Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 8

QUOTE(Vilienė @ 2011 06 12, 12:39)
Kuom tos mūsų sąlygos taip jau skiriasi nuo vokiečių austrų? Mes mažiau kvėpuojam ar įranga labai pažangi, neskleidžia beveik šilumos? Visur tik LED ir A+++? Dėl saulėtumo gal ir yra tiesos, bet kiti pritekėjimų punktai nesiskiria.

tai paskaiciokite.. jus gi statote PN o ne as.. kiek pas jus bus pritekejimu? anksciau rasiau visus tos skaicius - berods 20-30 kwh/m2/metus reiki pritekejimu surinkt.. tebne puse zmones pribezdes.. ir tebune elektros prietasu naudingumas 90% (jai jau AAA).. tai reik sudeginti 100-150 kwh/m2/metus elektros - arba 200 kv m namui 20000-30000 kwh/metus - 10000 -15000 Lt, apie 1000 per menesi.. elektrai.. o jei ne - reikia tiesiog papildomai sildytis..
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2011 06 12, 13:16)
tai paskaiciokite.. jus gi statote PN o ne as.. kiek pas jus bus pritekejimu? anksciau rasiau visus tos skaicius - berods 20-30 kwh/m2/metus reiki pritekejimu surinkt.. tebne puse zmones pribezdes.. ir tebune elektros prietasu naudingumas 90% (jai jau AAA).. tai reik sudeginti 100-150 kwh/m2/metus elektros - arba 200 kv m namui 20000-30000 kwh/metus - 10000 -15000 Lt, apie 1000 per menesi.. elektrai.. o jei ne - reikia tiesiog papildomai sildytis..

Klausimas lyg buvo kuo skiriasi mūsų ir PN pradininkų pritekėjimų sąlygos...Be saulėtumo - manau niekuo.
Kiek realiai kWh pribezdės ir gaus iš el. prietaisų nežinau, remiuosi Pagyvenus pvz.
Kiek truks - priklauso nuo aplinkos temperatūros. Savam atvejui skaičiuoju bet kokio šildymo nereikalingumą iki -4C, būtent čia mano pritekėjimai ir nuostoliai susilygins. Toliau reikės papildomo šildymo, pradžiai saulės kolektorius, vėliau - elektrinis tenas.
Elektros prietaisai irgi labai įvairūs. El. viryklė nori nenori šildys ir tikrai ne 90proc naudingumu. Tas pats su džiovykle. Šaldytuvą ir skalbenkę teks pirkt pažangius, čia labai daug šilumos nesulauksim, kaip ir apšvietimo - maksimaliai LED bet ne 100proc. Pagyvensim - pamatysim.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 12 birželio 2011 - 12:40
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 12, 12:02)
Tipo StNe stovintis siurblys vasarą vandenį šildys 6k pigiau nei kas PN? Jei lyginsim su saulės kolektorium - nesąmonė. Plius instaliavimo kaštai.

taip apie šs cop kalbėjau o pn su el. šildimu. nes buvo kalba apie pačio namo pastatimo pn ir šildimas el. ir stn jei statyba pigiau 30 000 už juos šs. jus pradėjot kkk katiliniu samatas skaičiuoti, kurios taipat ir stn nebus. o jei saulės kolėktorei tai vėl kila kaštai ko neskaičiavo.
ir dar jusu namia man labai kliuva grindu skaičiavimas r8. sutinku kad pagrindinis plotas net didesnia r turitia ir manau kad kur žeme visalaik pliusas ir niekad neveikia vėjas bus daugiau negu pakanka. bet sokolis jei neapsirinku 10cm eps 25cm pločiu aplink visa nama ir pats padas pamato po lauko siena tik 20cm eps, kur irgi bus žemiausia grunto temperatura. tikrai nenoriu nuvertint jusų namo ir net neisivaizduoju ar yra geresnių sprendimų. tesiok pasigedau per juos patiremu nuostoliu ivertinimo.
Atsakyti
QUOTE(narvid @ 2011 06 12, 19:53)
taip apie šs cop kalbėjau o pn su el. šildimu. nes buvo kalba apie pačio namo pastatimo pn ir šildimas el. ir stn jei statyba pigiau 30 000 už juos šs. jus pradėjot kkk katiliniu samatas skaičiuoti, kurios taipat ir stn nebus. o jei saulės kolėktorei tai vėl kila kaštai ko neskaičiavo.
ir dar jusu namia man labai kliuva grindu skaičiavimas r8.

30.000 yra DEU išgalvoti, niekas jų tiksliai neskaičiavo ir tolesniems skaičiavimams jais remtis būtų kvaila. Tik prielaida - ne daugiau.
Pastudijuokite mano įdėtą PN tyrimo ataskaitą - ten viskas nuodugniai išnagrinėta: kiek kainavo ir kokią įtaką turėjo, atsiperka ar ne.
Jei klausimas konkrečiai apie mano statinį, tai R-8 yra reali reikšmė: perimetru apjuosta 20cm, o po g/b plokšte 35cm EPS100 su lambda 0,035, tik po sienom sijos 20cm. Vidutinė R-8 turi išeiti.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 12, 13:36)
Klausimas lyg buvo kuo skiriasi mūsų ir PN pradininkų pritekėjimų sąlygos...Be saulėtumo - manau niekuo.

Pagyvensim - pamatysim.

Taip pat skyriasi - kaip ir salys skirtingos.. jau nekalbant apie saule..

Su tokia logika turetu buti atsargnis planas - o jei neuzteks? butent todel jus (berods, sorry,jei maisau) subetonavote grindinio sildymo vamzdina - del viso pikto smile.gif IR katilinei vietos kokiam boileriui-katylui reikia palikti.. kitaip vientielis variantas - papildomas elektrinis sildymas.. ir jei susumuoti 15 PN, 25 pritekejimu, 15 del saules trukumo ir t.t. - tai is PN lieka tik migla ir sildymui bus sunaudota pagal piniga tiek pat kaip standarte su KKK.. o ivertinus pabrangima - papildoma finansini aptarnavima.. mano nuomonesu PN reikia labai gerai viska apskaicioti , kitaip gausis ne PN o nezinia kas..
Atsakyti
[quote=audrius333,2011 06 12, 11:11]
[quote=DEU,2011 06 12, 00:28]

tai kaip tu gauni stogui ir grindim 12 000 lt daugiau vien ant neoporo.gal pas tave kitokios kainos.but saunu,kad pagrystum savo skaiciukus,nes kaip ir visi jau minejo,tik gincuose ir diskusijose gimsta tiesa. drinks_cheers.gif
[/quote]

Paskaičiavau paprasčiausia. Visi čia ilgokai gėdijo už MIntą už norą naudoti akytbetonį. Taigi imame kokį nors tvirtą silikatą su nereikšminga varža plius neoporą. Standartui plius 15, PN plius 30. Lubos 100 + sienos 200 + grindys 100. Turime 400 x 0,15 - 60 kub. Skaičiuojant kubą po 200 lt gaunasi 12 000. 4u.gif
Čia kaip suprantu Vilienė pateikė vidinių sienų plotą. 160 kv dviejų aukštų namo išorės perimetras su tokiomis sienomis turėtų būti maždaug 9x11 m, aukštis 6 m. Jei tai vienšlaitis stogas, greičiausia dar prisidės vidutiniškai 1 m sienos į viršų. Gauname 280 kv. Išmetę langus 250 kv. Ant lubų reikėtų dėti papildomai bent 20 cm. Taip skaičiuojant dar 15 kubų reikėtų pridėti. Kaina gautųsi 15 000 lt. Pridėkite dar 5000 smeigėms.
Jei namas apie 200 kv, kaip mano atveju, gausis dar ketvirtadaliu daugiau.
Saule0803 susiskaičiavo, kad + 5 cm neoporo jam atsietų 3500 lt. Matyt + 15 atsieitų daugiau nei 10500 lt. Pridėkime grindis ir lubas...
Dar pats pateikėte pavyzdį, kad PN kainuoja 15 000 eurų. Tačiau jei atsisakai KKK, židinio tai kaina išsilygina. Mes čia ir bandome išsiaiškinti kiek PN kainuoja brangiau jei šildymo sistema yra tokia pati kaip standarto, t.y. kiek kainuoja tik pasyvinimo priemonės. Tai jei teisingai supratau pagal vokiečius apie 50 000 lt
Kiek vienas atvejis labai individualus. Tas mano nurodytas skaičius labai orientacinis ir labai prikalauso nuo namo ploto, šiltinimo medžiagos ir daug kitų dalykų. Taip pat manau, kad jis greičiau pamažintas, nei padidintas. Norint susišnekėti mums tiesiog reikalingas koks nors, kad ir apytikslis skaičius kiek naujos statybos PN brangesnis už naujos statybos standartą su panašia šildymo sistema.

Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 12, 20:12)
30.000 yra DEU išgalvoti, niekas jų tiksliai neskaičiavo ir tolesniems skaičiavimams jais remtis būtų kvaila. Tik prielaida - ne daugiau.
Pastudijuokite mano įdėtą PN tyrimo ataskaitą - ten viskas nuodugniai išnagrinėta: kiek kainavo ir kokią įtaką turėjo, atsiperka ar ne.
Jei klausimas konkrečiai apie mano statinį, tai R-8 yra reali reikšmė: perimetru apjuosta 20cm, o po g/b plokšte 35cm EPS100 su lambda 0,035, tik po sienom sijos 20cm. Vidutinė R-8 turi išeiti.

Tikriausia nevisai gerai mane supratote dėl tų 30 000 doh.gif . Visiškai šios sumos nenorėjau taikyti jums. Suprantu, kad gali būti pikta kai žmonės tokia menka suma įvertina jūsų investicijas ir pastangas. Aš ir pats nesitikiu taip pigiai prasisukti.Jei jau darai reikia daryti gerai. Suprantu, kad jūs statote ypatingai aukštos kokybės PN, o taip statant pigiai neprasisuksi. Todėl visiškai suprantama, kad jūsų atveju susidarys 2 - 3 kartus didesnė suma. 4u.gif
Aš čia kalbu apie tokį diešovą variantą. Pvz kolega Audrius333 suskaičiavo PN sienos kainą 113 lt/kv t.y 150 lt mažiau, nei pas jus. Vien 250 kv ploto sienos žmogui gautūsi 37 500 pigiau. Kaip jau minėjau visi atvejai labai individualūs. drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 06 13, 12:00)
Tikriausia nevisai gerai mane supratote dėl tų 30 000  doh.gif . Visiškai šios sumos nenorėjau taikyti jums. Suprantu, kad gali būti  pikta kai žmonės tokia menka suma įvertina jūsų investicijas ir pastangas. 

Viskas OK, tikrai nepagalvojau, kad 30.000 taikoma man, čia tik kažkokia mistinė suma išlindusi diskusijos eigoj, todėl ir bandau stabdyti skaičiavimus atsispiriant į tuos 30.000.
Audrius333 paskaičiavo tik medžiagas, todėl tai toooli gražu ne sienos kv.m kaina. Mano pateikta yra viskas įskaičiuota, prieš apdailą.
Nemanau, kad logiška PN kontekste lyginti sąnaudas blokams ir sąnaudas liktiniams - kokybė skiriasi.
Vokiški 15000eur: tai buvo 1999-2000m, su visai kitokiom šiltinimo kainom, ir vokiškom darbų kainom taip pat. Todėl ką mes galėtume paimti iš vokiečių tai tik procentinį pabrangimą bet jokiu būdu ne absoliutinį. Bet berods 42-43psl. yra parodyta kiek papildomai kainavo namą supasyvinti nuo 1995m vokiško standarto - kiekvienas punktas atskirai. Tai labai reikšmingi skaičiai, nežinau ar galima tai ignoruoti...Ventiliacija tikrai atpigo, 4600eur nereiks išleisti (jums 200m2 gal, bet ten maži plotai), langai irgi ten kosminėm kainom. Labai įdomu, kiek dabar kWh elektros ir miesto tinklų šiluma kainuoja Kronsberge, jaučiu atsipirkimo skaičiavimai dabar atrodys žymiai geriau.
Gerb. blokų mėgėjai, ar pastebėjot iš ko Kronsberge pastatė PN? Ar pastebėjote PN esmę - ŠILTINIMO STORĮ ir SANDARUMĄ (yra aprašymas, kaip gamybos eigoj tikrino kokybę)? Labai gražios diagramos, kuriose grafiškai pavaizduota kiekvienos konstrukcijos ir sprendimo įtaka energijos suvartojimui.
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2011 06 13, 12:00)
160 kv dviejų aukštų namo išorės  perimetras su tokiomis sienomis turėtų būti maždaug 9x11 m, aukštis 6 m. Jei tai vienšlaitis stogas, greičiausia dar prisidės vidutiniškai 1 m  sienos į viršų. Gauname 280 kv. Išmetę langus 250 kv.

Ėmiau apytikslius matmenis 160m2: 8x10 ir 2,7m x 2 aukštį. Jei pastebėjot grindys 80m2 o stogas 100m2, čia dėl mansardos. Sienas suapvalinau iki 200m2 čia jau be langų ploto,manau realu. Langus ėmiau ~savo, 30m2. Šiaip logiškiau imti vidaus matmenis, nes kampai bus papildomai izoliuoti - įstrižai storiai didesni, bet imdami lauko matmenis gausime atsargą, kuri tikrai nepakenks. Dar nevertinom nuostolių dėl infiltracijos, bet tai tik pagalba StN jo kovoje su PN.
Papildyta:
QUOTE(kaban @ 2011 06 13, 10:41)
Taip pat skyriasi - kaip ir salys skirtingos.. jau nekalbant apie saule..

Su tokia logika turetu buti atsargnis planas - o jei neuzteks? butent todel jus (berods, sorry,jei maisau) subetonavote grindinio sildymo vamzdina - del viso pikto smile.gif IR katilinei vietos kokiam boileriui-katylui reikia palikti..

Pateikite žinomus skirtumus. Vokiečiai dažniau bezda?

Atsarginis planas - pora senų tepalinių radiatorių, jei 2,5kW tenas boileryje nepavežtų, tai nesunkiai vieną pajungiu Ia kitą IIa, bet čia tik lauko temperatūrai priartėjus ir viršijus projektinę -23C.
Grindinis šildymas: Kronsberge 11.9kWh/m2a padengiami 1vnt radiatorium san mazge ir kanaliniu vandeniniu šildytuvu vent sistemoje. Mano nuomone šildymas oru yra sux, nekomfortiškas, sau noriu grindinio ir visiškai nusispjaut į finansinę šio pasirinkimo pusę. Čia tik dėl komforto ir prabangos, ne dėl atsargos. Katilui vieta nepalikta. O jei vis tik reiks šilumos siurblio - kelis m2 tikrai rasiu. Bet pasilieku prie nuomonės, kad ŠS man bus per berangus ir neatsiperkantis dešimtmečiais dėl mažo darbo krūvio.

Atsakyti
Užtikau įdomią Petro svetainę. Įdomią todėl, kad jis eksperimentais pagrindžia savo siūlymą standartines apšiltinimo medžiagas pakeisti kita, jo nuomone ženkliai labiau efektyvia ir labai pigia medžiaga...

Tikrai nesusižavėjau ir neketinu keisti apšiltinimo medžiagų, bet su pateikta info manau verta susipažinti visiems besiruošiantiems statyti PN.

Ten beje vasarą tikrai turėtų būti problemų su perkaitimu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 birželio 2011 - 14:40
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 13, 12:13)
Atsarginis planas - pora senų tepalinių radiatorių, jei 2,5kW tenas boileryje nepavežtų, tai nesunkiai vieną pajungiu Ia kitą IIa, bet čia tik lauko temperatūrai priartėjus ir viršijus projektinę -23C.

drinks_cheers.gif
Papildyta:
Dėl mūro akumuliacinių savybių, tai PN ši savybė, kaip ir nėra aktuali dėl jau įvardinto gero apšiltinimo. Bet nepamirškim, jog mes esame lietuviai su labai inertišku mąstymu, todėl... ax.gif a maža kas biggrin.gif

Nors dėl to šiltalo sluoksnio, tai vis tiek jis praleidžia šilumą, ir jei nėra temperatūrą akumuliuojančių konstrukcijos dalių, tai pagrindinis šilumos akumuliatorius tampa oras. Oro tūrį name padauginus iš šiluminės talpos, ir palyginus su atitvarų pralaidumu bei kitais pastato šilumos nuostoliais galima apskaičiuoti, per kiek laiko oras atvės tuo 1 laipsniu. Jei patalpoj yra 1 kub. metro akvariumas, žinoma oras patalpose atvės per ilgesnį laiko tarpą, dėl didesnės vandens šilumos akumuliacijos. Automatiškai, jei yra daugiau šilumą akumuliuojančių konstrukcijos dalių, tas atvėsimas per vieną laipsnį gali įvykti ne per 1 d o sakykim per 3 d. Čia tikrai nieko nesiruošiu skaičiuoti, daug betikslio darbo. Pasamprotavimai filosofinio lygio. Jei kas netyčia sugalvotų imtis skaičiavimų, tai žinokit, jog ir putplastis turi šiokių tokių šilumos akumuliacinių savybių, o medinės detalės ar tuo labiau betoninės grindys išvis "kiaulės taupyklės".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 birželio 2011 - 15:57
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 13, 13:13)
Grindinis šildymas: Kronsberge 11.9kWh/m2a padengiami 1vnt radiatorium san mazge ir kanaliniu vandeniniu šildytuvu vent sistemoje. Mano nuomone šildymas oru yra sux, nekomfortiškas, sau noriu grindinio ir visiškai nusispjaut į finansinę šio pasirinkimo pusę. Čia tik dėl komforto ir prabangos, ne dėl atsargos. Katilui vieta nepalikta. O jei vis tik reiks šilumos siurblio - kelis m2 tikrai rasiu. Bet pasilieku prie nuomonės, kad ŠS man bus per berangus ir neatsiperkantis dešimtmečiais dėl mažo darbo krūvio.

Tai reishkia jau ne PN, jei yra toks atsarginis planas.. Primeskyme - sildymui 15 kwh/m2/metus, pritekejimu trukumo kompensavimas 15 kwh/m2/metus, saules trukumo kompensavimas - 15 kwh/m2/metus.. viso 45 - is 200 m2 - 9000 kwh/sildimo sezona, dalinam is 7 - sildimo menesiu - 1300 kwh - apie 650 lt/men siudienom kainom.. uz sildima.. ir tai PN?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kaban: 13 birželio 2011 - 16:21
QUOTE(kaban @ 2011 06 13, 17:20)
pritekejimu trukumo kompensavimas 15 kwh/m2/metus, saules trukumo kompensavimas - 15 kwh/m2/metus

Pritekėjiomų skirtumo, tarp LT ir DE, taip ir nenurodėte, o va skaičiuoklėj realūs skaičiai: 15kWh/m2a trūkumas tarp LT ir DE. Iš kokio žinyno paėmėt? Tikriausiai ten pat ir saulė LT neįvertinta būtent 15kWh/m2a? Nes neaiškiais duomenim remdamasis bjaurojate šviesią idėją biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 06 13, 16:40)
Bet nepamirškim, jog mes esame lietuviai su labai inertišku mąstymu, todėl...  ax.gif  a maža kas  biggrin.gif

"Viskas, ką pasakysite, gali būti panaudota prieš jus". Čia tiktų priminti jūsų statybinių medžiagų pasirinkimą (konkrečiai - blokelius) smile.gif Gal reiktų statybos pradžią atidėti bent metams, tikiuosi inertiškumas jau bus suveikęs ir mąstymas pavijęs technologijų pasiūlą?
Atsakyti