Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 23:51)
Tai kad mulčiuojant piktžolės neauga (bent jau pas mane), ravėti nereikia, dar savanoriai dirba, ES parama, visa kita teritorija- šąbakštynas g.gif Nei rūpintis  nei prižiūrėti, viskas natūraliai... Kame čia pervargimas g.gif O jeigu žole lysves apdėti taip sunku, tai jau...Šitą "varginantį" darbą man vaikai padaro g.gif Ir pavydo čia jokio nėra.  Tik kaip ir visur Lietuvoje, nėra pusiausvyros, sveiko proto ir realybės suvokimo.  Duok Dieve visiems sveikatos...Tikrai atsiras kas perka. Mane morkų, bulvių ir pomidorų (20 Lt /kg- tai mano visos valdiško  darbo dienos įkainis  blush2.gif ) kainos šokiravo, nes man pomidorus užsiauginti kainavo tik 3 lt už sėklų pakutį (Visa kita- rūpestis, meilė ir darbas).  Kitoms- gal normalu ir pirks išsijuosusios.  Tebūnie į sveikatą.  Baikim šitą temą. Atsiprašau, kad užvedžiau.
O tema pakankamai draugiška  thumbup.gif  Yra daug puikių ir geranoriškų moterėlių, kurios dalinasi patirtimi, kantriai padeda "naujokėms", ir tai yra puiku thumbup.gif Kai aš pradėjau daržininkauti, dar nė forumų nebuvo doh.gif Viskas per savo patyrimą. Visoms 4u.gif

žiūrint kokie plotai.Nu man jau vien į šiltnamius sutampyti nemažas darbas.O kur lauko daržas ,medeliai .Ir viskam neužtenka,tikriausiai šiemet dar pirksiu.Tai vat ir išauga ta savikaina.O jeigu pardavinėtum ,tai tikrai ne už dyką.Bet koks skirtumas nepardavinėjam po kol kas,tad ko pyktis.Žinau,kas augina,gan ekologiškai niekas už dyką neatiduoda.Seniau ,oi kaip tekdavo paieškoti dėl vaikų doh.gif .Ir dabar neužtenka.Pavažinėji aplinkui ir matai,kad visi kaimiečiai ant kiaulių srutų viską augina,tad ir pusdykiu galima gauti.Trąšos nekainuoja,nes fermos tų srutų neturi kur dėti.Supils dar padidintą dozę.Gal dar net suars.Važiuoji ir matai kai kopūstai,vos ne tavo dydžio auga ir dar smėlynyuose.Tai vat.
Atsakyti
Laba diena. O man kaip tik patinka dalgiu pamosikuot. Nedidelis plotas, tai visai smagu. Tik dar neįvaldžiau jo kaip reikiant biggrin.gif Kur nesiekiu dalgiu, rankom raunu. Bet mano daržiukas mažas, pjaunamos žolės irgi plotas nedidelis, tai nepavargstu. Yra tokia pievelė didesnė, jau ten kaimyno prašau pagalbos.
Pirmi metai mulčiuoju, visaip man gavosi, bet kitais metais bus geriau, tikiu tuom.
Atsakyti
O aš ir šaldau ir konservuoju - vis geriau nei parduotuviniai. Suprantu, kad konservuotas produktas nėra gėris sveikatos požiūriu, bet žiemą irgi norisi valgyti. Kai turėsiu galimybę rauginti statinėse - tai rauginsiu, bet šiuo metu net kur konservuotus produktus laikyti ar šaldyti turiu ieškoti, o apie kitką net nekalbu.
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 12:51)
Kai pamačiau kiek už GŽ bulvių kilogramą sodybiečiai prašo, tai sveiku protu nesuvokiama (13 Lt, jei neklystu) g.gif Taigi, ir neaišku, kam toks didelis propagavimas vyksta g.gif

Kaina aišku šokiruojanti, bet toks ir tikslas.
Jei ne augini pats, tada gali rinktis: cheminės daržovės ar didelė kaina.
Bet logiškiausia išbandyti auginti pačiam, va čia ir gaunasi skatinimas.
Aš tarkim, turėdama nemažą žemės sklypeli niekad nesusimasčiau kad reikia daržo, labai gražu buvo ir ideali žolytė.

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 18:31)
Nu kad visai ne baika tavo mintis  g.gif  lotuliukas.gif .
Ką su laisvom vietom darote? Pas mane viena lysvė jau "be darbo", tai uždėjau dar sluoksnį žolės, ir ką dabar? Pernai iki pavasario palikau, o kaip jūs?

Vakar šviežiai sumulčiavau tusčias vietas. Žadu kitą savaite sėti ridikėlius ir špinatus. O ropės ir daikonai sudygo, ir niekas jų nesugriaužė thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo žalia: 03 rugpjūčio 2011 - 11:47
Svogunus moteros atkkasineja,t,y paaugusiems ravint dalis žemes sustumiama i vagas. Matomai,jie turi pusplikiai augti,tad gal ir netiks jiems mulčiavimas,logiškai galvojant, Ir matomai jiems nereikia daug dregmes,geriau sausus pusplikius pilvus kaitinti sauleje,o ne žemej šlapioj murksoti.Tai mintys po šios dregnos vasaros cool.gif Neteko dar lauko daržu mulčiuoti,bet svogunu ne nemeginsiu schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(amarrile @ 2011 08 03, 12:50)
...logiškai galvojant, Ir matomai jiems nereikia daug dregmes,geriau sausus pusplikius pilvus kaitinti sauleje,o ne žemej šlapioj murksoti.

priklausomai kokia žemė. Jei tai molis - tada problematiška, bet jei smėlynas, tada drėgmės nebūna perdaug.

Vaikas dar buvo labai mažas, ir kol miegojo spėjau išravėti tik dalį svogūnų lysvės. Kita dalis liko apžėlusi žolėmis, ir baigti pradėtą darbą priėjau tik po poros savaičių.

Gerai kad gavosi toks "netyčinis" eksperimentas - toje dalyje kur nuravėjau, svogūnai buvo "nupiepėliai" palyginus kurie liko apžėlę. Nuravėtieji ir nebepavijo kartu sodintų. Žolės sulaikė drėgmę, neleido jai išgaruoti, kartu palaikė pusiausvyrą. Laiškai toje dalyje buvo sveiki, gražūs, nelūžo, o nuravėtieji - vos ne visi perlūžo arba sulinko net keliose vietose.

Svogūnai mėgsta drėgmę, bet nemėgsta skandinimo, taip kad viskas priklauso nuo dirvos struktūros.

Kelis metus pamulčiavus, žemė tampa pralaidesnė orui, ir pavojus "paskandinti" mažėja.
Atsakyti
QUOTE(žalia @ 2011 08 03, 12:45)
Aš tarkim, turėdama nemažą žemės sklypeli niekad nesusimasčiau kad reikia daržo, labai gražu buvo ir ideali žolytė.

Kai buvau paauglė, tėvai šalia visų kaimų, tėviškių ir t.t. dar kolektyvinį turėjo doh.gif (turi iki šiol). Varydavau traukiniu, agurkus krepšiais tysdavau, ravėjau, grėbliukai visokie ir kauptukai iš ragažės kyšodavo, viskas daržovėm, krūmais nusodinta buvo (nepamiršiu, kaip gelt. slyvukų kibirą traukinių stoty išpyliau doh.gif lotuliukas.gif ) Kai ištekėjau- mama nusprendė-fsio doh.gif jokių daržovių, mėšlų ir t.t. Neapsimoka ir baigta schmoll.gif Viską žole apsėjo, braškyną išnaikino, daugemetėm gėlėm apsodino kraštelius ir pasibaigė žemdirbystė. Pernai žiūriu, sėklų visokių maišelis virtuvėj ant palangės thumbup.gif Vienu žodžiu- trukt už vadžių- vėl nuo pradžių lotuliukas.gif Agurkai, morkos, burokai...Tik pačiai tenka tvarkytis, aš per toli, neprivažinėsiu per puse LT verysad.gif O kas daryt, jei nuo pirktinių daržovių rėmuo ėda, visai valgyt negali verysad.gif Daug kas dabar šitaip, prie motinos žemelės grįžta...
Papildyta:
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 03, 14:33)
Gerai kad gavosi toks "netyčinis" eksperimentas - toje dalyje kur nuravėjau, svogūnai buvo "nupiepėliai" palyginus kurie liko apžėlę. Nuravėtieji ir nebepavijo kartu sodintų. Žolės sulaikė drėgmę, neleido jai išgaruoti, kartu palaikė pusiausvyrą. Laiškai toje dalyje buvo sveiki, gražūs, nelūžo, o nuravėtieji - vos ne visi perlūžo arba sulinko net keliose vietose.

Kartą pas braškininkes užsiminiau, kad žolių neraviu o NUKERPU. Išjuokė mane motriškės blush2.gif Bet pasikartosiu vistiek ax.gif Gal jūs suprasit apie ką aš blush2.gif Kai pro mulčą pralenda žolė, man labai gerai ją nukirpti ir ton pačion vieton paguldyti. Raunant susijudina šaknys, augalai prasčiau atsigauna ir netgi sustoja augti po ravėjimo, ypač jeigu su gniutulu žemių ta žolė išsirauna. O nukirptos šaknys dirvoje tampa sliekiukų pietumis. Vat. Turiu tokias sodo žirkles, ir jomis darbuojuosi. Man labai tinka toks būdas ir patinka. Švarus darbas, žemė neišjudinama ir maisto joje lieka perdirbimui.
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 03, 14:11)
Kartą pas braškininkes užsiminiau, kad žolių neraviu o NUKERPU. Išjuokė mane motriškės blush2.gif Bet pasikartosiu vistiek ax.gif Gal jūs suprasit apie ką aš blush2.gif Kai pro mulčą pralenda žolė, man labai gerai ją nukirpti ir ton pačion vieton paguldyti. Raunant susijudina šaknys, augalai prasčiau atsigauna ir netgi sustoja augti po ravėjimo, ypač jeigu su gniutulu žemių ta žolė išsirauna. O nukirptos šaknys dirvoje tampa sliekiukų pietumis. Vat. Turiu tokias sodo žirkles, ir jomis darbuojuosi. Man labai tinka toks būdas ir patinka. Švarus darbas, žemė neišjudinama ir maisto joje lieka perdirbimui.

Aš taip darau nuojautos vedama. Logika tokia pati. Kas matė iš manęs taip pat juokėsi. Aš juokiausi kartu, sakiau, užplikykite kavą ir aš pabaigus "ravėjimo" darbus ateisiu kartu ją išgerti, nes bus dar neatšalus biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dzhine: 03 rugpjūčio 2011 - 14:19
QUOTE(Dzhine @ 2011 08 03, 15:19)
Aš taip darau nuojautos vedama. Logika tokia pati. Kas matė iš manęs taip pat juokėsi. Aš juokiausi kartu, sakiau, užplikykite kavą ir aš pabaigus "ravėjimo" darbus ateisiu kartu ją išgerti, nes bus dar neatšalus  biggrin.gif

drinks_cheers.gif thumbup.gif Aš ne vienaaaaaaa tokiaaaaaa lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Dzhine @ 2011 08 03, 15:19)
Aš taip darau nuojautos vedama. Logika tokia pati. Kas matė iš manęs taip pat juokėsi. Aš juokiausi kartu, sakiau, užplikykite kavą ir aš pabaigus "ravėjimo" darbus ateisiu kartu ją išgerti, nes bus dar neatšalus  biggrin.gif

Net nebūčiau sumąsčius taip daryti smile.gif Ačiū už idėjas 4u.gif
nes itikrai labai gaila, kai trauki kokiąč bjaurią išlindusią piktžolę, ir ją ištrauki su nemenka sauja žemių,plius ir mulčią labai sujudini g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 03, 11:11)
Kas šieną deda, tiems vienaip, bet  kai dalgiu mojuot moteriškai, tai sunku, pritariu doh.gif

Neee, taip primityviai tai nedirbu... smile.gif Jei reikia didesnės žolės, naudoju trimerį, jei mažesnės, smulkesnės - žoliapjovę. Bet nuo koto tai pakankamai nusivarau, kol reikiamą kiekį nusišienauju. Karučiu žolę taip pat susivežioju, užsimulčiuoju, bet jau paskui sėdžiu klumpes užvertusi ir liežuvį iškišusi.... karsta.gif

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 03, 15:11)
Kartą pas braškininkes užsiminiau, kad žolių neraviu o NUKERPU. Išjuokė mane motriškės ...

Jau kai aš pasakysiu kaip darau, tai tikrai juoksiesi smile.gif Ogi trinkteliu per tą išlindusią žolę, pabadau kokiu įrankiu, sukišu ją atgal iš kur išlindo, tai daugiau toj vietoj ir nedrįsta pasirodyt... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 08 03, 17:02)
Jau kai aš pasakysiu kaip darau, tai tikrai juoksiesi smile.gif Ogi trinkteliu per tą išlindusią žolę, pabadau kokiu įrankiu, sukišu ją atgal iš kur išlindo, tai daugiau toj vietoj ir nedrįsta pasirodyt... biggrin.gif

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti