Įkraunama...
Įkraunama...

Joninių-Rasų šventė

Sveiki. Mes beveik kaip ir tradicija turim - svesti gamtoje, kur nors prie ezero. Tai visada pinam kiekvienam arba porai po vainika, dedam ji ant lenteles i viduri po zvake ir kai sutemsta sugalvoje po nora paleidziam i vandeni. Po to ilgai grozimes jei vejas neusgesina liesneliu smile.gif . Gal zinot is kur isirasyti joniniu daina (buvo naktys sv Jono) per zmule nerandu 4u.gif .
Atsakyti
Buvo naktys švento Jono,
Laužai degė paupy,
Buvo linksma ir malonu
Pirmą meilę prisimint.

Tu neklausk, kam aš nešioju
Baltą gėlę atlape,
Kieno vardą aš išpjoviau
Į žilvytį ties upe.

Baltas žiedas nekaltybės,
Jis nešiojamas visų.
Tavo vardą pirmutinį
Aš išpjoviau ant šakų.

Kaip paukštelis prie paukštelio,
Kaip gėlelė prie gėlės,
Taip širdelė prie širdelės
Vienąkart nurimt turės.
Atsakyti
QUOTE(nebijau @ 2006 06 02, 15:57)
Pernai metais sugalvojom taip Jonines svesti: sakom, kodel dovanos buna tik per Kaledas ir kodel jas atnesa tik Kaledu senelis g.gif Juk Jonines tam ir yra, kad ieskotume paparcio ziedo lotuliukas.gif Dalyvavo trys kartos:musu vaikai, mes, mano tevai ir tevu tevai, atsiprasau keturios kartos 4u.gif Visiems nupirkom po nedidele dovanele, prisegem prie ju tokias zybsincias sirdutes, kur nakti zybsi ir is toli matosi. Kai vakare sutemus pasedejom prie lauzo-didziulio tokio, nubegom su vyru i skirtingas puses, suslepem dovanas, iziebem sirdutes ir sugrize liepem vieniems eiti i viena puse, kitiems i kita-paparcio ziedo ieskoti lotuliukas.gif Visi nustebo, sako, tokio nebuna, o mes ranka parodem i zybsincias is toli sirdutes lotuliukas.gif Zinokit, ir seni, ir jauni suoliavo po kaimo sodyba, pakrumemis ieskojo sviecianciu paparcio ziedu lotuliukas.gif O kiek dziaugsmo ir laimes, kiek emociju buvo, kai rade sau skirtas dovanas rode vieni kitiems lotuliukas.gif Beje, as gavau tikra paparcio zieda-aukso ziedeli su cirkonio akute blush2.gif Zodziu, juoko, erzelio ir uzsiemimo buvo trim valandom 4u.gif

labai gera ir grazi ideja drinks_cheers.gif as galvojau tiesiog zvakuciu pridegiot pakrumiais siemet smile.gif mes Airijoj svesim pas mus name, bus daug sveciu, tai reik ka sugalvot idomaus smile.gif prisiskaiciau visko apie Jonines, kopinu patikusia info, gal kam pravers ir idomu bus wink.gif
Kasmet apie birželio 22 – 24 d. Lietuvoje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Trumpiausia naktis nuo seno sureikšminta, sumistifikuota. Manyta, kad ji stebuklinga. Lietuviai šią naktį švęsdavo Rasų šventę. Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su Šv. Jono varduvėmis.
Birželio 24 d. išvakarėse moterys nuo seno rinkdavo įvairiausias gydančias žoleles, nes tikėta, kad šios dienos vakarą surinktos žolelės įgyja ypatingų gydymo galių. Vėliau iš žolelių verdama arbata, jomis apkaišomos palubės, įmetama į tvartus, kad gyvuliai būtų sveiki. Šis moterų veiksmas vadintas kupoliavimu.
Netekėjusios merginos šį vakarą apsivilkdavo baltais lino drabužiais ir dainuodamos eidavo į pievas pinti vainikų. Vainiką jos pindavo iš devynių arba dvylikos skirtingų žydinčių žolynų. Nusipintais vainikais merginos pasipuošdavo galvas, o vėliau iš jų spėdavo ateitį.
Visiems gerai žinoma, kad Joninių naktį pražysta paparčio žiedas. Lietuviai nuo seno jo eidavo ieškoti vidurnaktį. Buvo manoma, kad radęs paparčio žiedą žmogus tampa aiškiaregiu – gali girdėti kitų žmonių mintis, todėl žino visas jų paslaptis; supranta paukščių kalbą. Tokie sugebėjimai žmogui atneša turtus ir laimę. Paparčio žiedo galima ieškoti tik po vieną, o einant gilyn į mišką jokiu būdu negrįžčioti atgal. Atėjus į miško gilumą ir suradus papartį po juo reikia patiesti nosinaitę ar skarelę, apsibrėžti aplink papartį šermukšnine lazda, pasidėti indą su šventintu vandeniu, užsidegti žvakę ir melstis. Tuomet suspindės švytintis žiedas ir nukris ant patiestos skarelės. Kol lauksi paparčio žiedo pražystant, tave gąsdins piktosios miško dvasios, todėl turi būti drąsus, susikaupti ir nesigręžioti. Paparčio žiedą patariama įsikišti po oda, prasipjovus rankos odą, kad jo nepamestum.
Jaunimas Joninių naktį šokinėdavo per laužą. Buvo manoma, kad, jei mergina ir vaikinas kartu peršoka laužą susikibę rankomis, jie šiemet susituoks.
Netekėjusios merginos vidurnaktį į upę ar ežerą paleisdavo po du vainikus. Buvo manoma, kad, jei vainikai išsiskis – mergina išsiskirs su savo mylimuoju, jei susiglaus – ištekės už jo. Buvo leidžiama ir po vieną vainikėlį su žvakute. Manyta, kad jei vainikėlis plaukia, tai mergina ištekės. O jei vainikėlis sustoja, dar šiais metais nesusiras vyro. Merginos naktį burdavosi ir iš žolynų. Skaičiuodavo ramunės žiedlapius, žiedus puokštėje (myli, nemyli arba jei porinis skaičius – susiras porą, jei neporinis – dar ne).
Dar vienas įdomus spėjimas merginoms: patariama prieš vidurnaktį iškasti darže gabalėlį velėnos ir jį apversti. Iš ryto pasižiūrėti į tą apverstą velėną, koks iš jos išlenda vabaliukas: jeigu pilkas – vyras bus neturtingas, paprastas; jeigu margas – vyras bus valdininkas arba kariškis; jeigu žalias – ūkininka
Vardas Jonas žinomas ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje: Latvijoje – Jānis, Rusijoje – Ivanas, Anglijoje – Johnas (Džonas), Prancūzijoje – Jeanas (Žanas), Ispanijoje Juan (Chanas). Lietuvoje iki šiol išklikęs paprotys Joninių išvakarėse nupinti ąžuolo vainiką ir girliandas. Girliandomis papuošiamos Jono ar Janinos namų durys, kiemo vartai, vainikas prikalamas ant durų ar pakabinamas ant durų rankenos. Prie durų rankenos galima prikabinti ir dovanėlę. Į vainikus įpinama ir gėlių: bijūnų, jazminų ar kt. Jonų ir Janinų namai būdavo puošiami naktį, kas niekas nepamatytų, bet kartu puošėjai ir norėdavo būti pagaunami, kad gautų iš Jonų vaišių.
Va kiek radau visai idomios info internete narsydama ax.gif Ikeliau viska pati idomiausia mirksiukas.gif
Atsakyti
labutes, merginos,
siemet ir mane su vyru drauge pakviete Jonines pasvesti gamtoje. gerai butu kokiu atrakciju prasimanyti, tik kad galva tuscia kaip puodyne.
QUOTE(tesa20 @ 2008 06 13, 14:17)
Kadangi mes turim Janina si svente musu taip pat neaplenkia, o svesime sodyboje, jau po trupuciuka kuriu plana, ruosiu zaidimus ir tvarkau aplinka  bigsmile.gif  biggrin.gif

gal galetum pasidalinti savo mintimis apie zaidimus, nors kokia ideja pameteti... ir pan.? blush2.gif ax.gif 4u.gif
Atsakyti
MELDA dekui uz daina, man ji tokia miela, nes dainuodavo mociute pries pietu miega wub.gif
Gal zinot nuoroda dar su lietuvisku dainu tekstais?
Atsakyti
QUOTE(mama Marija @ 2008 06 22, 01:31)
MELDA dekui uz daina, man ji tokia miela, nes dainuodavo mociute pries pietu miega  wub.gif
Gal zinot nuoroda dar su lietuvisku dainu tekstais?

DAINOS
Atsakyti
DAINOS II
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MELDA: 22 birželio 2008 - 13:56
Vilnietės, gal žinote ar šiemet kas nors vyks Verkių dvaro parke? 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulyteee: 22 birželio 2008 - 18:27
Smagu butu ryt i Kernave nuvaziuoti, tik ora vakare ne koki pranasauja...
Atsakyti
o kas gero apskritai Vilniuj vyks?
Atsakyti
Pasakykit man neismananciai, ar Jonui reikia butent azuolini vainika pinti, ar dar ka nors ipinti. Ir ant galvos ar ant kaklo??????? ax.gif Niekada neturejom tu Jonu tai nesigaudau. Ir ar nevelu jei padovanosiu ta vainika rytoj g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rudakis @ 2008 06 23, 19:15)
Pasakykit man neismananciai, ar Jonui reikia butent azuolini vainika pinti, ar dar ka nors ipinti. Ir ant galvos ar ant kaklo??????? ax.gif Niekada neturejom tu Jonu tai nesigaudau. Ir ar nevelu jei padovanosiu ta vainika rytoj g.gif

Mano mociute dedukui pindavo is azuolo ir dar kitu geliu idedavo mirksiukas.gif bet cia nebutinai, gali ir rytoj dovanoti 4u.gif
Atsakyti