Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralią kosmetiką gaminamės pačios, XIII tema

QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 08 06, 21:38)
Kažkada seniai girdėjau, kad šaltalankių aliejus daromas iš sėklų. Čia rusiškam puslapy smulkus aprašymas kaip, jei su vertėju nesuprasit, galiu verst ir aprašyti, bet tai fitolio principas:
http://otvet.mail.ru/question/17947215
4u.gif Buvo ir supermamoj šnekėta:
Neturint preso namų sąlygomis šaltalankio aliejų galiam pasigaminti dviem būdais.
Pradžia vienoda: uogas sutrini (geriausia virtuviniu kombainu, nes reikia labai sutrinti, arba sulčiaspaude), išspaudi sultis, tada:
1) Sultis supili į puodą, palieki parai kambario temperatūroje. Tada nugraibai nuo paviršiaus nusistovėjusį aliejų. Aliejus bus ryškus, teplus, jo bus palyginti nedaug. Sultis suvartoji atskirai (jose irgi labai daug vitaminų, pasaldinus ir praskiedus jos pasakiškai skanios).
2) Daugiausia aliejaus lieka išspaudose, likusiose išspaudus sultis, nes iš sėklų namų sąlygom jį išspausti labai sunku. Išspaudas reikia apdžiovinti nekarštoje praviroje orkaitėje (kad įkišus ranką būtų šilta, bet ne karšta). Išdžiūvusias sumalti kavamale. Tada užpilti nerafinuotu saulėgražų ar alyvuogių aliejumi (santykiu 1x1 arba 1x1,5). 3 sav. laikyti tamsioje vietoje, vis pamaišant, tada nukošti. Aliejus bus ne tokios ryškios spalvos, neteps drabužių (todėl labai tinka odai tepti), bet gydomosios savybės nei kiek neblogesnės, be to, jo gaunama daugiau.
  4u.gif  Tai manau galima derint du būdus - nusigriebt nuo sulčių ir užsipilt sėklas...


va, b8tent taip mano mama ir darė - malė su sulciaspaude. sulciu buvo daug, o aliejaus tai beveik pusė sulčių tūrio. doh.gif - matyt kokio stai labai aliejingos uogos pasitaikė...
Atsakyti
Bet šaltalankius reikia rinkti po šalnų ar bent vėliau rudenį g.gif Ar aš čia maišau?..

Agne/Ramute, kaip būtų gerai, jeigu visus savo burtus su agurkais sumestumėt į tą blogą, ar kur nors, kur būtų galima paskaityt neknisant tiek daug... ax.gif Aš konspektuoju dar tik 6 temą, o darže turiu peraugusių agurkų ir reikia "greituoju būdu" vėl susirast kaip jūs juos dorojot doh.gif Gal žinot kelintam psl bvo? (Galvoju sumest į sulčiaspaudę ir sultis užšaldyt į ledukus žiemai, o ką iš tirščių daryt dar nžn...)
Atsakyti
QUOTE(Cosette @ 2011 08 07, 06:50)
Bet šaltalankius reikia rinkti po šalnų ar bent vėliau rudenį  g.gif  Ar aš čia maišau?..

Taip, geriausia po šalnų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 08 06, 22:38)
Kažkada seniai girdėjau, kad šaltalankių aliejus daromas iš sėklų. Čia rusiškam puslapy smulkus aprašymas kaip, jei su vertėju nesuprasit, galiu verst ir aprašyti, bet tai fitolio principas:
http://otvet.mail.ru/question/17947215
4u.gif Buvo ir supermamoj šnekėta:
Neturint preso namų sąlygomis šaltalankio aliejų galiam pasigaminti dviem būdais.
Pradžia vienoda: uogas sutrini (geriausia virtuviniu kombainu, nes reikia labai sutrinti, arba sulčiaspaude), išspaudi sultis, tada:
1) Sultis supili į puodą, palieki parai kambario temperatūroje. Tada nugraibai nuo paviršiaus nusistovėjusį aliejų. Aliejus bus ryškus, teplus, jo bus palyginti nedaug. Sultis suvartoji atskirai (jose irgi labai daug vitaminų, pasaldinus ir praskiedus jos pasakiškai skanios).
2) Daugiausia aliejaus lieka išspaudose, likusiose išspaudus sultis, nes iš sėklų namų sąlygom jį išspausti labai sunku. Išspaudas reikia apdžiovinti nekarštoje praviroje orkaitėje (kad įkišus ranką būtų šilta, bet ne karšta). Išdžiūvusias sumalti kavamale. Tada užpilti nerafinuotu saulėgražų ar alyvuogių aliejumi (santykiu 1x1 arba 1x1,5). 3 sav. laikyti tamsioje vietoje, vis pamaišant, tada nukošti. Aliejus bus ne tokios ryškios spalvos, neteps drabužių (todėl labai tinka odai tepti), bet gydomosios savybės nei kiek neblogesnės, be to, jo gaunama daugiau.
  4u.gif  Tai manau galima derint du būdus - nusigriebt nuo sulčių ir užsipilt sėklas...

Oj kaip ačiū jums thumbup.gif

QUOTE(linuke @ 2011 08 06, 23:57)
Galima šaltalankių uogas sumalti, užpilti cukrum ir užšaldyti, man žiemą skanu atšildžius pasidaryti gėrimą arba tiesiog su šaukšu kabinti  essen.gif

Bandysim, dėkui 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Galadrielė @ 2011 08 07, 12:13)
Oj kaip ačiū jums thumbup.gif
Bandysim, dėkui 4u.gif

Aš vakar prisiroviau ajerų, mėginsiu šampūną virti, nes kieti manęs kažkaip neužkabino. Vakare plausiu galvą, po to parašysiu kaip patiko.
Atsakyti
QUOTE(neringa.jn @ 2011 08 07, 13:10)
Aš vakar prisiroviau ajerų, mėginsiu šampūną virti, nes kieti manęs kažkaip neužkabino. Vakare plausiu galvą, po to parašysiu kaip patiko.

Būtinai parašyk kaip sekėsi ir kaip gaminai 4u.gif

O kietas šampūnas man nelabai patinka, tiksliau plaukai po jo. Reikės bandyti keisti proporcijas ir gaminti naują, kai šitą pabaigsiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(alioniukas @ 2011 08 06, 14:32)
tai kad labai panasus drekinantis efektas gaunasi ir is liepu ziedu (galima ir dziovintus imti),medetku, zaliu/baltu arbatu  thumbup.gif

Aciu, alioniuk, bansysiu pasigaminti 4u.gif drinks_cheers.gif

QUOTE(Cosette @ 2011 08 07, 05:50)
Bet šaltalankius reikia rinkti po šalnų ar bent vėliau rudenį  g.gif  Ar aš čia maišau?..


QUOTE(Babi* @ 2011 08 07, 10:34)
Taip, geriausia po šalnų smile.gif

Apie saltalankius kvapu namu psl. straipsniukas yra, tai parasyta:

Galime plačiai apdainuoti unikalias šaltalankių aliejaus savybes, tačiau visuomet lemtingas tų savybių faktorius yra aliejaus kokybė, kuri priklauso nuo žaliavos, jos rinkimo būdo, aliejaus gavimo būdo, grynas jis, ar kuo nors praskiestas. Šaltalankių aliejus gali būti gaunamas iš sėklų arba iš uogų minkštimo, jų sudėtis ir savybės skiriasi.

Jeigu gamintojai šaltalankių aliejaus išgavimui naudoja saulėgrąžų aliejų, o dažnai ir dar blogiau - cheminius tirpiklius - telieka tik skėstelėti rankomis... Todėl kokybės paieškos dažniausiai būna ilgos ir gana nelengvos. Tačiau nesakome, kad paieškos visuomet atneša tik vargą, daug dažniau priešingai – tai vienas iš tobulėjimo kelių.

Ir šį kartą po ilgų paieškų suradome puikius žmones Altajuje, kurių vertybių sistema artima mūsiškei – jiems taip pat už viską svarbiau jų gaminamų produktų kokybė. Jie mus perspėjo, kad prasidėjus šalčiams šaltalankio uogų kokybė prastėja, jose lieka mažiau vertingų karotinų. Todėl paėmėme tą aliejų, kuris buvo išspaustas rugsėjo mėn., dar iki prasidedant rudeninėms šalnoms Altajuje.
Atsakyti
QUOTE(Liurda @ 2011 08 07, 16:47)
Ir šį kartą po ilgų paieškų suradome puikius žmones Altajuje, kurių vertybių sistema artima mūsiškei – jiems taip pat už viską svarbiau jų gaminamų produktų kokybė. Jie mus perspėjo, kad prasidėjus šalčiams šaltalankio uogų kokybė prastėja, jose lieka mažiau vertingų karotinų. Todėl paėmėme tą aliejų, kuris buvo išspaustas rugsėjo mėn., dar iki prasidedant rudeninėms šalnoms Altajuje.[/i]

g.gif Aš kiek skaičiau, tai kaip tik po šalnų geriau, nes tada jos lengviau atsiskiria nuo šakelių, o pačios uogos šalčio nebijo ir išsaugo visas vertingas medžiagas.
Atsakyti
QUOTE(Babi* @ 2011 08 07, 14:09)
g.gif Aš kiek skaičiau, tai kaip tik po šalnų geriau, nes tada jos lengviau atsiskiria nuo šakelių, o pačios uogos šalčio nebijo ir išsaugo visas vertingas medžiagas.

Jei neklystu po salnu reikia rinkti sermuksnius, o saltalankius - pries smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Liurda @ 2011 08 07, 13:47)
Aciu, alioniuk, bansysiu pasigaminti  4u.gif  drinks_cheers.gif

4u.gif
na, jei gaminsite, butinai apskaiciuokite pieno rugsties kieki galutiniame gaminyje. Ji yra priskyriama prie AHA rugsciu grupes. Bet kadangi istrauka reikia skiesti, pvz., 50ml vandenuko ar hidrolato ir kokie 5ml istraukos (naudoti kaip tonika, ar prideti kokio aliejuko), tai gaunasi pieno rugsties apie 0,05% - normaliai. As dariau su piliaroze panasiai: 20ml dist.vandens+2ml istraukos + 1ml avieciu kauliuku aliejaus+ 2 lasai levandu EA. Man labai patiko bigsmile.gif Arba jei norite koncentruoto gaminuko, galima i pacia istrauka deti perpus maziau pieno rugsties smile.gif arba dar daugiau zaliavos. Na cia jau kaip kam..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alioniukas: 07 rugpjūčio 2011 - 20:13
QUOTE(Audrulle @ 2011 08 07, 20:56)
Jei neklystu po salnu reikia rinkti sermuksnius, o saltalankius - pries smile.gif

jei reikia, kad jie turetu daug vit. C - tada dar puszalius ar tik pradejusius nokti, jei reik, kad daug karotino butu ir vit. E - sunokusius. bet matyt geriausia per viduri.
siaip galima rinkti ir po salnu - tiksliau esant salnai - tada lengviau nusirenka : rimciau papurtai ir turi bigsmile.gif . bet manau, kad visko daugiau, kol dar salnu nera gave, nes gali buti, kad saltis veikia panasiai kaip ir karstis. saldytos uogos irgi maziau vertingos, bet vis tiek geriau negu nieko ir negu pervirtos. smile.gif
Atsakyti
Išsiploviau galvą ajerais, prieš tai nedėjau jokių aliejinių kaukių. Net nežinau, nelabai patiko. Radau tokį receptą internete: 1 stiklinė acto, 3 šaukštai ajerų. Smirda tas actas, bet plaukai išskalavus malonūs. Kitą kartą bandysiu virti ajerus vandenyje, o paskui perskalauti citrinos sultimis.
Atsakyti