Sveikos mergaitės, gyvenime negalvojau, kad kada rašysiu į šį skyrelį, kol buvau jauna supermamose naršydavau visokias kelionių temas, o dabar atsliūkinu su savo bėdom it koks pašautas šuo. Gal rasiu bendraminčių nes tas vienišumo, visiško negalėjimo pakeisti situacijos pojūtis tempia į dugną. Man 37m, su vyru vis atidėjinėjom vaikus, į gydytojų pastabas, kad "nuvažiuos traukinys" vis nusišypsodavau. Vis save raminau, kad gimdo šiais laikais ir 40ties. Visad saugodavomės ir niekad net nebandėm daryti vaiko. Ir štai nuo šių metų gegužės mėnesio dingo mėnesinės... Nežinau kur jos ir pas ką išėjo, bet matyt rimtai pyktelėjo ant manęs. Tiesa, kovo mėnesį buvo sustrigusios irgi, bet po pusantro mėnesio atsirado. Birželio mėnesį nulėkiau pas ginę, padarė ultragarso tyrimą, viskas kaip ir gerai, bet va, kad nelabai gerai visdėlto. Iki šiol mėnesinės nuo gegužės mėnesio nesirodo. Toks reikalas, kad gyvenu ne LT ir net ne Europoj. Esu iš tų, kurios stropiai tikrinasi sveikatą kartą į metus, visi kraujo tyrimai moters tyrimai t.t ir bet koks sveikatos pablogėjimas sukelia man paniką. Kai pasiskundžiau čia gydytojams dėl dingusių mėnesinių gydytoja išrašė tyrimų, dar kelis pati nusprendžiau pasidaryti. Esu iš tų, kurios jau žino diagnozę net dar nenuėjusios pas gydytoją. O tyrimų rezultatai parklupdė tiesiogine ta žodžio prasme: FSH 44, AMH 0,08. Bejausmė, šalta kaip akmuo daktarė išpyškino, kad man ankstyva menopauzė, kad vaikų neturėsiu savo, jeigu noriu tai tik su donorės kiaušinėliais. Tokią gydytoją iš pragaro pirmą kartą sutikau gyvenime. Užuojautos, kažkokios vilties..? Nieko. Oj kriokiau aš. Kriokiau per dieną 26 kartus. Atsidariau telefone per 100 nuorodų, net naršyklė neberodė skaičiaus o tik "smile" veiduką. Viskas atitinka: man ankstyva menopauzė, nors viduje dar tikiuosi o gal ne, o gal čia viskas nuo streso nes per paskutinius metus to streso turėjau tiek, kad būtų užtekę visam Lietuvos kaimui... Skaičiau ir vėl, ir dabar dar liko atversta per 40 interneto puslapių nedaskaitytų. Pasitaiko visokių stebuklų, rašo, natūraliu būdu pastoti likę 5-10%, bet tai kur tu vaikeli čia pastosi kai mėnesinių net nėra... Gyvenam tokioj šalyje, kur visus metus oro temperatūra nenukrenta žemiau 33laipsnių. Aš vis galvodavau, kad dėl to man tas prakaitas taip bėga, o čia pasirodo menopauzės tos vadinamos karščio bangos. Per savaitę po diagnozės apsivertė visas gyvenimas. Nuotaika susipyko su sveiku protu, mėčiau viską aplink, visi žmonės už##$%sdavo net savo buvimu. Skaičiau, kad sužinojusios moterys diagnozę nori kuo greičiau priimti sprendimą, ieško bet kokios pagalbos, atrodo laikrodis tiksi ir liko paskutinės minutės kažką pakeisti. Taip ir aš: prirašiau visoms LT vaisingumo klinikoms, prirašiau čia visoms klinikoms, vos ne kraunuosi šmutkes į LT skristi, galiausiai nebeištvėrusi įkalu vieną Xanaxo tabletę. Aprimstu. Galvoju juk jei dievas turi kokių planų tai man juos padiktuos. Kolkas užsirašiau į vietos dvi klinikas, nieko naujo nesitikiu išgirsti bet bent jau išrašys pakaitinių hormonų terapiją. Apie ją irgi skaičiau daug, mokykloje tiek literatūros neskaitydavau kiek per tą savaitę mano akys matė teksto. Daug visokių nuomonių apię hormonus bet aš neturiu kitos išeities. Gal tos mano nabagės kiaušidės sureaguos į hormonus, gal ten kas vykti pradės. Dar skaičiau apie visus kinietiškus vaistus, akupunktūrą, papildus, sveiką gyvenseną, detoksikaciją ir tiesiog gyvenimą labai nesureikšminant šio dalyko, nes nuolatinis galvojimas, vėl stresas t.t.t užburtas ratas. Spėjau ir apie donoro galimybę paskaityt ir pagalvot, apėmė siaubas pasiskaičius istorijas kai vaikai sužino kokiu būdu buvo pradėti ir atstūmė šeimą. Tokia mano istorija. Tragikomedija kažkokia. Įdomu ar yra tų stebuklų supermamose, kur susilaukė vaikelio atėjus ankstyvai menopauzei? Ar išvis yra merginų su šia problema.
Sveiki,
Na jūsų situacija tikrai nėra lengva ir dėje tikrai nerekomenduoju kreiptis Lt, nes nieko geriau nei jau žinote dabar Lietuvoje jums tikrai nepasakys. Tik kšleisite krūvas pinigų naujiems tyrimams, kurie diagnozuos tą patį. Lietuvoje AMH dar negydomas ir net nestabdomas jo kritimas. Ką mes čia rasom, naudojam - viskas iš užsienio praktikų.
Mano žiniomis, jums gal galėtų padėti Izraelio arba Jav vaisingumo centrai. Ten vaisingumo problemos sprendziamos jau n metų ir ten yra tikrai daugiau galimybių. Tačiau sumos ten kosminės...