Aš kepu duonytę su visokiausiais grūdais, tai kepu 1,5 val. Bandžiau kepti mažiau, bet tada vidus šlapokas būdavo.
Labas. Jau pusę metų kepu juodą duoną, parduotuvinės nuo to laiko nesu valgius Parašysiu receptą, gal kam nors pravers. Duona kepama vien tik iš rupių viso grūdo ruginių miltų, gaunasi tamsi ir, bent jau man, laaabai skani
Stiklinė 250 ml.
Plikinys:
2 stiklinės viso grūdo ruginių miltų
3 stiklinės vandens
3/4 stiklinės ruginio raugo
Miltus užplikyti verdančiu vandeniu, viską gerai išmaišyti ir palikti pilnai atvėsti. Tada įmaišyti raugą. Uždengti rankšluostėliu ir palikti rūgti minimum 12 valandų. (Aš rauginu maždaug 15 val.)
Duonos tešla:
Visas plikinys
4 stiklinės vido grūdo ruginių miltų
2 valg. š. medaus
1 valg. š. druskos
Viską sumaišyti (tai darau mikseriu apie 7 min.) Gausis gana kieta, lipni, "sunki" tešla. Sudrėkiname rankas vandeniu ir skardoje, ištiestoje kepimo popieriumi, formuojame kepaliuką. Paliekame šiltoje vietoje kilti apie 5 val. (Suformavusi kepaliuką duoną subadau didele šakute, kad kepant mažiau plyšinėtų.) 20 min. kepame 250 laipsnių temperatūroje, po to temperatūrą sumažiname iki 200 laipsnių ir kepame 40 min.
Stiklinė 250 ml.
Plikinys:
2 stiklinės viso grūdo ruginių miltų
3 stiklinės vandens
3/4 stiklinės ruginio raugo
Miltus užplikyti verdančiu vandeniu, viską gerai išmaišyti ir palikti pilnai atvėsti. Tada įmaišyti raugą. Uždengti rankšluostėliu ir palikti rūgti minimum 12 valandų. (Aš rauginu maždaug 15 val.)
Duonos tešla:
Visas plikinys
4 stiklinės vido grūdo ruginių miltų
2 valg. š. medaus
1 valg. š. druskos
Viską sumaišyti (tai darau mikseriu apie 7 min.) Gausis gana kieta, lipni, "sunki" tešla. Sudrėkiname rankas vandeniu ir skardoje, ištiestoje kepimo popieriumi, formuojame kepaliuką. Paliekame šiltoje vietoje kilti apie 5 val. (Suformavusi kepaliuką duoną subadau didele šakute, kad kepant mažiau plyšinėtų.) 20 min. kepame 250 laipsnių temperatūroje, po to temperatūrą sumažiname iki 200 laipsnių ir kepame 40 min.
QUOTE(22peliukas22 @ 2011 07 25, 17:21)
Turiu lietuvišką variantą . Jau išsiunčiau tau į paštą.
Dar turiu klausimėlį labiau patyrusioms kepėjoms: kepu duonkepėje batoną (pyragą , nes pagardinu medumi, įdedu razinų.) Receptuką radau šio forumo platybėse. Jis labai skanus, bet labai trupa. Ar galima, ką nors padaryti. Bandžiau mielių mažiau dėti, bet niekas nepasikeitė, nors iškilo taip pat gerai. Lauksiu patarimų
Dar turiu klausimėlį labiau patyrusioms kepėjoms: kepu duonkepėje batoną (pyragą , nes pagardinu medumi, įdedu razinų.) Receptuką radau šio forumo platybėse. Jis labai skanus, bet labai trupa. Ar galima, ką nors padaryti. Bandžiau mielių mažiau dėti, bet niekas nepasikeitė, nors iškilo taip pat gerai. Lauksiu patarimų
Dar kartą labai ačiū.
QUOTE(22peliukas22 @ 2011 07 25, 17:21)
Turiu lietuvišką variantą . Jau išsiunčiau tau į paštą.
Dar turiu klausimėlį labiau patyrusioms kepėjoms: kepu duonkepėje batoną (pyragą , nes pagardinu medumi, įdedu razinų.) Receptuką radau šio forumo platybėse. Jis labai skanus, bet labai trupa. Ar galima, ką nors padaryti. Bandžiau mielių mažiau dėti, bet niekas nepasikeitė, nors iškilo taip pat gerai. Lauksiu patarimų
Dar turiu klausimėlį labiau patyrusioms kepėjoms: kepu duonkepėje batoną (pyragą , nes pagardinu medumi, įdedu razinų.) Receptuką radau šio forumo platybėse. Jis labai skanus, bet labai trupa. Ar galima, ką nors padaryti. Bandžiau mielių mažiau dėti, bet niekas nepasikeitė, nors iškilo taip pat gerai. Lauksiu patarimų
ar galėtum pasidalinti nuoroda ar receptu bent jau į až, jei temos neteršt ir kokia programa kepti. Ačiū. Esu visiškai "žalia" dar. Ar galima batoną kepti su raugu ar tik su mielėm?
QUOTE(laurechka @ 2011 07 26, 17:29)
Kodėl taip sakot? SU raugu kepu tik duonkepėj ir viskas čiki būna
o jei mieles reikia dėti paskutines, tai raugui kokia seka priklauso maišant duonkepėj?
QUOTE(laselis @ 2011 07 26, 18:26)
Puikiausiai su raugu iskepa duonkepeje: dedi teslos maisymo programa, leidi pakilti, tada dedi kepimo programa. 1kg kepaliukui savo moulinex dedu 50 min. Viskas
O kepimo programa tai kuri? Nes mano supratimu, programa "normal" ar pan. ji ir maišo ir kildina ir kepa, nes trunka net 3 val.
Gal kas Kaune raugu galit pasidalint, jei su raugu galima iškepti batoną? Ieškau recepto, kas pakeistų sumuštinių duoną. Kepiau pienišką batoną - duoną bet su mielėm, namiškiai skundėsi, kad skanu, bet sako "nesveika" mieles. Tikriausiai tų "raudonų" mielių 500 g užteks visam gyvenimui.
Sveikos kepejeles. Gyvenu UK, cia perku jau paruostus duonos misinius ir is ju iskepu skania duonute. Taciau vis mintys sukasi apie savo duoneles iskepima nuo A iki Z. Duonu receptu cia esate pridejusios aibes, taciau is pavadinimu kaip ir nelabai eina suprasti, kokio tai skonio duonute. Tikiu, kad visos jos skanios Bet gal galetumete pasakyti, gal tarp visu receptu yra kurios nors panasios i sias pirktines duonas: Palangos duona, Plikyta Klaipedos duona (nei balta, nei juoda duonute), Bociu ar Mociutes duonos (juodos abi)? Beje, maciau duonute pavadinimu Palangos, bet nesu tikra ar tai tikrai panasu i pirktine Palangos duona?
Tiesa, duonkepes neturiu, kepciau orkaiteje. Greiciausiai noreciau darytis rauga.
O ar salyklas tai tas kur i alu dedasi?
Tiesa, duonkepes neturiu, kepciau orkaiteje. Greiciausiai noreciau darytis rauga.
O ar salyklas tai tas kur i alu dedasi?
QUOTE(laurechka @ 2011 07 26, 17:29)
Kodėl taip sakot? SU raugu kepu tik duonkepėj ir viskas čiki būna
QUOTE(laselis @ 2011 07 26, 18:26)
Puikiausiai su raugu iskepa duonkepeje: dedi teslos maisymo programa, leidi pakilti, tada dedi kepimo programa. 1kg kepaliukui savo moulinex dedu 50 min. Viskas
labas rytas
ačiū už geras idėjas, labai nudžiuginot, tikiuosi ir man išeis su raugu, kaip jau esam įpratę valgyt
gal galima būtų paprašyt smulkiau pasidalint tais receptais - kiek ko dedat, kokia tvarka, kiek laiko kepat, kokį pasirenkat apskrudinimo lygį, koks kiekis duonelės išeina
o tai prisipažinsiu tikrai buvau praradus viltį - ko bepaklausi, tai labai sunku iškept, nesigauna juoda duona, tik balta ir su mielėm... o taip nesinori daryt tų pačių klaidų todėl ir prašau pasidalinti savo patirtim...
Papildyta:
QUOTE(eda.dita @ 2011 07 26, 23:32)
Tiesa, duonkepes neturiu, kepciau orkaiteje. Greiciausiai noreciau darytis rauga.
O ar salyklas tai tas kur i alu dedasi?
O ar salyklas tai tas kur i alu dedasi?
bent jau aš, kai kepu duoną orkaitėj, salyklo nededu, puikiausiai juoda duonelė gaunasi tik su ruginiais miltais jei gerai supratau, tai salyklas dedasi tik dėl spalvos ir turėtų būt tas pats kur į alų dedasi
ir dar norėjau paklaust duonkepių savininkių - ką darot, kad batono viršus būtų gražesnis? gal tepat kokiu kiaušinio plakiniu, pienu ar pan.? jei taip, tai kada? prieš pat pradedant kepti? koks geriausias viršaus plutelės apskrudinimo lygis? aš kepiau ir buvau pasirinkus vidutinį, tai ji man tokia balkšva gavosi, dabar eksperimentuoju su rudžiausiu...
ir dar... žiūriu, kad iškilo man toks kalnas: per vidurį aukštai, o šonuose daug žemiau ir dar vidurys įplyšo iš vieno šono kaip iškept tolygesnę formą???
ir dar... žiūriu, kad iškilo man toks kalnas: per vidurį aukštai, o šonuose daug žemiau ir dar vidurys įplyšo iš vieno šono kaip iškept tolygesnę formą???
Vakar uzraugiau rugini rauga,siandien jau koretas Tikiuosi nesugadinsiu reikalo.
QUOTE(dzin budizmas @ 2011 07 26, 23:02)
O kepimo programa tai kuri? Nes mano supratimu, programa "normal" ar pan. ji ir maišo ir kildina ir kepa, nes trunka net 3 val.
Gal kas Kaune raugu galit pasidalint, jei su raugu galima iškepti batoną? Ieškau recepto, kas pakeistų sumuštinių duoną. Kepiau pienišką batoną - duoną bet su mielėm, namiškiai skundėsi, kad skanu, bet sako "nesveika" mieles. Tikriausiai tų "raudonų" mielių 500 g užteks visam gyvenimui.
Gal kas Kaune raugu galit pasidalint, jei su raugu galima iškepti batoną? Ieškau recepto, kas pakeistų sumuštinių duoną. Kepiau pienišką batoną - duoną bet su mielėm, namiškiai skundėsi, kad skanu, bet sako "nesveika" mieles. Tikriausiai tų "raudonų" mielių 500 g užteks visam gyvenimui.
Mano moulinexe tai 14 programa, vadinasi bake only (ten nusistato laikas kas 10 min su + mygtuku). Va cia ir netinka normal programa, nes ji pora kartu permaiso pakilusia duonele, tada ruginei lieka per mazai laiko pakilti. As dabar ryte 7val uzmaisau 12 programa (Pasta vadinasi, skirta picos teslos uzmaisymui, trunka 15 min.,) tada isimu menteles ir palieku iki 12 val. dienos, ziurint kada namo pietu griztu, tada dedu 14 programa.
Man tokio mieliu kiekio uzteko metams, bet man batonas skaniau su mielem. O siaip nataliuncik bloge yra kvietinio raugo receptu ir kaip su juo batonus kepti.
QUOTE(dzin budizmas @ 2011 07 26, 23:02)
o jei mieles reikia dėti paskutines, tai raugui kokia seka priklauso maišant duonkepėj?
dedu tokia seka: miltai su druska ir cukrumi, visokios seklytes sudedami is vakaro i duokepes kubiliuka, ryte pilu salykla su kmynais uzplikytais visu vandens kiekiu is vakaro, ant virsaus raugas.
jei dedu medu, tai ji sudedu prie salyklo ir kmynu, kai siek tiek pravesta.
Tikiuosi ka nors supratot
as pasidariau kvietini rauga,ziuresiu kas man cia gausis ,niekada jo nedarius...
Aš tešlą dažniausiai susimakaluoju rankom (čia ruginę), nes su spec ruginei tešlai ruošt programa tai užtrunka 2.5val). Tada dedu į duonkeepę kilt ir kepu dažniausiai 1val. 10-15min. Beveik visi kepami rec yra nataliunciko. Ačiū jai už tai O Palangos duonos rec yra Terros, ten ir raugo rec yra