saintlina didelis ačiukas...jei nesuvalgysim , konservuosiu vienu ir kitu būdu
skanaus
QUOTE(saintlina @ 2011 07 08, 10:40)
O kai turiu kiek daugiau noro pasicackint, darau pomidorus savo sultyse. Nulupu dali pomidoru, dedu i stiklainius. Kita dali metu i puoda, kaip auksciau aprasyta, apverdu, tada pertrinu per sieteli ir tom tirstom sultim uzpilu cielus pomidorus, esancius stiklainyje. Tada tuos stiklainiukus pasterizuoju (cia man ilgiausia kankyne) koki pusvalandi. Priklauso nuo stiklainiu dydzio, jei litriniai, tai ir ilgiau.
Aš darau pomidorus su žele, tai puslitriukus 5 min pasterizuoju, 1 l stiklainius 10 min. Ir laikosi geriausiai
QUOTE(saintlina @ 2011 07 08, 08:55)
kai konservuoju ta tiap liap, dedu druska i puoda. Kai darau tuos daug laiko reiklaujancius cielus savo sultyse, druska dedu tiesiai i stiklaini. Mazdaug i puslitrini puse arbatinio saukstelio.
Taip, - stiklainius neuzsuktus (tik uzdetais dangteliais) dedu i puoda su vandeniu ir virinu. Tik ant puodo dugno padedu koki skudureli, ar ranksluosteli maza, ant jo dedu stiklainius, pripilu vandens, kad gerokai semtu stiklainius, tik kad verdant vandeniui nepakliutu vandens i pomidorus.
Tik sitas procesas vadinamas pasterizavimu. Sterilizuoja tuscius stiklainius
Taip, - stiklainius neuzsuktus (tik uzdetais dangteliais) dedu i puoda su vandeniu ir virinu. Tik ant puodo dugno padedu koki skudureli, ar ranksluosteli maza, ant jo dedu stiklainius, pripilu vandens, kad gerokai semtu stiklainius, tik kad verdant vandeniui nepakliutu vandens i pomidorus.
Tik sitas procesas vadinamas pasterizavimu. Sterilizuoja tuscius stiklainius
Aciu uz issamu paaiskinima. Jei bus ka konservuoti, reikes padaryti savo sultyse
O cia receptukas is tokiu pomidoru, gal kam pravers:
400 g farso
svogunas
konservuotos pupeles pomidoru padaze (geriau raudonos)
konservuorti lupti pomidorai savo sultyse
konservuoti kukuruzai (nebutinai )
morka (nebutinai) - sutarkuoti, apkepti ir i puoda
cili konservuoti arba zalias
skiltele cesnako
zoleliu (tinka bazilikas dziovintas ir pan.)
Farsa apkepinti su svogunais, kol kepa susipjaustyti smulkiai pomidorus, juos supilti i puoda ir uzvirti, pavirus keleta minuciu sudeti pupeles, kukuruzus, farsa, apkepinti morkas irgi sudeti i puoda, sudeti smulkinta cesnaka, prieskonius, susmulkinta cili pagal skoni. Viska darbo eigoj reik maisyti labai. Pilam i dubenelius, apibarstom tarkuotu suriu
Valgom su prancuzisku batonu.
Mergaitės, sakykite kiek ant pomidorų turėtų būti pomidorų kekių? Mano aukštaūgiai jau pasiekė šiltnamio šonus, viršūnės jau remiasi, yra 7-8 kekės pomidoriukų. Tai, dabar galvoju nukirpti tas viršūnes. Ar gerai padarysiu?
QUOTE(saintlina @ 2011 07 08, 10:40)
kai yra daug pomidoru ir tingiu terliotis, visus nuplikau verdanciu vandeniu, nulupu, kraunu i puoda, uzverdu, pavirinu siek tiek ir pilstau i stiklainius. Uzsuku, apverciu ir psio. Dedu tik druskos. Bandziau det ir siek tiek cukraus, bet man labiau patiko be jo. Nors is tiesu neblogai buvo ir su juo. Tai sita mase veliau visur tinka.
Tokie receptai , kai nereikia kankintis su pasterizavimu
Sveikos,
Rimtas klausimas patyrusioms....
Savuosius pomidorus stengiausi auginti ekologiškai, purškiau profilaktiškai asiukliais ir pienu, bet to neužteko - per tas lietingas dienas susirgo dėmėtlige (kladosporioze). Pakaitom nupurškiau asiūkliais ir pienu, statėm šiltnamyje ventiliatorių, kad greičiau prapūstų drėgmę. Atrodo ligą suvaldžiau - toliau neplinta, viršūnės bent kol kas sveikos..
Bet neramu štai dėl ko..
Pas mus apylinkėj jau eina pomidorų maras. Anyta savo šiltnamyje pastebėjo prieš kelias dienas, liga nuėjo žaibiškai.. Purškė chemija, bet nežinau ar spėjo...
Šiandien ėjau pro kaimynės šiltnamį, kuris vos už kelių metrų nuo manojo - maras.. Žiūrėjau paveiksliukus su ligom - tipiškas vaizdas..
Savo šiltnamyje maro požymių dar nepastebėjau. Ar yra dar vilties savuosius pomidorus natūraliais būdais apsaugoti nuo šios baisios ligos? Ar geriau iškart purkšti chemija? (tai būtų paskutinis variantas) Kas dabar labiausiai padėtų - gal purkšti bazilikais? Prieš pora dienų palaisčiau skiestu jų nuoviru, gal dabar dar nupurkšti lapus?
Dėkinga atsakusioms
Rimtas klausimas patyrusioms....
Savuosius pomidorus stengiausi auginti ekologiškai, purškiau profilaktiškai asiukliais ir pienu, bet to neužteko - per tas lietingas dienas susirgo dėmėtlige (kladosporioze). Pakaitom nupurškiau asiūkliais ir pienu, statėm šiltnamyje ventiliatorių, kad greičiau prapūstų drėgmę. Atrodo ligą suvaldžiau - toliau neplinta, viršūnės bent kol kas sveikos..
Bet neramu štai dėl ko..
Pas mus apylinkėj jau eina pomidorų maras. Anyta savo šiltnamyje pastebėjo prieš kelias dienas, liga nuėjo žaibiškai.. Purškė chemija, bet nežinau ar spėjo...
Šiandien ėjau pro kaimynės šiltnamį, kuris vos už kelių metrų nuo manojo - maras.. Žiūrėjau paveiksliukus su ligom - tipiškas vaizdas..
Savo šiltnamyje maro požymių dar nepastebėjau. Ar yra dar vilties savuosius pomidorus natūraliais būdais apsaugoti nuo šios baisios ligos? Ar geriau iškart purkšti chemija? (tai būtų paskutinis variantas) Kas dabar labiausiai padėtų - gal purkšti bazilikais? Prieš pora dienų palaisčiau skiestu jų nuoviru, gal dabar dar nupurkšti lapus?
Dėkinga atsakusioms
QUOTE(saintlina @ 2011 07 08, 09:40)
kai yra daug pomidoru ir tingiu terliotis, visus nuplikau verdanciu vandeniu, nulupu, kraunu i puoda, uzverdu, pavirinu siek tiek ir pilstau i stiklainius. Uzsuku, apverciu ir psio. Dedu tik druskos. Bandziau det ir siek tiek cukraus, bet man labiau patiko be jo. Nors is tiesu neblogai buvo ir su juo. Tai sita mase veliau visur tinka.
Nu čia pats geriausias receptas Aš tai dar čiut baziliko įmetu, man jis su pomidorais labai dera o pasterizavimo nemėgstu ir autoklavo neturiu, tai stengiuosi daryt receptus, kuo paprastesnius
QUOTE(migluzez @ 2011 07 08, 11:22)
Savo šiltnamyje maro požymių dar nepastebėjau. Ar yra dar vilties savuosius pomidorus natūraliais būdais apsaugoti nuo šios baisios ligos? Ar geriau iškart purkšti chemija? (tai būtų paskutinis variantas) Kas dabar labiausiai padėtų - gal purkšti bazilikais? Prieš pora dienų palaisčiau skiestu jų nuoviru, gal dabar dar nupurkšti lapus?
Viską jūs darėt labai teisingai ir toliau taip darykit, svarbiausia palaikykit gerą vėdinimą, kad jokio kondensato nebūtų nė lašo, galit dar ir baziliku nupurkšt, blogiau tikrai nebus, bet jeigu liga plinta žaibiškai tai net nežinau Sprendimą jūs turit priimti patys...
Čia citata iš vieno straipsnio apie marą:
"Augalus genėkite tik ryte, kad pažeistos vietos spėtų apdžiūti. Pastebėję pirmuosius maro požymius ar sužinoję, kad liga plinta, augalus purkškite fungicidais. Stipriai susirgusius augalus geriau pašalinti. Net pažeistų lapų, vaisių šalinimas sumažina galimybes ligai plisti. Jei pomidorai serga, tenka juos laikyti kuo sausesnius, net kurį laiką nelaistyti. Geriausias vaistas žema santykinė oro drėgmė, aukšta temperatūra ir vėdinimas".
Merginos, labai reikia jūsų pagalbos Per paskutines liūtis užsėmė dalį šiltnamio. Vakar nuėjus apžiūrėti pomidorų vos infarkto negavau. Vargšai mano pomidorai o taip džiaugiausi, kad šiemet ypač sveiki ir gražūs
Vandenį nuleidau, tačiau šiltnamyje drėgmė didžiausia. Atidariau visas įmanomas angas.
Gal patartumėt, kuo dabar purkšti. Dar bandyti natūraliom priemonėm, ar jau griebtis chemijos? O gal nepurkšti, nes ir taip labai drėgna, bet tuomet bijau prarasti visus. Labiausiai pažeistus lapus išskyniau. Bet pažeisti ir stiebai. Išrauti ir išmesti? Plinta ir į neapsemtą šiltnamio dalį tiesiog žaibiškai
Vandenį nuleidau, tačiau šiltnamyje drėgmė didžiausia. Atidariau visas įmanomas angas.
Gal patartumėt, kuo dabar purkšti. Dar bandyti natūraliom priemonėm, ar jau griebtis chemijos? O gal nepurkšti, nes ir taip labai drėgna, bet tuomet bijau prarasti visus. Labiausiai pažeistus lapus išskyniau. Bet pažeisti ir stiebai. Išrauti ir išmesti? Plinta ir į neapsemtą šiltnamio dalį tiesiog žaibiškai
QUOTE(Ausma @ 2011 07 08, 12:40)
Bet pažeisti ir stiebai. Išrauti ir išmesti? Plinta ir į neapsemtą šiltnamio dalį tiesiog žaibiškai
Manau, teks purkšti chemija (fungicidais) ir kuo greičiau. Bent vaisius gal pavyks išgelbėti.
QUOTE(Neris @ 2011 07 08, 09:38)
saintlina, o vandens reikia ipilti?
siaip nereik. Tik i puoda, kur suverciu nuluptus pomidorus, siek tiek ant dugno ipilu vandens, kad nesviltu, kol pomidorai sultis isleis.
Papildyta:
QUOTE(*Inga:) @ 2011 07 08, 10:05)
Aš darau pomidorus su žele, tai puslitriukus 5 min pasterizuoju, 1 l stiklainius 10 min. Ir laikosi geriausiai
as nedarius su zele, tai neisivaizduoju paties proceso. Bet kai darau savo sultyse, tai dedu i stiklainius zalius saltus pomidorus (tik kad nuluptus). Per 5 min pasterizuojant tie pomidorai net nesusyla gerai, abejoju, ar laikytusi As mazdaug ziuriu, kad stiklainiuke skystis netoli uzvirimo butu. Vienais metais buvo issaude, tai po to neberizikuoju.