Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorai

Pomidorų rišimas
Rišimą pradedame nuo pomidoro. Špagatą aplink stiebą užtenka tik sukryžiuot, puikiai laikosi. Stiebo stengiamės "neprismaugt", kilpelę darome su laisvumu. Virvelės "uodegą" taip pat paliekame ilgesnę, kad reikalui esant, būtų iš ko padaryt didesnį laisvumą pomidorui paaugus. Nykščiu prilaikydami virvės susikirtimo vietą, špagatą lengvai patempdami apsukame aplink daigą aukštyn.

user posted image

Aplink daigą apsuktą špagatą prilaikome šiek tiek ant įtempimo, kad neatsisuktų, ir keliame aukštyn iki vielos. Glaudžiame, prispaudžiame pirštu špagatą prie vielos reikiamame aukštyje, kad pomidoras įtempime jaustųsi komfortabiliai ir iškart darome kilpelę. Jei ją teisingai užsukote, užverškite patraukdami už trumpojo galo. Ji neturi netikėtai atsirišti. Reikalui esant, nesunkiai galima atlaisvinti. (taupant špagatą, rudeniui galima viską gražiai, lengvai atrišti)

user posted image

user posted image

Jei per stipriai užveržėte špagatą ar pomidoro kotui sustorėjus špagatas įsiveržė, atlaisvinkite jį užkišdami pirštą ar vielos galą už kilpelės trumpesniojo galo ir truputį patraukite.

user posted image

Stiebų formavimas
Jei norit auginti dviem stiebais, tai vienas šoninis stiebas leidžiamas augti iš po pirma žiedine keke esančio pirmojo lapo pažasties ūglio.

Čia auginimas dviem stiebais
user posted image

Jei auginsite trim stiebais, tai kitas stiebas leidžiamas augti iš po tos pačios kekės apatinio antrojo lapo pažasties ūglio.

Čia auginimas trim stiebais
user posted image

Papildyta:
QUOTE(diuni @ 2011 06 21, 22:31)
g.gif manau duonoj tai jo tikrai ne daugiau nei dilgėse , gi ten malta kepta...rašo gi , kad netenkama 80 proc...o va , rašiau gi kažkada , kad mačiau kažkur parašyta , kad pieno pila pomidorui po stiklinę...alia nieks nežinojo čia ar tikrai yra iš to kokia nauda ir ką jis duoda g.gif ir ar nepakeks , svarbiausia g.gif

Pienu tai aš laisčiau (kažkauip nepamenu, kad būtų kalbėta apie tai g.gif ) tik ne grynu schmoll.gif perprabanga. Pyliau apie puslitrį į kibirą vandens ir palaisčiau. Kalis padeda megzti vaisius, tai kai niekaip jų nesulaukiau tai paliejau pienuku smile.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 06 21, 22:31)
rašiau gi kažkada , kad mačiau kažkur parašyta , kad pieno pila pomidorui po stiklinę...alia nieks nežinojo čia ar tikrai yra iš to kokia nauda ir ką jis duoda g.gif ir ar nepakeks , svarbiausia g.gif

Atsiprašau, kad įsiterpiu, nors esu nuolatinė temos skaitytoja 4u.gif

Mano močiutė laistydavo su pienu negrynu, skiestu, proporcijų nežinau, nebepamenu, tik kad pasterizuotas netinka sakydavo. Kaime tiesiai iš karvutės būdavo ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Limit @ 2011 06 21, 23:05)
Atsiprašau, kad įsiterpiu, nors esu nuolatinė temos skaitytoja 4u.gif

Mano močiutė laistydavo su pienu negrynu, skiestu, proporcijų nežinau, nebepamenu, tik kad  pasterizuotas netinka sakydavo. Kaime tiesiai iš karvutės būdavo ax.gif

šito nežinojau, laisčiau pasterizuotu verysad.gif
Atsakyti
Sveikos mergaites, esu nuolatinė temos skaitytoja, tai dabar pastebėjau, kad ir mano kai kuriems pomidorams ant lapų, po jodo, pieno ir vandens purškimo atsirado tamsiu dėmelių. Gal galetumetė smulkiau aprašyti kaip juos apipurkšt su tuo kalio permagnantu , ar dar kokia nors priemonė yra jiems gelbėti, matyt persistengiau su pienukų doh.gif , na tikrai turesiu apie ką galvoti naktį g.gif . Iš anksto ačiu.
Atsakyti
QUOTE(Zirzė @ 2011 06 21, 18:45)
laba, atnesu savo pomidorus.
va tas vienas kaip sakiau,pasiligojes kazkoks,

cia mano Betalux'ai ax.gif  sakykit,ar be reikalo panikavau, ar visi per daug nuskabiau?

Taip, su tuo sergančiu pomidoru mažumėlę betvarkė. Nelabai seniai amarrilė buvo įkėlusi panašiai atrodančio pomidoro daigo fotkę, ji jį išrovė, bet taip ir liko neaišku kas jam. Bandau įtarti virusą. Kotas vaiduokliškas.. Derlius iš tokio daigo vargu ar bus normalus. Aš asmeniškai, tokio daigo irgi nelaikyčiau...

Lapų geltonumas man kažkoks kitoks, nei būtų magnio trūkumas.. čia gal greičiau trūksta bendrų maitinimosi elementų. Nepakenks ir magnis, bet jokiu būdu jo nepadauginkit, pomidorų lapai pradės smulkėt, jauni nenormaliai raukšlėtis, žodžiu blogai viskas, kas per daug.

Nepanikuok, tavo Betalux'ai daugumoje visai normalūs, žiedynai gausūs, nors, jei gerai įžiūriu, gal kai kuriems daigams ir buvo galima palikt daugiau papildomų šakų. Kitąmet bandyk palikt po tris stambiausias šakas, vieną šaką leisk augti žemiau to storo dvišakio ir neišgenėk ūgliukų aukščiau pagrindinio išsišakojimo.
Bet jei čia užsimegs visi žiedai kiek jų yra, pomidorų bus pakankamai smile.gif Primenu, būtinai augink ir kelis aukštaūgius, derlius bus toks ilgas, kad nusibos tuos pomidorus valgyt smile.gif

QUOTE(cezi @ 2011 06 21, 22:21)
šiektiek pagooglinau ir radau tokius magnio šaltinius

gal vertėtų išbandyt tokius užpilus g.gif

Žinai, viskam labai pritarčiau smile.gif bet jau kažin ar nebus griekas po pomidorais kišt ne tik žuvis, bet ir krabus, krevetes, grybus, raugint jūros kopūstus, augint dėl jų špinatus, girdyt kakava... Gal dešimt daigų ir galima palepint, bet visą plantaciją.... g.gif Aš čia tik savo asmeniniam skrandžiui duočiau tokią prabangą.. smile.gif

QUOTE(zanacka @ 2011 06 21, 23:58)
pastebėjau, kad ir mano kai kuriems pomidorams ant lapų, po jodo, pieno ir vandens purškimo atsirado tamsiu dėmelių.

Drįsčiau įtart tiesiog sutapimą. Arba gal jodo šliūkštelėjot per daug? Tuomet jodas tiesiog lapus nudegino. Atspėti taip sunku..
Purškiu ne pirmus ir ne penktus metus, tokių "stebuklų" man dar nebuvo. Naminį pieną su vandeniu skiedžiu per pusę. Šįmet savo pomidorus pienu profilaktiškai purškiau jau tris kartus - nu nieko, lapai žali, vešlūs, net gaila juos tokius gražius genėt...

Dabar mąstau, gal man dar reikėjo prie recepto pridėt instrukciją, kad ne apipilti ar skalbti pomidorų lapus reikia, o purkšti dulksna, pačiais smulkiausiais lašeliais, kad ant lapų nesusidarytų balutės.
Nors ant kelių lapų ir pas savo pomidorus mačiau balutes, per arti purkštelėjau matyt, bet jokių "plėvių" nesusidarė, jokie grybai, jokia infekcija, nudegimai iki šiol neišryškėjo.
Atsakyti
ax.gif planuoju ir aš pasodinti kitąmet aukštaūgį nors vieną šiltnamiuke...bet mano jis toks neaukštas , buvo darytas galvojant apie žemaūgius , nes tokius buvau tik pasisėjus... rolleyes.gif tai mąstau , kaip reiks ten jį sutalpinti ar kirpti viršų , bet tada gal nebus daug vaisių , ar, kaip tai buvo užsiminta , apie lenkimą žemyn viršūnės , bet nelabai įsivaizduoju , kaip tai daroma g.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 06 22, 07:57)
ax.gif planuoju ir aš pasodinti kitąmet aukštaūgį nors vieną šiltnamiuke...bet mano jis toks neaukštas

Bandau įsivaizduot, bet aukštis bent du metrai tai turėtų būt, kaip tada tu vaikščiosi ten susirietusi...
Bet kokiu atveju sodinčiau kelis aukštaūgius viena eile pačiam gale šiltnamio, išnaudočiau šiltnamio plotį. Kada jie jau nebetilps augt į aukštį, lenkčiau, pariščiau ar prikabinčiau daigus palube, kad augtų link kito šiltnamio galo. Taip išnaudočiau šiltnamio ilgį smile.gif Kito varianto nežinau smile.gif
Atsakyti
biggrin.gif tai susilenkus ir vaikštau lotuliukas.gif
Dėkui už patarimą...bandysiu tikrai 4u.gif
Ir dar planuoju lauke aukštaūgius pabandyti.Mačiau yra veislių , kur tinkamos lauko sąlygomis , tik reik gerų atramų...
Batalux lauke šiuo metu labai nedaug atsilieka nuo tų kurie šiltnamiuke...lėčiau jie augo , bet dabar pakankamai gerai atrodo ir obuolių primezgę...
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 06 22, 08:12)
Ir dar planuoju lauke aukštaūgius pabandyti.Mačiau yra veislių , kur tinkamos lauko sąlygomis , tik reik gerų atramų...

Pati esu mačiusi lauke auginamus Delfin veislės pomidorus. Krūmai stiprūs, vešlūs, o jau pomidorų kiek buvo primezgę... net stebėjausi, kad lauke taip gali derėt.

Štai dar pasižvalgymui įmesiu nuotraukytę, kaip atrodo mano pomidorai tris kartus purkšti pienu....

user posted image
Atsakyti
wub.gif eina sau , kokia grožybė... thumbup.gif
Atsakyti
Tas mano pomidoras ilgai suko lapus. Taip,kaip ir kiti pomidorai,saules , pertrešimo ir dar kažko itakoje, Kai suvargo,atsirado tie gumbai-pradejo formuotis papildomos saknys. Juk jos isryskeja,kai kotas gauna daug saules,pvz.,jei buna pasvires ,nepriristas po persodinimo,apvytusiais lapais. I ta vieta pasodinau kitus keturis,isryskejo labiau vel tie gumbai,bet nurimau ir neberoviau,nes aliarmas buvo atšauktas biggrin.gif . Vienas atrodo kaip ir mano nuotraukoje ,identiškas,žemas,storas,tvirtas,skarmaluotas blink.gif Aplinkiniams blogos itakos nedaro,bet ir derliaus nesimato unsure.gif Tai tiek istorijos...

Cituoju Ex
``Taip, su tuo sergančiu pomidoru mažumėlę betvarkė. Nelabai seniai amarrilė buvo įkėlusi panašiai atrodančio pomidoro daigo fotkę, ji jį išrovė, bet taip ir liko neaišku kas jam. Bandau įtarti virusą. Kotas vaiduokliškas.. Derlius iš tokio daigo vargu ar bus normalus. Aš asmeniškai, tokio daigo irgi nelaikyčiau...``
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amarrile: 22 birželio 2011 - 08:02
QUOTE(Ex @ 2011 06 22, 08:19)
Pati esu mačiusi lauke auginamus Delfin veislės pomidorus. Krūmai stiprūs, vešlūs, o jau pomidorų kiek buvo primezgę... net stebėjausi, kad lauke taip gali derėt.

Štai dar pasižvalgymui įmesiu nuotraukytę, kaip atrodo mano pomidorai tris kartus purkšti pienu....

user posted image

Nu ir pavarai,kaip koks pramoninis 4u.gif .O šiaip kitą metą siūlau visoms nepamiršti ,kad svarbiausia STIPRŪS DAIGAI mirksiukas.gif .
Atsakyti