Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

QUOTE(ylang @ 2011 07 03, 18:17)
Ar galima būtų receptuką gauti?  4u.gif

Aš taip pat norėčiau recepto bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 07 01, 20:44)
aš manau kad čia neaktualu, nes jus gi raugą ne kiekvieną dieną darot, o tik pirma karta, o ir duona, kiekvienas gali paimt mėgstama receptą ir iš jo padaryt kvietine, rugine-kvietine, juoda...bet čia tik mano nuomonė, nežinau, gal kitiem kitaip atrodo

O saldus kepiniai jau kaip ir yra g.gif

Na, aš turėjau omenyje saldžias duoneles (pyragus), na bet tebūnie jie prie saldžių. O kitiems neaktualu gal todėl, kad ilgai neužsibūna šioje temoje. Kažką sau randa ir tuomi pasitenkina, metus kepa tą patį. O kai man norisi vis kažko įvairesnio, tai užknisa skaityti iš temos į temą tuos pačius klausimus-atsakymus. Todėl ir siūlau kelti temas apie duoną į subforumus, kad atsirastų daugiau specifinių temų, kuriose lengviau orientuotis. Kad, norint kažką rasti, nereikėtų perskaityti 20 temų doh.gif blink.gif
Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2011 07 04, 14:52)
Na, aš turėjau omenyje saldžias duoneles (pyragus), na bet tebūnie jie prie saldžių. O kitiems neaktualu gal todėl, kad ilgai neužsibūna šioje temoje. Kažką sau randa ir tuomi pasitenkina, metus kepa tą patį. O kai man norisi vis kažko įvairesnio, tai užknisa skaityti iš temos į temą tuos pačius klausimus-atsakymus. Todėl ir siūlau kelti temas apie duoną į subforumus, kad atsirastų daugiau specifinių temų, kuriose lengviau orientuotis. Kad, norint kažką rasti, nereikėtų perskaityti 20 temų  doh.gif  blink.gif

kažkaip nesuprantu jūsų, yra Saldžios duonos ir batonų receptai ir yra duonos receptai, išsirenkat norima duona/batoną, paspaudžiat ant nuorodos ir nereikės skaityt 20 temų ir ieškot ko norit
Atsakyti
Malūnininko Pranciškaus Jakubausko naminės duonos receptas:
1 kg ruginių rapaus malimo pilno grudo miltų (malūnininkas patarė 30proc speltos miltų deti ir jo malūne traiškytų rugių grūdų) - ten viskas po kelis litus tik akinuoja
1 l šilto vandėns
0,5 stiklinės cukraus
1 arb. šaukštelis druskos (žinoma HImalajų)
kmynų, sauliegražų ir kt pagardų pgal skonį
imti 2/3 rupių ruginių miltų ir 1/3 speltos, viską išmaišyti didesnieme inde.
Kitame inde 1 l šilto vandens įdeti 0,5 stiklinės cukraus, druską ir rauga. Gerai išmaišyti ir supilti į miltus.
viską gerai išmaišyti medinių šaukštu, kad neliktų sausų miltų. Turi nekristi nuo šaukšto. 2-3 valgomus šaukštus masės atidėti kitam kartui.
Formą ištepti riebalais, pabarstyti ruginiais miltais. Sukretus masę šlapia ranka palyginti paviršių. Uždengti taip, kad pakilus tešla nepriliptų ir padėti 6-12 val. pakilti. Nepakilusi masė turi užimti 2/3 vietos.
Tada dėti į orkaitę, nustačius 180 laipsnių (viršus ir apačia). Kepti 1val 15-30 min.
Duoną išimti ir palikti stovėti 2 val, nes kitaip ji bus dar labai minkšta ir atrodys neiškepusi. PO 2 val ji gerai pjaunasi ir nelimpa prie peilio.

Malūnininko raugo receptas:
1stiklinė pilno grudo ruginių miltų
1 stiklinė vandens
miltus ir kambario temperatūros vandenį maišyti kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždengti ir padeti šiltai rugti 3 paras apie 25 laipsnių temperatūroje. Nuolat maišyti, kad miltai nenusiestų.Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susidaro burbuliukų, jaučiamas švielnus raugo kvapas
Papildyta:
QUOTE(Renata123 @ 2011 07 03, 08:56)
Aciu!  4u.gif
Dekuj uz informacijos pasidalinima!  4u.gif
Bet paziurejau, tai kainos ten  blink.gif Salyklo ir ruginiu miltu  doh.gif

na kur jau kainos didelės, ten po kelis litus viskas kainuoja, man duona iskepti kainuoja apie 6Lt bet ir valgome paskui savaitę visa šeima
Atsakyti
QUOTE(Zhanna1311 @ 2011 07 04, 17:13)
na kur jau kainos didelės, ten po kelis litus viskas kainuoja, man duona iskepti kainuoja apie 6Lt bet ir valgome paskui savaitę visa šeima

Jei jus kalbate apie www.gileskromelis.lt, tai man ten brangu blink.gif Pvz.: ruginiai miltai 2 kg - 7,25 Lt; salyklas 200 gr - 1,50 Lt. Yra kur zymiai pigiau galima nusiprkti. Kad ir tuos pacius miltus - paprastam PC.
Atsakyti
QUOTE(Renata123 @ 2011 07 04, 21:03)
Jei jus kalbate apie www.gileskromelis.lt, tai man ten brangu  blink.gif Pvz.: ruginiai miltai 2 kg - 7,25 Lt; salyklas 200 gr - 1,50 Lt. Yra kur zymiai pigiau galima nusiprkti. Kad ir tuos pacius miltus - paprastam PC.

Galima ir pigiau, prekybos centre, ar dar geriau Norfoje. Bet jei Jus pasidomėsite kaip is kur ir is ko atsiranda miltai - jus tikrai neisite i prekybos centrą, pasidalinsiu žiniomis:
90 proc Lietuvos ūkininku auginančių kviečius, rugius ir kt grudus taupymo sumetimais daro vieną įdomų veiksmą: norint sumažinti derliaus dalies praradimą dėl neprinokusių grudelių jie juos prinokina raundapu - tuo baisiu herbicidu išpurškia savo laukus 3 dienas prieš nuimant derlių. taip jie ir ant džiovyklos sutaupo, kuri už vienos tonos gudų 1 proc drėgnumo sumažinimą ima 7 Lt. Kas yra raundapas, manau žinote, tik pridursiu, kad technologiškai jo pilno cheminio išsiskaidymo laikas - 2 mėn. Ir visi šie grūdai sumalami į miltus, kurie yra dar balinami, kad patraukliau mums vartotojams atrodytų, ir naudojami maistui gaminti. Čia dar aš nieko nesakiau apie tai kaip pasiekiama tai, kad kviečių laukuose piktžolės neauga, kenkėjai nenaikina paselių ir t.t.
Štai ir gaunasi, kad tikrai geriau sumokėti brangiau - bet nevalgyti duonos, bandelių, tortų ir kitų produktų su tuo trucium. Čia pagal manė irgi "masinio naikinimo maistas".
Be to išvalyti, rafinuoti ir balinti miltai praranda visas vertingas medžiagas, vitaminus, mineralus ir tampa beverčiai mūsų organizmui. O maisto paskirtis būtent ir yra – papildyti organizmą gyvybinėms funkcijoms palaikyti būtinais elementais. Vartojant tokius miltus organizmas negauna visko ko reikia, dėl to atsiranda noras valgyti daugiau. Priešingai su nerafinuotais produktais – jų reikia labai mažai gyvybiniams poreikiams patenkinti – ir tokiu būdu tai kainuoja žymiai pigiau, net nusipirkus brangesnį produktą.

Atsakyti
QUOTE(Zhanna1311 @ 2011 07 05, 21:59)
Galima ir pigiau, prekybos centre, ar dar geriau Norfoje. Bet jei Jus pasidomėsite kaip is kur ir is ko atsiranda miltai - jus tikrai neisite i prekybos centrą, pasidalinsiu žiniomis:
90 proc Lietuvos ūkininku auginančių kviečius, rugius ir kt grudus taupymo sumetimais daro vieną įdomų veiksmą:

o kodėl jūs taip įsitikinus, kad jūsų ūkininkas nepapuola į tą 90 proc g.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 07 05, 23:22)
o kodėl jūs taip įsitikinus, kad jūsų ūkininkas nepapuola į tą 90 proc  g.gif

Taip drinks_cheers.gif gyvenu miestelyje,ir is praktikos zinau,zmogelis kuris augina pora parseliu ir kelias vistas,pas ji grudai nepurksti,nes grudu laukas ranka apkabinamas,o pas stambius ukininkus ...

Viena moteryte grudus auginasi taipat del saves,o stai symet uzpuole liga,todel,kad grudus sejo nebeicuotus ,na kaip visuomet,o jau kitamet teks beicuot nes derliaus nebetures.

Ir dar zinau viena nestambia ukininke ,kuri augina eko darzoves,tai pardavimui beveik nieko neuzaugina,nes augina visiskai naturaliai ,tai ji sake ,kad uzauga tik ju reikmem.

Saunu ,kad zmones kiek imanoma stengiasi ,renkasi ka deda i burna,bet visus vykstanciu negeroviu mes tikrai nepakeisim ir tie kas vardan pinigo eina per zmoniu sveikata ir galvas,VISI ATSAKYSIM UZ SAVO PADARYTUS DARBUS.

Daznai didieji ukininkai taipat prisidengia eko vardu,kaip ir pramoninkai su etikete be E.
Atsakyti
Zhanna1311, o iš kur jūs žinot, kad jūsų ūkininkas nepapuola į tuos 90%, nes TIEK užaugint ir pardavinėt dar neįmanoma be pesticidų ir kt. brudo naudojimo

Teisingai @lot@ parašė, kas augina be nieko, tai dažniausia lieka tik jų reikmėm, pardavimui gal tik pertėklį, ir tai, kai geri, derlingi metai
Atsakyti
As taip pat nelabai galiu patiket, kad tas ukininkas parduodantis urmu, niekuom "nepalaisto" tuos grudus.
O be to, jei as neklystu, tai tie rug.miltai, kurie kainuoja 7,25 Lt, jusu nurodytoje parduotuveje, as tokius pat perku IKI parduotuveje, tik moku pigiau bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Renata123 @ 2011 07 06, 11:37)
As taip pat nelabai galiu patiket, kad tas ukininkas parduodantis urmu, niekuom "nepalaisto" tuos grudus.
O be to, jei as neklystu, tai tie rug.miltai, kurie kainuoja 7,25 Lt, jusu nurodytoje parduotuveje, as tokius pat perku IKI parduotuveje, tik moku pigiau  bigsmile.gif

drinks_cheers.gif As taipat atkreipiau demesi i miltu pakuotes,jos tokios pat kaip PC cool.gif
Atsakyti
Turiu ruginių ir kvietinių pilno grūdo miltų,bijau,kad prasidėjus karščiams neatsirastų gyventojų ir nesugadinčiau miltų,paskutiniu metu mažiau kepu duoną, todėl galiu pasidalinti. Nepamenu kiek turiu dalinimuisi, bet po kokius 6kg ir tų ir tų. Rašykite AZ smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sense: 07 liepos 2011 - 09:43