Įkraunama...
Įkraunama...

Ūkininkai ir jiems prijaučiantys

Skambinau...na jei butumem susituoke, bedu nebutu, o dabar reikia irodyti kad dirbo tuos metus. o kaip? sake, paprasciau kad man pasidaryti ukininkei..
o ar yra galimybe planuoti uki (sodyba rengti) jo zemeje mano vardu, o po to "kazkaip" perleisti jam?
visai susipainiojau unsure.gif
Atsakyti
Sveikos,

Gal kas apsvies mane, kaip yra su elektra, kiek laiko daugmaz tai uztrunka, ko reikia ir aisku kiek daugmaz tai kainuoja. Kiek zinau kazkiek yra kompensuojama kaip ukininkams?
Atsakyti
QUOTE(orintano @ 2014 04 13, 12:29)
Sveikos,

Gal kas apsvies mane, kaip yra su elektra, kiek laiko daugmaz tai uztrunka, ko reikia ir aisku kiek daugmaz tai kainuoja. Kiek zinau kazkiek yra kompensuojama kaip ukininkams?

Kiekvienu atveju kaina ir laikas tikrai skiriasi.
Papasakosiu kaip mums buvo.Turim z.u. paskirties zeme, leidima ukininko sodybos statybai.Elektra eina per pati sklypa (trifaze).
Ejau i Lesto.Ten reikejo nuosavybes dokumentu, ukininko pazymejimo,zvilgtelejo ir i statybu leidima. Uzpildziau paraiska techninems salygoms t.y. pasirinkau kiek noriu kw, trifaze ar ne ir t.t.... Per kazkiek laiko (gal 10 dienu unsure.gif ) gavau jas. Tada ieskojau atestuoto elektriko, kuris parenge projekta pagal Lesto salygas (apie 1 men uztruko,600lt nes rajonas , is kuriu 20 proc padengs Lesto kaip ukininkams).Su projektu grizau i Lesto, uzpildziau paraiska, kad pradetu vykdyti projekta.Lesto man paskaiciavo uz prisijungimo metrus ir kw pagal ju ikainius ir parenge sutarti per 10 darbo dienu.As sumokejau ju nurodyta suma.Projekto ispildymo terminas 60 dienu. Kai jis bus ivykdytas, tada IAS (ivadas) kabes ant stulpo musu sklype).
Tada jau vyks pats prisijungimas.Gal nors kas aiskiau. mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikos, o..kad ukininkams kompensuoja pirma kart girdziu doh.gif as taip pat darausi kaip ukininkas siai dienai, projekta, taciau LESTO neminejo apie kompensacija... kokiu dokumentu reikia? kaip gavote kompensacija?
Atsakyti
Sveiki visi. Pradedam ir mes žaidimą "pasistatyk sodybą":) perskaitėm visą forumą ir ėmėmės veiksmų. Nuvažiavom į porą mokyklų kur galima išsilaikyti ūkininko kursus, tat likom nesupratę. Visi taip paprastai tuos ūkininkų pažymėjimus gaunate, o išties reikia dar ir 5d.d. praktiką atlikti, ne tik, kad kursus praeit ir egzaminą išlaikyt.

Tai va laikyt egzamina be kursų iškart teko atmesti, nes reikia 1.5metų patirties pas ūkininką, o klausant kursus vistiek reikia 5d.d. praktika atlikti :/, darbdavys atostogų šiuo metu negali suteikti. Tat velniai žino, kada vyks kiti kursai ir bus galima pasiimti atostogas tai praktikai atlikti...

Ar jums irgi visiems teko praktiką eiti? ar gal žinot kokių būdų, kaip šį dalyka apeiti?
Atsakyti
Sveiki,
gal jau kas susidūrė su naujais reikalavimais perkant/parduodant žemės ūkio paskirties žemę? Pasidalinkite, kaip ten viskas vyksta smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lanksti @ 2014 05 13, 06:12)
Sveiki,
gal jau kas susidūrė su naujais reikalavimais perkant/parduodant žemės ūkio paskirties žemę? Pasidalinkite, kaip ten viskas vyksta  smile.gif

Kiek suprantu, tai perkant/parduodant iki 10ha zemes ukio/misku paskirties zemes niekas nepasikeite. Planuojat pirkti daugiau? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Caca* @ 2014 05 13, 22:39)
Kiek suprantu, tai perkant/parduodant iki 10ha zemes ukio/misku paskirties zemes niekas nepasikeite. Planuojat pirkti daugiau? ax.gif

Pasikeite perkant ir maziau. Patys dabar perkam. Imant musu situacija.. tai savininkas pranesa zemetvarkai kad parduoda zeme. Ji su notaro pagalba sutvarke popierius siuncia uzklausimus zmonem kurie turi pirmumo teise i ta zeme. Su tokia pat kaina kur ir parduodama jum. Pirmumo teise turiTy bendrasavininkam, salia esantiem kaimynam, kuriu zeme ribojasi su jusu norima pirkti bei ukinjnkam kurie salia juomojasi zeme. Tada jei neatsiranda norinciu gali pirkti.
Atsakyti
QUOTE(Mortale @ 2014 05 13, 21:04)
Pasikeite perkant ir maziau. Patys dabar perkam. Imant musu situacija.. tai savininkas pranesa zemetvarkai kad parduoda zeme. Ji su notaro pagalba sutvarke popierius siuncia uzklausimus zmonem kurie turi pirmumo teise i ta zeme. Su tokia pat kaina kur ir parduodama jum. Pirmumo teise turiTy bendrasavininkam, salia esantiem kaimynam, kuriu zeme ribojasi su jusu norima pirkti bei ukinjnkam kurie salia juomojasi zeme. Tada jei neatsiranda norinciu gali pirkti.

Sito nezinojau. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mortale @ 2014 05 13, 21:04)

Jo ir aš pasidomėjau. Aš tai parduoti noriu 18 ha.Tai dar pirkėjas turi būti ūkininkas ir turėti 3 metų ūkininkavimo patirtį, arba žemės ūkio išsilavinimą, ar ba būti iki 40 metų smile.gif .
Atsakyti
QUOTE(Lanksti @ 2014 05 14, 22:18)
Jo ir aš pasidomėjau. Aš tai parduoti noriu 18 ha.Tai dar pirkėjas turi būti ūkininkas ir turėti 3 metų ūkininkavimo patirtį, arba žemės ūkio išsilavinimą, ar ba būti iki 40 metų  smile.gif .

2 straipsnis. Teisę įsigyti žemės ūkio paskirties žemės turintys asmenys

1. Teisę įsigyti žemės ūkio paskirties žemės turi:

1) fizinis asmuo, turintis profesinių įgūdžių ir kompetencijos. Tokiu asmeniu laikomas ne mažiau kaip 3 metus per paskutinius dešimt metų iki žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo sandorio sudarymo dienos žemės ūkio veiklą vykdęs (įskaitant studijų ir (ar) mokymosi įgyjant žemės ūkio išsimokslinimą laiką) ir žemės ūkio naudmenas ir pasėlius deklaravęs fizinis asmuo, kuris Lietuvos Respublikos ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka yra įregistravęs ūkininko ūkį arba turi žemės ūkio išsimokslinimo diplomą. Šio punkto nuostatos netaikomos jauniesiems ūkininkams iki 40 metų, gavusiems Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Nacionalinė žemės tarnyba) padalinio pagal žemės buvimo vietą leidimą įsigyti žemės ūkio paskirties žemę;

2) juridinis asmuo ar kita organizacija (toliau – juridinis asmuo), ne mažiau kaip 3 metus per paskutinius dešimt metų iki žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo sandorio sudarymo dienos žemės ūkio veiklą vykdęs ir žemės ūkio naudmenas ir pasėlius deklaravęs, jeigu jo pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro daugiau kaip 50 procentų visų gautų pajamų ir jeigu jo ekonominis gyvybingumas gali būti įrodytas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos (toliau – Žemės ūkio ministerija) nustatyta tvarka įvertinus šio asmens perspektyvas.

2. Asmenys, šio įstatymo nustatyta tvarka įsigiję žemės ūkio paskirties žemės, išskyrus šio straipsnio 5 dalyje nustatytas išimtis, privalo ne mažiau kaip 5 metus nuo šios žemės įsigijimo (išskyrus atvejus, kai minėtam terminui nesuėjus žemės sklypas perleidžiamas tretiesiems asmenims) užtikrinti jos naudojimą žemės ūkio veiklai, kurios minimalias metines apimtis vienam hektarui žemės nustato Žemės ūkio ministerija. Šis reikalavimas laikomas įvykdytu, jeigu per kiekvienus metus įvykdytos veiklos apimtys yra ne mažesnės už Žemės ūkio ministerijos patvirtintas minimalias metines apimtis vienam hektarui žemės, padaugintas iš įsigyjamo žemės ploto hektarais.

3. Asmenys, nurodyti šio straipsnio 1 dalyje, gali įsigyti žemės ūkio paskirties žemės tik gavę Nacionalinės žemės tarnybos padalinio pagal žemės buvimo vietą išduotą leidimą. Leidimas išduodamas arba pateikiamas motyvuotas atsisakymas jį išduoti ne vėliau kaip per 15 darbo dienų nuo prašymo jį išduoti gavimo Nacionalinės žemės tarnybos padalinyje pagal žemės buvimo vietą.

4. Leidimas įsigyti žemės ūkio paskirties žemės išduodamas, jeigu asmuo, pageidaujantis įsigyti žemės ūkio paskirties žemės, atitinka šio straipsnio 1 dalyje nustatytus reikalavimus ir įsipareigoja laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio 3 dalies įgyvendinimo konstitucinio įstatymo ir Lietuvos Respublikos žemės įstatymo (toliau – Žemės įstatymas) 21 straipsnyje nustatytų reikalavimų.

5. Šiame straipsnyje nustatyti reikalavimai netaikomi ir leidimas neprivalomas, kai nuosavybėn įsigyjama tiek žemės, kad sudarius žemės ūkio paskirties žemės perleidimo sandorį asmeniui priklausantis žemės ūkio paskirties žemės plotas Lietuvos teritorijoje neviršija 10 ha kartu su jau turima tos pačios paskirties žeme, kai įsigyjami žemės ūkio paskirties žemės sklypai, naudojami nuosavybės teise turimiems ar kartu su žemės sklypu įsigyjamiems statiniams ir įrenginiams eksploatuoti, kai Žemės įstatymo nustatyta tvarka pirmumo teise perkami žemės sklypai, priskirti žemės konsolidacijos projekto teritorijai, kai pagal šį įstatymą perkami tarp nuosavybės teise valdomų žemės sklypų įsiterpę valstybiniai žemės ūkio paskirties žemės plotai arba kai privatizuojama naudojama asmeninio ūkio žemė Lietuvos Respublikos žemės reformos įstatymo (toliau – Žemės reformos įstatymas) nustatyta tvarka, arba kai įsigyjamas žemės sklypas patenka į teritoriją, kurioje pagal savivaldybės lygmens ir vietovės lygmens bendruosius planus žemę numatyta naudoti ne žemės ūkio veiklai, arba kai žemės ūkio paskirties žemės sklypas Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – Civilinis kodeksas) 4.192 straipsnyje nustatyta tvarka perduodamas kredito įstaigai pagal sudarytą hipotekos sandorį. Perduotą kredito įstaigai žemės sklypą kredito įstaiga privalo realizuoti ne vėliau kaip per trejus metus nuo žemės sklypo įsigijimo.
Atsakyti
Sveiki 4u.gif
Turiu tokį klausimą dėl ŽŪ pardavimo (dovanojimo), gal kas esate susidūrę?

ŽŪ sklypas yra mano mamos, kurią padarėme ūkininke, padarėme KPP, visus projektus ir dabar laukiame leidimo statyboms. Tačiau yra poreikis man persirašyti tą sklypą su visais leidimais ir projekttais (aš turiu ūkininko" išsilavinimą" smile.gif ,tik reiks ten pat registruot ūkį ten).
Gal kas žinote, kaip perrašyti, dovanoti tą sklypą? Ar nieko, jei leidimas statyboms bus išduotas mamos vardu, o jau būčiau savininkė aš? kitas ūkininkas ir visi projektai lieka tokie patys??? 4u.gif
Atsakyti