Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 8

QUOTE(Vilienė @ 2011 06 12, 12:04)
DEU ir kiti abejojantys dėl šiltinimo tikslingumo galėtų pastudijuoti šią tyrimo ataskaitą. Čia puikiai pailiustruota kas apsimoka ir atsiperka, o kas ne. Nuo tyrimo jau praėjo 12m ir per tą laikotarpį sąlygos pasikeitėženkliai PN naudai: šiltinimo medžiagos pigo, ventiliacijos įranga pigo, atsirado naujų technologijų, kuras visomis rūšimis tik brango. Gerbiamieji, nepatingėkite, veikalas didelis, bet esmė labai gražiai atskleista, vokiškai pedantiškai 4u.gif
Būtent šis dokumentas man leido galutinai apsispręsti ir siekti PN savo statybose!

Tikrai labai geras veikalas thumbup.gif . Iš kart viskas pasidarė 10 kart aiškiau. Nuoširdžiai visiems patariu vietoj SM forumo skaitinėjimo geriau perskaityti šią ataskaitą. 4u.gif
Viliene gal dar turite panašios info ir pirmų rankų? Mielai pastudijuočiau.
Už šitą dar kartą dėkui drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 15, 12:17)
Žiemą realu iš ŽŠ paimt +2...+4C ne daugiau,

Noriu pataisyti vieną pastebėtą netikslumą.

ŽŠ kasti dėl šilumos siurblio oi kaip neekonomiška. Jau geriau geoterminį statyti. Mintis yra įdarbinti iš namo išmetamą šiltesnį orą, nei oro, patekusio į namą iš ŽŠ. Jei ŽŠ orą sušildo iki +2...+4C, ir rekuperatoriaus skelbiamas NVK yra 95%, tai realus bus kažkur 90%, o vidaus temperatūra sakykim 20C, tai iš namo išmetamo oro temperatūra bus +4...+6C.

Tai tiek apie pastebėtą neatitikimą mano skaičiavimams.

O gauta 1 KWh iš 139m3 tai jau visai neblogas rezultatas, kaip ir tenkinantis mane. Prie kokių lauko -15 kaip ir užtektų, o esant didesniam šalčiui naudotum labai pigiai įsigijamą tiesioginį elektros šildytuvą kaip mažo galingumo ir pigaus šilumos siurblio pagalbininką. Tarsi standartiniu atvejų būtų isijunge elektriniai tenai smile.gif. Be to, kas man šioje idėjoje patinka, tai pastovi šilumos siurblio darbinė temperatūra, kurios beveik visai neįtakotų lauko temperatūra.

Jei skaičiavimai teisingi, tai už kokį 1000 Lt aš šilumos siurbliuką tikrai statyčiau wink.gif.
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2011 06 15, 12:37)
Tikrai labai geras veikalas  thumbup.gif . Iš kart viskas pasidarė 10 kart aiškiau. Nuoširdžiai visiems patariu vietoj SM forumo skaitinėjimo geriau perskaityti šią ataskaitą.  4u.gif
Už šitą dar kartą dėkui  drinks_cheers.gif

Į tą veikalą N kartų buvo dedama nuorodų ankstesniuose PN forumuose, keista kad nematėt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 birželio 2011 - 14:22
QUOTE(DEU @ 2011 06 15, 13:37)
Tikrai labai geras veikalas  thumbup.gif . Iš kart viskas pasidarė 10 kart aiškiau. Nuoširdžiai visiems patariu vietoj SM forumo skaitinėjimo geriau perskaityti šią ataskaitą.  4u.gif
Už šitą dar kartą dėkui  drinks_cheers.gif

I wish I had... biggrin.gif
Būtent po šios ir aš neabejoju nė milimetru dėl PN drinks_cheers.gif A, dar yra analogiškas danų veikalas apie ventiliaciją PN, maždaug projektavimo principai ir normos, paieškosiu ir įkelsiu 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 06 15, 15:26)
Noriu pataisyti vieną pastebėtą netikslumą.

Nesuklyskite, gaunate 1kWh, ne 1kW šildymo galią smile.gif
Tarkim namo nuostoliai (vidutiniai) prie -15C yra ~2kW (optimistinis variantas?) tai per parą jums reiks 48kWh energijos, 139x48=6672m3 oro prie dt=20, čia iš rekupo. O jei jūsų COP~90 rekupas ir norite įdarbinti šiltesnį išmetamą orą tai visai pravalas - šalinamas oras bus -10..-12C doh.gif Ką jūs iš to oro dar galite išpešti?
Ekonomiškas vėdinimas 24h x 200m3/h = 4800m3, tai jūs jau turite prievartauti sistemą veikti ne 4800 bet ~6700m3 per parą našumu tik tam, kad ŽŠ jums pamaitintų siurblį. Ekonomija labai ebejotina: rekupo eksta kWh dėl darbo trečiu ar penktu bėgiu, siurblio o finale - mizeris, 48kWh.
O jei nuostoliai ne 2, bet 3kW? Tada jau visų 10.000m3 reik iš ŽŠ.
Rekupas su geru cop tam ir su geru cop - kad nešvaistytų šilumos, net jei jos labai jūsų siurblys nori biggrin.gif
Papildyta:
Pasyvaus namo ventiliacija, part I
Pasyvaus namo šildymas, part II

Čia DEU pažadėti .pdf 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 15 birželio 2011 - 18:10
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 15, 18:09)
...O jei jūsų COP~90 rekupas ir norite įdarbinti šiltesnį išmetamą orą tai visai pravalas - šalinamas oras bus -10..-12C doh.gif  Ką jūs iš to oro dar galite išpešti?
...
Rekupas su geru cop tam ir su geru cop - kad nešvaistytų šilumos, net jei jos labai jūsų siurblys nori biggrin.gif...

Pala pala, davai pabandom viską paskaičiuoti iš naujo. Kokios temperatūros po žemės šilumokaičio pratekėjęs oras paduodamas į rekuperatorių, kai lauke -15C ? Pats minėjai, apie +2...+4C. Teisingai?

Ok, iki šios vietos aš irgi sutinku. Dabar viduje yra 20C temperatūra. Taigi į rekupą paduodam +2...+4C temperatūrą iš ŽŠ ir 20C temperatūrą iš vidaus ir ji į lauką išmeta -15C ? Neatrodo kad čia įsivėlė klaidelė. Tokiu atveju gaunas rekupo naudingumo koeficientas gerokai aukštesnis nei 100%. Rekupas juk neatšaldo oro iki lauko temperatūros, jis ora atvėsina iki temperatūros iki kurios yra paduodamas oras į rekupą iš lauko (šiuo atveju iš ŽŠ) minusavus rekupo nuostolius. Taigi esant lauko temperatūrai -10, ar -15, ar -35, ar dar velniai žino kokia, jei oras praėjęs pro ŽŠ sušildomas iki +2...+4C tai viskas. Rekupas lauko temperatūrą viename įėjimo gale turi +2...+4C, kitame įėjimo gale turi +20C, tai išėjimuose, vienam gale turim +4...+6C, kitame gale +18C.

Iki rekupo nedaeina lauko temperatūra, tam mes ir kasam ŽŠ, automatiškai ir išeinantis oras į lauką yra išmetamas ženkliai šiltesnis nei esantis lauke, į tą šiltesnį orą (kuris visuomet turėtų būti pliusinės temperatūros, nes kitu atveju užšaltų pigesnių rekupų šilumokaitis, todėl jei šilumos neužtektų įsijungtų tenas, arba būtų pradedama žaisti su disbalansavimu oro srautų) aš ir esu nusitaikęs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 birželio 2011 - 21:13
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 15, 18:09)

Tarkim namo nuostoliai (vidutiniai) prie -15C yra ~2kW (optimistinis variantas?) tai per parą jums reiks 48kWh energijos, 139x48=6672m3 oro prie dt=20, čia iš rekupo.

Šiuo atveju tikrai ne oro srautą didinčiau, bet papildyčiau trūkstama energijos kiekį elektriniais radiatoriais.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 06 15, 22:00)
Kokios temperatūros po žemės šilumokaičio pratekėjęs oras paduodamas į rekuperatorių, kai lauke -15C ? Pats minėjai, apie +2...+4C. Teisingai?

Kai parašei, kad nafik ŽŠ siurbliui statyti tai supratau, kad žadi be ŽŠ prasisukti, tuomet gausi tik truputi šiltesnį ora nei lauke. Jei su ŽŠ - tada taip, šalinamas bus +5...+7 4u.gif
Bet vistiek iš ekonomiško vėdinimo debito kWh ištrauksi mizerį ir siurblys neatsipirks - gausi drastiškai didinti debitus, gyvent skersvėjų skrodžiamoj aplinkoj biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 06 15, 22:22)
Šiuo atveju tikrai ne oro srautą didinčiau, bet papildyčiau trūkstama energijos kiekį elektriniais radiatoriais.

Čia panašiai kaip su sumuštiniu: kas, duona su mėsa ar mėsa su duona? Vojsko polsko Berlin brala, vojko rusko pomagala biggrin.gif
El. radiatoriai šildo (1,5kW) o siurblys kiek begalėdamas padeda (0,5kW) - čia realiau atrodo.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 15, 21:35)
Kai parašei, kad nafik ŽŠ siurbliui statyti tai supratau, kad žadi be ŽŠ prasisukti,

dėl šilumos siurblio imančio šilumą iš oro kasti ŽŠ tikra nesąmonė, bet tikrai niekad nesakiau, kad neapsimoka kasti ŽŠ rekuperatoriui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 birželio 2011 - 22:23
QUOTE(Vilienė @ 2011 06 15, 21:35)
El. radiatoriai šildo (1,5kW) o siurblys kiek begalėdamas padeda (0,5kW) - čia realiau atrodo.

Tai kad yra tokios sistemos, tai teikia viltį, kad mano idėja teisinga. Niuansas tas, kad mažiausio galingumo ten yra tikrai nemažo oro srauto.

Iš esmės tai tebuvo tik idėja pateikta arba "sudorojimui" arba "išgyvenimui".
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 06 16, 10:29)
Iš esmės tai tebuvo tik idėja pateikta arba "sudorojimui" arba "išgyvenimui".

Balsuoju už "sudorojimą", dėl nepakankamo oro kiekio.
Atsakyti
Matau diskutuot šilumos siurblio imančio šilumą iš patalpų išmetamo oro tema daugiau neverta sad.gif.

Ok, tada dar viena tema. Koks Jums ŽŠ labiausiai imponuoja? Koks manot finansiškai greičiausiai atsiperkantis. Ir išvis, kokios Jūsų mintys apie ŽŠ tipus.

Man žinomi yra:
1. Užkastas oro kanalas.
2. "šulinys" ("Vilienės" pasirinkimas)
3. Su tarpiniu šilumos nešėju.

Apie ŽŠ įrengimą išvis, ar jis apsimoka ar neapsimoka, ar verta jį įdiegt ar neverta šiame forume jau išdiskutuota ir tęsti diskusijų tikrai neverta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 17 birželio 2011 - 07:48
QUOTE(mintas @ 2011 06 17, 07:46)
Matau diskutuot šilumos siurblio imančio šilumą iš patalpų išmetamo oro tema daugiau neverta sad.gif.

Ok, tada dar viena tema. Koks Jums ŽŠ labiausiai imponuoja? Koks manot finansiškai greičiausiai atsiperkantis. Ir išvis, kokios Jūsų mintys apie ŽŠ tipus.

Man žinomi yra:
1. Užkastas oro kanalas.
2. "šulinys" ("Vilienės" pasirinkimas)
3. Su tarpiniu šilumos nešėju.
Apie ŽŠ įrengimą išvis, ar jis apsimoka ar neapsimoka, ar verta jį įdiegt ar neverta šiame forume jau išdiskutuota ir tęsti diskusijų tikrai neverta.

Na jei jau viskas žinoma, gal galėtumėte tą apsimokėjimą pagrįsti skaičiais. 4u.gif
Atsakyti
Bent jau aš akivaizdžios naudos nepriskaičiuoju.
Vilienės atveju šilumos praradimas per ventiliaciją per metus būtų apie 1400 kWh. Skaičiuoju prie vidutinės šildymo sezono temperatūros 0. Tarkim, kad ŽŠ sugebės tiekti +10 laipsnių temperatūrą ir leis sutaupyti 700 kWh elektros arba 300 lt. ŽŠ kaina kiek suprantu nelabai žinoma. Remdamasis užuominomis forume paimsiu 10 000 lt (jei žinote geriau pataisykite). Su palūkanomis 20 metų gausime 15 000 lt arba 750 metams.
Tarkim, kad po 20 metų elektra kainuos dvigubai daugiau. Tokiu atveju vidutiniškai sutaupysime 450 lt elektros. unsure.gif
Atsakyti