Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorai

QUOTE(Ex @ 2011 06 22, 07:46)
Taip, su tuo sergančiu pomidoru mažumėlę betvarkė. Nelabai seniai amarrilė buvo įkėlusi panašiai atrodančio pomidoro daigo fotkę, ji jį išrovė, bet taip ir liko neaišku kas jam. Bandau įtarti virusą. Kotas vaiduokliškas.. Derlius iš tokio daigo vargu ar bus normalus. Aš asmeniškai, tokio daigo irgi nelaikyčiau...

Lapų geltonumas man kažkoks kitoks, nei būtų magnio trūkumas.. čia gal greičiau trūksta bendrų maitinimosi elementų. Nepakenks ir magnis, bet jokiu būdu jo nepadauginkit, pomidorų lapai pradės smulkėt, jauni nenormaliai raukšlėtis, žodžiu blogai viskas, kas per daug.

Nepanikuok, tavo Betalux'ai daugumoje visai normalūs, žiedynai gausūs, nors, jei gerai įžiūriu, gal kai kuriems daigams ir buvo galima palikt daugiau papildomų šakų. Kitąmet bandyk palikt po tris stambiausias šakas, vieną šaką leisk augti žemiau to storo dvišakio ir neišgenėk ūgliukų aukščiau pagrindinio išsišakojimo.
Bet jei čia užsimegs visi žiedai kiek jų yra, pomidorų bus pakankamai smile.gif  Primenu, būtinai augink ir kelis aukštaūgius, derlius bus toks ilgas, kad nusibos tuos pomidorus valgyt smile.gif 

as siandien ji iskasiu,ir bandysiu ikasti lauke,vietos daug,tai nesipainios jis mane smile.gif
o koki gal kokteiliuka parekomenduotumet mano pomidorams?nes siandien atidziai praejau visus alei vieno,tai daugumos lapuose tokiu gelsvu demeliu yra, ryskiai kzko truksta g.gif

aukstaugiu neturiu ne vieno g.gif kazi ar apsimoka tokiu metu pirkti daiga ir sodinti g.gif nors vietos siltnamy dar yra,kaip tik per vidury,kur auksciausia,nes siltnamiukas irgi toks ne aukstas pas mumis,vaikstau siek tiek susilenkus doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 06 22, 07:46)
Žinai, viskam labai pritarčiau smile.gif  bet jau kažin ar nebus griekas po pomidorais kišt ne tik žuvis, bet ir krabus, krevetes, grybus, raugint jūros kopūstus, augint dėl jų špinatus, girdyt kakava... Gal dešimt daigų ir galima palepint, bet visą plantaciją.... g.gif  Aš čia tik savo asmeniniam skrandžiui duočiau tokią prabangą.. smile.gif

Tai, kad aš asmeniniam skrandžiui ir auginu blush2.gif ir toli gražu ne tiek kiek tamsta (nė nežinau kada viską spėji padaryt, aš jaučiu ir nakvočiau tokiam šiltnamį blink.gif ), bet manau kitą met tikrai pamėginsiu į duobes sodindama kokių skaldytų grūdų nors po saują įmest, manau nepakenks g.gif
QUOTE(Ex @ 2011 06 22, 10:24)
CEZI, ačiū už temutę, už pastangas sudėt informaciją 4u.gif  4u.gif  4u.gif
Čia tiek klausimų krūvon susistūmė, kad net padėka kažkaip praslydo.... blush2.gif
Dar galėtum ir patarimais pasišvaistyt, matau visai tau puikiai sekasi thumbup.gif

aciuks.gif už pagyras ir už lazdavones biggrin.gif
QUOTE(Lady Dy @ 2011 06 22, 13:23)
Galėtų ir moderatoriai nosį inkišt,tas pats puslapis kartojasi wacko.gif  doh.gif

nu aš nematau kur čia jis kartojas g.gif
Atsakyti
kodel pas mane sode pamidoru lapeliai rieciasi i virsu ? g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(irid @ 2011 06 22, 12:09)
Auginu šią veilę, tai galiu pasakyti, kad krūmas augalotas, linkęs krūmytis (išsišakoti), pomidoriukų yra užmegztų, jie tokie garbanoti, bet ši veislė neatspari karščiui, nes daug liko neužmegztų žiedų. Žiūrėsim kokios bus skoninės savybės, nes man tai svarbiausias kriterijus renkantis pomidorų veisles.

4u.gif o matai kaip įdomiai...o aš supratau , kad jie šiltnaminiai..o tai kaip tada įdomu lauke jie jaustųsi g.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 06 22, 20:14)
4u.gif o matai kaip įdomiai...o aš supratau , kad jie šiltnaminiai..o tai kaip tada įdomu lauke jie jaustųsi g.gif

Dėl lauko nežinau, auginu juos šiltnamyje, o dėl mezgimo, kadangi galiu palyginti su kitomis 30 veislių, tai ir sakau, kad užmezgė per karščius prasčiau nei pavyzdžiui Fantasio, Delfin, Rondelo, Juodasis mauras, Lemon Joy, Toyota, Tostoj.
Atsakyti
QUOTE(AANNooNimAss @ 2011 06 22, 19:38)
kodel pas mane sode pamidoru lapeliai rieciasi i virsu ?  g.gif  g.gif

dazniausiai del dregmes trukumo.
Atsakyti
Ištrauką dar tokią įdėsiu , čia kuriuos klausimus , jau mūsų nagrinėtų paliečia

Ne vieno šiltnamio šeimininkas pastebėjo, kad kai kurių derančių pomidorų lapai tapo mozaikiški, dėmėti. Taip atsitikus agrarinių mokslų daktarė Genovaitė Visockienė pataria tręšti per lapus (purkšti) „Kemira Ferticare“ ir magnio sulfato tirpalu: 100 g magnio sulfato ir 50 g „Kemira Ferticale“ trąšų ištirpinti 10 l vandens. Šiuo trąšų tirpalu nupurškus augalus, dėmės po savaitės turėtų išnykti.

G.Visockienė primena, kad mikroelementų stygiui ypač jautrios pomidorų rūšys „Skariai“ ir „Milžinai“. Pastaroji veislė labiausiai reaguoja į boro trūkumą: tuomet augalo lapai riečiasi į viršų, įgauna vamzdžio formą. Jauni lapai pašviesėja, augalai mažiau žydi. Tokiu atveju patariama į minėtą magnio sulfato ir „Kemira Ferticare“ trąšų tirpalą įmaišyti vieną gramą boro rūgšties.

Kaip padidinti derlių

Jei ant pomidorų lapų yra nestipri mozaika, G.Visockienė pataria juos nupurkšti tokiu tirpalu: litrą nugriebto pieno ir 2 g kalio permanganato sumaišyti su 9 l vandens. Geriausia purkšti ūkanotą dieną arba rytą. Beje, per lapus pomidorus tręšti tikslinga iki pat jų derėjimo pabaigos, o per šaknis tręšti likus mėnesiui iki pasibaigiant derliui.

Yra ir daugiau priežasčių, trukdančių pomidorams derėti. Kai šiltnamio žemėje daug azoto ir mažiau kalcio arba dirva druskinga (taip atsitinka, kai daugelį metų nekeičiama šiltnamio vieta), pomidorų kekės lūžta. Kai lietingu oru šiltnamyje susidaro per didelė drėgmės koncentracija, krinta žiedai.

Pomidorų derlingumą šiltnamyje didina papildomas anglies dvideginio kiekis. Anot G.Visockienės, mažuose šiltnamiuose anglies dvideginio kiekį ore galima padidinti, užraugus šiltnamyje mėšlo, pabėrus prie augalų šiaudingo komposto ar mėšlo.

Pomidorai greičiau paraus ir mažiau trūkinės, jei nuskinsime vos pradedančius rausti ir baigsime juos nokinti dėžėse.

Reikia laiku genėti

Pirmosios aukštaūgių veislių pomidorų kekės vaisiams sunokus, žemiau esančius lapus reiktų pašalinti – augalai geriau vėdinsis, sumažės jų garuojantis paviršius, pagerės kokybė. Lapus geriau pjauti peiliu, paliekant 1–2 cm kotelį, nei nulaužti prie pat kamieno (kuo didesnė žaizda, tuo lengviau augalas užsikrės kekeriniu puviniu). Beje, sunokus antros kekės vaisiams, jos apačioje esantys lapai taip pat pjaunami. Svarbu žinoti, kad po kiekviena vaisių keke turi būti du trys lapai.

Dieną, kai laistoma, pomidorai negenimi. Vaisių bus daugiau, jei ant augalo paliekama ne mažiau kaip 15–20 lapų (skaičiuoti reikia nuo viršaus) – tiek jų turi vidutinio aukščio veislių pomidorai. Tokių veislių pomidorų nupjaunami tik pageltę, ligoti, žemę siekiantys lapai. Tad nereikia stebėtis, kad nupjausčius stambiavaisės pomidorų veislės „Viltis 2“ dalį lapų, labai susmulkėja vaisiai, sumažėja jų derlius.
Atsakyti
O sakykit nuo Demetliges padeda pienas ar jus daugiau profilaktiskai juo purskiat.Gydyti gavoju chemija ar pienu ax.gif
O agurkams ta pati demetlige gali buti ir taip pat pienu gydyt?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Boruze5: 23 birželio 2011 - 07:31
kiek teke girdet kad demetlige gali pasigauti kai nera gero vedinimo siltnamyje; as irgi pienuku nupurskiau ir pati dar gavau, sakiau reiks vakare nupurksti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2011 06 22, 18:49)
nu aš nematau kur čia jis kartojas g.gif

Pabandyk dabar rast mano parasyta zinute,o kartojosi pirmas puslapis du kartus,matyt jau sutvarke,todel ir nematai
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 06 22, 08:19)

Pakartosiu tą nuotrauką, kad visos vėl galėtumėm pavyzdingai auginamais pomidorais pasigrožėti wub.gif

QUOTE(diuni @ 2011 06 23, 08:10)
*Beje, sunokus antros kekės vaisiams, jos apačioje esantys lapai taip pat pjaunami. Svarbu žinoti, kad po kiekviena vaisių keke turi būti du trys lapai.

**Vaisių bus daugiau, jei ant augalo paliekama ne mažiau kaip 15–20 lapų (skaičiuoti reikia nuo viršaus) – tiek jų turi vidutinio aukščio veislių pomidorai. Tokių veislių pomidorų nupjaunami tik pageltę, ligoti, žemę siekiantys lapai.

*Nu pas mane po pirmąja keke tikrai jau jokių lapų nebėra g.gif ir jeigu nebūčiau pragenėjus tai tikras šabakšynas jau būtų buvęs doh.gif o čia rašo, kad tik sunokus kekei juos reikia nugenėt unsure.gif Ex, gal gali ką pakomentuot?
**čia matyt apie tuos pusiau aukštaūgius rašoma g.gif o aš juos irgi skabau kaip aukštaūgius unsure.gif
Nu vien žo, pasirodo dar mokytis ir mokytis biggrin.gif

Beje, yra žiauriai geras dr. Julės Jankauskienės straipsnis Rasų žurnale Nr.12 apie pomidorų auginimą šiltnamyje. Ten labai aiškiai aprašyta kaip formuoti aukštaūgius, žemaūgius, kada laistyti, skinti lapus ir visa kita ...
Viena iš gvildenamų problemų yra kodėl lapai susisuka vamzdeliu.
Tai čia nurodyta daug priežasčių:
1 - esant ypač aukštai oro temperatūrai (daugiau kaip 35 ) ir žemai oro drėgmei
Augalams yra pavojinga jeigu šaknų zonoje temperatūra yra žema, o viršūnė patiria aukštų temperatūrų stresą (tai va dėl ko reikia pomidorų kojytes pamulčiuoti smile.gif )
2-tai gali būti, kad augalai susirgo bakteriniu vėžiu (susisukę apatiniai lapai vysta, ruduoja ir pamažu džiūsta (o siaube doh.gif ) Po to ant lapkočių, lapų gyslų, taip pat ant stiebo atsiranda įtrukimų, žaizdelių...
3-maisto medžiagų trūkumas (fosforo trūkumas - viršutinė lapo pusė tampa tamsiai pilkai žalia, gyslos - violetiškai raudonos; sieros trūkumas - ant jaunų lapų atsiranda nekrotinių dėmių; boro trūkumas - jauni lapai sukasi į vidų, pritrūkę kalcio - sukasi į viršų, vaisių viršūnės atsiranda juodų dėmių, kalio - lapų kraštai riečiasi žemyn, ant jų atsiranda nekrotinių dėmių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo AUSRONE: 23 birželio 2011 - 12:02
4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eglute-2002: 23 birželio 2011 - 11:56