apie motininę ir jos vaikus. smile.gif Jei teisingai supratau, augaliukas gali gyventi ir daugintis ilgiau nei 2 metus (o kiek?), tik praranda patrauklumą. Taip? Ne? O kuris iš vaikų pražydės konkrečiais metais, galima sužinoti tik atėjus žydėjimo metui. Taip? Ne? Nejau pražysiantys ir ne vaikai niekuom nesiskiria?

Dvimetės rusmenės gali gyvent ir ilgiau, bet tampa nedekoratyvios, ir senesnes tiesiog išraunu. Žydi antrais metais - tai tos jau dabar su žiedstiebiais, o mažulės pirmametės tik dabar sudygę, - visai mažutės. Kartais šios spėja pražyst ir pirmų metų rugsėjo gale.

Gali pasiekt ir 2m ir aukštesnės būt, jei tinka sąlygos. Dėl ūgio kartais išvirsta. Žydėjimo pikas - nuo birželio vidurio apie 1-1,5mėn. Po to masiškai raunu peržydėjusias - vis tiek kokia pasislėpus jau būna sėklų pabėrus.

Rusmenė nesukelia alergijos(tokios kaip rūta, pvz) bet visos augalo dalys yra nuodingos, jei bandysite valgyti...

Diktonas kaitrioje saulėje išskiria eterinius aliejus, ne veltui vadinamas dar ir liepsnojančiu krūmu - tiesiog reiktų sodint toliau nuo gėlyno krašto ir neravėti aplink jį saulėtą dieną.
Atsakyti
QUOTE(Linetax @ 2012 06 04, 13:00)
Pas mano kaimynę baltašaknė auga didelėje paunksmėje ir nelaistoma, ir neprižiūrėta. Stebiuosi, kokia nereikli  ax.gif

O as dar mokyklos laikais is misko parsinesiau baltasakne ir pasodinau prie namo o ten istisai saule ir ka manot? o gi augo ir bujojo jau dabar mastom ja perkelt i patvori kur nors o is ten isnaikinti
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 06 04, 12:15)
tai gal šalia lauko tualeto auga ar kompostinės?  biggrin.gif  Labai jau vargau pradžioj, kol nepradėjau papildomai tręšt.

Ne, auga tiesiog po medžiais, užgožta šakų. Niekas ten jos netręšia, nebent koks katinas biggrin.gif
Atsakyti
Och, na ir primakalavau pasirodo doh.gif ( ko gera Gaudvile kaip nujausdama originalius pavadinimus surase smile.gif )Tai ka vadinau auskareliais, pasirodo yra baltasakne rolleyes.gif Tai vat jos lapus gelstancius pridengti ir noreciau - is vienos puses uzdengia "bobutine" hortenzija, o is kitos...? (Ir nepasakyciau, kad ji pas mane taip labai jau bujotu - zymiai nuvirtus ton pusen, is kurios saule sviecia... )
Uzkliuvo akis uz sios "Dicentra eximia Alba" - bet pirmiausiose foto tai ji visiskai po medziais auga - jauciu ir pas mane gal tiktu. Gaudvile, kaip ten su jos lepumu? Baisiai vengiu geliu, apie kurias daug sokineti reikia ax.gif Man jau geriau maziau prabangus ziedai, bet kad augalas man, o ne as augalui tarnauciau..
Beje, Gaudvile, labai grazus augalu kampelis wub.gif As irgi is Dariaus siais metais visokiausiu mandru melsviu prisisodinau ( ir dar viena kita, pagal Tavo pernyksti patarima mirksiukas.gif )- tik ne visos augti nori - kaprizinasi. O kurios nesikaprizino, tai sunus su zoliapjove sugebejo nusienauti doh.gif

Aciu visoms uz mintis - vakare paanalizuosiu kas ten tiktu.
Atsakyti
hmm, gal jau kažką maišau, bet baltašaknė kaip ir iki rudens žalia išlieka. Todėl ir taikiau dailųjį auskarėlį apsupti kitais augalais. Papildau: susiradau rugsėjo pabaigos foto, tai šluotelinės hortenzijos jau į pabaigą, o baltašaknė net nepradėjus geltonuoti wink.gif.

Už pagyras ačiū biggrin.gif Tik jau tasai kampukas tiek ir prižiūrimas, kad pavasarį priberiu sausų raguočių mėšlo granulių, palaistau ir vėliau melsvių žiedynus nukerpu. Na, dar per didžiausias sausras palaistau. Tiek čia tos priežiūros. Na, tai ir mažyliams auskarėliams išskirtinio dėmesio nėra.

Tiesa, dar nelabai tinka melsvių išdėstymas, tai pirmai progai pasitaikius, spėju kasiu ir kitaip padėliosiu. Ai, ir jas pirkau ne pas Darių, o Eurogėlėse. Pradžioj jos kiek lėčiau auga ir tarpus užpildydavau baltai žydinčiais ledinukais, o dabar jau taip išsiplėtė, kad nebeliko vietos. ( Jei kuri patiko, rašyk, galėsiu pasidalint wink.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 04 birželio 2012 - 17:20
Oli_vija, ačiū už išsąmius atsakymus. Supratimas gerokai prasiplėtė.
Neturiu kada vykti į sodybą, tad prieš savaitę nupirktos rusmenės gyvena darbe kabinete. Pradžioje žadėjo numirti, bet po to persigalvojo, o dabar žada žydėti. Stačiai kabinete. Čia ir pasisės, matyt... smile.gif

Kalvarijų turguje pas vieną-vienintelę moteriškę užmačiau bent man dar iki šiolei neregėtą stambiažiedį plačiavarpį (Platycodon grandiflorus). Gal kas turite tokį ir žinote, ką tai reiškia? Na, kokių trūkumų jis turi, priežiūra ir pan.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 06 04, 19:52)
Kalvarijų turguje pas vieną-vienintelę moteriškę užmačiau bent man dar iki šiolei neregėtą stambiažiedį plačiavarpį (Platycodon grandiflorus). Gal kas turite tokį ir žinote, ką tai reiškia? Na, kokių trūkumų jis turi, priežiūra ir pan.

kaip suprast? biggrin.gif Daugiametis augalas, turiu 3-uose gėlynuose ir vienintelis minusas, kad gana trumpai žydi. Auginu senokai, bet vis dar neapsisprendžiu, palikti ar rauti lauk.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 06 04, 19:52)
Stačiai kabinete. Čia ir pasisės, matyt... smile.gif

na, sėklų parinkt tikrai ne problema mirksiukas.gif

man gražus jo mėlynumas - tai atperka trumpoką žydėjimo laiką. Nemėgsta persodinimų, nes turi ilgą liemeninę šaknį. Reikalinga gerai drenuota vieta.

Atsakyti
QUOTE(Oli_vija @ 2012 06 04, 21:46)
na, sėklų parinkt tikrai ne problema  mirksiukas.gif
man gražus jo mėlynumas - tai atperka trumpoką žydėjimo laiką. Nemėgsta persodinimų, nes turi ilgą liemeninę šaknį. Reikalinga gerai drenuota vieta.

Ir gan vėlokai sudygsta. Dažnai ravėdamos joms galvas nukertam, nes dygstantys pumpurai violetinia ir beveik nesimato ant žemės.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 06 04, 20:13)
kaip suprast?  biggrin.gif Daugiametis augalas, turiu 3-uose gėlynuose ir vienintelis minusas, kad gana trumpai žydi. Auginu senokai, bet vis dar neapsisprendžiu, palikti ar rauti lauk.

Na, gerai supratote. smile.gif Pasakėte 1 trūkumą - trumpai žydi. Nors moteriškės prikabintame prie augaliuko lapelyje parašyta, kad žydi nuo birželio iki rugsėjo. Bet čia, matyt, reikia suprasti, kad jis vis pažydi protarpiais per vasarėlę, bet kiekvienas konkretus žiedelis ilgai neužsibūna Aukštis 40 cm. Tikrai? Ir ar daug vietos į plotį užima?
Googl'ėje mačiau jis gerai tarp rožinių lelijų žiūrisi. O kur pas jus įsitaisęs, kad svarstote apie deportaciją? smile.gif

Atsakyti
Teko persodint bijūną šiandien.O dar ,pasirodo,mėnulio užtemimas,liepta augalų neliesti doh.gif Noriu apsodinti šiltnamio šoną.Ten ir įkišau vargšelį.Nors ten pagrindinai noriu perkelti vienadienes.Turiu kelių spalvų,nelabai žinau,kaip jas suderinti ar atkartoti.
Spalvos turimų tokios
Yra dar fioletiniu ir rudu.Raudona kol kas yra kitoj vietoj,ir prie šiltnamio turėtų atsikatot tik vienoj vietoj...
yra labau užkištu geltonų,persikinių,nematomoj vietoj auga vijoletinė,tad nelabai gaila ir dabar būtų susosint,kerų nebutina dalinti,nes kolkas dar kompaktiški....
Vietos šeši-aštuoni ilgio metrai...Nuo saules nenukeps,šiaurine namo pusė,gauna daugiau vakarines saules.Kad skirtusi lapija,galečiau pasodinti sumedėjusį bijūną dar,tolimajame linijos-šiltnamio šono gale-didžialape hortenzija,jau nemažas krumas,vienadienes nepakavos
Padėkit sukurti liniuotę gražią smile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 06 04, 18:05)
...Jei kuri patiko....

bigsmile.gif pas mane dabar toks etapas, kai melsve - pati graziausia gele biggrin.gif priglausciau bet kuria - tik duok zinia.. ax.gif Tos dideles tai is viso wub.gif

O del baltasaknes tai net susimasciau - teta mano ismete, nes sake, kad anksti dekoratyvuma praranda ir ja nervuoja. Pas mane irgi pernai gana anksti nugelto, bet gal kad nelaiku persodinau g.gif jeigu iki rudens islieka, tai labai smagu - man jos lapai taip graziai savo ir spalva, ir forma "isipaiso" i bendra derini. Tada uztektu ir neauksto kupstelio ja is priekio pridengti.
Atsakyti