Muilo gamyba su šarmu I d.
Muilo gamyba su šarmu II d.
Naudingos nuorodos:
Šarmo skaičiuoklės
http://www.thesage.c...cs/lyecalc2.php
http://www.soapcalc..../soapcalcwp.asp
Kaip daryti muilą
http://down---to---e...essed-soap.html
http://www.soapcraft...ap_from_scratch
Keletas taisyklių ir patarimų:
1. Niekada nenaudokite aliuminių įrankių ar puodų muilo gamyboje. NaOH reaguoja su aliuminiu.
2. Visi reibalai turi buti gryni ir švarūs, kad būtų gaunamas švarus ir tikras muilo kvapas.
3. Kiekius matuokite labai tiksliai ir atskreipkite dėmesį į temperatūras.
4. Kai kuriuos priedus šarmas neutralizuoja, tad jie tik be reikalo iškelia muilo kainą ir dar gali būti kenksmingi odai.
5. Per didelis kiekis šarmo muilą padaro trapiu ir šiurkščiu, skutamas jis trupa. Muilas turėtų būti švelnios tekstūros ir skutamas riestis. Subrandintas muilas turėtų prilietus liežuviu "nekąsti".
6. Brandinimas visada pagerima muilo savybes.
7. Laikykitės saugumo reikalavimų. Šarmas yra labai ėdi ir nuodinga medžiaga.
Kaip naudotis muilo skaičiuokle:
SoapCalc skaičiuoklė
Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tad aš paaiškinsiu kas kur:
1. Čia reikia pasirinkti, kokį šarmą naudojame. Mums reikia NaOH natrio šarmo.
2. Čia pasirenkame, kokiais matavimo vienetais skaičiuojame ir kokį kiekį aliejų norime naudoti (iš viso). Pavyzdžiui, aš renkuosi gramus (Grams) ir įvedu 500 vadinasi, darysiu partiją iš 500g aliejų.
3. Čia galima pasirinkti, kokį kiekį vandens norime naudoti. Siūlyčiau šitoje skiltyje nieko nekeisti, bent jau kol neįgausite patirties.
4. Čia nusistatome pariebinimo procentą. Superfat ir reiškia pariebinimas. Pariebinimas dažniausiai svyruoja tarp 5-8proc, bet nėra griežtos taisyklės. Bet pradžioje rekomenduočiau per daug iš tų ribų neišlipti, kol nesuprasite koks procentas labiausiai tinka konkrečiam receptui.
Šitoje skiltyje taip pat galima pasirinkti ir kokį kiekį aromatinio ar eterinio aliejaus norite naudoti. Ttiesiog įvedate kiek gramų eterinių aliejų vienam kilogramui aliejų norite naudoti ir jis automatiškai paskaičiuos kiekį pagal aliejų svorį.
5. Šitoje skiltyje galima pastudijuoti kiekvieno aliejaus savybes, kai jis sureaguoja su šarmu:
Hardness - muilo kietumas
Cleansing - valymas
Condition - maitinimas
Bubbly - putojimas
Creamy - muilo "kremiškumas"
Iodine - pagal šį skaičių galima spręsti apie aliejų (ir muilo) galiojimą. Kuo skaičius didesnis, tuo aliejus trumpiau galioja. Jis taip pat nurodo muilo kietumą, kuo žemesnis, tuo kietesnis bus muilas. O tai reiškia, kad ilgiau ir tarnaus, ne taip greitai ištirps, nesigleivės.
INS - apskritai susumuoja muilo fizines savybes, kuo aukštesnis skaičius, tuo kietesnis gautas muilas bus.
Paprasčiausiai paspauskite ant kiekvieno aliejaus ilgame sąraše ir galėsite pasižiūrėti jų savybes.
6. Čia jau susidedate visus aliejus savo recepte. Du kartus paspauskite ant aliejaus sąraše 5 skiltyje ir jis atsidurs jūsų recepte. Kai surenkate visus reikiamus aliejus, šalia (7 skiltis) telieka įvesti procentą, t.y. kokią dalį jūsų muilo sudarys kiekvienas aliejus.
Kai suvedate procentus, telieka spustelti Calculate recipe (paskaičiuoti receptą). Lentelė užpildys trūkstamus laukelius ir jeigu viskas tinka, spauskite View or Print recipe (Peržiūrėti arba atspausdinti receptą) ir kitame lange jums išmes visą jūsų receptą
Receptą galima pasiskaičiuoti ir "atbulai" - t.y. 7 skiltyje pasirinkti Gm (gramus), suvesti gramus, spustelėti Calculate recipe ir gausite kiekvieno aliejaus procentą
Tęsiame diskusijas
Šveitimui galima naudoti begales dalykų: kavos tirščiai, aguonos, maltos avižos, malta pemza, malta loofah, malti abrikosų kauliukai ir apskritai viskas, ką galima sumalti iki smulkių dalelių
QUOTE(Evah @ 2011 06 12, 22:19)
Niekada nesu dariusi su avižinių dribsnių nuoviru, tad niekuo čia nepadėsiu. O ožkos pieno ir aš nerandu šiom dienom. Aš jau ištardžiau vietinių parduotuvių pardavėjas, tai sakė, kad vieną kartą per savaitę tik veža kažkoks diedukas. Tai va, lauksiu apsireiškiant dieduko
Na, jau išbandžiau su tuo nuoviru. Ir vėl mane ištiko nesėkmė Jau praėjo maždaug 40min. o ta visa muilo masė tik sutirštėjo, tačiau ne iki tiek, kad pėdsakas atsirastų (kaip ir praeitą kartą). Viską darau be blenderio (per tą džiaugsmą, kad vėl gaminsiu muilą, pamiršau jį nusipirkti) ir mąstau ar dar laukti ar į parduotuvę greit nuvažiuoti ir blenderį nusipirkti?
Na ką, tada sekančiam muilui lauksiu ir aš kol ožkos pieno atsiras
Babi*, nebevažiuok to blenderio, nebent parduotuvė netoli Nori ar nenori, tačiau turės sutirštėti anksčiau ar vėliau. Pamaišyk dešimt minučių, tada leisk penkias minutes pastovėti ir vėl maišyk dešimt.
QUOTE(Evah @ 2011 06 13, 15:37)
Babi*, nebevažiuok to blenderio, nebent parduotuvė netoli Nori ar nenori, tačiau turės sutirštėti anksčiau ar vėliau. Pamaišyk dešimt minučių, tada leisk penkias minutes pastovėti ir vėl maišyk dešimt.
Parašiau ir tada nusprendžiau, kad jei ne dabar, tai vėliau blenderis pravers. Nusipirkau patį pigiausią kokį radau ir iš karto išbandžiau. Nereikėjo nė 10 min. ir pėdsakas atsirado Tada pagalvojau, kad tikriausiai anksčiau ar vėliau jis būtų atsiradęs, o dar dabar ir tu tai patvirtinai. Bet beplakant supratau ką reiškia muilą gaminti su blenderiu Dabar jau supyliau į dėžutę, tikiuosi rytoj jau galėsiu pjaustyt
Beje, temos pirmoje žinutėje, gal tavo muilai?
O kokių savybių teigiamų duoda muilui ožkos pienas? Ar muilas pasidaro baltesnis nuo pieno?
QUOTE(Babi* @ 2011 06 13, 15:47)
Parašiau ir tada nusprendžiau, kad jei ne dabar, tai vėliau blenderis pravers. Nusipirkau patį pigiausią kokį radau ir iš karto išbandžiau. Nereikėjo nė 10 min. ir pėdsakas atsirado Tada pagalvojau, kad tikriausiai anksčiau ar vėliau jis būtų atsiradęs, o dar dabar ir tu tai patvirtinai. Bet beplakant supratau ką reiškia muilą gaminti su blenderiu Dabar jau supyliau į dėžutę, tikiuosi rytoj jau galėsiu pjaustyt
Beje, temos pirmoje žinutėje, gal tavo muilai?
Beje, temos pirmoje žinutėje, gal tavo muilai?
be blenderio galima ir 3 valandas maisyt jei bent kiek sutirstejo, jau gerai, manau viskas su juo bus ok
QUOTE(agee @ 2011 06 13, 15:50)
O kokių savybių teigiamų duoda muilui ožkos pienas? Ar muilas pasidaro baltesnis nuo pieno?
kaip tik gelsvuma duoda
QUOTE(Babi* @ 2011 06 13, 15:47)
Parašiau ir tada nusprendžiau, kad jei ne dabar, tai vėliau blenderis pravers. Nusipirkau patį pigiausią kokį radau ir iš karto išbandžiau. Nereikėjo nė 10 min. ir pėdsakas atsirado Tada pagalvojau, kad tikriausiai anksčiau ar vėliau jis būtų atsiradęs, o dar dabar ir tu tai patvirtinai. Bet beplakant supratau ką reiškia muilą gaminti su blenderiu Dabar jau supyliau į dėžutę, tikiuosi rytoj jau galėsiu pjaustyt
Beje, temos pirmoje žinutėje, gal tavo muilai?
Beje, temos pirmoje žinutėje, gal tavo muilai?
Ne, šie ne mano. Nuotrauka tiesiog graži Bet labai noriu tokio dubens voniai, muilams laikyti, nes nebetelpa jau visi
Taaip, be blenderio aš dabar net nesiimčiau virti, visai kitas reikalas. Pamaišai porą kartų ir viskas, gali jau pilstyt. Aš taip pat pirkau patį pigiausią, kokį tik galėjau rasti. Vis dar tebenaudoju jį, jau daugiau nei pusantrų metų Svarbiausia neplakti nuolatos, geriau dešimties sekundžių intarpais, kitaip gali labai greitai perkaisti tie pigūs blenderiai.
QUOTE(agee @ 2011 06 13, 15:50)
O kokių savybių teigiamų duoda muilui ožkos pienas? Ar muilas pasidaro baltesnis nuo pieno?
Muilas tampa švelnesnis ir putoja truputį kitaip, tokia standesne, kremine puta
QUOTE(Ievulyte @ 2011 06 13, 17:30)
be blenderio galima ir 3 valandas maisyt jei bent kiek sutirstejo, jau gerai, manau viskas su juo bus ok
Wow, 3 valandas. Matyt per mažai skaičiau, kad niekur nemačiau Sutirštėję jau buvo , bet kaip ir rašiau, pėdsako dar nebuvo. Na, dabar šiaip ar taip palengvinau sau gaminimą - naudosiu blenderį
Papildyta:
QUOTE(Evah @ 2011 06 13, 17:40)
Ne, šie ne mano. Nuotrauka tiesiog graži Bet labai noriu tokio dubens voniai, muilams laikyti, nes nebetelpa jau visi
Taaip, be blenderio aš dabar net nesiimčiau virti, visai kitas reikalas. Pamaišai porą kartų ir viskas, gali jau pilstyt. Aš taip pat pirkau patį pigiausią, kokį tik galėjau rasti. Vis dar tebenaudoju jį, jau daugiau nei pusantrų metų Svarbiausia neplakti nuolatos, geriau dešimties sekundžių intarpais, kitaip gali labai greitai perkaisti tie pigūs blenderiai.
Taaip, be blenderio aš dabar net nesiimčiau virti, visai kitas reikalas. Pamaišai porą kartų ir viskas, gali jau pilstyt. Aš taip pat pirkau patį pigiausią, kokį tik galėjau rasti. Vis dar tebenaudoju jį, jau daugiau nei pusantrų metų Svarbiausia neplakti nuolatos, geriau dešimties sekundžių intarpais, kitaip gali labai greitai perkaisti tie pigūs blenderiai.
Dubuo tikrai gražus
Aš iš pradžių be pertraukos plakiau, tai pajaučiau, kad kaista Žiūrėsim, kiek maniškis atlaikys. Iš vis pas mane jis be jokios firmos, be dėžutės
QUOTE(Evah @ 2011 06 13, 13:44)
Šveitimui galima naudoti begales dalykų: kavos tirščiai, aguonos, maltos avižos, malta pemza, malta loofah, malti abrikosų kauliukai ir apskritai viskas, ką galima sumalti iki smulkių dalelių
Ačiū .
Dar noriu paklausti. Labai mėgstu cinamono kvapą, ir maiste ir visur kitur. Jei sumaltas cinamono lazdeles dėčiau į muilą, ar išliktų kvapas?
Ir dar, jei į muilą dėčiau pasukų miltelių, ar nesutrauktų? O gal reiktų pirma ištirpinti ir naudoti vietoje paprasto vandens?
Cinamono kvapas greičiausiai nesijaustų išvirtam muile Geriau būtų nusipirkti cinamono eterinio aliejaus ir jį naudoti, tik saikingai.
Dėl pasukų miltelių tiksliai nežinau, teoriškai turbūt galima būtų dėti po pėdsako, sutraukti neturėtų. Galima gal ir vandenyje ištirpint, čia tiesiog paeksperimentuoti reikia. Aš pasukas dedu natūraliame pavidale, bet po pėdsako, vietoj pusės vandens.
Dėl pasukų miltelių tiksliai nežinau, teoriškai turbūt galima būtų dėti po pėdsako, sutraukti neturėtų. Galima gal ir vandenyje ištirpint, čia tiesiog paeksperimentuoti reikia. Aš pasukas dedu natūraliame pavidale, bet po pėdsako, vietoj pusės vandens.