Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos Rumšiškėse. 4 tema

QUOTE(Rexe @ 2012 04 14, 01:40)
ir vel kartojuos....jei jau tevai krikstija vaika tai reiskia,kad jie krikscionys...o jei jiem idomu prisiminti lietuviskas tradijas ir paprociuus tai dar sauniau.

Isiterpsiu. ax.gif Kad labai jau daznai tevai krikstija (o ir tuokiasi) tik del grazumo, "visi taip daro" ir pan. Arba "mes nesame labai tikintys, bet vaika pakrikstysime, o po to jis pats nuspres, ar jam reikia kitu sakramentu ir apskritai i ka tikes". Tokia tad ta ju krikscionybe ir tikejimas ja. Todel kriksto metu ir suplakama vadinama pagonybe ir katalikybe. O jei "apeigos" Rumsiskese tik del grazumo, pramogos, tai reiketu prisiminti, kad krikstas labai rimtas dalykas, ne duona ir zaidimai ir reiketu kitur akcentu. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingada @ 2012 04 14, 20:59)
Isiterpsiu. ax.gif Kad labai jau daznai tevai krikstija (o ir tuokiasi) tik del grazumo, "visi taip daro" ir pan. Arba "mes nesame labai tikintys, bet vaika pakrikstysime, o po to jis pats nuspres, ar jam reikia kitu sakramentu ir apskritai i ka tikes". Tokia tad ta ju krikscionybe ir tikejimas ja. Todel kriksto metu ir suplakama vadinama pagonybe ir katalikybe. O jei "apeigos" Rumsiskese tik del grazumo, pramogos, tai reiketu prisiminti, kad krikstas labai rimtas dalykas, ne duona ir zaidimai ir reiketu kitur akcentu. 4u.gif

drinks_cheers.gif pritariu beveik su viskuo! pazystu daug zmoniu kurie krikstyja,nes taip reikia+dar vienas balius doh.gif as katalike...nelabai propoguojanti,bet tvirtai tikinti. kriksta priimu rimtai. bet doh.gif jau ir taip puse lietuvisku svenciu juodu kaspinu perrista tai kam dar is krikstynu liudna svente daryti. krikstynu sakramentas toks pat kaip ir santuokos sakramentas. yra laikas susikaupimui,bet turi buti laikas ir pasilinksminti (pabreziu!pasilinksmnti,o neprisigerti lotuliukas.gif ). man rodos tas 'pagoniskumas' per daug sureiksmintas. as rumsiskes priimu kaip atrakcija,o ne vaiko krikstyjima. grazi aplinka, grazios fotkes, tradiciju puoselejimas mirksiukas.gif
Atsakyti
mes esam katalikai, na tokie propaguojantys tik blush2.gif , bandau skaityti čia tuos Rumšiškių vingius ir niekaip nesuvedu galų... ten tik edukacinės apeigėlės g.gif to vaiko niekas niekaip neapdirbinėja , kad jis negalėtų tapti teisėtu kataliku . Jei kalbama apie pagonybę tai pagonys garbino gamtą viskas ok, bet tai tada man tuo pačiu kertasi tarkim verbos g.gif , šventinam katalikų bažnyčioje verbas ir jas degindami savo namuose vaikome blogas dvasias, ar tai jau nesikerta su katalikybe? arba žolinė ... tai katalikiška šventė , kitaip Marijos ėmimo į dangų šventė , bet tuo pačiu aukos žolės g.gif . Aš manau , kad per daug susireikšmino mūsų katalikiškieji kunigai, tai tik šventė ir aš manau labiau sveikintina nei smerktina, nes atsigręžiam į savo protėvius ir senuosius papročius. Šiandien žiūrėjau laidą apie senovės vestuves tai visgi pagavojau, kad šiandien švenčia lietuviškai nesumodernintai tai elgiais taip pat kaip ir senovėje karia piršlį, pina rūtų vainikėlius,juos paskui degina ar plukdo , lydi jaunamartę į bažnyčią, garbina duoną ir t.t bet niekas iš bažnyčios jų nevaro , nors dauguma jau ateina senai be "rūtų vainikėlio " biggrin.gif , ir per vestuves atliekama irgi nemažai ir burtų ir apeigų. Šiaip dėl tikrumo užklausiau kunigų tarybos apie šias apeigas kaip gausiu atsakymą papasakosiu Jums.
Atsakyti
QUOTE(Ingada @ 2012 04 14, 21:59)

Tvirtai tikintiems ir katalikybę praktikuojantiems kasdienybėje tokios pramogos, manau, net į galvą neateitų.
Likusiai daugumai (vis tik, manau, kad dauguma tokių ir aš prie jų) krikšto, santuokos sakramentas yra labiau, kaip sakote, "gražumo, visi taip daro" reikalas. Dar ir bobulytės savo žodį įterpia, kad kada tuoksitės, negi nekrikštysite ir pan. Tai socialinis teatras. Nuoširdžiai praktikuojantys katalikybę juk nelauktų gražesnio oro, kad vaiką pakrikštyt biggrin.gif O likusieji planuoja spektaklį. Todėl ir galvojam, ką čia tokio įdomesnio, įsimintinesnio (nes mes nors lyg ir suprantame paties sakramento svarbą, tačiau ją nustumiam į šoną) sugalvojus - ieškom vietos, kad gražios nuotraukos gautųsi. Norim kai šilta ir visi gali gražiai pasipuošę pozuoti prieš kameras. Ruošiam šventę, nes taip norisi progos visiems šventiškai nusiteikus ir gražiai pasipuošus susitikti. Rengiam scenarijus.
Kunigus belieka tik užjausti dėl tokios masės "tikinčiųjų".

Vis tik nesuprantu, kodėl su Rumšiškėmis vartojamas žodžių junginys "pagoniškos apeigos"? doh.gif Ten tik edukacinė programa su vaizdinėmis priemonėmis supažindinti su protėvių papročiais, prietarais. Kokios ten apeigos??? doh.gif Su p. Danute dar perkalbėjom, kad turėtų tuomet bažnyčia uždrausti ir kalėdinių papročių programą vaikams, jei jau taip prieš šią krikštynų programą vėją kelia.
Čia tas pats kas perskaityti kokią knygą apie senovės papročius. Apie kalėdinius papročius žinau pati iš savo vaikystės, nes močiutė pasakojo. Apie krikštynų papročius nežinojau. Ir buvo tikrai smagu sužinot, kaip rinkdavosi krikšto tėvus, kokias simbolines dovanas vaikui atnešdavo, kokie palinkėjimai, prietarai buvo užkoduoti veiksmuose biggrin.gif Na taip gyveno, mąstė žmonės. Atrodo, kaip silpnai tikintys buvo, tiek gi įvairiausių prietarų turėjo (čia pabarstyt, ten peržegnot, ne ta ranka ar koja ką padaryt, vaiką per langą paduot), nors jau ir katalikai biggrin.gif Bet ir šiais laikais tas pats. Ne tiek sakramentas svarbu, kiek teatras smile.gif
Vėlgi pasikartosiu dėl užuojautos kunigams...

Nuoširdžiai praktikuojantys katalikybę nenusiviltų, jei jų vaiką krikštytų vienu metu su keletu vaikų, ir jei krikšto apeigos užtruktų ne daugiau 5 minučių.
O aš, kaip socialinio teatro dalyvė, tokiu krikštu būčiau nusivylusi biggrin.gif Nes o kaip gi nuotraukos, jei jose matysiu ne tik savo vaiką, bet ir kitus nepažįstamus krikštijamus vaikus? Maniškis gi pats svarbiausias ir nuotraukose turi būti tik jis bigsmile.gif 5 min apeigų ir viskas? Tai ko čia artimiausius gimines kviečiau?
Galėjom tik tėvai su krikšto tėvais ateiti ir pakrikštyti. Jei tikrai suprastume sakramento svarbą ir jo esmę bei būtume kasdienybėje praktikuojantys katalikai...
O kadangi taip nėra, tai Rumšiškės buvo puiki idėja papildant krikštynų scenarijų.
Ir vis tik aš nepagaunu bažnyčios minties atsisakyti krikštyti prieš dalyvavusius Rumšiškių programoje g.gif Juk nuoširdžiai kasdienybėje praktikuojantis katalikas, kaip jau rašiau, net nesumąstytų į tokią eiti, nes ne tai jam svarbiausia. O visiems likusiems krikšto sakramentas - "gražu, visi taip daro, reikia šventės ir pan." elementas. Ir jų mąstymas nepasikeis, ar jie bus dalyvavę Rumšiškėse, ar ne. Nes jiems tai socialinis teatras. Na iš kitos pusės suprantu tą nuoseklų bažnyčios principų rodymą. Negali ji parodyti atviro sutikimo, kad sutinka dalyvauti šiame teatre. Nors mano manymu kaip jau sakiau, dauguma tokių, kuriems tai daugiau teatras. Todėl ir puošiame bažnyčią tokiom gėlėm, tokio kompozicijom, žvakutes išdėliojam kad gražiau būtų, suknelės kostiumai šukuosenos, kas nuotaką prie altoriaus atves, kokie krikšto rūbeliai bus, o krikšto žvakei laikyt kokią dėžutę turėsim ir t.t. ir t.t. Nes tas dvasinis momentas (kurį kaip ir suprantam giliai širdyje) labai trumpas ir nuvertintas, nes nesam praktikuojantys kas dieną. O kai tik retkarčiais, tai ir gaunasi teatras.

Čia mano nuomonė apie nepraktikuojančius katalikus+socialinį teatrą.
Nepraktikuojantiems ir manantiems kitaip - Jūsų teisė 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Naktibalda @ 2012 04 14, 21:45)
mes esam katalikai, na tokie propaguojantys tik  blush2.gif , bandau skaityti čia tuos Rumšiškių vingius ir niekaip nesuvedu galų

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
va nescia prie altoriaus su rutu vainikeliu tai nieko tokio,o jau pasifotkinimas Rumsiskese tai nuodeme nenuplaunama doh.gif

QUOTE(Mėnulė @ 2012 04 15, 18:27)
Tvirtai tikintiems ir katalikybę praktikuojantiems kasdienybėje tokios pramogos, manau, net į galvą neateitų.
Likusiai daugumai (vis tik, manau, kad dauguma tokių ir aš prie jų) krikšto, santuokos sakramentas yra labiau, kaip sakote, "gražumo, visi taip daro" reikalas. Dar ir bobulytės savo žodį įterpia, kad kada tuoksitės, negi nekrikštysite ir pan. Tai socialinis teatras.

oho kiek kartu buvo pamynetas ''socealinis teatras'' blink.gif lotuliukas.gif
pas mus jau senai viskas sukomercinta ir sukicinta,bet viso sito apraso tikrai negalima taikyti visiems. pritariu,kad dauguma taip daro,nes taip: madinga, taip reikia ir nezino del ko, nes ka kaimynai pasakis ir tt.
Nu niekaip nesuprantu ko cia jums tas sventimas taip uzkliuna??? Jezus ir tas vyna gere zuvim uzsikasdamas,o mums is baznycios parejus reikia kamputyje prie zvakes melstis doh.gif doh.gif ir neduok Dieve dar kokia nuotraukyte pasidarysi,kad vaikui poto parodyti...tai isvis tada rykstem reikia nuplakti doh.gif
kas nesupranta sakramento reiksmes tas ir nesupras.o tikram katalikui svente po apeigu tikrai nesutukdys. VEL...cia turbut lietuviu bruozas liudeti del visko doh.gif
Suprantu...gedulas, gavenia...susikaupkim ir nesilinksminkim. bet pakrikstijus vaika ar sustuokus...ko liudeti ar gedeti?
Atsakyti
Įsijungiau apie Rumšiškes paskaityt, o čia didžiulė diskusija apie senuosius papročius ir krikščionybę biggrin.gif
Neiškenčiu ir aš pasakyti savo nuomonę.
Esu katalikė, bet ne ta, kur kekvieną sekmadienį į bažnyčią eina. Teko man dėl mokslų, o vėliau ir savo malonumui pasigilinti į tuos prieštaravimus. Ir mano manymu, tie senieji papročiai ir katalikybė visai neprieštarauja vienas kitiems. O kunigai..., jei juos sureikšminčiau, turbūt nuo bažnyčios laikyčiausi kuo toliau. Bet jie tik žmonės, ir jų darbas toks- atlikti tas apeigas.Juk realiai jos ir skirtos tam, kad žmonėms viskas aiškiau būtų.Juk ko nematom, tuo netikim.Pati krikščionybė iš pagonybės perėmė begalę papročių, suteikdama jiems savas reikšmes (pažiūrėkit į Verbų sekmadienį, Žolines, Jonines, o Kūčiose kiek pagonybės apraiškų). O ir pačioje bažnyčioje: "Neturėk kitų dievų, tik mane vieną" - o turim begales šventųjų, bučiuojam moliniam nukryžiuotajam kojas- vos atėjus į bažnyčią ir apsiplaujan tuo pačiu vandeniu, kurį garbino ir pagonys.Kiek teko šnekėt su kunigais, nei vienas manes neįtikino, kad čia nėra prieštaravimo.
O čia mat žmonėms šventes gadina, egzorcistus kviečiasi, siaubas kažkoks protest.gif
Aš pati savo dukrai bičių deivės vardą daviau, ir bažnyčioj krikštijau. ir apeigų senųjų darėm ir namie, ir prie stalo, net prie bažnyčios ant akmens stovėjo krikštamotė, ir joks kunigas jai su pagaliuku per galvą nedavė bigsmile.gif
Antros dukrytės krikštatėvis bus austras, tad krikštynose bus kažkokių ir austriškų tradicijų. Labai įdomu kas bus, nes nieko nežinau. ax.gif
Krikštas svarbu, tikiu jo reikšme vaiko gyvenime, bažnyčia iš doros kelio neveda. Bet reikia vadovautis savo galva, o ne vien dogmomis.
Tikiuosi "tikrieji kirkščionys" neužmėtys manes akmenim už mano mintis. schmoll.gif
Smagių visiems krikštynų, ir kad jų nesugadintų pikti žmonės, kurie toliau savo nosies nemato 4u.gif
Atsakyti
Gal kuri galite patarti, kur galima pavalgyti netoli Ziezmariu baznycios. Nenoreciau vel grysti i Rumsiskiu Karcema... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mamyte1 @ 2012 04 16, 19:46)
Gal kuri galite patarti, kur galima pavalgyti netoli Ziezmariu baznycios. Nenoreciau vel grysti i Rumsiskiu Karcema... 4u.gif

Ya Ziezmariu uzeiga, prie pat baznycios, kitoj gatves pusej. Pirsliavom vestuvese ir ten sventem, buvo skanu ir nebrangu (lyginant su Vilnium). Dar yra ten netoliese Backoniu restoranas http://backonys.lt/B...iki_Atvyke.html
Dar yra Skardis, jis nuo Ziezmariu i Vilniaus puse, netoli magistrales, miske. Turi sale pobuviams.
http://www.meniu.lt/skardis
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo miskouoga: 16 balandžio 2012 - 22:59
QUOTE(Rexe @ 2012 04 17, 10:22)

ta pati per ta pati. mielosios, atsikvosekite, ne pagoniski paprociai, o senieji lietuviu liaudies paprociai. nu baikim vienakart tas nesamones, gasdinimus ir abejoniu sejima. viskas ten yra gerai.pasikonsultuokit ne su kunigu, o etnologu. gal aiskiau pasidarys doh.gif
Papildyta:
QUOTE(ibis @ 2012 04 18, 11:01)
ta pati per ta pati. mielosios, atsikvosekite, ne pagoniski paprociai, o senieji lietuviu liaudies paprociai. nu baikim vienakart tas nesamones, gasdinimus ir abejoniu sejima. viskas ten yra gerai.pasikonsultuokit ne su kunigu, o etnologu. gal aiskiau pasidarys doh.gif

ir margucius per Velykas gink Diev nedriskite marginti pagoniskais rastais!!!
Atsakyti
Seniai norejau parasyti ir pagaliau prisiruosiau biggrin.gif
nu zinokit jau tokiu marazmu cia prsikaiciau,bet dar didesnius marazmus patus kunigai pucia,tiek metų viskas tiko,ir krikstino vaikucius pačiam muziejui,pasikeitė kunigas ir muziejų velniai apspito.Esu tikinti,vaikysteje kiekvieną sekmadienį žygiuodavau,bažnyčios chore giedodavau,klūpėdavau prieš altorių su kitom mergaitėm.Taip esu dievo baiminga,prasau jo uztarimo,pagalvos,malones.Esu susituokusi bažnyčioje,todėl kad man nuodėmė gyventi susimetus,mano pirmagimis irgi krikstytas
Mielosios pasidomekime lietuviu istorija.Lietuviai kaip ir visi baltai buvo pagonys,nes gyveno pagal gamtos rimta,metu laikus,garbino azuolus kaip stiprybes simbolius,bijojo-gerbe perkuna-kaip ugnies valdova.Ugnis tai kaip isgyvenimo garantas buvo.Ir ir nepamenat is istorijos pamokų kas tada nutiko,Visi lietuviai ir aplinkiniai buvo pakrikstyti per prievarta....kunigaiksciai,bajorai krikstyjosi patys.Karalius Mindaugas turejo pasikrikstyti nes tik taip gavo is Vatikano leidima skelbtis karaliumiNu gal ir netiksliai as cia atkartoju istorijos vinegius,bet tokie yra faktai.Taciau...o ...taciau tai kas lietuviu genuose uzkoduota ir tukstanmeciais ne taip greitai istrinsi.Ir deja,praktiskai krikscionybe ar jos sekejai uzgrobe visas pagoniu sventes-kucios(12patiekalų atceit kad buvo 12 apastalų-nesąmonė,tai atspindi 12 metų mėnesiu,ir maistas pagal tuos mėnesius buvo gaminamas.Pavasaris-daiginti kvieciai,vasara-medus,ruduo-grybai,ziema-bulves,burokai ir pan),o velykos,vaje kokia puiki pavasario gamtos nubudimo svente.Ir pati maza budama kaime keliaudavau didijį ketvirtadieni su degtukais kad šventintų ugnį,didįjį penktadieni nesdavomes šventinto vandens.O kiaušinis pats kaip vaisingumo simbolis tai jau pagonybės viršūnė schmoll.gif O kristaus mirtis ir trecios dienos prisikelimas tai jau kriksšionybės pritempimas prie senųjų papročių,kurių neįmanoma buvo išmusti is prievarta krikštytų žmonių.VERBOS...Žolinė....šventinta Agotos duona.Nu kiek dar pavyzdžių reikia,ir ką atrodo tai kunigams nekliūna.BET...bet jau kad vaikelį į krikštą išlydės pagal senuosius,net nepagoniskius paprocius-tai vaje vaje nuodėmė neišperkama blink.gif nesuprantu tokio bažnyčios požiūrio.
Patys uzsisakeme krikštynų apeigas rumšiškėse,tačiau nuotaiką temdo bažnyčios neradimas..tai negi kunigams geriau kad tuos pinigelius pragertumeme,negu pasidometume savo istorija,paprociais,vaikams parodytumeme....
Atsakyti
[quote=ukanotadiena,2012 04 18, 12:19]
nu zinokit jau tokiu marazmu cia prsikaiciau,bet dar didesnius marazmus patus kunigai pucia,tiek metų viskas tiko,ir krikstino vaikucius pačiam muziejui,pasikeitė kunigas ir muziejų velniai apspito.Esu tikinti,vaikysteje kiekvieną sekmadienį žygiuodavau,bažnyčios chore giedodavau,klūpėdavau prieš altorių su kitom mergaitėm.Taip esu dievo baiminga,prasau jo uztarimo,pagalvos,malones.Esu susituokusi bažnyčioje,todėl kad man nuodėmė gyventi susimetus,mano pirmagimis irgi krikstytas
Mielosios pasidomekime lietuviu istorija.Lietuviai kaip ir visi baltai buvo pagonys,nes gyveno pagal gamtos rimta,metu laikus,garbino azuolus kaip stiprybes simbolius,bijojo-gerbe perkuna-kaip ugnies valdova.Ugnis tai kaip isgyvenimo garantas buvo.Ir ir nepamenat is istorijos pamokų kas tada nutiko,Visi lietuviai ir aplinkiniai buvo pakrikstyti per prievarta....kunigaiksciai,bajorai krikstyjosi patys.Karalius Mindaugas turejo pasikrikstyti nes tik taip gavo is Vatikano leidima skelbtis karaliumiNu gal ir netiksliai as cia atkartoju istorijos vinegius,bet tokie yra faktai.Taciau...o ...taciau tai kas lietuviu genuose uzkoduota ir tukstanmeciais ne taip greitai istrinsi.Ir deja,praktiskai krikscionybe ar jos sekejai uzgrobe visas pagoniu sventes-kucios(12patiekalų atceit kad buvo 12 apastalų-nesąmonė,tai atspindi 12 metų mėnesiu,ir maistas pagal tuos mėnesius buvo gaminamas.Pavasaris-daiginti kvieciai,vasara-medus,ruduo-grybai,ziema-bulves,burokai ir pan),o velykos,vaje kokia puiki pavasario gamtos nubudimo svente.Ir pati maza budama kaime keliaudavau didijį ketvirtadieni su degtukais kad šventintų ugnį,didįjį penktadieni nesdavomes šventinto vandens.O kiaušinis pats kaip vaisingumo simbolis tai jau pagonybės viršūnė schmoll.gif O kristaus mirtis ir trecios dienos prisikelimas tai jau kriksšionybės pritempimas prie senųjų papročių,kurių neįmanoma buvo išmusti is prievarta krikštytų žmonių.VERBOS...Žolinė....šventinta Agotos duona.Nu kiek dar pavyzdžių reikia,ir ką atrodo tai kunigams nekliūna.BET...bet jau kad vaikelį į krikštą išlydės pagal senuosius,net nepagoniskius paprocius-tai vaje vaje nuodėmė neišperkama blink.gif nesuprantu tokio bažnyčios požiūrio.
Patys uzsisakeme krikštynų apeigas rumšiškėse,tačiau nuotaiką temdo bažnyčios neradimas..tai negi kunigams geriau kad tuos pinigelius pragertumeme,negu pasidometume savo istorija,paprociais,vaikams parodytumeme....
[/quot
drinks_cheers.gif
Papildyta:
[quote=ibis,2012 04 18, 12:25]
[quote=ukanotadiena,2012 04 18, 12:19]
[/quot
drinks_cheers.gif
[/quote]
randasi gi isprususiu, sveiko proto zmoniu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(miskouoga @ 2012 04 17, 00:57)
Ya Ziezmariu uzeiga, prie pat baznycios, kitoj gatves pusej. Pirsliavom vestuvese ir ten sventem, buvo skanu ir nebrangu (lyginant su Vilnium). Dar yra ten netoliese Backoniu restoranas http://backonys.lt/B...iki_Atvyke.html
Dar yra Skardis, jis nuo Ziezmariu i Vilniaus puse, netoli magistrales, miske. Turi sale pobuviams.
http://www.meniu.lt/skardis

Labai aciu! aciuks.gif
Atsakyti