Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 20:19)
Bet tiek galėčiau mokėti už pirmo būtinumo prekę, kurios negaliu pasidaryti pati, ir kuri man gyvybiškai reikalinga.  Morka man tikrai tokia prekė nėra. O tau?  mirksiukas.gif

Morka, svogūnas, česnakas, krapai, petražolės, kopūstas, burokėlis, cukinija, bulvė - man pirmo būtinumo prekė. Neįsivaizduoju maisto ruošimo be šių pagrindinių produktų. Žiemą nespėju jų pirkti, o sode ne kažin kiek ar ne viską galiu užsiauginti.
Papildyta:
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 02, 19:15)
lotuliukas.gif ))))))))))))))  na argi ne linksmų plaučių motera?  thumbup.gif

Na nesiimu apdulkinimo darbų - MB labai puikiai tai sugeba. Tai taip ir juokaujam biggrin.gif Jis ir agurkus apdulkino pavasarį, kai bitutės nenorėjo dar šiltnamyje lankytis, nes kažkaip šiais metais nusipirkau ne savidulkius.
Atsakyti
QUOTE(argus @ 2011 08 02, 14:26)
13 lt/kg bulvių, kurios užaugintos be didelių pastangų ir trąšų, skirtingai, kur žmonės daug investuoja į trąšas ir kt. o parduoda už 2 lt/kg. biggrin.gif

Visur pasaulyje iš smulkių ūkių didesnės kainos,nes viskas apdirbama rankomis ir tt.O kas pasakė,kad mulčiuoti,jau čia labai lengva.Jau ne vieni metai mulčiuoju ir kartais pavargstu nuo to.Juk kas pirks už du litus ,tas nepirks tenais,ir ko pavydėti?
O gamtinė žemdirbystė skatina ne pirkti,o augintis pačiam.Nereikia norėti,kad kas pigiai jums užaugintų.Tarkime laikome vištas pirmi metai,todėl kad žinau ką jos valgo.O kiaušinių kartais už du litus galima nusipirkti,o už tiek aš vištų neišmaitinu.
Patys esame miestiečiai išėję į kaimą,nors miestas pasiekiamas už dešimt minučių.
Ir tikrai nesigailime ,o darbus kitaip darome ,tad tikimės išvaržų išvengti.
Dėl pykčių,tai jau tiesa .Todėl mažai kada ir parašau,nes vis kam nors neįtinku 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 02 rugpjūčio 2011 - 21:58
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 19:07)
Su svogūnais tai visaip pasitaiko g.gif Gal ne dėl mulčo, gal patys svogūniukai pašalę ar kitaip netinkamai laikyti buvo g.gif Jų pasodintų apdengti labai tai negalima, reikia negiliai sodinti.

tai vat as ir svarstau, kas cia ne taip.
Papildyta:
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 21:56)
Ir mano svogūnai prasti šiemet, bet verčiu visą kaltę labai keistiems orams  verysad.gif Tai pavasario laukiau ir niekaip nesulaukiau, su sodinimu susivėlinau, tai sausa per daug, ir nors mulčiuota, teko laistyt ir lauke, tai dabar drėgna ištisai ir naktys per anksti atvėso verysad.gif

Nelabai išeina orams suversti, nes pas kaimynę tai nuo didumo iš lysvės virsta. Pas mane irgi tokie buvo pries du metus. Pernai sirgo, o šiemet arba mulčas nepatiko, arba kažkas rusy nepatiko, arba per giliai susodinau. Mokausi, mokausi vis..
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2011 08 02, 22:56)
Visur pasaulyje iš smulkių ūkių didesnės kainos,nes viskas apdirbama rankomis ir tt.O kas pasakė,kad mulčiuoti,jau čia labai lengva.Jau ne vieni metai mulčiuoju ir kartais pavargstu nuo to.Juk kas pirks už du litus ,tas nepirks tenais,ir ko pavydėti?
O gamtinė žemdirbystė skatina ne pirkti,o augintis pačiam.Nereikia norėti,kad kas pigiai jums užaugintų.Tarkime laikome vištas pirmi metai,todėl kad žinau ką jos valgo.O kiaušinių kartais už du litus galima nusipirkti,o už tiek aš vištų neišmaitinu.
Patys esame miestiečiai išėję į kaimą,nors miestas pasiekiamas už dešimt minučių.
Ir tikrai nesigailime ,o darbus kitaip darome ,tad tikimės išvaržų išvengti.
Dėl pykčių,tai jau tiesa .Todėl mažai kada ir parašau,nes vis kam nors neįtinku  4u.gif

Iš tikrųjų problema ne kainoje, o gaunamuose atlyginimuose. Pvz., mama sakė, kad pas vieną kepėją labai brangūs imbieriniai sausainiai. Kai paskaičiavau, kokia suma susidaro, kai aš pati kepu, tai išėjo tokia pati kaina. Neįskaičiavus darbo, laiko, elektros sąnaudų..
Atsakyti
QUOTE(argus @ 2011 08 02, 22:34)
Morka, svogūnas, česnakas, krapai, petražolės, kopūstas, burokėlis, cukinija, bulvė - man pirmo būtinumo prekė. Neįsivaizduoju maisto ruošimo be šių pagrindinių produktų. Žiemą nespėju jų pirkti, o sode ne kažin kiek ar ne viską galiu užsiauginti.

drinks_cheers.gif Gal tik bulvės ne tokios paklausios mūsų asortimente žiemą g.gif Kažkodėl vasarą jų labiau norisi, kai šviežios. Morkas susipjaustau ar sutarkuoju ir į kamerą. Jei derlius prastas, nusiperku pas kaimynus maišioką iš rudens, nes žiemą nežinia kokios kokybės kokiam turguj gausi g.gif Svogūnų visada pritrūksta, kad ir kiek auginčiau doh.gif Cukinijos, burokėliai labiausiai "paklausūs" ir rauginti sloikuose kopūstai. Česnakų pasigendu pavasarį, kai vitaminų trūkumas. Bet kad ir kaip kaupčiau atsargas, vistiek apie kovą viskas ištuštėja verysad.gif Nebelieka nei šaldytų uogų, nei sulčių, nei vekų (Šiemet turėjom 120 ltr obuolių sulčių, bet melagių dienai neliko nė lašo.) Ėdrūnų šeimynėlė blush2.gif Vis galvoju, kad per mažai užauginu, nepatenkinu poreikių, tsakant, bet matau, kad kiek bus- tiek surys lotuliukas.gif Yra tiek, kiek yra. Svarbu- kokybiška, sava ir skanu....
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 02, 21:48)
Va apie Diasają buvo straipsnis - irgi visos skaitėme, džiaugėmės  , argi tai blogai?
Gal "pasižais" ir pabėgs atgal į miestą, o gal liks ten, bet vaikus gimdys vietiniame benumirštančiame kaime, o ne Anglijoje ar Norvegijoje...
O diskusija tai buvo, yra ir būtų... Tam ir šis forumas egzistuoja.
Gaila, kad čia dauguma naujokės ar auginančios tradiciškai, tik kai kur naudojančios mulčiavimą, ir tas dalinimasis patirtimi toks "pradinuko" lygmenyje gaunasi. Bet domisi - ir tai PUIKU  Man gyvenime nemažai teko ir tradicinės žemdirbystės patirties, net pamenu kaip ravėjom kolchozo daržus, bet visgi džiaugiuosi atradusi gamtinę žemdirbystę
...arba sukonservuojama..., o bulves visgi tenka pirkt..Morkas šaldau..............
.... Man jau ne  kartą kirba klausimas - negi šioje temoje renkasi tik pikčiurnos ... o čia???  Pavydas? Nenoras priimti kito?
Supermamose daug tokių "piktuoliškų" temų, tai gal tas saitas įtakoja tokį elgesį?

Korektiška būtų atsakyti... doh.gif Retai čia dirsteliu... blush2.gif Bet turiu tokį pastebėjimą, kad bendraujama gražiai (normaliai) tose temose, kur... estetika...gėlės, žiedai, menas, kūryba... O kur gyvenimo problemos, sunkumai schmoll.gif tai jau visa etika ir baigiasi... biggrin.gif Daug subjektų-objektų, nuomonių skirtumas...jausmai ir emocijos ima viršų tongue.gif Todėl tiesiog reikia saikingai reaguoti... ir laikytis "vairavimo" taisyklių... Pvz., MOKYTI kitus gali 1. tėvai - savo vaikus. 2. mokytojai - mokinius, 3. kunigai - tikinčiuosius... ir ir...viskas ax.gif Ir kiekvieną diskusiją todėl reikia priimti kaip ypatingai naudingą patirties ir žinių pasidalinimo naudingą sandėrį... biggrin.gif
Asmeniškai apie pamėlyninimą... pritariu, Nuotaikingoji, tavo patriotiniams jausmams...žaviuosi gražia taisyklinga rašysena, minčių logika, dėstymu... nemėgstu kartais neteisingų išvadų ir pagyrūniškumo... biggrin.gif Per amžius kazachai ir kt. ar kitur pietų stepėse užsiiminėjo ir užsiima tik "gamtine žemdirbyste"...mūsuose taip pat mulčiavimas ir kompostavimas (tai vieno objekto dvi stadijos...) senas kaip pasaulis... jei ir buvo kada pionieriai, tai jau kelios kartos jų nuėję anapilin.....o kad duodi pastabas apie tų stadijų skirtumus, tai tik ir rodo tavo "jaunystę" šioje srityje... tiesiog bereiktų atsiversti kelių metų senumo temas čia apie tai...pati pamatytum... Diasaja, Bitulė, Jediara... Gizzis, Greisi ir kt. Kalbi ir naudoji konservavimą... kas sveikatinimo požiūriu apskritai kenksminga...neužsiauginti savo bulvių schmoll.gif ...morkas šaldyti irgi didelis sveiko būdo minusas... Na gal nenuodini daržo ir sodo "kenkėjų"...skruzdžių, sraigių,grambuolių...etc... schmoll.gif Duok Dieve...lesini per žiemą paukštelius, keli inkilus, uoksus... užtikrini savo sode ir darže sveiką harmoniją...be JOKIOS chemijos schmoll.gif ... visų gyvių simbiozę su žmogumi Daliniesi gėriu...Na tada viskas tvarkoj thumbup.gif Temos apie tai gyvuos 4u.gif niekas nesipeš... Ai tiesa, kodėl pasakiškai protingai ir šiltai bendrauja netlogiečiai gathering.gif Na atleiskit doh.gif užeisiu gal tik kitąmet... (dalinu "beveisles" braškes biggrin.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fonda: 02 rugpjūčio 2011 - 22:48
QUOTE(*GREISI* @ 2011 08 02, 22:56)
O gamtinė žemdirbystė skatina ne pirkti,o augintis pačiam.neįtinku  4u.gif

Tai kad mulčiuojant piktžolės neauga (bent jau pas mane), ravėti nereikia, dar savanoriai dirba, ES parama, visa kita teritorija- šąbakštynas g.gif Nei rūpintis nei prižiūrėti, viskas natūraliai... Kame čia pervargimas g.gif O jeigu žole lysves apdėti taip sunku, tai jau...Šitą "varginantį" darbą man vaikai padaro g.gif Ir pavydo čia jokio nėra. Tik kaip ir visur Lietuvoje, nėra pusiausvyros, sveiko proto ir realybės suvokimo. Duok Dieve visiems sveikatos...Tikrai atsiras kas perka. Mane morkų, bulvių ir pomidorų (20 Lt /kg- tai mano visos valdiško darbo dienos įkainis blush2.gif ) kainos šokiravo, nes man pomidorus užsiauginti kainavo tik 3 lt už sėklų pakutį (Visa kita- rūpestis, meilė ir darbas). Kitoms- gal normalu ir pirks išsijuosusios. Tebūnie į sveikatą. Baikim šitą temą. Atsiprašau, kad užvedžiau.
O tema pakankamai draugiška thumbup.gif Yra daug puikių ir geranoriškų moterėlių, kurios dalinasi patirtimi, kantriai padeda "naujokėms", ir tai yra puiku thumbup.gif Kai aš pradėjau daržininkauti, dar nė forumų nebuvo doh.gif Viskas per savo patyrimą. Visoms 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Fonda @ 2011 08 02,23:37)
Korektiška būtų atsakyti...
(dalinu "beveisles" braškes biggrin.gif )

O aš pabijojau atsakyti blush2.gif Beviltiška diskusija pasirodė blush2.gif Tu protinga moteris, Fonda. Postą perskaičiau 4 kartus. Yra ko pasimokyti...Sėkmės Tau.
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2011 08 02, 12:09)
Man nepasiteisino mulciavimas paprikoms,tikrai joms nepatiko,nubarste visus ziedus  ir liko po 1-2 uzuomazgas,ir siaip prastai auga.O ciliai geriau pernese sita naujove,bet anksciau auginti be mulcio budavo daug derlungesni.Pomidorams ir cesnakams viskas gerai.Mulcio nedaug turejau ir mulciavau siemet pirma karta.

Ne nuo mulčiavimo paprikos meta žiedus. Kaprizna jų prigimtis. Jas reikia laistyti dažnai ir po nedaug, ir kad vanduo nebūtų vėsesnis nei 12 laipsnių, nes jei tik gauna šaltesnio vandens, tai ir meta ne tik žiedus, bet ir vaisius. Joms reikia nuolat genėti tris pagrindinius stiebus, kad galėtų normaliai išmaitinti užsimezgusias paprikytes... Žodžiu, su jom reik daugiau pašokinėt, nei su pomidorais.
Ne visada ir man jos paklūsta smile.gif

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 02, 13:51)
Tačiau... Jie taip gyvena tik 4 mėnesius ir gražiausiu ir gausiausiu metų laikotarpiu. Taip dar  gyvena (išskyrus mulčiavimą) šimtai kaimo senukų........ <> Tačiau jie didvyriais ir pasaulio gelbėtojais nelaikomi, o tik tamsuoliais, varguoliais ir vargo pelėmis  g.gif  Be to, ši jauna ir faina šeima dar neturi vaikų.....

Taigi sėkmės jaunimui, kol sveikatos turi, nes kaime be jos- chana. O jaunąjai šeimininkei kantrybės ir stiprių rankų kibirams tąsyti ir gyvuliukais rūpintis. (tempia mergina ožką, užsidirbinėja sau stuburo išvaržas ir kitas moteriškas ligas....Tikra kaimo idilė...)

Realus, apčiuopiamas pasisakymas. Kalbėjimas iš gyvenimo, be filosofinių "burbulų". Negaliu nepritart drinks_cheers.gif
Bet kai kas ir kariamas pripranta ir išgyvena. Bet tik tiek, kad išgyvena...

Tik vat, kad mulčiavimas nėra varginantis darbas, tai nepritariu. Gal pabandyk kartelį viena nusišienaut nemažą plotelį, susigrėbt, susinešt, užsimulčiuot... paskui dar kartą, ir dar kartą... Be pagalbos, kaip ir aš... ne visi ją gi turi... Po to padiskutuosim.... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ex: 03 rugpjūčio 2011 - 06:30
QUOTE(Fonda @ 2011 08 03, 00:37)
Ai tiesa, kodėl pasakiškai protingai ir šiltai bendrauja netlogiečiai gathering.gif  Na atleiskit doh.gif užeisiu gal tik kitąmet... (dalinu "beveisles" braškes biggrin.gif )

Tik neišeikite, nes Jūsų patarimai labai naudingi:good: , o čia kai kurios labai stengiasi savo nuomonę įteigti, todėl šioje temoje labai retai rašau rolleyes.gif
Atsakyti
O kai užaugo morkos, aš jas išrausiu, tai žalius lapus galiu palikti lysvėj, ar kažką reik būtinai sodinti į tą vietą? Jei sodinti-ką blush2.gif
Kai peraugo ridikėliai juos palikau tiesiog lysvėj- ar išraut geriau 4u.gif ?
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 08 03, 07:17)
Tik vat, kad mulčiavimas nėra varginantis darbas, tai nepritariu. Gal pabandyk kartelį viena nusišienaut nemažą plotelį, susigrėbt, susinešt, užsimulčiuot... paskui dar kartą, ir dar kartą... Be pagalbos, kaip ir aš... ne visi ją gi turi... Po to padiskutuosim.... smile.gif

Kas šieną deda, tiems vienaip, bet kai dalgiu mojuot moteriškai, tai sunku, pritariu doh.gif Šitą darbą MB atlieka blush2.gif Kartą pati pabandžiau, tik iš smalsumo paprašiau, kad pamokytų. Kad jį perkūnėlis...O susivežimui -karutis mano draugas thumbup.gif Nei nešti, nei tempti, tarplysvius platesnius palikau specialiai. Ir karutis toks nedickas, nesunkus. Sugrėboja vaikai. Viskas normoj. Bet būna visko, ir dabar MB išvykęs, tai jau sunkiau, sunkiau...Tiesa, žolės karutį dar vištelėms ir triušiams prikrauti reikia doh.gif Tai šiandien dukros užduotis- pripešti rankomis šiandienai ir dar rytojui. Chana jos manikiūrui lotuliukas.gif Taip ir sukamės...Jei būčiau viena ar be pagalbos, iš vis nežinau ar kaime gyvenčiau g.gif O gal gyvenčiau, tik be ožkų, daržų ir t.t. tik su žoliapjove lotuliukas.gif
Atsakyti