Sveikos,
nesuprantu, vis kepdavau duona, ir gaudavosi normaliai... nu dabar gaunasi kazkokia sunki... atrodo kaip suslapinta... nu tokia nezinau... po nakties iskilus mazai... kame gali but problema...
QUOTE(keistuole @ 2011 09 30, 17:49)
o į kokį kiekį, ir kokius miltus
Į kokį kiekį? į du trečdalius puslitrinio stiklainiuko o turi esmės kiek ir į kokį kiekį? iš esmės aš maniau, kad ir taip tiesiog prieš kepant duoną nuimi raugą ir jis turi burbuliuotis. bet stovėjo gal savaitę gerą šaldytuve ir jokio korėtumo nėra todėl išėmiau palaikiau kambario temperatūroje, dadėjau miltukų su vandeniu ir dar palaikiau ir ką? ir nieko...
Papildyta:
QUOTE(rugiagele26 @ 2011 09 30, 19:18)
Sveikos,
nesuprantu, vis kepdavau duona, ir gaudavosi normaliai... nu dabar gaunasi kazkokia sunki... atrodo kaip suslapinta... nu tokia nezinau... po nakties iskilus mazai... kame gali but problema...
ta pati problema pas mane
QUOTE(zipkute @ 2011 09 30, 19:51)
Į kokį kiekį? į du trečdalius puslitrinio stiklainiuko o turi esmės kiek ir į kokį kiekį? iš esmės aš maniau, kad ir taip tiesiog prieš kepant duoną nuimi raugą ir jis turi burbuliuotis. bet stovėjo gal savaitę gerą šaldytuve ir jokio korėtumo nėra todėl išėmiau palaikiau kambario temperatūroje, dadėjau miltukų su vandeniu ir dar palaikiau ir ką? ir nieko...
Papildyta:
Papildyta:
Galima vėl ir vėl pamaitinti, turėtų pradėti būti aktyvus. pvz. nuimti pusę raugo, vėl pamaitinti pvz. 100 g. miltų 100 g. vandens. ir dar kartą pvz. Šiaip ar ruginis raugas? Nes kvietiniui tai sudėtingesnė procedūra.
QUOTE(letuciux @ 2011 09 30, 19:54)
Galima vėl ir vėl pamaitinti, turėtų pradėti būti aktyvus. pvz. nuimti pusę raugo, vėl pamaitinti pvz. 100 g. miltų 100 g. vandens. ir dar kartą pvz. Šiaip ar ruginis raugas? Nes kvietiniui tai sudėtingesnė procedūra.
aišku...pas mane labiau kvietinis tikriausiai, nes kai kepiau duoną tai buvo 700 gr kvietinių ir 300 gr ruginių miltų. Dabar kai bandžiau maitint, tai irgi dėjau kvietinių (812) miltų. tai kaip man dabar elgtis??? ar ne paprastesnė tada procedūra, gamintis naują raugą? o nuimti pusę raugo, tai reikšia pusę išmesti?
QUOTE(zipkute @ 2011 09 30, 19:51)
Papildyta:
Papildyta:
nelabai suprantu, ką jūs ten darot, bet iš savo patirties žinau, jog raugui geriausi yra rūpūs ruginiai miltai. Smulkių kvietinių miltų raugo neišlaikysit.
Ir kitas dalykas, jei jūs turit litrą raugo ir pamaitinat ti 50 g miltų ir vandens, tai jis pas jus badauja.
Bent jau lygiom dalim dėt reikia.
O jei jau išvis nelabai kas vyksta, imat šaukštą (ne kupiną) raugo, dedat po min 50 g miltų ir vandens ir laikot bent kokias 6 val. Jei neišporės, tai kažkas negerai jau ten pas jus. Pasigaminkit naują ir beliakokios maišalynės ten nedarykit. Raugas yra tik miltai ir vanduo
Mano raugui jau turbūt pusantrų metų, tai galiu pasakyt, kad su laiku jis vis geresnis, kaip vynas
QUOTE(keistuole @ 2011 09 30, 21:37)
nelabai suprantu, ką jūs ten darot, bet iš savo patirties žinau, jog raugui geriausi yra rūpūs ruginiai miltai. Smulkių kvietinių miltų raugo neišlaikysit.
Ir kitas dalykas, jei jūs turit litrą raugo ir pamaitinat ti 50 g miltų ir vandens, tai jis pas jus badauja.
O jei jau išvis nelabai kas vyksta, imat šaukštą (ne kupiną) raugo, dedat po min 50 g miltų ir vandens ir laikot bent kokias 6 val. Jei neišporės, tai kažkas negerai jau ten pas jus. Pasigaminkit naują ir beliakokios maišalynės ten nedarykit. Raugas yra tik miltai ir vanduo
Mano raugui jau turbūt pusantrų metų, tai galiu pasakyt, kad su laiku jis vis geresnis, kaip vynas
širdingai ačiū būtent taip ir pasielgsiu, kaip jūs sakot
QUOTE(Oxys @ 2011 09 29, 14:13)
As kepu pyrex pailgoj formoj arba paprastoj metalinej ir niekuo nedengiu. Istepu forma aliejumj ir pabarstau miltais - kokiais rupesniais.
Papildyta:
QUOTE(zipkute @ 2011 09 29, 12:30)
ot tai ačiū...aš taip ir maniau, kad perrūgsta, nes tešla labai skysta gaunasi, kaip grietineles plakamos konsisensijos. vakar sugriešinau ir kepiau duonytę iš pakelio malsenos, kur jau viskas gatava tik vandens ir mielių dadėt reikia. nuj labai skanu. duna drėgna, bet puri ir skani nežinauj ar dar verta man gadint miltus. kažkaip norėčiau iš mažiau gal daryt bandyt...bet kiek tada raugo dėt reiks sunku man čia...
As raugo pasilieku kitam kepimui gal nepilna puse stiklainiuko (kai isrugsta, tai daugiau buna, bet nesvarbu ) , tai visa ta kieki ir sudedu kepdama - o kepu is puses normos (t.y puses litro vandens ) visada . Kazkaip nekreipiau demesio i raugo kieki.
Papildyta:
O as kazkaip galvojau, kad cukrus raugo aktyvumui efekta turetu duot .
Kepiau ne karta ir is pastovejusio raugo - kai isrugsta, nusileidzia ir vandenuko atsiranda virsuj... vistiek duonyte isejo ir atidetas raugas nuo jos puikiai toliau kyla is naujo. Jei kam Siauliuose reikia, galiu duot po kito kepimo, jei jums tiks .
laba,
siulau vilniuje keistis gabala (tarkim 1/4 atpjausiu) moliugo i pora saukstu irugusio raugo...
patogiausia butu prie Savanoriu RIMI... bet ryt per pietus varysiu iki BIG'o, tai ir pakeliui kur nors tiktu... (seskines kalnas, laisves pr...)
siulau vilniuje keistis gabala (tarkim 1/4 atpjausiu) moliugo i pora saukstu irugusio raugo...
patogiausia butu prie Savanoriu RIMI... bet ryt per pietus varysiu iki BIG'o, tai ir pakeliui kur nors tiktu... (seskines kalnas, laisves pr...)
QUOTE(keistuole @ 2011 09 30, 21:37)
gaila kad tu taip toli,prasyciau as tavo raugo "vyninio"
gerai kad radau ta tema,nes jau nervai nelaiko kai siandien trecia kart iskepiau duona ir vel ja sersiu bomzus,nes keliaus i konteineri nesuprantu kas atsitiko,pirmi kartai buvo tokie geri,o dabar sonai,apacia,virsus iskepa,viskas gerai,bet vidus,kaip lipnus plastelinas,slapias,rugstus pastovejus aisku pasikeicia,bet...cia jau neduona
ir kai is vakaro viska sumaisau,palieku iki ryto kilti,ji pakyla graziausiai,tik idedu i orkaite viskas...pradeda kristi ir sukrenta ,"duona" lieka kokiu 3cm
GAl cia raugui amen jau nors kiek paskaiciau,tai kitos ir is pastovejusio raugo iskepa puikiai as visad stengdavausi i savaite karta kepti,nu i dvi tai tikrai,atidejus rauga jis pakyla graziai,paskui as ji i saldytuva dedavau,zodziu dariau viska kaip daro teta,kuriai kuo puikiausiai sekas,o man nebe
Papildyta:
QUOTE(rugiagele26 @ 2011 09 30, 19:18)
Sveikos,
nu va,pasirodo ne man vienai taip
o kokia programa nustatot orkaites kai kepat??? virsus apacia ar tik apacia??? mano drauge isvis kepa uzdengus,bandziau taip tai visai neiskepe,su saukstu krapsciau lauk,o kepe 2 val
pirmus kartus kai kepiau,dariau kaip teta,nedengdavau ir kepdavai 1,30,dabar ir taip nebeiseina
Bet jei pakyla, vadinas su raugu viskas gerai.
Aš ne neįsivaizduoju, kas gali būt, man jei jaau iškyla, tai ir iškepa.
Temperatūra gal per maža
Temperatūra gal per maža
QUOTE(guziukas @ 2011 10 04, 09:18)
gaila kad tu taip toli,prasyciau as tavo raugo "vyninio"
gerai kad radau ta tema,nes jau nervai nelaiko kai siandien trecia kart iskepiau duona ir vel ja sersiu bomzus,nes keliaus i konteineri nesuprantu kas atsitiko,pirmi kartai buvo tokie geri,o dabar sonai,apacia,virsus iskepa,viskas gerai,bet vidus,kaip lipnus plastelinas,slapias,rugstus pastovejus aisku pasikeicia,bet...cia jau neduona
ir kai is vakaro viska sumaisau,palieku iki ryto kilti,ji pakyla graziausiai,tik idedu i orkaite viskas...pradeda kristi ir sukrenta ,"duona" lieka kokiu 3cm
GAl cia raugui amen jau nors kiek paskaiciau,tai kitos ir is pastovejusio raugo iskepa puikiai as visad stengdavausi i savaite karta kepti,nu i dvi tai tikrai,atidejus rauga jis pakyla graziai,paskui as ji i saldytuva dedavau,zodziu dariau viska kaip daro teta,kuriai kuo puikiausiai sekas,o man nebe
Papildyta:
o kokia programa nustatot orkaites kai kepat??? virsus apacia ar tik apacia??? mano drauge isvis kepa uzdengus,bandziau taip tai visai neiskepe,su saukstu krapsciau lauk,o kepe 2 val
pirmus kartus kai kepiau,dariau kaip teta,nedengdavau ir kepdavai 1,30,dabar ir taip nebeiseina
Papildyta:
As rauga tik atidedu ir iskart i saldytuva. Jis saldytuve kuo puikiausiai iskyla. Kai gavau raugo pirma karta, tai klausiau, ar galima nedet - jei kepi rytoj ar porytoj, tai gali nedet. O kildinti 3-6val., ne ilgiau.Kitaip tesla perrugsta, suskysteja. Pabandyk tuos du dalykus, gal viskas tvarkoj su raugu .
Papildyta:
QUOTE(guziukas @ 2011 10 04, 09:18)
Jungiu butinai virsu ir apacia, nedengiu, ketu taip pat 1,30val. 175-180temperat. receptas turbut musu vienodas .
QUOTE(keistuole @ 2011 10 04, 09:20)
Bet jei pakyla, vadinas su raugu viskas gerai.
Temperatūra gal per maža
Temperatūra gal per maža
temperatura dedu 190 nors recepte parasyta 200
QUOTE(Natele @ 2011 10 04, 09:34)
O kildinti 3-6val., ne ilgiau
Jungiu butinai virsu ir apacia, nedengiu, ketu taip pat 1,30val. 175-180temperat. receptas turbut musu vienodas .
sakai? bet mano teta irgi isvakaro pasidaro,uzdengia ranksluosciu ir tik ryte kepa,kelios pazystamos irgi
reiks bandyt padaryt taip
o tai tu dar zemesnej kepi blyn jauciu neiskeps