Malūnininko Pranciškaus Jakubausko naminės duonos receptas:
1 kg ruginių rapaus malimo pilno grudo miltų (malūnininkas patarė 30proc speltos miltų deti ir jo malūne traiškytų rugių grūdų) - ten viskas po kelis litus tik akinuoja
1 l šilto vandėns
0,5 stiklinės cukraus
1 arb. šaukštelis druskos (žinoma HImalajų)
kmynų, sauliegražų ir kt pagardų pgal skonį
imti 2/3 rupių ruginių miltų ir 1/3 speltos, viską išmaišyti didesnieme inde.
Kitame inde 1 l šilto vandens įdeti 0,5 stiklinės cukraus, druską ir rauga. Gerai išmaišyti ir supilti į miltus.
viską gerai išmaišyti medinių šaukštu, kad neliktų sausų miltų. Turi nekristi nuo šaukšto. 2-3 valgomus šaukštus masės atidėti kitam kartui.
Formą ištepti riebalais, pabarstyti ruginiais miltais. Sukretus masę šlapia ranka palyginti paviršių. Uždengti taip, kad pakilus tešla nepriliptų ir padėti 6-12 val. pakilti. Nepakilusi masė turi užimti 2/3 vietos.
Tada dėti į orkaitę, nustačius 180 laipsnių (viršus ir apačia). Kepti 1val 15-30 min.
Duoną išimti ir palikti stovėti 2 val, nes kitaip ji bus dar labai minkšta ir atrodys neiškepusi. PO 2 val ji gerai pjaunasi ir nelimpa prie peilio.
Malūnininko raugo receptas:
1stiklinė pilno grudo ruginių miltų
1 stiklinė vandens
miltus ir kambario temperatūros vandenį maišyti kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždengti ir padeti šiltai rugti 3 paras apie 25 laipsnių temperatūroje. Nuolat maišyti, kad miltai nenusiestų.Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susidaro burbuliukų, jaučiamas švielnus raugo kvapas
Papildyta:
QUOTE(Renata123 @ 2011 07 03, 08:56)
Aciu!
Dekuj uz informacijos pasidalinima!
Bet paziurejau, tai kainos ten
Salyklo ir ruginiu miltu
na kur jau kainos didelės, ten po kelis litus viskas kainuoja, man duona iskepti kainuoja apie 6Lt bet ir valgome paskui savaitę visa šeima