Įkraunama...
Įkraunama...

Šagrenės oda, Honore de Balzac

Pasižiūrėkite į vaikus mokykloje. Tai sumažintas visuomenės vaizdas, bet vaizdas tuo teisingesnis, kad jame yra daugiau naivumo ir atvirumo, čia visada rasite vargšų vergų, kankinamų ir skriaudžiamų būtybių, esančių tarp paniekos ir pasigailėjimo...

Man priminė vieną pokalbį su labai pasitikinčiu tėveliu, kuris gyrėsi, kad savo septynmetę dukrą dar kartą (antrus metus) užrašė į parengiamąją mokyklos grupę, nes ji ne lyderė tarp bendraamžių.

Skriausk, tik, šiukštu, nesileisk pati skriaudžiama.
O po 4-5 metelių dar ir į lyderių kursus tave užrašysim.
Kam tas lipdymas ir dainavimas...
Atsakyti
QUOTE(martux @ 2011 07 03, 23:33)
Tikriausiai yra buvusiųjų ten?

Buvau... Baisiai ten gražu...
Papildyta:
QUOTE(madrugada @ 2011 07 04, 00:38)
labai laukiu  4u.gif
susimąsčiau - jeigu ta Teodora visokia kokia nedora, kaip ir visuomenė, tai kaip galima ją taip įsimylėt  g.gif ar aš čia per daug paprastai mąstau, mintis gilesnė yra  g.gif
man ten daugiau ambicijos užkariaut pasirodė..

Nei jis jis mylėjo, nei ką. Man buvo panašu labiau seiliones, ambicijas, troškimą būti pripažintu visuomenėje.
Atsakyti
Iveikiau as irgi vakar ta knyga, klausiausi rusiskai. Prajuokino vienas palyginimas (verciu is rusisko teksto): "mansarda netvarkinga kiap gamtos tyrinetojo perukas" biggrin.gif . Jusu aptarineta vieta apie Teodoros kalbos ypatybes atsimenu, ji buvo kazkaip taip isversta, kad buvo aisku, jog kalbama butent apie akcenta. Tiksliai neatsimenu kaip, o perziurejus greitomis teksta internete nerandu. Dar apie kalba. Pagalvojau, kad mokantis prancuzu kalba skaityti Balzaka butu pats tas: Jau tiek visokiu sinonimu ir apibudinimu kiekvienam jausmui... ax.gif
Beje, kazkada sia knyga buvai skaiciusi, pagrindinius siuzeto faktus atsiminiau, tai intrigos nebuvo visai. Kadangi klausiau, tai daug "pasaliniu" svarstymu praleidau pro ausis, ypac puotos metu ir paskui mokslininkams aiskinant apie savo mokslo sritis: anciu rusis, mechanizmus, chemikalus...
O del Polinos, Rafaelis juk pacioj pradzioj issamiai pasakoja paie tai, kad jis gali myleti tik turtinga moteri, nes tik po plonais muslinais gali izvelgti jos grozi. Uztat ir "nemate" Polinos kol ji buvo vargse. Beje, vienu momentu jis buvo siek tiek susirupines, ar ji jo neisimylejo, bet tada ji mamai pasake, kad myli Rafaeli tik kaip broli, ir jis nusiramino.
O del odos greito traukimosi, tai as supratau, kad ne todel, kad jis kazko daug norejo, o todel, kad ji traukesi nuo visokiu smulkmenu. Juk uzsidares namuose jis sukure sudetinga sistema, kad tik netycia nepagalvotu, kad jam reikia jo rubu, maisto, kazkokio konretaus patiekalo, gerimo ar dar ko. Kad nebutu ne kiek per salta ar per silta, kad nereiketu ne sekundes palaukti karietos, ar kol vezikas atsises i savo vieta. Tai pagalvokim, kiek kartu mes per diena taip pamastom: noriu valgyti, gerti, kur dingo mano raktai, mobilusis ir t.t. Juk tarnas specialiai dejo daiktus i tas pacias vietas ir net durys atsidarydavo visos kartu.
Nezinau, ar dar noresiu Balzako, bet gera kartais paskaityti klasika tokiu pusiau priverstiniu budu, o tai pati daugiau renkuosi vis tik lengvesnio stiliaus knygas.
Atsakyti
Perkeliu Tutele`s žinutę. mirksiukas.gif
QUOTE(tutele @ 2011 06 19, 20:33)
Sveikos,

pasuoju su "Sagrenes oda"... tongue.gif Atrodo ir uzkabino, ir visai patiko iki tos "odos" atsiradimo, nuuu beeet paskuiiiiiiii.... Nzn, kaip lietuviskam variante, bet man kolege paskolino pati pirmaji leidima, kuris dar nebuvo koreguotas ir sutrumpintas, tai skaitau, berods, prancuziskai suprantu, bet cia - baigiu puslapi ir vel atgal... unsure.gif Visi tie ju monarchistiniai, filosofiniai ir visi kiti idealistiniai pokalbiai su Balzako zodziu "zaismo" isvedziojimais man tiesiog nelindo i smegenis.... Dar buvau prisedus balkone pries saulute, tai galva patapo tokia tuscia, tusciaaa, jog padejau knyga i sali ir akyse tiesiog prasviesejo. cool.gif Kazkaip kiti Balzako kuriniai susiskaite zymiai lengviau, nors anuomet buvau paaugle, taciau neatbaide nei "Eugenijos Grande" niurumas, nei "Kurtizaniu spindesys ir skurdas" storumas, bet tokiame amziuje butent tas ir idomu, kad ieskant patinkamu dalyku, noras eiti toliau yra zymiai stipresnis, net jei reikia "perlipti per save"... Manau, pasikeite prioritetai - gyvenimas pasidare per trumpas, todel tiesiog nebegaliu prisiversti veiklai, kuri nesuteikia malonumo, nes maksimalistinio suvokimo, jog del bendros erudicijos galima "pasikankinti", jau nebeturiu. biggrin.gif

Tiesa, pries savaite suzinojau viena gana idomu dalyka, kas galbut pravers skaitysiancioms si romana iki galo - Balzako (taipogi Hugo, Zola ar Diuma) iskalbingumas buvo itakotas pinigu! Ju pragyvenimo saltinis buvo knygos ir jiems mokejo ne uz turini, o uz zodziu skaiciu - todel paprasciausias siuzetas tapdavo apipintas  filosofinemis tiradomis, gyvenimiskomis teorijomis su nesibaigianciais palyginimais, moralinemis ditirambomis bei istoriniu faktu rinkiniais... Vnz, gerbiu siuos rasytojus jau vien uz ju grazia bei islavinta iki negalejimo kalba, o pries ta, kuris isverte "Sagrenes oda" tiesiog keliu kepure! hi.gif
Tutele, pakoregavau tą vieną netikslumą, tikiuosi, labai nemuši. mirksiukas.gif hihihi.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2011 07 04, 12:57)
  Bet juk geriau nusipirkti "bliuską" iš "ponių laimės" nei knygą iš BL.  doh.gif

arba dar papuošalų cool.gif

QUOTE(martux @ 2011 07 04, 15:36)
Skriausk, tik, šiukštu, nesileisk pati skriaudžiama.
O po 4-5 metelių dar ir į lyderių kursus tave užrašysim.
Kam tas lipdymas ir dainavimas...

Čia mes jau ne į temą, bet Martux - mane mama taip augino, kad 1: jei muš - duok atgal; 2: jeigu visa klasė bėgs iš pamokų, bėg kartu; 3: niekada nebūk skundikė.

gerai čia ar ne? auginu savo vaiką, ir gink Dieve nenorėčiau, kad jis būtų chuliganas mokykloje, bet nė už ką neleisiu, kad būtų skriaudžiamas. Turi būti vidurys - gyventi užjaučiančiai ir turėti savigarbą.

šiaip didžioji visuomenės dalis matyt nori vaikų, kurie būtų vadybininkais, verslininkais, bankininkais - tai toks natūralus pinigų noras doh.gif
Atsakyti
Nieko naujo, veikiausiai nepasakysiu: klasika yra klasika biggrin.gif 4u.gif

Juolab, kol as prisiruosiau, Klopedija didesne dalimi jau viska pasake uz mane. Ir jos rasytas "moralas":

"Rafaelis (ir visuomenė apskritai) nori turėti iškart viską be jokių pastangų. Deja, tas "viskas" apsiriboja tuščia garbe, padėtim visuomenėje, pinigais, materialinėm gėrybėm, komfortu, sočiu ir nerūpestingu gyvenimu. Apie meilę, užuojautą kalbama kaip apie daiktą, gaunamą iš kitų, bet ne privalomą dalintis su tais "kitais", nemąstant, ką aš už ją galiu atiduoti, paaukoti...
Šagrenės odoje aš įžvelgiu paprastą pusiausvyros dėsnį: nori gauti - turi duoti. Antraip liksi prie suskilusios geldos. Šiuo atveju išėjo dar blogiau: Rafaelis ne tik neliko prie suskilusios geldos, išgaravo net paskutinis vantos lapelis. Šiuo atveju - Rafaelio gyvybė."

labai taiklus.

Kaip visuma, nei patiko nei nepatiko. Taciau atskirus siuzetus buvo smagu skaityti.
Sakyciau, labai vaizdingai ir istiesu idomu buvo skaityti aprasomus ir minimus daiktus antikvare.
Filosofiniai isvedziojimai ir polit. diskusijos tarp draugu ir piremime labai primine siuos laikus. Daugelyje vietu galima pravesti paraleles ir prisiminti liaudes isminti: visa tai kas nauja, senai pamirsta sena" (jei teisingai isverciau). Turinys tas pats, tik poperelis kitas.

Bankininko tostas:
" - и так, выпьем за глупость власти, которая даёт нам столько власти над глупцами! - предложил банкир.

Vieno is busimo laikrascio steigejo xarakteristika:

" ...., который не зная куда девать золото, хочет разменять его на остроумие"

Apie svietimo sistema:

" в народе, нивелированном образованием, личности исчезают"

Sakyciau, labai aktualu ir siuolaikiska. Nors rasyta pries N-metu. smile.gif

Na ir pan.. pan...

Vosos meiles istorijos pasiliko nuosali ir jokio ispudzio nepaliko. Tiesiog perskaityta ir pamirsta, nepriklausomai ar tai butu rasoma apie Feodora ar apie Polina.

O bet taciau, ka mane joje suzavejo - tai gausa epitetu. Gaila, jog negaliu skaityti originalo. Butu labai idomu palyginti su vertimu. Tiesa, skaiciau rusu kalba. Tai net nezinau, kam cia medali uzkabinti smile.gif ar vertejui ar paciam autoriui. Bet tikrai uzkabinciau. Praktiskai visas tekstas ismargintas piestuku (negalima man i rankas duoti skaitant piestuko).

Na, kad ir:

"скомкать жизнь как салфетку"

" слава - товар невыгодный. Стоит дорого, сохраняется плохо".

" одна была душою порока, другая - пороком без души"

" монархия - особа дурного поведения с которой можно было бы посмеяться и попировать, но супруга, именующая себя Родиной, сварлива и добродетельна: хочешь - не хочешь, принимай ее размеренные ласки"

" Влюбленный хочет нарядить свою возлюбленную в шелка, облечь ее в мягкие ткани Востока, а чаще всего обладает ею на убогой постели"

Cituoti galeciau daaaaaug.... Bet speju, kad man paciai tik ir butu idomu smile.gif

O stai si fraze "uzvede" siai minciai:

"здесь на земле ничто неосуществляется полностью, кроме несчастья"

Koks bebutu laimingas zmogus ir kiek jis tos laimes beturetu, jam visada iki "pilnos laimes" ar pilnatves pojucio kazko truks ir niekada nebus gana. O stai istikus bedai ar atsitikus nelaimei (nepriklausomai nuo jos dydzio) norisi pasakyti
"viskas! gana! arba "pakanka. ir daugiau nereikia".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo janna: 05 liepos 2011 - 17:59
janna, saunus atsiliepimas. Tik gal ne "gausa epitetu" siuo atveju, o gausa isimintinu posakiu. Nu bet cia, zinoma, ne esme ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo langana: 05 liepos 2011 - 19:00
QUOTE(langana @ 2011 07 05, 18:58)
janna, saunus atsiliepimas. Tik gal ne "gausa epitetu" siuo atveju, o gausa isimintinu posakiu. Nu bet cia, zinoma, ne esme ax.gif

Aciu mirksiukas.gif

Turesiu momeny 4u.gif

Atsakyti
Pabaigiau ir aš. Nieko naujo greičiausiai nepasakysiu.
Skaitydama vis svarsčiau amžiną vištos-kiaušinio klausimą - kas čia kaltas visuomenė, suėdanti asmenį, ar pats asmuo - visuomenės ląstelė. Visais laikais asmenybė kovojo prieš supuvusią visuomenę, bandė ją pakeisti, bet kad taip besąlygiškai pasiduotų... matyt, vis tik tokie kaip Rafaelis ir daro ją ydingą. Kažkaip Teodoros - visuomenės ydų paveikslo - personažas nebaisiai įtikino. Ką ten...., atrodė nereikalingas.
Man kažkodėl įdomesni pasirodė instinktyvūs Rafaelio bandymai išgyventi. Jie pasirodė arčiausiai šiandienos.
Filosofiniai ir panašūs pokalbiai užvertė žodžiais, bet aš irgi buvau girdėjusi apie anų laikų apmokėjimo tvarką, tad permečiau akimis kaip smulkius centus. Bet nepaisant daugiažodžiavimo, nustebino autoriaus sąmojingumas. jannos citatos tai puikiai parodo.
Sudėtinga kalbėti apie klasiką. Savo laikmečiu, be abejo, tai buvo reiškinys, šiandien kažkas atrodo ne taip, dirbtina ištempta, primityvoka. Taip kaip basutės su platforma, neapsiausi 80-ųjų šiandien, nors jos sugrįžo į madą, ne tos medžiagos, forma ir pan. mirksiukas.gif Taip man ir su tuo Balzaku - siužetas geras, tematika, problematika pakankamai aktuali, o nelimpa ir gana, atsiduoda pelėsiais ir turbūt ne tik todėl, kad skaičiau 1952 m. leidimą. Šiaip jau visa klasika nuolat miksuojama remiksuojama, bet aš negaliu prisiminti ryškesnių Balzako sekėjų... Kokie vėlesni rašytojai vaizdavo tokį prisitaikantį prie aplinkos žmogų? O ir šiaip knygoje keliamas problemas?
Papildyta:
QUOTE(martux @ 2011 07 03, 22:41)
Helianta, įdomu, kaip originale parašyti tokie šios knygos žodžiai:
O, jeigu tik vietoje "labai malonu" ji tartų "labai malonu", tai būtų tobuliausia moteris!

Negi tai tik žaidimas intonacija? g.gif

210 psl., pirmos pastraipos pabaiga.

Čia Rastinjakas kalba apie jam peršamą elzasietę. 1952 m. leidime šis sakinys skamba taip:
,, O, jeigu tik vietoje ,,liabai malionu" ji tartų ,,labai malonu", tai būtų puikiausia moteris"
Atsakyti
Pagalvojau dabar apie Teodorą - man ji nepasirodė tokia jau ydinga - sakyčiau moteris gyveno ramiai, žinojo ko nori, žinojo ką daro, ir svarbiausia - jos žodžiai ir poelgiai sutapo - ne taip kaip Rafaelio biggrin.gif
Ir tikrai žinojo, kad nereikia neturtingo vyro lotuliukas.gif
Atsakyti
Mokejismas "skenuoti" zmogaus mintis ne tokia jau ir didele nuodeme. Ir visiskai tai nepavadinciau yda. Veikiau moterika intuicija, kuria ismoke pat gyvenimas.

Ju pokalbio dalis, grizus jiems is teatro, kai Rafaelis jos klausia ar ji kada nors galvojo apie stiprios meiles pasireiskima, kai vyras apimtas nevilties daznai uzmusa savo mylimaja:

_ Geriau numirti, nei buti nelaimingai, - saltai atsako ji. Tokios aistringos naturos zmogus, kaip Jus, kada nors butinai issvaistytu zmonos palikima ir iseis, palikdamas ja be nieko. (cia vertimas pagal Janna smile.gif )

Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2011 07 04, 00:38)
labai laukiu  4u.gif
susimąsčiau - jeigu ta Teodora visokia kokia nedora, kaip ir visuomenė, tai kaip galima ją taip įsimylėt  g.gif ar aš čia per daug paprastai mąstau, mintis gilesnė yra  g.gif

"-Dorybė! mes ją paliekame bjaurioms ir kuprotoms. Kas joms vargšėms, daugiau liktų?" biggrin.gif

Šiai citatai labai pritariu lotuliukas.gif ir šiaip, man pats įdomiausias personažas ir buvo Teodora, turint omeny laikmetį, protinga moteris kaip reta! Perpratusi žaidimo taisykles, ir vyrų mąstymo vingius.

Man patiko ir kažkuo siejosi su Dorianu Grėjumi rolleyes.gif Visi norime gauti nieko neduodami, norime būti gersni, gudresni už kitus, bet kad ir kaip būtų graudu viskas turi savo kainą.

Knyga labai tinkanti ir dabartiniams laikams savo moralinėmis nuostatomis. Nes šiuo metu, jei nesi gliancas esi niekas, jei turi pinigų, būtinai turi rengtis bent jau DG, bet ne džinsais. O jei tu nenori turėti mašinos ar tuo labiau savo asmeninio (paskolinio) buto, tai realiai esi niekas schmoll.gif ir nieko gyvenime nesupranti. Tas posovietinis sindromas dar vis kamuoja. esminis dalykas yra turėti, nesvarbu kokia kaina, o jei turi tai ir būtinai parodyti biggrin.gif

Pamąstymui, kaip manot, kaip iššvaistytų šagrenės odą dabartinis žmogus? Kažkodėl manau, ka distorija skirtūsi tik restoranų pavadinimai rolleyes.gif o tuštybė būtų tokia pati. Bet jau didžioji procentinė dauguma.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Forget: 05 liepos 2011 - 20:02