QUOTE(konfetti @ 2012 03 02, 13:04)
O konservuotas jau normaliai, sustings?
beabejo
Papildyta:
QUOTE(egesichora @ 2012 03 02, 21:05)
Ačiū dėl ananasų. Apie juos su kiviais kaip ir esu girdėjusi. O kaip dėl
karambolos? Ji labai gražiai viršutiniame sluoksnyje žiūrėtųsi
pabandykit ir suzinosit ir dar mums pranesit

manau stings
Papildyta:
galima
Apie vaisių
Šis visžalis medelis kilęs iš Malaizijos, todėl vaisiai dar vadinami malaiziška žvaigždute arba "Star-fruit". 18 a. Europoje karambola buvo populiarus turčių žiemos sodų augalas. Ryškiai rausvi, kvepiantys žiedai kabo vienoje kekėje su prinokusiais ir nokstančiais vaisiais - ir taip beveik visus metus. Plunksniški lapai nakčiai užsiveria, šakos nusvyra. Ir dabar daug kur auginama dėl dekoratyvumo. Tinkamomis sąlygomis gaunami 3 derliai per metus po 100 kg ir daugiau vaisių nuo medžio.
Vaisiuje daug vitamino C (15-90 mg%), mineralinių medžiagų - kalcio, magnio, fosforo, 8-15% angliavandenių, karotino.
Prirašomas sergantiems ir sveikstantiems. Naudojamas kosmetikoje. Liaudies medicinoje karambolos šaknys su cukrumi taikomos kaip priešnuodis.
Yra apie 0,55% oksalo rūgšties. Pavojinga linkusiems tulžyje, inkstuose kaupti akmenis.
Prinokusi turi būti geltona. Baigti nokti gali kambario temperatūroje per 2-3 dienas. Skonis gaivus.
Valgome šviežias, gaminame vaisių mišraines, tinka prie mėsos ir žuvies. Galima pasigardinti cukrumi, pienu ar vynu.
Gaminamos sultys, džemai, vynai, želė, cukruojamos, džiovinamos. Puošia taures su gėrimais - ypač garsus toks variantas - šampano taurė su karambolos žvaigžde. Skanios ir gražios bandelės, kurių įdaro viduryje įspausta karambolos žvaigždė.
na bet vel neaisku arpacia zele gmina ar i zele deda