Buvau truputį išvykęs, žiūriu jau ir temą sugebėjote pilną prirašyt.
Vistik susidaro įspūdis kad statančių PN kol kas yra tik vienas ir dar keli neturintys abejonių, kad tai tikrai geras sprendimas. Todėl gal bus į temą ir diskusija apie PN naudą.
Daugiausia abejonių ir diskusijų kelia Lietuviško PN šilumos poreikis. Šis rodiklis pats svarbiausias pasirenkant šildymo šaltinį. Kita vertus jis vis dar išlieka pats mistiškiausias ir svyruoja nuo 15 iki 50 kWh/kvm per metus. Mano visi turimi skaičiai rodo, kad jis gerokai didesnis nei 15 kWh/kvm.
Veikmės pirmojo namo stebėjimą 12 - 03 mėn. atlikę KTU mokslininkai pateikė skaičių, kad per šiuos keturis mėnesius visoms reikmėms buvo sunaudota 50 kWh/kvm (10 000 kWh iš viso). Priminsiu, kad ten sudėti A++ klasės prietaisai. Tarkim ne šildymui buvo sunaudota 300 kWh per mėnesį (1200 kWh per keturis minimus). Vadinasi šildymui ir vandens ruošimui lieka (10 000 - 1 200 /4/200) 44 kWh/kvm per keturis žiemos mėnesius. Galima atsižvelgti, kad vidutinė namuose palaikoma temperatūra buvo 22,5 C, tačiau nemanau, kad tai ženkliai pakeistų rezultatus. Tai paneigia Veikmės atstovų kalbas apie 15 ar 20 kWh/kvm metinį poreikį.
Panašūs skaičiai gaunasi ir atlikus skaičiavimus pagal STR.
Tokie skaičiai gaunasi ir pagal elementarę logiką. Jei jūs standartą apšiltininate 2 kartus geriau, tai kokiu pagrindu tikitės, kad šilumos nuostoliai sumažės 4 kartus?
Manyčiau, kad Minto pasiūlymas Veikmės namo rezultatus pagerinti panaudojus šilumos siurblius yra sunkios formos sukčiavimas. Lengvos formos sukčiavimas yra žemės šilumokaitis ir saulės kolektorius. Vokiškas PN 15 kWh/kvm turi pasiekti tik pasyviomis priemonėmis šiltinimu, sandarumus ir saulės pritekėjimais. ŽŠ išesmės yra primytivus geoterminis šildymas, kaip ir saulės kolektorius primityvus šilumos siurblys. Tai jau aktyvaus namo elementai. Bet kokį standartą galima apkrauti saulės kolektoriais, vėjo malūnais ir pasiekti kad ir 0 išorinės energijos poreikį. Veikmės pirmasis namas kaip tik ir yra tikro PN pavyzdys ir kaip tik gerai iliustruoja ką galima pasiekti panaudojus tik pasyvias priemones - 50 - 60 kWh/kvm per metus.
Veikmės namas pastatytas laikantis PN principų, yra pirmame sandariausių namų penketuke, pritekėjimai jame turėtų būti panašūs kaip ir bet kuriame pasyviame name. Jie įrengė dujinį šildymą ir supleškina po 200 - 300 kub per mėnesį. Jiems nekilo dvejonių ar reikalingas dujinis šildymas ir naujai statomuose pasyviuose namuose. Spėju, kad naujais statomuose Veikmės PN įrengti ŽŠ ir saulės kolektorius, geriausiu atveju, 10 - 15 kWh/kvm per metus, sumažins energijos poreikį. Tačiau likusius 7000 - 10 000 kWh dengti vien elektra man atrodo neracionalu.
Arba reikia mažo šilumos siurblio už protingą kainą kuris nebūtų per didelis tokiams šilumos kiekiui. Arba reikia atsisakyti saulės kolektorių ir ŽŠ, o sutaupytus pinigus investuoti į didesnį šilumos siurblį.
Pats esu pasiruošęs statyti PN. Tačiau man labai svarbu išsiaiškinti ar nebus per brangu jį šildyti vien elektra. Akivaizdu, kad vien pasyvių priemonių nauda nėra tokia didelė, kokia buvo tikima. Sutaupysiu pinigų jei nurodysite kur klystu.