Toliau, aišku, pagrindinė Venecijos aikštė šv. Morkaus aikštė. Bazilika:

Dodžų rūmai:

Turistų minios:

Aikštės didžiausios įžymybės balandžiai. Jie tarsi prijaukinti: užtenka ištiesti rankas, šiek tiek pastovėti, ir jie jau tupia ant tavo rankų. Tai pabando padaryti ir mano žmona. Bet balandis, nusižiūrėjęs mano žmoną, priskrenda iš nugaros ir netikėtai tupia ant rankos, išgąsdindamas žmoną

. Visiems aplinkui labai linksma

. Na, o jei kas ima juos maitinti, tai jų susirenka tokia minia:

Užburiantis Venecijos vaizdas:

Dar žiemą per išpardavimą Baltų lankų knygyne nusipirkom knygutę iš serijos Visada su tavimi apie Veneciją (autorė Teresa Fisher). Dabar ji mūsų gidas po Veneciją. Vaikštome įvairiom gatvelėm, išlendam į Campo Santo Stefano aikštę, kurioje iki XIX amžiaus pradžios prie stulpų būdavo pririšami jaučiai ir pjudomi šunimis. Dabar tai vietinių ir turistų mėgstama susitikimų vieta:

Ji įžymi dar ir tuo, kad čia viena geriausių (anot Teresos Fisher) Venecijos kavinių-ledainių Paolin. Užsisakome joje kavos, ledų. Kava Espresso tikra itališka

. Ledai tikrai nestebuklingi. Paėję kokį puskilometrį, pamatom eilutę prie paprastos vitrinos su ledais. Kadangi labai karšta

, nusprendžiam dar nusipirkti ledų. Atstovėjome eilę tai buvo skaniausi tądien ragauti ledai

. Taigi, nebūtina valgyti žymiausiose kavinėse, norint rasti skaniausius patiekalus. Beje, kur bebuvome prisėdę, visur padavėjai buvo paslaugūs ir šypsojosi. Na, o kainos kavinėse žinoma europietiškos, bet tikrai per daug neužkeltos.
Beklaidžiodami vėl kažkaip atsiduriame prie šv. Morkaus aikštės. Kadangi eilė į baziliką nedidelė, nusprendžiam užeiti į ją. Deja, atstovėjus eilę, apsaugininkas parodo, kad su mano kuprine ant pečių į baziliką nebūsime įleisti

ją kažkur reikia pasidėti. Tokių kaip mes didesnė pusė eilės (todėl ji taip greit juda). Vatikane įeinant į baziliką jokių problemų nebuvo, o čia

... Nusprendžiam keliauti toliau.
Atrandam nuostabią Murano stiklo parduotuvę, kurios prieangyje stovi didžiulis arklys iš žalio stiklo. Pasivaikštom kaip po muziejų: tikrai nuostabūs kūriniai, bet kainos kai kas po kelis ar net keliolika tūkstančių litų

... Daugybė suvenyrų parduotuvių. Tarp kitko, prie aikštės suvenyrai kainuoja pigiau, nei tolimesnėse gatvelėse.
Diena krypsta vakarop. Planuose buvo plaukimas į salas, bet planus koreguoja nuovargis ir karštis. Bet būti Venecijoje ir nepraplaukti kanalu negalima. Todėl pasirenkame paprasčiausią, bet ne prasčiausią variantą: nusipirkti bilietus į vadinamuosius vaporetus (tai laivai, kurie Venecijoj atstoja maršrutinius autobusus). Pasirenkam maršrutą didžiuoju kanalu. Bilietai galioja valandą. Vaizdai iš laivo:

Prabėga beveik valanda. Išlipam netoli Romos aikštės. Išlipus prie bažnyčios pamatome paveikslą, padarytą iš margučių:

Dar paklaidžiojam po mieląją Veneciją. Bet kojos vis labiau neša link Romos aikštės, kurioje lipam į mums reikalingą autobusą. Viešbutyje vaikai iš kart išsitiesia ant lovų nuovargis daro savo. Mums su žmona dar reikia keliauti į Mestre centrą nusipirkti maisto vakarienei bei rytojaus kelionei.
Vaikai užkandę iškart užmiega. Mes su žmona atidarome duris į balkoną - viešbutis įsikūręs ant kanalo kranto. Nors jame ir ne gondolos, o motorinės valtys, bet atsidarome apdairiai nusipirkto vyno, prie kurio dera ir itališkas sūris... Taip tarsi pratęsiame savo buvimą Venecijoje, kuri tikrai nenuvylė.
Venecija kas tu esi? Man tu panaši į senutę, kuri sėdi kavinėje ir mėgaujasi kava. Nors rūbai ir padėvėti, bet nuo jų dvelkia elegancija, nors veidas išvagotas raukšlių, bet pro jas šviečia buvęs jaunystės grožis. Venecija, mano elegantiškoji senute, negi galima tavęs neįsimylėti

? Mes kada nors dar grįšim pas tave, nuplauksime į salas, pavaikščiosim tavo klaidžiom gatvelėm, pasiklausysim tingaus kanalų vandens pliuškenimo, pasidžiaugsim tavo nuostabiom parduotuvytėm...
O dabar laikas miegoti juk rytoj laukia netrumpa kelionė į Kroatiją.