Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 21

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
Kaip gražu čia wub.gif

Vakar kepiau duonytę su svogūnais, grūdėta varške ir krapais. Nežinau ką duoda varškė, bet konsistencija nuo jos nepakartojama. Svogūnai prideda reikiamą aromatą ir rezultate kepalo nebelieka per dieną doh.gif

Tik gaila kažką negerai sudėjau, nes viršus gavosi negražus, perdaug sukilo, prilipo prie dangčio ir tt. Bet šiaip labai labai skani duona. Dar kelis kartus iškepsiu, kad įsitiknčiau, jog klaida ne recepte, o mano buvo 4u.gif
Jaučiu varškės perdaug prikroviau, nes buvo gaila palikti indelyje likutį, taip sugadinau recepto balansą. Po to pavargau miltų dadedinėti ir dadėjau netinkamai doh.gif
Atsakyti
Labas rytas ,

Taurė,o kur receptukas? Cia su raugu? kepej orkaiteje ar duonkepeje? o kiek klausimu. biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Vis skaitau senesnes temas ir niekaip negaliu atsistebėti jūsų iškeptomis duonomis. Kol prisiruošiau pati kepti, tai vien temas beskaitant pradėdavau užuosti namie keptą duoną doh.gif Užsikrėčiau ir aš duonelės kepimu. Žinoma, dar tik pradžia, mokausi blush2.gif bet kaip smagu, kai kas karta vis geriau pavyksta thumbup.gif
Pasirodau:
Pusrytinė duonelė
Perpjauta pusrytinė duonelė

Ir norėjau paklausti, o kepant duoną su mėlėmis, jums jos šiltame kepinyje jaučiasi, užsiuodžia? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Alacka @ 2011 06 21, 00:52)
Labas rytas ,

Taurė,o kur receptukas? Cia su raugu? kepej orkaiteje ar duonkepeje? o kiek klausimu.  biggrin.gif

Kolkas nedėsiu. Noriu dar kartą iškepti ir pažiūrėti, ar tikrai klaida mano, o ne recepte. Neseniai dėjau kitą receptą duonos su varške, tas gavois labai gerai.
Kepiau duonkepėje, be raugo. Varškė turi rūgštumo, raugo ten net nereikia. Varųkės dedama daug į abu receptus.

QUOTE(braskel @ 2011 06 21, 04:00)
Sveikos  4u.gif
Vis skaitau senesnes temas ir niekaip negaliu atsistebėti jūsų iškeptomis duonomis. Kol prisiruošiau pati kepti, tai vien temas beskaitant pradėdavau užuosti namie keptą duoną  doh.gif Užsikrėčiau ir aš duonelės kepimu. Žinoma, dar tik pradžia, mokausi  blush2.gif bet kaip smagu, kai kas karta vis geriau pavyksta  thumbup.gif
Pasirodau:
Pusrytinė duonelė
Perpjauta pusrytinė duonelė

Ir norėjau paklausti, o kepant duoną su mėlėmis, jums jos šiltame kepinyje jaučiasi, užsiuodžia?  unsure.gif


kokios gražios duonytės wub.gif
Atsakyti
QUOTE(braskel @ 2011 06 21, 13:00)
Sveikos  4u.gif

pavyksta  thumbup.gif
Pasirodau:
pusrytinė duonelė[/url]


o kur receptas? rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2011 06 21, 21:07)
Kolkas nedėsiu. Noriu dar kartą iškepti ir pažiūrėti, ar tikrai klaida mano, o ne recepte. Neseniai dėjau kitą receptą duonos su varške, tas gavois labai gerai.
Kepiau duonkepėje, be raugo. Varškė turi rūgštumo, raugo ten net nereikia. Varųkės dedama daug į abu receptus.


Laukiam, laukiam naujo receptelio. Net negirdejau, kad i duona reiketu deti grudetos varskes bigsmile.gif Tai cia gaunasi balta, sumustiniu duonyte?

Del Malsenos - skambinau.
Sake, kad nuo liepos 4 d. jau galima bus pirkti. Nes dabar pas juos kazkokia restrukturizacija vyksta.
Zodziu, klausinejau kol kas tik apie ruginius miltus. Daug paaiskinimo negavau, nes ta moteriske nedaug gaudesi, tik kainas susake, bet laaabai maloniai bendravo. Salyklo jie neturi.

Kainos vieno 50-ties kg ruginiu miltu maiso, su PVM:
78,65 sijoti
72,6 pasijoti
72,6 pilno grudo

Kaip suprantu, pilno grudo, tai turbut rupus ruginiai miltai? g.gif
Zodziu, pasake, kad paskambinciau liepos 4 d. tada jau galima bus pirkti ir dirbs kita moteriske, kuri labai puikiai nusimano visoj technologijoj ir gales viska paaiskinti.
Dar klausiau ar kaina priklauso nuo perkamu maisu skaiciaus, pasake, kad ne - ta kaina galutine.

Tiesa, dar apskambinau visokiausius ukininkus Vilniaus apskrity, ka man google ismete. Tai niekas ruginiu miltu ir grudu neturi verysad.gif Tik kazkuris vienas turejo miezinius ir dar kazka unsure.gif

Tai tiek ziniu.
Atsakyti
QUOTE(Renata123 @ 2011 06 21, 21:54)
Laukiam, laukiam naujo receptelio. Net negirdejau, kad i duona reiketu deti grudetos varskes  bigsmile.gif  Tai cia gaunasi balta, sumustiniu duonyte?

Del Malsenos - skambinau.
Sake, kad nuo liepos 4 d. jau galima bus pirkti. Nes dabar pas juos kazkokia restrukturizacija vyksta.
Zodziu, klausinejau kol kas tik apie ruginius miltus. Daug paaiskinimo negavau, nes ta moteriske nedaug gaudesi, tik kainas susake, bet laaabai maloniai bendravo. Salyklo jie neturi.

Kainos vieno 50-ties kg ruginiu miltu maiso, su PVM:
78,65 sijoti
72,6 pasijoti
72,6 pilno grudo

Kaip suprantu, pilno grudo, tai turbut rupus ruginiai miltai?  g.gif
Zodziu, pasake, kad paskambinciau liepos 4 d. tada jau galima bus pirkti ir dirbs kita moteriske, kuri labai puikiai nusimano visoj technologijoj ir gales viska paaiskinti.
Dar klausiau ar kaina priklauso nuo perkamu maisu skaiciaus, pasake, kad ne - ta kaina galutine.

Tiesa, dar apskambinau visokiausius ukininkus Vilniaus apskrity, ka man google ismete. Tai niekas ruginiu miltu ir grudu neturi verysad.gif Tik kazkuris vienas turejo miezinius ir dar kazka  unsure.gif

Tai tiek ziniu.


tai jau nedaug liko laukt, man sakė kad tik liepos pab pradės pardavinėt, ir tai geriausiu atveju, o šiaip gal net tik rugpjūtį.
Nusimano jos ten visos šiaip sau lotuliukas.gif
internete daugiau gali paskaityt
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 06 21, 21:31)
tai jau nedaug liko laukt, man sakė kad tik liepos pab pradės pardavinėt, ir tai geriausiu atveju, o šiaip gal net tik rugpjūtį.
Nusimano jos ten visos šiaip sau  lotuliukas.gif
internete daugiau gali paskaityt

lotuliukas.gif drinks_cheers.gif juk buhalterija tvarko popierius, o technologės su miltais, tai jei kokie klausimai, tai vietoj technologe kviečia biggrin.gif bet šiaip ten labai malonus žmonės dirba thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 06 21, 23:11)
lotuliukas.gif  drinks_cheers.gif juk buhalterija tvarko popierius, o technologės su miltais, tai jei kokie klausimai, tai vietoj technologe kviečia  biggrin.gif bet šiaip ten labai malonus žmonės dirba thumbup.gif

mane ir nukreipe i pardavimu skyriu (taip supratau), o ta technologe atostogavo biggrin.gif Ai, ka as zinau lotuliukas.gif

O gal jus man galite paaiskinti kuom skiriasi tie miltai, sijoti, pasijoti, pilno grudo doh.gif Ir kurie labiausiai tinkami juodai duonytei kepti?
Atsakyti
QUOTE(Renata123 @ 2011 06 22, 00:02)
mane ir nukreipe i pardavimu skyriu (taip supratau), o ta technologe atostogavo  biggrin.gif  Ai, ka as zinau  lotuliukas.gif

O gal jus man galite paaiskinti kuom skiriasi tie miltai, sijoti, pasijoti, pilno grudo  doh.gif Ir kurie labiausiai tinkami juodai duonytei kepti?


sijoti yra balčiausi ir smulkiausi, visu grūdo yra su sėlenom
pasijoti bus stambesnio malimo nei sijoti ir tamsesni.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 06 21, 16:17)
sijoti yra balčiausi ir smulkiausi, visu grūdo yra su sėlenom
pasijoti bus stambesnio malimo nei sijoti ir tamsesni.

Gal žinote kaip teisingai išversti whole wheat ? Galvoju pamėginti lietuviškos duonos receptų, reikia pasirinkti teisingus miltus g.gif
Papildyta:
QUOTE(Renata123 @ 2011 06 21, 13:54)
Laukiam, laukiam naujo receptelio. Net negirdejau, kad i duona reiketu deti grudetos varskes  bigsmile.gif  Tai cia gaunasi balta, sumustiniu duonyte?



Praitos temos gale dėjau receptuką su grūdėta varške, tik tas be svogūnų. Balta, sumuštininė duona, net skrudinti nesinori jos 4u.gif
Atsakyti