QUOTE(ed@ @ 2011 08 31, 17:45)
spindulinis šildymas irgi yra orinis. Yra sušildomi paviršiai ant kurių krenta spinduliai, o po to nuo jų įšyla oras ir šildo visą kitą.
Jei žiūrėti į uždaras nedideles patalpas, galima sakyti, kad jūs teisus. Bet infraraudonųjų spindulių infraarudonajame šildyme paskirtis yra ne šildyti orą, o kūnus. Taigi oras gali būti ir labai žemas, sakykim +4, bet žmogui esančiam po infraraudonuoju šildytuvu nebus šalta, todėl, kad šiluma jį pasiekia ne per orą o tiesiogiai. Toks šildymo metodas plačiai taikomas dideliuose nešildomuose angaruose apšildyti mažiems bet atviriems plotams. Visą angaro orą sušildyti būtų labai brangu, o konkrečius taškus ir konkrečiu momentu pašildyti yra tikrai pigiau, o sukuriamus pakankamai komfortabilios darbo sąlygos.
Teorijoje pasyviu negali skaitytis namas, jei jis naudoja energija iš elektros tinklų.
Žinokit, aš lygiai tokias pat mintis buvau išsakęs šiek tiek anksčiau. Galit pasiskaityti ankstesniuose forumo diskusijose. Tada ir Evoy kažką panašaus pasakė, paminėdamas visko susieto su PN komercializaciją su iš to išplaukiančiu iškreiptu PN suvokimu.
Aš į PN žiūriu ne kaip į filosofiją, bet kaip į susistemintas, moksliniais tyrimais ir praktiniais metodais nustatytas tiesas, kaip iki minimumo sumažinti šilumos nuostolius. Taigi tikrai nesiruošiu filosofuoti PN statymo ar nestatymo klausimais, o tiktai pasiremti jau ant lėkštutės padėtomis žiniomis.
Filosofijos čia vyksta šiek tiek kitais klausimais. Pav. ar pavyks Lietuvoje pasistatyti PN pilnai atitinkantį vokiškąjį PN standartą, ar išvis apsimoka statyti tokį namą Lietuvoje. Kadangi, aš tikrai nesiruošiu statyti PN atitinkančio sukomercintą vokiškojo PN sąvoką reikalavimų, o tiktai tikrai šiltą namą, pasinaudodamas PN statyboje sukauptomis žiniomis, man tokie filosofavimai absoliučiai neįdomūs. O vat filosofavimai, dėl tam tikrų mazgų, ar verta tokius statyti ar ne ir jei statyti, kaip būtent tai turėtų būti padaryta Lietuvos sąlygomis, mano nuomonę yra tikrai labai naudingi.