QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 08 06, 21:38)
Kažkada seniai girdėjau, kad šaltalankių aliejus daromas iš sėklų. Čia rusiškam puslapy smulkus aprašymas kaip, jei su vertėju nesuprasit, galiu verst ir aprašyti, bet tai fitolio principas:
http://otvet.mail.ru/question/17947215
Buvo ir supermamoj šnekėta:
Neturint preso namų sąlygomis šaltalankio aliejų galiam pasigaminti dviem būdais.
Pradžia vienoda: uogas sutrini (geriausia virtuviniu kombainu, nes reikia labai sutrinti, arba sulčiaspaude), išspaudi sultis, tada:
1) Sultis supili į puodą, palieki parai kambario temperatūroje. Tada nugraibai nuo paviršiaus nusistovėjusį aliejų. Aliejus bus ryškus, teplus, jo bus palyginti nedaug. Sultis suvartoji atskirai (jose irgi labai daug vitaminų, pasaldinus ir praskiedus jos pasakiškai skanios).
2) Daugiausia aliejaus lieka išspaudose, likusiose išspaudus sultis, nes iš sėklų namų sąlygom jį išspausti labai sunku. Išspaudas reikia apdžiovinti nekarštoje praviroje orkaitėje (kad įkišus ranką būtų šilta, bet ne karšta). Išdžiūvusias sumalti kavamale. Tada užpilti nerafinuotu saulėgražų ar alyvuogių aliejumi (santykiu 1x1 arba 1x1,5). 3 sav. laikyti tamsioje vietoje, vis pamaišant, tada nukošti. Aliejus bus ne tokios ryškios spalvos, neteps drabužių (todėl labai tinka odai tepti), bet gydomosios savybės nei kiek neblogesnės, be to, jo gaunama daugiau.
Tai manau galima derint du būdus - nusigriebt nuo sulčių ir užsipilt sėklas...
http://otvet.mail.ru/question/17947215
Buvo ir supermamoj šnekėta:
Neturint preso namų sąlygomis šaltalankio aliejų galiam pasigaminti dviem būdais.
Pradžia vienoda: uogas sutrini (geriausia virtuviniu kombainu, nes reikia labai sutrinti, arba sulčiaspaude), išspaudi sultis, tada:
1) Sultis supili į puodą, palieki parai kambario temperatūroje. Tada nugraibai nuo paviršiaus nusistovėjusį aliejų. Aliejus bus ryškus, teplus, jo bus palyginti nedaug. Sultis suvartoji atskirai (jose irgi labai daug vitaminų, pasaldinus ir praskiedus jos pasakiškai skanios).
2) Daugiausia aliejaus lieka išspaudose, likusiose išspaudus sultis, nes iš sėklų namų sąlygom jį išspausti labai sunku. Išspaudas reikia apdžiovinti nekarštoje praviroje orkaitėje (kad įkišus ranką būtų šilta, bet ne karšta). Išdžiūvusias sumalti kavamale. Tada užpilti nerafinuotu saulėgražų ar alyvuogių aliejumi (santykiu 1x1 arba 1x1,5). 3 sav. laikyti tamsioje vietoje, vis pamaišant, tada nukošti. Aliejus bus ne tokios ryškios spalvos, neteps drabužių (todėl labai tinka odai tepti), bet gydomosios savybės nei kiek neblogesnės, be to, jo gaunama daugiau.
Tai manau galima derint du būdus - nusigriebt nuo sulčių ir užsipilt sėklas...
va, b8tent taip mano mama ir darė - malė su sulciaspaude. sulciu buvo daug, o aliejaus tai beveik pusė sulčių tūrio. - matyt kokio stai labai aliejingos uogos pasitaikė...